Nedir?ÖneriTeknolojiÜrünYaşam

Raspberry Pi Nedir? Ne İşe Yarar?

Bilgisayar, kullanılmaya başlandığı ilk yıllarda birçok insan için imkansız olarak görülen bir teknolojik cihazdı. Yıllar içerisinde gelişti ve hemen hepimizin evinde , iş yerinde var olmaya başladı. Masaüstü bilgisayarlara tam alışmıştık ki karşımıza dizüstü bilgisayarlar çıktı. Her yere taşıyabildiğimiz, kullanımı son derece kolay olan dizüstü bilgisayarlar zamanla masaüstü bilgisayarların yerini aldı. Fakat bilgisayar dünyasındaki gelişme dizüstü bilgisayarla da sınırlı kalmadı. Şimdi de bir kredi kartı boyutunda olan bilgisayarlar hayatımıza girmeye başladı. Her ne kadar hayal ürünü gibi görünse de bu küçük bilgisayarlar Raspberry Pi adıyla hayatımıza girmeye başlıyor. Raspberry Pi, son dönemlerde adından sıkça söz ettiriyor. Biz de bu yazımızda sizler için Raspberry Pi ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi yanıtladık. 

Raspberry Pi Nedir?

Raspberry Pi, Birleşik Krallıkta Raspberry Pi Vakfı tarafından geliştirilmiş, kredi kartı boyutlarına sahip olan bir bilgisayardır. Raspberry Pi, bir bilgisayarın sahip olduğu tüm donanımları içerisinde barındırıyor. Bu donanımların her biri oldukça küçük boyutlarda olan Raspberry Pi bilgisayar sisteminde bulunuyor.Raspberry Pi, farklı port ve jaklar yardımıyla kullanım işlevini arttırabildiğiniz bir tek kart bilgisayarı, SBC (Single Board Computer)  olarak karşımıza çıkıyor.  Raspberry Pi, ismiyle de dikkatleri üzerine çekiyor. Raspberry İngilizcede ‘ahududu’ anlamına geliyor. Raspberry Pi bilgisayarlarının yaratıcıları burada isimleri ile Apple markasına bir gönderme yapıyor. Pi ise Phyton tabanlı bir yazılım sistemi kullanmaları sebebiyle Phyton yazılım diline bir göndermede bulunuyor.

SBC (Single Board Computer) Nedir?

Bir bilgisayar için gerekli olan tüm özelliklerin (RAM, GPİO pinleri, mikroişlemci) tek bir devre kartı üzerinde birleştirilmesiyle oluşturulan bilgisayarlara SBC(Single Board Computer) yani tek kart bilgisayarı adı verilir. Bu tek kart bilgisayarları sıkça kullandığımız bilgisayarlara oranla çok daha az enerji tüketirler ve kapladıkları alan çok daha küçüktür. 

Tek kart bilgisayarlar genel olarak otomotiv, sağlık ve akıllı ev alanlarında kullanıma uygundur.

Raspberry Pi Ne İşe Yarar?

Raspberry Pi, yazılıma ilgi duyan ve yazılımı öğrenmek isteyen çocuklara ve yeni başlayanlara özel olarak geliştirilen bir sistemdir. Yazılım öğrenmek isteyen kişiler için başlangıç adımı olması amaçlanarak geliştirilmiştir. Eğer yazılım ile ilgili temel oluşturmak istiyorsanız Raspberry Pi başlangıç aşaması için çok doğru bir tercih olacaktır. 

Raspberry Pi, günümüzde kullandığımız bilgisayarlara oranla internet tarayıcısı konusunda çok daha geride kalıyor fakat buna rağmen bilgisayar yerine de kullanılıyor. Raspberry Pi, gerekli donanımlar ile desteklendiğinde birçok alanda kolaylıkla kullanılabiliyor. 

Raspberry Pi için gerekli donanımları sağladıktan sonra onunla birçok şeyi başarmanız mümkün oluyor. Raspberry Pi bilgisayarlarını kullanabileceğiniz alanları sizler için listeledik.

  • Raspberry Pi, hava durumu istasyonu, medya merkezi, akıllı ev gereçleri, robot beyin, drone yardımcısı üretimlerinde sıkça kullanıldı.
  • Bitcoin madenciliği, ışık ve ses sistemlerinde kontrol mekanizması, bulut sunucusu, sensör sistemi olarak da işlevselliğini kanıtladı.
  • İnternet sunucusu, internet tarayıcısı, özellikle bebek monitöründe web kamera sunucusu, sanal müzik aletlerinin arayüzü, mobil işletim sistemi, yerleşik araç bilgisayarı, ev otomasyon sistemlerinin kurucusu olarak da kullanıldı. Raspberry Pi ile online derslere katılabilir, kendi oyun konsolunuzu yaratabilir, istediğiniz şekillerde videolar çekebilirsiniz. 

Raspberry Pi, birden fazla alanda kullanılarak kendini kanıtlamış oldu. Bu alanlarda sıkça kullanılan bu küçük bilgisayar, gerekli donanımlarla desteklendiğinde harika işler çıkarıyor. Raspberry Pi teknolojisini bu alanlarda kullanmaya ihtiyacınız yoksa yazılım ve programlama bilginizi geliştirmek, ilerletmek amacıyla kullanabilirsiniz. 

Raspberry Pi Teknik Özellikleri

Raspberry Pi, kurulum açısından bakıldığında normal bilgisayarlara oranla biraz daha karmaşık bir yapıya sahip. Fakat kolay kurulum rehberleri sayesinde Raspberry Pi kurulumunu kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Raspberry Pi kurulumu sırasında NOOBS ( New Out Of Box Software) yükleyicisi de size yardımcı olacaktır. Raspberry pi ile ne yapmak istediğiniz tamamen size kalıyor. NOOBS yükleyicisi yüklemeyi gerçekleştirdikten sonra Raspberry Pi resmi işletim sistemi olan Rasbian OS işletim sistemini devreye sokacaktır. Bu işletim sisteminde bir masaüstü bilgisayarda mevcut bulunan birçok özellikte bir yazılım size sunuluyor. Raspberry Pi modellerinin tümünde CPU, GPU, USB denetleyiciler ve bellekler değil, çip üzerine yerleştirilmiş olan bir sistem vardır. Raspberry Pi modellerinde SD kart yuvasını ve HDMI portunu bulabilirsiniz. Raspberry Pi, Apple AirPlay ile uyumlu şekilde çalışma imkanı da sunar. Raspberry Pi sisteminin en dikkat çekici özelliği de Linux işletim sistemine uygun olmasıdır. Raspberry Pi şu anda Linux tabanlı işletim sistemlerinin kurulmasında da kullanılıyor.

Raspberry Pi Modelleri

Raspberry Pi, 2012 yılından bu yana birçok model ile piyasada boy gösterdi. Şimdi de bu modelleri inceleyelim.

Raspberry Pi Model B (2012)

Model B, Raspberry Pi’nin en popüler modeli olarak biliniyor. 512 RAM belleğe sahiptir. 2 adet USB portu, Ethernet girişi, kompozit video çıkışları ile desteklenen bu model Raspberry Pi’nin en eski modelidir. Raspberry Pi Model B tek çekirdek işlemciye sahiptir. 

Raspberry Pi Model A (2013)

Raspberry Pi Model A, Raspberry Pi’nin en temel sürümü olarak bilinir. Model B’nin aksine üzerinde 1 adet USB portu bulunmaktadır ve Ethernet girişi yoktur. Model B gibi tek çekirdek işlemciye sahiptir. 256 mb RAM desteği bulunur. Çok az güç tüketir ve bu sebeple gömülü sistem projelerinde çalışılması üzerine tasarlanmıştır.

Raspberry Pi Model A+ (2014)

Adından da anlaşılacağı üzere Model A’nın güncellenmiş sürümü olarak piyasaya sunulan Raspberry Pi Model A+, diğer modellere kıyasla az yer kaplar. Bu modelde kompozit video çıkışı bulunmaz. SD kart yerine Micro SD kart kullanılmıştır. Model A+, az yer kaplayan bir model olduğu için yer sıkıntısı olan projelerde kullanılması amaçlanarak tasarlanmıştır.

Raspberry Pi Model B+ (2014)

Raspberry Pi Model B’nin güncellenmiş bir sürümüdür. Model B’de bulunan 2 adet USB portu bu modelde 4 adete çıkarılmıştır. Ethernet bağlantısı bu modelde de mevcut olarak bulunur. Normal SD kart yerine Micro SD kart bulunur.

Raspberry Pi 2 (2015)

Raspberry Pi’nin en sevilen modellerinden biri de Raspberry Pi 2’dir. Bu model Raspberry Pi Model B ile benzerlikler gösterir. Aynı kart dizilimine sahiptir. 4 çekirdekli işlemciye sahiptir ve 1 GB RAM belleği mevcuttur. 

Raspberry Pi Zero (2015)

2015 yılında teknoloji dünyasına damga vuran model olan Raspberry Pi Zero, en küçük boyutlu Raspberry Pi modelidir. Bunun yanı sıra çok uygun fiyatlıdır. Donanımı ve işlemcisi Raspberry Pi Model B ile birebir aynıdır. 

2017 yılında piyasaya sürülen Raspberry Pi W modeli de bu modelin kablosuz bağlantıya sahip bir sürümüdür.

Raspberry Pi Model 3 (2016)

Raspberry Model 2’nin yenilenmiş bir sürümü olarak piyasaya sunulmuştur. Model 2’den tek farkı WI-FI ve Bluetooth özelliklerine sahip olmasıdır.

Raspberry Pi 3 Model B + (2018)

Raspberry Pi’nin 2018 yılında büyük ses getiren modelidir. Bu modelde kart boyutu korunmuş, işlemci ve kablolu-kablosuz bağlantı ayarları hızlandırılmıştır. 

Raspberry Pi 4 Model B (2019)

Raspberry Pi 3’e oranla yüzde 10 daha hızlı olan bu model, 4 çekirdekli işlemciye sahiptir. 2 GB, 4GB ve 8 GB olmak üzere üç farklı RAM desteği opsiyonuna sahiptir. 2 adet USB 3.0 portu, iki adet de USB 2.0 portu bulunmaktadır.

Raspberry Pi 400 (2020)

2020 yılında dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını sebebiyle evden çalışma ve online eğitim dönemine  geçildi. Bu sırada da Raspberry Pi Vakfı, klavye şeklinde bir Raspberry Pi modeli olan Raspberry Pi 400’ü piyasaya sürdü. Raspberry Pi 4 ile aynı özelliklere sahip olan bu model, klavye içerisine yerleştirilmiş bir bilgisayar olarak karşımıza çıkıyor. 

Raspberry Pi Pico (2021)

2021 yılının Şubat ayında piyasaya sürülen ve en güncel model olan Raspberry Pi Pico, diğer modeller gibi küçük bir bilgisayar değil. Aksine bir mikrokontrolcü olarak piyasaya sunuldu. Raspberry Pi Pico tam 133 MHz’lik bir hıza sahiptir. Bu sebeple en hızlı model olarak bilinir.

Raspberry Pi Neden Önemlidir?

Raspberry Pi, yazılım öğrenmek isteyenlere kolaylık sağlar. Programlamanın temel mantığını öğretir ve bu konuda iyi bir başlangıç yapmak açısından son derece önemlidir. Çeşitli donanımlar ile desteklendiği takdirde son derece kullanışlıdır. Fiyatı bakımından da hemen herkes tarafından ulaşılabilir özelliktedir. 

Raspberry Pi ile pahalı bir bilgisayarda göze alamadığınız tüm riskli deneylerin gerçekleştirebilirsiniz. Bununla birlikte yeni projeler geliştirebilir, kendinize verimli bir hobi alanı kazandırmış da olursunuz. 

Yazılıma yeni başlayan kişilerin yanı sıra çocuklar için de son derece kullanışlıdır. Eğer teknolojiye meraklı çocuklarınız varsa ya da küçük yaştaki çocuklarınıza bir yazılım temeli oluşturmak istiyorsanız Raspberry Pi bu konuda size yardımcı olacaktır. Maddi açıdan da kolaylık sağladığı için büyük ve pahalı teknolojik aletlerinizi de riske atmadan çocuklarınıza ya da öğrencilerinize yazılım, programlama öğretmeniz mümkün hale gelir.

Raspberry Pi, iş dünyasında da birçok alanda kullanılıyor ve adından sıkça söz ettiriyor. Sadece temel öğrenim amacıyla da kullanılmıyor aynı zamanda teknolojiye de hizmet ediyor.

Raspberry Pi sayesinde yazılım ve programlama alanlarına ilginin arttığı da söyleniyor. Bu ürünle birlikte bilgisayar bilimi yeniden popüler olmaya başladı ve bilgisayar alanına ilgi arttı. Raspberry Pi’nin yaygınlaşması ile birlikte bilgisayar bilimi eğitimi alanların sayısı tam üç katına çıktı. Kar amacı gütmeyen bir vakıf olan Raspberry Pi Vakfı’nın ortaya çıkardığı bu ürün, amacına her anlamda hizmet ediyor. 

Raspberry Pi, dünya çapında popüler bir ürün ve güçlü bir foruma da sahip. Raspberry Pi forumunun 200.000 bini aşkın üyesi bulunuyor ve bu üyeler aktif bir şekilde paylaşım yapıyor. Bu üyeler birlikte projeler gerçekleştiriyor ve sorunları çözme konusunda birbirlerine yardımcı olarak bu alanı geliştirmeyi amaçlıyorlar. 

Raspberry Pi, popüler oldukça karşına rakipler de çıkmaya başladı. Fakat Raspberry Pi’nin rakipleri hiçbir zaman bu ürünün yerini alamadı. Çünkü kaliteli yazılımlara sahip değillerdi ve güçlü bir platform oluşturma konusunda başarısız oldular. 2012 yılından bu yana hayatımızda yer alan Raspberry Pi, dünya çapında popüler olarak amacına hizmet etmiş gibi görünüyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu