İçerik Pazarlaması Nedir? Neden Önemlidir?
Gelişmekte olan dünyada her geçen gün yeni tanımlarla karşılaşıyoruz. Özellikle içinde bulunduğumuz dijital çağda yepyeni içerikler ve terimler karşımıza çıkıyor. Bunlardan biri de içerik pazarlama! Content Marketing olarak da adlandırılan İçerik Pazarlama son günlerde de merak ediliyor ve sıkça araştırılıyor. “İçerik Pazarlaması Nedir?”, “Neden Önemlidir? İçerik Pazarlaması Nasıl İlerler?” gibi soruların cevabı sizler için bu yazımızda!
İçerik Pazarlaması Nedir?
İçerik pazarlaması kavramını açıklamadan önce, içerik ve pazarlama terimlerini anlatmak daha doğru olacaktır. İçerik; bir anlamda ve anlatımda aktarılmak istenen duygu, düşünce ve ifadelerin bütünüdür. Düşüncelerimizin ya da duygularımızın aktarımı olan içerik günümüzde genellikle farklı sosyal medya ağları aracılığı ile aktarılır. Sosyal medya sitelerinden herhangi birinde yaptığınız bir paylaşım, yazı, fotoğraf sizlere ait birer içeriktir.
Günümüz çağında bu içerikler birçok şirketin pazarlama ve reklam kaynağı olarak kullanılmaktadır. Dünyada çok fazla ilgi gören içerik pazarlaması, akıllarda yer etmek için çok etkili bir yol olarak kullanılmaktadır. İçerik pazarlaması bir diğer ismiyle content marketing, yeni medya düzeninde markalar için hedef kitleleri ve bu kitlelerin nelerden etkilendiğini belirleyerek zihinde duyusal konumlandırma çalışmaları yapan bir pazarlama sürecidir.
İçerik Pazarlama Süreci Nasıl İşler?
İçerik pazarlaması süreci, diğer pazarlama süreçlerine göre farklı işler. Bu süreçte diğer yöntemlerin aksine hedef kitle belirlenir ve bu hedef kitlenin beğenileri, yorumları takip edilir. Hedef kitleye ihtiyaç duydukları bilgiler sunulur. Aslında bu strateji ile verilen bilgiler sayesinde yeni ihtiyaçlar oluşturulur, sonrasında hedef kitle bu yeni ihtiyaçlar üzerinde yoğunlaşır. Pazara yeni bir ürünle girdiğiniz zaman kitlelere bu ürünü bir ihtiyaç gibi sunup satışını sağlayabilirsiniz. Hem de akıllarında hiç yokken! İşte bunu sağlayan şey içeri pazarlamasıdır.
Günümüzde sıradan reklamlar yerine içerik pazarlaması stratejisi çok daha yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalar da bunu destekler niteliktedir. İstatistiklere göre her 10 kişiden 7’si okudukları makaleleri, izledikleri görsel içerikli videoları geleneksel pazarlama yöntemlerine tercih etmektedirler. Bunun en temel sebepleri de içerik pazarlamasının hedef kitleleri bilgilendirmesi ve markayı görsel şölen niteliğinde bir değerle sunmalarıdır.
Özellikle dijital içerik pazarlamasında hazırlanan içerikler hedef kitleyi bilgilendirir. Bu bilgilendirme renkli, açıklayıcı, dikkat çekici özellikler ile desteklenir. bu da hedef kitleleri bu pazar doğru çeken bir özelliktir. Almayı düşündüğümüz herhangi bir ürün hakkında bilgi sahibi olmak tüketimi hızlandıran etkenlerden biridir.
İçerik pazarlaması sanılanın aksine satış yapmaz. Kişileri dikkatini markaya ve ürüne çekerek satın alma davranışlarını etkiler, kişiler satın aldıkları ürünü tamamen kendi iradeleri ile kararlaştırır. Örneklerle destekleyecek olursak; kozmetik ürünlerini çok seven bir kişi, yeni bir kozmetik markasının hedef kitlesinde yer alır. Bu kişi sosyal medyada ya da benzeri yerlerde bu yeni marka ve ürünleri ile tanışır. Bu ürünler içeriklerle desteklenir ve hedef kitlede olan kişiye bir ihtiyaçmış gibi gösterilir. Bu ürünlerle ilgili bilgilendirilir. Bu işlemlerin sonucunda da kişi, ürünlerden bir tanesini alır. Bu da içerik pazarlamasının işe yaradığını gösterir.
İçerik pazarlaması birden çok içerik türünü bünyesinde barındırır. Bloglar, videolar, vaka incelemeleri, istatistik veriler, fotoğraflar, illüstrasyonlar, online etkinlikler, haber duyuruları, forumlar gibi içerik türleri bunlara örnektir. Markalar, bu içerikler sayesinde müşterilerin yaşam döngülerine katılırlar. İçerik pazarlaması, işletmelerin ve müşterilerin hedeflerini gerçkeltşrimesinde kullanılan tüm stratejileri bünyesinde barındırır. Böylelikle kalıcı ve istikrarlı bir yapıda olmayı amaçlar.
İçerik Pazarlaması Nasıl Yapılır?
Dijital çağın bir yansıması olarak satın alma davranışlarının yüzde 93’ünün online arama ile başladığı günümüzde içerik pazarlaması nasıl yapılır? Gelin hep birlikte adım adım inceleyelim.
Hedeflerin Belirlenmesi
Vizyonları ve misyonları belirleyip, sonrasında bu vizyonlara ve misyonlara uygun pazarlama hedeflerinin belirlenmesi en temel adımlardan biridir. Bunun sonrasında hitap edilecek hedef kitle analizler ve araştırmalar sonucunda belirlenmelidir. Hedef kitlenin yaşı, cinsiyeti, neleri sevip sevmediği gibi konuları ele alarak bir araştırma yapılması en sağlıklı sonuçları vermektedir. Bunları en ince ayrıntısına kadar öğrenmek hem büyük bir kolaylık sağlar hem de hedef kitle ile samimi bir bağ oluşmasını destekler.
Stratejinin Oluşturulması
Hedef kitleniz için oluşturacağınız içeriklerde bu kitleye vermek istenilen mesaj nedir? Ya da bu hedef kitleye nasıl çözümler sunulabilir? Öncelikle bu sorular bir cevap bulmak gereklidir. Markanın nasıl tanınması isteniyorsa ona yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Marka için bir kişilik oluşturmak gerekir. Bu kişilik de neler istendiğine bağlı olarak detaylandırılmalıdır. Sonrasında da oluşturulan bu kişiliğin dijital yollarda nasıl yansıtılacağının kararlaştırılması gerekir.
Özellikle bu yansıtma konusunda çok büyük bir doğru bilinen yanlış vardır. Bu da çok fazla göz önünde olmak! Çok fazla göz önünde bulunmak, sürekli olarak her yerde çıkmak aslında doğru bir strateji değildir. Bunun yerine doğru zamanda doğru yerde ön plana çıkmak çok daha önemlidir. Ve bunun yanı sıra markayı doğru tanıtacak şekilde ve yerde olmak da çok daha önemli bir unsurdur.
İçeriklerin Belirlenmesi
Hedef kitleye hangi tür içerikler ile hitap edileceği de çok önemli bir adımdır. En net ve samimi şekilde hedef kitleye hitap etmek fazlasıyla önemlidir. Samimi ve anlaşılır olmak da çok önem taşır. Hedef kitleye hitap ederken söylenecekler yalın bir dille aktarılırsa daha etkileyici hale gelir. Renkli görseller ve videolar ile desteklenmesi de hedef kitleyi olumlu yönde etkileyecek bir başka özelliktir. İçerikler hedef kitleye hitap edecek düzeyde ve sıklıkta olmalıdır. Sık sık içerik eklemek de bazen hata olabilir. Hedef kitleyi bıktıracak sıklıkta içerik eklemek hatadır. Çok az içerik eklemek de hedef kitle tarafından unutulmaya yol açabilir.
Düzenli Ölçümlerin Yapılması
Yayınlanan içerikler yayınlandıktan sonra da düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir. Bunun için verimlilik ve etkinlik analizleri yapmak gerekir. Bu etkinliklerin yapılması hedef kitlenin markaya ve reklamlar ilgisini öğrenmek açısından son derece faydalı olur. Bir içeriğin stratejisi yolunda gitmediyse, yani hedef kitleye yeterince hitap etmediyse buradaki hataların dikkate alınıp bir daha tekrarlanmaması büyük bir avantaj olur. Bu durum geriye dönük iyileştirmeler ve ileriye dönük planlamalar yapılmasını sağlamlaştırır.
Sosyal Medyanın Gücünden Yararlanma
İçerikleri bir blogda ya da web sitesinde yayınlamak her zaman faydalı olmayabilir. Bu durumda da hedef kitlenin markayla bir bağ kurması için sosyal medya ağlarından da faydalanmak gerekir. Sosyal medyada aktif bir durumda olmak markaya saygınlık ve güvenilirlik de kazandırır. Hedef kitlesine uygun sosyal medya içerikleri ile desteklenen içerikler, markanın konumunu sağlamlaştıran önemli bir etkendir.
İçerik Pazarlaması Neden Önemlidir?
İçerik pazarlaması sayesinde firmalar kendilerine sadık müşteriler elde eder. Bu açıdan oldukça önemlidir. Müşteriler eğer sorunlarının çözümünü bulursa ve fayda görürse o marka ile çalışmaya devam eder. Bu durumla beraber marka gelir artışını ve bilinirlik düzeyini artırır. Doğru şekilde gerçekleşen içerik pazarlaması sayesinde marka arama motorlarında da önemli bir yere sahip olur. Tüm bunlarla birlikte marka saygın bir yer kazanma şansını elde eder.
Dijital medyada ya da sosyal medyada hedef kitleye ulaşma ve bunun sonrasında hedef kitleye doğru bir şekilde hitap etmenin en temel yolu iyi bir içerik pazarlama stratejisinden geçer. İçerik pazarlaması sayesinde doğru içerikle, doğru hedef kitlelere ulaşılır. Doğru içeriklerle müşteriler ile marka arasında sadakat oluşturulur. Planlı bir şekilde tasarlanmış içerik ile müşteride çeşiti beklentiler oluşturulur. Sonrasında bu beklentiler verimli bir şekilde karşılanır. Markanın bilinirliği büyük düzeylerde artış sağlar. Doğru içerik pazarlaması markalara çok önemli ölçütte faydalar sağlar. Bunun için bu içerik pazarlaması stratejisini adım adım doğru şekilde gerçekleştirmek gerekir.
İçerik Pazarlaması Örnekleri
İçerik pazarlaması günümüzde çok fazla rağbet gören, markalar tarafından kullanılan bir yöntemdir. Şimdi gelin hep birlikte bu markaları ve nasıl başarılı olduklarını inceleyelim!
Coca-Cola Journey
Coca- Cola çok uzun zamandır içerik pazarlaması stratejisi ile birlikte çalışıyor. Hatta bu sektörde öncü isimlerden biri de diyebiliriz. Web sitesini çeşitli içeriklerle sık sık güncelleyen marka, sitesinde makaleleri, videoları, müzikleri ve çeşitli eğlenceli bilgileri tek bir çatı altında topluyor. İçerikler, düzenli alanlarda olduğu için kullanıcılar ilgi alanlarına göre istediği başlığı seçebiliyor. Popüler içerikler de sık sık güncellendiği için en yeni gelişmeleri bu sitede bulmanız mümkün oluyor. Bunun yanı sıra Coca- Cola’nın sitesine kullanıcılar da içerik ekleyebiliyor. Bu sayede çift taraflı bir etkileşim oluyor ve marka hayranları ile arasında sıkı bir bağ da kurabiliyor.
Michael Kors
Michael Kors dünya çapında lüks bir marka olarak biliniyor. Fakat web sitesinde bu lüks algısını yıkıyor ve her kesime hitap edecek sıcaklığı kullanıcılarına sunuyor. Cana yakın bir kişilik ile oluşturulan site her gün binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Sitede ünlülerle röportajdan kıyafete ve hatta trendlere ait makalelere kadar geniş yelpazede içerik bulmak mümkün oluyor. Markanın sahibi Michael Kors bu site için özel olarak yazılar yazıp müşterilere özel tavsiyeler de veriyor. Bu sitede girişimciler tarafından desteklenen sosyal sorumluluk aktivitelerini bulmak da mümkün! Özellikle satışa yönelik yapının sık sık gösterilmemesi de bu markayı içerik planlaması stratejisinde zirveye taşıyor!
Virgin America
Birçok kişinin favori markaları arasında gösterilen Virgin America da içerik pazarlaması stratejisini kullanıyor. Bu marka diğerlerine göre farklı içerikler ile ilerliyor ve beğenileri topluyor. Nüktedan, şakacı bir dil kullanarak müşteriler ile arasındaki samimiyet bağını kuruyor. Kullanıcıların eleştirilerine ve görüşlerine önem veren eğlenceli anketler düzenliyor, marka için uzmanlardan görüş alabilme şansını sunuyor!
Teknoloji devi de tabi ki içerik pazarlaması stratejisini aktif bir şekilde kullanıyor! Think With Google isimli web sitesi ile bu alana giriş yapan Google, bu site ile kullanıcıları ile buluşuyor. Sitede birçok özgün araştırmayı yalın, akıcı bir dille bulmak mümkün. Site çoğu kişi tarafından harika tasarımı ile dikkat çekiyor. Bu tasarım kullanıcıların çok daha uzun süre site içerisinde dolaşmasını sağlıyor. Harita, hesaplayıcılar gibi interaktif araçların entegre edilmesi de site içeriklerini artıran bir başka özellik olarak karşımıza çıkıyor.
Four Seasons Otelleri
Konaklama sektöründe adından sıkça söz ettiren otel zinciri bu alanda da başarılı girişimiyle dikkatleri üzerine çekiyor. Broşürler artık tarih oluyor, bu eski kağıtların yerini dijital ortamda bilgi sunan siteler alıyor. Four Seasons Magazine isimli site ile kullanıcılarıyla buluşan otel zinciri, bu alanda da önemli bir örnek olarak gösteriliyor. Site dikkatleri üzerine çeken bir web tasarımına sahip. pratik ipuçları ile birlikte sunulan başarılı içerik sentezi de kullanıcıları bu siteye çekiyor. İş seyahatinden tutun spaya, birçok müşteri profilini iyi sentez eden bu web sitesi her ilgi alanına hitap eden içerikleri de başarılı bir şekilde sunuyor
Influencer Marketing
Influencer, İngilizce’de kelime anlamı olarak etkileyen anlamına gelmektedir. Bu doğrultuda bakacak olduğumuzda influencerlar günümüz medya dünyasında da kişilerin davranışlarını etkilerler. Aslına bakacak olursak hitap ettiği kitleleri etkileyen ve onlara bir nevi önderlik eden bilirkişilerdir. Influencerlar, onların deyimlerine ve fikirlerine değer veren bir takipçi kitlesine sahiptirler. Bu takipçi kitlesine sahip olmak için de deneyimlerini doğru ve eğlenceli bir şekilde aktarmaları gerekir.
Influencerlar, Blogger, Youtube Vloggerı ya da Instagram ünlüsü olabilir. Özellikle genç nesile hitap eden Influencerlar, bu hedef kitleye uygun şekilde içerikle hazırlarlar. Bu içeriklerde çeşitli markaların ya da şirketlerin anlaşması ile gerçekleşebilir. Influencerlar, markalar ile işbirliği içinde çalışırlar. Sosyal medyada takipçileri ile paylaştıkları içerikleri sayesinde satın alma davranışları üzerinde yoğunlaşırlar. Özellikle günümüzde sayıca fazla olan influencerlar da içerik pazarlama stratejisinin bir parçası olarak karşımıza çıkmaktadır.
Orijinal olarak ürettikleri içerikler sayesinde hedef kitlelerini yani takipçilerini artırarak büyük bir grubu etkileri altına alabilirler. Influencerlar, takipçilerini potansiyel bir müşteriye dönüştürme etkisine sahip kişilerdir. Bu etkiyi de güven, yerinde etkileşim, gerekli reklamlar sayesinde gerçekleştirirler. Danla Bilic, Duygu Özaslan, Orkun Işıtmak, Enes Batur gibi isimler Türkiye’nin en bilinen influencerlarından olarak bilinmektedir.
İçerik pazarlaması stratejisi uzun zamandır hayatımızda ve çok daha uzun süre bizimle beraber yolculuğuna devam edecek gibi görünüyor! Büyük şirketlerin ve firmaların da önemle takip ettiği bu pazarlama stratejisi, doğru bir şekilde gerçekleştirildiği zaman çok başarılı sonuçlar elde etmeyi sağlıyor. Çeşitli alanlarda dünya devi olan çoğu şirket eski geleneksel reklam stratejilerini bir kenara bırakıp, içerik pazarlaması stratejilerine doğru yoğunlaşıyor. İtibar ve güven açısından da iyi bir yöntem olan içerik pazarlaması stratejisi favori markaların hikayelerini ve kişiliklerini yaratarak onları hedef kitlelerin gözünde zirveye çıkarmayı başarıyor. En güçlü markalar da güçlerine güç katarak adeta hayatımızın bir parçası oluyorlar. İçerik pazarlaması stratejisi çok daha uzun bir süre hayatımızda yer alacak gibi görünüyor.
Bir Yorum