Nasıl YapılırNedir?Teknoloji

WordPress Hızlandırma Nasıl Yapılır? WordPress Cache Eklentileri

İnternet üzerinde yer alan mobil uygulamaların ve web sitelerinin çalışabilmesi için bazı altyapı yazılımlarına ihtiyaçları vardır. Akıllı telefonlar ve mobil cihazlar iOS ve Android gibi yazılımlarla hazırlanırken, web siteleri de WordPress gibi CMS (Content Management System) yazılımları ile oluşturulmaktadır. 2003 yılının Mayıs ayında piyasaya sürülen WordPress içerik yönetim sistemi, web site içeriklerinin oluşturulması için kullanılmaktadır. Dijital ortamda barındırılan web sitelerinin yaklaşık %35’i WordPress ile hazırlanmaktadır. Programlama dili PHP olan, açık kaynaklı WordPress’in, globalde gelişimine destek sunan oldukça geniş bir gönüllü topluluğu bulunmaktadır. WordPress sitelerinin daha işlevsel hale gelmesi için çalışan geliştiriciler, WordPress’in özelliklerini her geçen gün daha kapsamlı hale getirmektedir. WordPress hızlandırma seçenekleri ve Cache eklentileri ile ilgili detaylar ise yazımızın devamında yer almaktadır.

WordPress Kullanım Alanları

WordPress, mevcut içerik yönetim sistemleri arasında, en popüler ve en işlevsel alternatiflerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünya genelinde faaliyet gösteren büyük markaların web siteleri de WordPress ile hazırlanmaktadır. Microsoft, Toyota ve Nginx, WordPress ile oluşturulmuş sitelere örnek olarak gösterilmektedir. Piyasaya sunulduğu ilk yıllarda sadece blog oluşturmak için kullanımı tercih edilen WordPress, günümüzde çekirdek kodunda periyodik olarak gerçekleştirilen güncellemeler, birbirinden farklı eklentiler ve geniş tema seçenekleri ile tüm web site tasarımlarında uygulanır hale gelmiştir. WordPress içerik yönetim sistemi ile oluşturulabilecek web siteleri ve kullanım alanları aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır.

  • Kurumsal web site tasarımları
  • E-Ticaret siteleri
  • Kurumsal ya da kişisel bloglar
  • Portfolyo siteleri
  • Online eğitim siteleri
  • Çeşitli forum siteleri
  • Haber portalları
  • Online dergi sitelerinin tasarımı
  • İş bulma sitelerinin tasarımı
  • Kâr amacı gütmeyen STK siteleri
  • Chat odaları   
  • Galeri seçenekleri
  • Sosyal medya eklentileri
  • Üyelik sistemleri
  • Online rezervasyon eklentileri

WordPress Hızını Arttırmanın Faydaları

İşlevsel özellikleri ve kolay kullanımı ile ön plana çıkan WordPress içerik yönetim sistemi, mevcut yazılımındaki hızı ile birçok alternatifine göre oldukça iyi durumdadır. Ancak site tasarımında kullanılan eklentiler arttıkça, görsel gibi yer kaplayan içerikler çoğaldıkça, site hızında düşme görülebilmektedir. Google Chrome gibi arama motorları algoritmaları, web site hızlarını önemsemektedir. Bu nedenle web sitelerinin düzenli olarak hız testi ile kontrollerinin sağlanması ve hızlarını arttırmaları önerilmektedir. WordPress hızını arttırmanın faydaları ise aşağıdaki şekilde belirtiliyor.

  • Yapılan araştırmalar, web sitelerinin yüklenme hızlarının iki saniyeden uzun olduğu durumlarda, ziyaretçi kaybı yaşadıklarını ortaya koymaktadır. Bu nedenle WordPress sitelerinin hızını arttırmak mevcut ve potansiyel ziyaretçileri kaybetmemek adına büyük önem taşımaktadır.
  • E-Ticaret sitelerinde kullanılan eklentiler ve görsel yoğunluğu, sitelerin hızını etkilemektedir. Bir E-Ticaret sitesinin yavaş açılması kabul edilebilecek bir durum değildir. Bu nedenle WordPress hızının arttırılması, sitenin işlevsel şekilde kullanılmasına destek olmaktadır.
  • WordPress ile hazırlanan web sitelerinin organik ziyaretçi arttırmasının en kolay yolu, SERP (Search Engine Results Page) sayfalarında ilk sıralarda yer almasıdır. Eğer Google ADS reklamlarından yararlanılmadığı durumlarda, arama motoru sonuç sayfasında ilk sıralarda yer almak bir web sitesi için öncelikler arasında bulunmaktadır. Bunu sağlamanın yolu da WordPress hızını arttırmaktan geçmektedir.

Web Sitesi Hız Kontrolü Nasıl Yapılır?

Web geliştiriciler, WordPress site hızı ölçümü yapmadan önce bazı dinamikleri kontrol etmektedir. Bunlar;

  • Web sitesinde barındırılan sayfaların boyutları,
  • Sayfa yüklemelerinde gönderilen Request (İstek) sayıları,
  • Kullanılan cache eklentileri,
  • Web sitesi hosting desteğinin WordPress ile uyumlu olup olmadığı

Web sitelerinin sayfa hızlarının yükleme süreleri, ilgili sitenin ana sayfası baz alınarak ölçümlenmektedir. Ancak arama motoru sonuç sayfalarında ilgili sitenin sadece ana sayfası değil, birden fazla URL’si sıralanabilir. Bu nedenle web sitesine ait tüm sayfaların yüklenme hızlarının kontrol edilmesi, kullanıcı memnuniyeti için önem taşıyor. WordPress sitelerinin hız kontrollerinin gerçekleştirebileceği popüler test araçları bulunuyor Bunlar;

Google PageSpeed Insight     

Web sitelerinin performans optimizasyonları için kullanılan en işlevsel araçlardan biri de Google PageSpeed Insight olarak belirtilmektedir. Google tarafından geliştirilen ve periyodik olarak güncellenen araç, WordPress sitelerinde yer alan sayfaların açılma süreleri ile ilgili sorunları analiz ederek, çözüm önerileri sunmaktadır.

GTmetrix

GTmetrix aracı, WordPress sitelerinin test edilen URL’sine ait yükleme sürelerini göstermektedir. Ücretsiz olarak kullanılan GTmetrix aracı ile dünyanın farklı konumlarından ilgili sitenin test edilmesini de sağlamaktadır. Bu şekilde, web sitesi kullanıcılarının lokasyon bazlı sayfa yükleme süreleri de tespit edilmektedir. Ancak, ilgili web sitesi Türkiye merkezli bir hosting desteği alıyorsa, site hızı analiz edilirken, Türkiye sınırları içerisinde sayfa yükleme hızlarına odaklanmak, gerçek sonuçlar almanın yolu olarak gösterilmektedir.

Pingdom

Pingdom Tools aracı ile WordPress sitelerinin, hem genel performanslarının hem de site yükleme hızlarının test edilmesi mümkündür. Analiz sonuçlarını grafik olarak ileten Pingdom aracı ile sitenin iyileştirme önerilerine de erişmek mümkün olmaktadır. SSL kontrolleri gibi birçok özelliği de içerisinde barındıran Pingdom test aracı, WordPress site hızlarının arttırılması ve performanslarının iyileştirilmesi için kullanılan popüler uygulamalar arasında yer almaktadır.

WordPress Hızlandırma Yöntemleri Nelerdir?

WordPress şık görünümlü, modern tasarımlı, işlevsel ve kullanıcı dostu web sitelerinin oluşturulması için tercih edilen içerik yönetim sistemlerinden biridir. Kolay kullanımlı bir yönetim sistemi olmasına rağmen, WordPress web sitelerinin hızlandırılması söz konusu olduğunda, birçok farklı alanda işlem yapılması gerekmektedir. Belirtilen her bir alanda uygulanan yapılandırmalar, WordPress sitelerinin hız performanslarının arttırılmasını desteklemektedir. WordPress hızlandırma yöntemleri aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır.

Yüksek Hız İçin Hosting Seçimi

Bir WordPress sitesinin hızını etkileyen en temel dinamik, kullanılan hosting paketinin WordPress ile uyumluluğu olarak gösterilmektedir. WordPress ile uyumlu bir hosting seçimi yaparken, dikkat edilmesi gereken alt alanlarda bulunmaktadır. Örneğin; WordPress ile bir E-Ticaret sitesi tasarımı yapılacaksa, paylaşımlı hosting tercihi, sitenin performansını düşürecektir. Bu gibi teknik konularda tereddüt yaşanması durumunda çalışılan hosting şirketinden bilgi alınası ve o doğrultuda seçim yapılması, sağlıklı bir zemin oluşturulmasını sağlayacaktır. Hosting seçiminde dikkat edilmesi gereken konulardan biri de yüksek ziyaretçi sayısına sahip web sitelerinin, WordPress ile tam uyumlu hosting kullanıldığından emin olmasıdır.  Cpanel üzerinden WordPress kurulumu yapılabilen her hosting, temel olarak WordPress uyumlu olarak tanımlanmamalıdır. Kullanıcılar bu ayrımı iyi bir şekilde yaparak, ihtiyaçları doğrultusunda hosting seçimine gitmeli, yanlış seçimlerden kaçınmalıdır. Sınırsız veri tabanı kullanımı, SSL sertifika desteği gibi kriterler, hosting seçimi için önem taşımaz. Bir WordPress sitesinin yüksek hızda işlem görmesi için, kesinlikle tam uyumlu hosting desteği ile çalışılmalıdır.

Tema seçimi

WordPress içerik yönetim sisteminde, birbirinden farklı yüzlerce tema seçeneği bulunmaktadır. Tema seçiminde öncelikli kriter her zaman, Premium temalar arasından orjinal temanın tercih edilmesidir. WordPress temasının güncel olması, yeni güncellemeleri de içerisinde barındırıyor olması, dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir. Periyodik güncellemeleri yapılmayan, WordPress sürümleri ile uyumlu çalışmayan temalar, tasarım sürecinde ve sonrasında mutlaka sorun yaratacaktır. WordPress temaları ile sunulan standart eklentiler de site hızını etkileyen dinamikler arasında yer almaktadır. Bu nedenle WordPress site tasarımında tema indirdikten ve yüklendikten sonra, hangi eklentileri barındırıyor olduğunun tespit edilmesi önem taşımaktadır. Fazla eklentiye sahip ya da tema özelliği nedeniyle ağır işleyen siteler, daha fazla hız sorununa neden olmaktadır. Eğer kullanılan WordPress teması, istenilen performansı göstermiyorsa, yeni bir tema seçilmesi bu noktada yapılacak en iyi seçim olacaktır.

Görsel Optimizasyonları

WordPress sitenizin hız performansının artmasını istiyorsanız, görsel optimizasyonlarını mutlaka uygulamalısınız. Web sitelerinde aşırı kaynak tüketimine, sayfaların yavaş yüklenmesine, genellikle sitede kullanılan yüksek boyutlu görseller neden olmaktadır. Web site tasarımlarında, daha şık bir görünüm için yüksek çözünürlüğe sahip görsellerin kullanılması tercih edilmektedir. Ancak en basit hesaplama ile 1 MB lık 10 adet görselin bir web sayfasında kullanılması, ilgili sayfayı 10 MB boyuta taşımaktadır. Bu durum, site sayfasının doğal olarak daha geç yüklenmesine ve açılmasına neden olacaktır. WordPress hızlandırma yöntemlerinin en işlevsel olanlarından biri de sitelerde kullanılan görsellerin optimize edilmesidir. WordPress sitelerinde kullanılacak görsellerin yüklenmeden önce paint programında yeniden boyutlandırılması, görsel optimizasyonunun en kolay yollarından biri olmaktadır. Ayrıca IIlstrator gibi programlar aracılığıyla da saha profesyonel görsel optimizasyonlarını yapmak mümkün olmaktadır. Hali hazırda bir WordPress sitesinde barındırılan mevcut görsellerin optimizasyonu için de Optimole gibi WordPress eklentilerinden yararlanılmaktadır.

CSS Dosyalarının Birleştirilmesi

WordPress hızlandırma yöntemlerinden bir diğeri de veri tabanında yer alan CSS dosyalarının birleştirilerek, küçültme işlemidir. Bazı içerik yönetim sistemlerinde kullanılan HTML yapılarından farklı olarak, WordPress’de PHP programlama dili kullanılmaktadır. HTML sistemlerinde web siteleri sabit sayfalar ile oluşturulmaktadır. PHP sisteminde ise web sayfaları dinamik olarak yapılandırılmakta, bir web site ziyaretçisi ilgili sayfaya erişim sağlamak istediğinde ise bu sayfa sabit bir hale getirilmektedir. WordPress hızlandırma işlemlerinde CSS dosyalarının birleştirilmesi için Cache Enabler gibi eklentilerden yararlanılmaktadır. Bu eklenti ile WordPress sitesinde yer alan CSS dosyaları kolayca birleştirilip, küçültülmektedir. Kullanıcılar daha detaylı optimizasyon yapmak istediklerinde ise Autoptimize eklentisi ile çalışmaktadır. Autoptimize eklentisi kurulduktan sonra CSS dosyalarında birçok yapılandırma işlemi gerçekleştirilmektedir. Önerilen eklentiler, bazı özel ayarlamaları gerektirmektedir. Web geliştiriciler ihtiyaçları doğrultusunda kişiselleştirilmiş ayarlar ile işlemlerini şekillendirebilir.

CDN Kullanımı

Doğru ve işlevsel şekilde yapılandırılan CDN (Content Delivery Networks) hizmetleri, WordPress sitelerinin çok daha hızlı yüklenmesini ve açılmasını desteklemektedir. CDN “İçerik Dağıtım Ağı” hizmetleri, web sitesinde yer alan sayfaların en ideal boyutta sunulmasına da yardımcı olmaktadır. CDN genel olarak, web sitesi içeriklerinin, en düşük ağ ve en az işlem gecikmeleri ile en hızlı biçimde kullanıcılara ulaştırılmasını sağlayan, bölgesel olarak farklı lokasyonlarda konumlandırılan sunucu kümelerini ifade etmektedir. Birçok WordPress sitesi, sayfa yüklenme sürelerini minimum seviyede tutmak için CDN hizmetlerinden yararlanmaktadır. Özellikle E-Ticaret ve haber siteleri farklı bölgelerden aldıkları sunucu hizmetleri ile site performanslarını arttırmaktadır. CDN hizmetleri ile web sitelerinden barındırılan CSS dosyaları, video ve görseller sunulmaktadır. CDN kullanımı ile WordPress sitelerinin genel performansları üst seviyelere çıkarılmaktadır.

Gzip Sıkıştırma Aktifleştirilmesi

WordPress sitelerinin hızlandırılması için görsel optimizasyonları ve diğer dinamikler kadar önemli ise dosyaların Gzip ile sıkıştırılması da o derece önem taşımaktadır. WordPress sitelerinde dosya sıkıştırma işlemleri için farklı eklenti seçenekleri bulunmaktadır. PageSpeed Ninja gibi eklentiler üzerinden Gzip sıkıştırmaları aktifleştirilerek, site dosyalarının kolayca sıkıştırılması mümkün olmaktadır. Eklenti üzerinde Gzip aktifleştirmesi yapmak istemeyen kullanıcılar ise aşağıdaki kod dizilimini “.htaccess” dosyalarına ekleyerek farklı bir yöntem uygulayabilirler.

AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain

AddOutputFilterByType DEFLATE text/html

AddOutputFilterByType DEFLATE text/xml

AddOutputFilterByType DEFLATE text/css

AddOutputFilterByType DEFLATE application/xml

AddOutputFilterByType DEFLATE application/xhtml+xml

AddOutputFilterByType DEFLATE application/rss+xml

AddOutputFilterByType DEFLATE application/javascript

AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-javascript

Gzip ile dosyaların sıkıştırılması, WordPress sitelerinin hem masaüstü hem de mobil versiyonlarındaki hız performansını ciddi şekilde yükseltmektedir.

Diğer Yöntemler

WordPress sitelerinin hızlandırılması için yukarıda belirtilen yöntemler uygulanmaktadır. Tüm bu yöntemlerin uygulanması, site hızını önemli ölçüde etkileyecektir. Bunların dışında yapılacak birkaç farklı hızlandırma yöntemi daha bulunmaktadır. WordPress database bakımları ve temizliğinin periyodik olarak uygulanması, alternatif yöntemlerden biridir. Web sayfalarında yapılan değişiklikler sonucunda, site veritabanında (Database) bazı izler kalmaktadır. Bahsi geçen izler, zaman içerisinde sitelerin veri tabanında yer kaplayarak, site hızının düşmesine neden olmaktadır. database temizliğinin belirli periyotlarda gerçekleştirilmesi, WordPress site hızını da arttıracaktır.  WordPress veritabanı temizliği için WP-Optimize eklentisi önerilmektedir. WordPress site hızının arttırılması için uygulanabilecek başka bir yöntem de, kullanılmayan eklentilerin kaldırılması ve silinmesi olarak belirtilmektedir. Aktif şekilde kullanılmayan eklentilerin WordPress sisteminden kaldırılması, site performansını yükseltecektir. WordPress içerisinde minimum sayıda eklenti kullanmakta, site hızını artıracak öneriler arasındadır.

Cacheleme Nedir? Faydaları Nelerdir?

İnternet dünyasında web site performanslarının iyileştirilmesi için, SEO (Search Engine Optimization) çalışmaları önem taşımaktadır. Arama motoru optimizasyonu olarak da ifade edilen SEO, web sitelerinin olması gereken hızda çalışmasını sağlamaktadır. Arama motorları algoritmaları, en iyi kullanıcı deneyimi için, bir web sitesinin maksimum iki saniyede açılması gerektiğini vurgulamaktadır. Verilen süreden daha geç açılan siteler, hem ziyaretçi kaybına neden olmakta hem de arama motorları tarafından sonuç sayfalarında ilk sıralarda yer almamaktadır. Sıralama kaybına ve kullanıcıların memnuniyetsizliğine neden olan bu durum, site hızının önemini ortaya koymaktadır. 

Google Chrome gibi arama motorlarının ilk kriteri sitelerin sayfa açılış hızları olmaktadır. Bu nedenle, SEO çalışmalarının da hedefi ilk olarak site hızının yapılandırılması olarak belirtilmektedir. Site hızını yükseltmenin en kolay ve etkili yollarından biri Cacheleme işlemleridir. Cacheleme, web sitesinde yer alan spesifik bir sayfanın önbelleğe alınmasını, web sitesinin statik bir sürümünün oluşturulmasını ve siteyi yeniden ziyaret eden kullanıcının önbelleğe alınan sayfalara daha hızlı ulaşmasını sağlamaktadır. Cacheleme ile statik hale getirilen web sayfaları, tüm gecikmeleri önleyerek, sayfa içeriklerinin en yüksek hızda açılmasını desteklemektedir. UX (User Experience), Türkçe karşılığı ile kullanıcı deneyimini arttırmayı hedefleyen cache işlemleri, günümüzde farklı WordPress eklentileri ile kolayca yapılmaktadır.

Cacheleme Nasıl Yapılır?

Web sitelerinde yaşanan hız problemlerinin nedeni, iletilen sorgu sayılarının yüksekliğidir. Sitelerde barındırılan CSS dosyaları, video ve görseller, sorgu sayılarının artmasına ve buna bağlı olarak ilgili sayfaların daha geç yüklenmesine neden olmaktadır. Web site tasarımında kullanılan tüm dosyalar ve veriler, WordPress Cache eklentilerinin yardımıyla ön belleğe alınarak, sorgu sayılarının azaltılmasını ve dolayısıyla sayfaların daha hızlı açılmasını sağlamaktadır. WordPress sitelerinde ön belleğe alma işlemlerinin gerçekleştirilmesi iki yolla yapılabilir. Bunlar, tarayıcı önbellekleme (Cacheleme) ya da sunucu önbellekleme şeklinde açıklanır.

Tarayıcı Cacheleme

Tarayıcı önbellekleme işlemleri, web sitesinin sayfaları için iletilen istek sayılarının azaltılmasını amaçlamaktadır. Tarayıcılar tarafından iletilen istek sayıları azaltıldığında, ilgili web sitesini de daha hızlı şekilde açılmaktadır.

Sunucu Cacheleme

Bir web sitesi yüksek ziyaretçi trafiğine sahip ise ilgili web sitesinin daha kaliteli sunucular kullanılması gerekir. Bu da ekstra bir maliyet yaratmaktadır. Bu tarz durumlarda sunucu önbellekleme işlemleri ile, sunucular tamamen önbelleğe alınır ve sunucu performansları arttırılır. Sunucu cacheleme ile sitelerin hızları istenilen seviyeye yükseltilebilir.

En Popüler WordPress Cache Eklentileri

Dünya genelinde yaygın olarak kullanılan WordPress içerik yönetim sistemi, kullanıcılarına çok sayıda cache eklentisi alternatifi sunmaktadır. Her bir cache eklentisinin genel performansları birbirinden farklılık gösterse de, işlevsellikleri temel düzeyde aynıdır. Her bir cache eklentisi kullanıcılar için farklı özellikler de sunmaktadır. En iyi SEO uzmanlarının önerisi olan WordPress cache eklentileri, aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır.

WP Super Cache Eklentisi

En kullanışlı ve etkili önbellek eklentilerinden biri olan WP Super Cache, WordPress sistemlerinde statik HTML dosyalarının üretilmesini sağlamaktadır. Akabinde, önbelleğe alınan statik dosyaların, web sitesini ziyaret eden kullanıcılara sunulmasını desteklemektedir. WP Super Cache eklentisinin tercih edilme nedenleri arasında, temel önbellek ve gelişmiş önbellek seçeneklerinin yer alması gösterilmektedir. WP Super Cache eklentisinde ayrıca, opsiyonel olarak PHP tabanlı önbellekleme ve API destekleri de bulunmaktadır. Veri tabanı önbellekleme işlemlerine ihtiyacı olmayan web sitelerinde, CPU tüketiminin daha makul seviyede olduğu WP Super Cache eklentisi kullanılmaktadır.

W3 Total Cache Eklentisi

Son zamanların yaygın şekilde kullanılan popüler WordPress eklentileri nden biri de W3 Total Cache olarak karşımıza çıkmaktadır. W3 Total Cache eklentisi, standart cacheleme işlemlerinin yanında, birçok iyileştirme özelliklerin de kullanıcılarına sunmaktadır. W3 Total Cache eklentisinin işlevsel özellikleri ile web sitelerinin sayfa açılış hızlarının arttırılması sağlanmaktadır. Bu şekilde site ziyaretçileri, sayfa gezinme ve kullanıcı deneyimlerini bir üst seviyede yaşayabilmektedir. W3 Total Cache eklentisinin tercih edilme nedenlerinden biri de, kısa süre içerisinde, web sitesinin SERP listelerinde üst sıralara çıkmasını desteklemesi olarak gösterilmektedir. W3 Total Cache eklentisinin işlevsel özellikleri ise aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır.

  • Sayfa önbellekleme
  • Veri tabanı önbellekleme
  • Nesnelerin önbelleklenmesi
  • Bellek üzerinde gerçekleştirilen önbellekleme
  • Tarayıcının önbellekleme
  • Parça bazında önbellekleme  

WP Fastest Cache Eklentisi

WordPress sistemlerinde kullanım kolaylığı ile ön plana çıkan eklentilerden biri de WP Fastest Cache olmaktadır. Cacheleme işlemleri dışında, web site performansını iyileştirmek için birçok özelliği de içerisinde barındıran WP Fastest Cache eklentisi, kullanıcıların ilk tercihleri arasında yer almaktadır. WP Fastest Cache eklentisi ile tarayıcı önbellekleme işlemleri, CSS ve HTML dosyalarının küçültülmesi, Gzip sıkıştırma larının uygulanması kolayca yapılmaktadır. WP Fastest Cache eklentisinin standart sürümünün yanında Premium ücretli versiyonu da bulunmaktadır. Standart özelliklerden daha fazlasını isteyenler için Premium WP Fastest Cache eklentisi önerilmektedir. Bu şekilde sayfa hızı optimizasyonları çok daha yüksek seviyelere taşıyabilmektedir.

Cache Enabler Eklentisi

WordPress sistemleri ile yeni çalışmaya başlayanlar için ideal bir eklenti olan Cache Enabler, tüm cache eklenti alternatifleri arasında yönetimi en sade olandır. Cache Enabler eklentisi kullanıcılarına çok fazla özellik sunmasa da temel cacheleme işlemleri kolayca yapılabilmektedir. Kullanıcıların başarılı sonuçlar elde edebildiği Cache Enabler eklentisi ile çalışmak, daha az komplike olduğu için daha keyifli bulunmaktadır. Cache Enabler eklentisini kullanmaya başlamadan önce, önbellek kullanım sürelerinin, önbellek davranışlarının, küçültme özelliklerinin, harici tutulacak sayfaların manuel olarak ayarlanması gerekmektedir. Gerekli ayarlamalar yapıldıktan sonra, Cache Enabler eklentisi ile temel cacheleme işlemleri otomatik ya da manuel olarak uygulanmaktadır. Sorunsuz bir cacheleme akışı için, tüm kullanıcılara Cache Enabler eklentisi önerilmektedir.

LiteSpeed Cache Eklentisi

LiteSpeed Cache eklentisi, diğer cache eklentileri arasında temel özellikleri ile ayrılmaktadır. Çünkü LiteSpeed Cache eklentisinin çalışma alanı sunucu bazlı gerçekleşmektedir. LiteSpeed Cache ile cacheleme işlemleri sadece sunucu alanında işlemektedir. PHP sistemlerinde en etkili cacheleme çözümleri LiteSpeed Cache eklentisi ile sağlanmaktadır. LiteSpeed Cache eklentisinin fark yaratan özellikleri ise aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır.

  • Önbellekleme işlemlerinin sunucu üzerinden gerçekleştirilmesi
  • Multi site destekleri
  • Çeşitli optimizasyon seçenekleri
  • API desteği

LiteSpeed Cache eklentisi, sunucu tarafından desteklenmiyorsa kullanılması mümkün değildir. LiteSpeed Cache eklentisi ile çalışırken bir sorun yaşanırsa, direk olarak sunucu yetkilileri ile iletişime geçilmesi önerilmektedir.

Comet Cache Eklentisi

Son dönemde kullanıcıların favori eklentileri arasında yerini alan Comet Cache eklentisi,  WordPress sistemleri için geniş özellikler sunmaktadır. Comet Cache eklentisi ile web sayfalarının, kategorilerinin, arşivlerinin ve RSS alanlarının otomatik şekilde önbelleğe alarak, alınmış olan önbelleğin de yine otomatik şekilde temizlenmesi sağlanmaktadır. Comet Cache eklentisi de, belirli periyotlarda güncellemeler yapılarak, arama motorları algoritmaları ile paralel işlemesi mümkün olmaktadır. SEO uzmanlarının 10 üzerinden 8 puanla değerlendirdikleri Comet Cache eklentisinin standart ve Premium versiyonları da bulunmaktadır. Standart versiyonu ücretsiz şekilde sunulurken, Comet Cache eklentisi Premium versiyonu, her bir web sitesi için 40$ ile ücretlendirilmektedir. Comet Cache eklentisinin Premium versiyonu ayrıca, kullanıcılarına 3 yıl boyunca teknik destek ve yaşam boyu kullanım imkanı tanımaktadır.

WP Rocket Eklentisi

WP Rocket eklentisi, web sitelerinin yükleme sürelerini ve sayfa hızlarını arttırmak amacıyla, önbelleğe alma yöntemiyle kullanılan bir eklentidir. 2013 yılının Temmuz ayında piyasaya sürülmüş olan WP Rocket eklentisinin, günümüze dek 2 milyona yakın aktif kurulumu bulunmaktadır. Premium eklenti kategorisinde yer alan WP Rocket için üç farklı paket sunulmaktadır. Yıllık 49$ ile 249$ arasında değişen paket fiyatları, kullanıcılara ekstra özellikler ve güncelleme imkanı tanımaktadır. Kurulumu ve kullanımı oldukça basit işleyen WP Rocket eklentisi, kişiselleştirilmiş ayarlar ile daha işlevsel hale getirilmektedir. WP Rocket eklentisinin öne çıkan özellikleri ise aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır.

  • Minimum ayar ile maksimum özellik
  • Sayfa bazlı önbellekleme
  • Önbelleğin önceden yüklenebilmesi
  • Statik sayfaların dosya sıkıştırma işlemleri

WP Rocket eklentisi ücretli bir alternatif olduğu için, geniş bir kitle tarafından kullanılmadığı görülmektedir. WordPress hızlandırma işlemlerinde, kullanıcılar öncelikle ücretsiz eklentileri tercih etmektedir. Ancak WP Rocket eklentisinin sunmuş olduğu özellikler ve avantajlar, böyle bir eklenti için yatırım yapmaya değer olduğunu göstermektedir.

Hülya Ergün

2014 yılından beri kurumsal şirketlere sosyal medya hesap yönetimi konusunda destek vermekteyim. Content Writers Turkey (CWT) üyesiyim. Aynı zamanda, Türkiye’nin önde gelen içerik ajanslarında freelance olarak içerik yazarlığı yapmaktayım. Okumaya, araştırmaya, yazmaya ve yaratıcılığa açık her alana ilgi duyuyorum. Yoga ve meditasyon pratikleri ile enerjimi dengeliyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu