Mobil UygulamalarNasıl YapılırÖneriSeyahatTeknolojiYaşam

Google Flights ile Uçak Bileti Rezervasyonu Nasıl Yapılır?

Hava yolu ile ulaşım, artık birçok insanın tercih ettiği, en kolay ve hızlı seçeneklerden biri haline geliyor. Yeni yapılan havaalanları, bu ulaşımı popüler hale getiren etkenler arasında gösteriliyor. Günümüzde havayolu şirketlerinin de artışı, birbirleri ile zorlu bir rekabet yarışına girmelerine neden oluyor. Alternatiflerin artması, uçak bileti fiyatlarının değişkenlik göstermesi, seyahat edecek olan kişiler için durumu daha komplike hale getirebiliyor. Google Flights, tedarikçilerin aracılığıyla, uçak bileti satın alma işlemlerini kolaylaştırmayı amaçlayan, uçuş rezervasyon hizmeti olarak karşımıza çıkıyor. Google Travel şirketinin yan kuruluşu olan Google Flights, uçak bileti arayışında olan kullanıcıların, kolay bir şekilde uygun fiyatlı uçuş bulmalarına yardımcı oluyor. Uçak bileti satın almak genellikle yoran ve zaman alan bir aktivite haline gelebiliyor. Farklı uçuşların karşılaştırıldığı, en iyi fiyatlı uçuşun satın alındığı Google Flights ile hızlı bir şekilde uçak bileti rezervasyonu yapmak mümkün oluyor. Google Flights ile uçak bileti rezervasyonu yapma aşamaları ise yazımızın devamında yer alıyor.

Google Flights Nedir?

2011 yılının Eylül ayında hizmete sunulan Google Flights, uçak bileti arayan kullanıcılara yardımcı olan bir uygulama olarak tanımlanıyor. Google Flights hizmetleri, uçak bileti önerilerini kullanıcılarla hızlı bir şekilde buluşturuyor. Gelişen teknolojilerle birlikte, zamanın herkes için çok önemli hale geldiği günümüzde, Google Flights ile tüm rezervasyon ve uçak bileti satın alma işlemlerinin kolayca gerçekleştirilmesi mümkün oluyor. Google Flights uygulaması kullanıcılarına fiyat aralığı, uçuş süreleri, tarih seçimi gibi filtreler sunuyor. Kullanıma açıldığı ilk yıllarda yalnızca ABD eyaletleri uçuşları ile sınırlı olan Google Flights hizmetleri, günümüzde birçok ülkeye hizmet vermeye devam ediyor. Her geçen gün kullanıcılar için popülerliği artan Google Flights uygulamasının tasarım aşamasında materyal görünüm kullanılması ile uygulamanın daha işlevsel olması sağlanıyor. Hizmet sunduğu tüm ülkelerin uçuş alternatiflerini tek bir sayfada listelenmesi de Google Flights ’ı ön plana çıkaran özelliklerinden biri olarak gösteriliyor. Alternatifleri arasında performans ve altyapı hizmetleri olarak fark yaratan Google Flights, uçak bileti arama siteleri içerisinde, kullanıcıların en çok ziyaret ettikleri uygulama oluyor. Sunduğu uygun fiyatlı uçuşlar ve havaalanı alternatifleri, Google Flights ’ın tercih edilme nedenleri arasında yer alıyor.

Flights Sistemi Nasıl İşliyor?

Google uygulamaları hayatımızın hemen her alanında yer almaya devam ediyor. Kullanıcılarına her sektörde en iyi hizmeti vermeyi amaçlayan Google, Flights uygulaması ile de adından söz ettirmeyi başarıyor. Flights sistemi, kullanıcının en iyi fiyatlı uçak biletini bulması, varış noktaları arasında seçim yapabilmesi için oluşturulan hizmetleri içeriyor. Flights uygulamasının birçok farklı özelliği içerisinde, kullanıcıların fiyat kıyaslaması yapabilmesi için oluşturulan sistemler ön plana çıkıyor. Kullanıcılar uçuş fiyatlarını karşılaştırırken, spesifik bir uçuşun fiyatının düşürülmesi için talepte de bulunabiliyor. Flights uygulamasını kullanmaya başlarken, kullanıcıların uçuş bilgilerini tanımlaması gerekiyor. Tarih seçimi, varış noktası gibi veriler, uçuş için en uygun listelerin hazırlanması için temel zemini oluşturuyor. Kullanıcılar konum servislerini etkinleştirmeleri ile kalkış noktası seçenekleri de otomatik olarak gösterilebiliyor. Flights menüsünde yolcu sayısının, uçuşun tek yön ya da gidiş / dönüş seçeneklerinin belirlenmesi için alanlar da bulunuyor. Flights uygulaması ayrıca uçuş türünün belirlenmesi için de alternatifleri kullanıcılarla buluşturuyor. Flights sisteminde, turist, premium turist, iş amaçlı uçuş ya da birinci sınıf uçuş türleri yer alıyor. Google Flights uygulamasında “Ara” butonu üzerinden tüm bu kriterlere uygun olan uçuşların listesi sunuluyor ve kullanıcı uçuş tercihlerini bu doğrultuda belirleyebiliyor.

Google Flights Uygulamasının Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?

Google Flights, Türkçe karşılığı ile Google Uçuşlar, dünya genelinde kullanılan önemli uçuş arama motorları arasında yer alıyor. Kullanıcılarının en uygun fiyatlı uçak biletine ulaşmasını hedefleyen Google Flights, kullanıcı dostu tasarımı ve işlevsel özellikleri ile beğeni kazanıyor. Google Flights uygulamasında uçak bileti satın alma işlemlerinin yanında, seyahat, konaklama ve tatil arayışlarında seçenekler sunan listelemeler yapılabiliyor. Google Flights uygulamasının ön plana çıkan avantajları ve dezavantajları ise aşağıdaki şekilde sıralanıyor.

Avantajlar

  • Hız Faktörü: Google Flights uygulamasının ön plana çıkan avantajları arasında, diğer uçuş arama sitelerine göre çok daha hızlı çalışması olarak gösteriliyor.
  • Takvim Tabanlı Altyapısı: Google Uçuşlar uygulaması, on iki aylık periyotta, tüm uçuşların listelenmesini mümkün kılıyor.
  • Havaalanı Seçenekleri: Google Flights ile aynı anda yedi farklı havaalanı seçimi yapmak, yeni sekme açmadan ilgili aramaları gerçekleştirmek mümkün oluyor.
  • Harita Tabanında Arama: Google Uçuşlar, belirlenen havaalanından, hangi tarih aralığında, hangi uzaklıkta uçuş istediğinizi harita üzerinden seçmeyi sağlıyor.

Dezavantajlar

  • En Ucuz Uçuş Seçenekleri: Kullanıcılar Google Flights uygulamasının popülerliği nedeniyle, her zaman en uygun fiyatlı uçuşu bulamayabilir. Flights uygulamasında aracı acentalar üzerinden fiyat alındığı için, daha az tercih edilen ancak daha ucuz uçak bileti fiyatı sunan havayolu şirketlerine ulaşmak mümkün olmayabilir. Bu durum seyahat acentaları için de geçerliliğini koruyor.
  • Hatalı Bilet Fiyatlarının Tespit Edilememesi: Seyahat acentaları bazı zamanlarda bilet fiyatlarını yanlış ya da hatalı olarak tanımlayabilir. Kullanıcılar da bu durumda çok daha uygun fiyata bilet buldukları yanılgısına düşebiliyor. Google Flights uygulamasının mevcut dezavantajları arasında hatalı bilet fiyatlarının tespit edilmesinin zorluğu gösteriliyor.
  • Aktif Olmayan Kampanyaların Listelenmesi: Google Flights uygulamasında karşılaşılan dezavantajlarından biri de bazı uçuş kriterlerinin aktif olmayan kampanyaları göstermesi olarak ifade ediliyor. Google Uçuşlar kimi zaman da belirli uçuşların rezerve edilemeyeceği ve hava yolu şirketi ile iletişime geçilmesi gerektiği bildirimini paylaşıyor. Google Flights sisteminde bu durum ghosting olarak tanımlanıyor.

Google Uçuşlar Nasıl Kullanılmalıdır?

Google Flights uygulamasında kullanıcıları ilk olarak “Uçuş Arama” ekranı karşılıyor. Kullanıcılar uçak biletlerini aramaya başlamadan önce, uçuşlarının tek yön mü yoksa gidiş / dönüş mü olacağını belirlemek gerekiyor. Akabinde, yolcu sayılarının ve uçuş türlerinin belirlenmesi isteniyor. Yolcuların kalkış ve varış noktaları seçilirken dikkat etmeleri gereken ayrıntılardan biri de, ilgili şehrin tüm havaalanlarının seçilmesi oluyor. Kullanıcılar bu şekilde en uygun fiyatlı uçuşları listeleyebilir. Bazı durumlarda ilgili şehirdeki bir havaalanına gerçekleştirilen uçuş, alternatif havaalanına göre çok daha ucuz olabiliyor. Google Flights kullanıcısının bu detayı atlamaması, uygun fiyatlı uçuş bulabilmesi için önem taşıyor. Google Flights üzerinden en uygun uçak biletini bulunması için de, uçuş tarihlerinin ay bazında listelenmesi fayda sağlıyor. Google Uçuşlar hizmetlerinde, kullanıcılar için en ucuz uçak bilet fiyatları “Yeşil”, normal fiyatlı uçuşlar ise “Gri” renkte gösteriliyor. Bu şekilde yolcuların daha kolay seçim yapması sağlanıyor. Yapılan seçim kriterleri doğrultusunda, son aşamada ilgili tüm uçuşların listesi oluşturuluyor. Google Flights menüsünde yer alan filtreler bölümünden listelenen tüm uçuşları fiyatlarına, aktarma uçuş seçeneklerine ya da en uygun uçuş kriterlerine göre sıralamak da mümkün oluyor. Kullanıcılar bu şekilde Google Flights uygulaması üzerinden en ucuz uçak biletini satın alabiliyor.

Google Flights Üzerinden Uçak Bileti Rezervasyonu Yapılması

Google Flights kullanıcıları, belirlemiş oldukları kriterler doğrultusunda, listelenen uçuşlar arasında seçim yapabilmek için öncelikle ilgili uçuşun üzerine tıklayarak, sayfanın açılmasını beklemelidir. Açılan sayfada, ilgili uçuş için rezervasyon ekranı otomatik olarak görüntülenmektedir. Kullanıcı gidiş / dönüş uçak bileti seçimi yaptıysa, bu noktada her iki uçak bileti için rezervasyon oluşturmalıdır. Google Flights uygulaması direk acente hizmeti vermediği için, açılan rezervasyon ekranında hava yolu şirketi ya da seyahat acentası seçimi de yapılmalıdır. Google Flights rezervasyon ekranında uygulama bazı durumlarda kullanıcıyı direk acentaların web sitesine yönlendirilmektedir. Ancak ilgili uçuşa ait rezervasyon yapmak mümkün ise Google Flights ekranı, uçak bileti rezervasyonunun gerçekleştirilmesi için kullanıcıyı, havayolu şirketinin rezervasyon sayfasına yönlendirerek, işlem akışının tamamlanmasını sağlamaktadır. İlgili ekran üzerinden kullanıcı uçak bileti rezervasyonunu kolayca gerçekleştirmektedir.

Google Flights Rezervasyon Sorunlarında Neler Yapılabilir?

Google Flights üzerinden uçak bileti rezervasyonu yaparken, kullanıcılar bazı sorunlarla karşılaşabiliyor. Bu sorunların başında ise Google Flights uygun uçak biletini bulsa da rezervasyona izin verilmemesi geliyor. Bazı durumlarda da öncesinde uygun fiyatlı görünen uçak biletinin, rezervasyon safhasında fiyat değişikliğine uğramasına rastlanmaktadır. İlgili uçak bileti daha yüksek fiyata rezervasyona açılabilir ya da uçak biletine erişim engellenir. Yaşanan bu durum Google Flights sisteminde “Yok Olma” ya da “GHosting” olarak tanımlanır. Google Flights rezervasyon sisteminde GHosting sorunları aşağıdaki şekilde görülebilir.

  • Bilet satın alma işlemleri sırasında, uçak bilet fiyatının yükselmesi
  • Google Flights listelerinde sıralanan ucuz uçak biletine rezervasyon yapılması için, havayolu şirketine yönlendirilmesi
  • Google Flights sisteminde son aşamaya gelindiğinde, seyahat acentası ya da havayolu şirketi üzerinden bilet satın almak istediğinde, rezervasyon ekranında uçuş fiyatının değişmesi

Yukarıda belirtilen her durumda, kullanıcının seçmiş olduğu tarihlere ait rezervasyonunu gerçekleştirmesi mümkün olmamaktadır. Kullanıcının uçak bileti rezervasyonu sırasında bu durumlarla karşılaşması halinde, aşağıdaki yöntemlerin denemesi önerilmektedir.

  • Google Flights uygulamasından farklı tarihlerin girilerek, yeni seçimler oluşturulması
  • Kullanıcının tercih ettiği tarihler baz alınarak, ilgili uçuşların Momondo gibi alternatif sistemlerden rezerve etmeye çalışması

Ancak belirtilen yöntemler, kullanıcının bulmuş olduğu uygun fiyatlı bileti rezerve edebileceğini garanti etmemektedir. Google Flights sisteminde, ghosting durumuna maruz kalan fiyatların tamamen kaybolması mümkün olmaktadır.

Google Uçuşlar Harita Özelliğinin Kullanılması

Google Flights uygulamasından rezervasyon yaparken kullanılabilecek en işlevsel özelliklerden biri de harita görünümü olmaktadır. Kullanıcılar Google Uçuşlar harita görünümü ile dünya genelinde, farklı ülkelerdeki en uygun fiyatlı uçak biletlerini kolayca tespit edilebilmektedir. Bu şekilde en uygun uçak bileti rezervasyonu yapmaları mümkün hale gelmektedir. Google Flights harita özelliğinin kullanımı oldukça basittir. Kullanıcılar uçuşlarına dair tüm bilgileri tanımladıktan sonra, varış noktalarını boş bırakırlar. Boş alanındaki “Arama” kutucuğuna tıklanır ve sistem otomatik olarak kullanıcıyı harita görünümüne yönlendirir. Google Flights harita görünümü, kullanıcının belirlemiş olduğu bir ülke ya da kıta üzerinden gösterilir. Kullanıcılara sunulan ilk harita görünümü, her zaman kullanıcının yapmış olduğu uçuş seçimlerine uygun şekilde sunulur. Bu duruma kullanıcının uçuş tarih seçimleri de dahildir. Google Flights kullanıcılarının daha esnek seyahat planları varsa tarih seçimlerini “Ayarlar” bölümünden güncelleyerek, uygun fiyatlı uçak bileti rezervasyon alternatiflerine ulaşmaları mümkün olur.

Ucuz Bilet Alarmı ve Google Flights

Google Flights uygulamasının kullanıcılar için sunduğu birçok farklı özellik bulunmaktadır. Bunlardan biri de Google Flights ucuz bilet alarmıdır. Kullanıcılar uçuş tarihleri için, kalkış ve varış verilerini sisteme tanımlar. Akabinde tüm ilgili uçuşlar Google Flights tarafından listelenir. Listelenen biletlerinin fiyatları düştüğünde kullanıcıya talebi doğrultusunda bildirim iletilir. Fiyat değişikliğinde bildirim almak için kullanıcının rezervasyon ekranı üzerinde bulunan “Fiyatları Takip Etmeye Başla” özelliğini aktifleştirmek gerekir. Aktifleştirilen özellik, kullanıcıya uçuşu için seçmiş olduğu kriterlerde daha uygun fiyatlı bir uçuş eklendiğinde bildirim iletir. Bu şekilde Google Flights ucuz bilet alarmı da devreye sokmuş olur. Özellikle esnek seyahat planlarında, Google Flights ucuz bilet alarmı ile çok daha makul fiyatlara bilet bulmak mümkün hale gelir. Unutulmaması gereken bir nokta da, ucuz bilet alarmının birçok kişi tarafından kullanıldığı için, bildirim geldiğinde hemen rezervasyon yapılmasıdır. Aksi takdirde zamanaşımı ile uygun fiyatlı biletlerin tükenmesi olası hale gelir. Google Flights uygulamasında bulunan biletin gerçekten ucuz olup olmadığını kontrol etmekte mümkündür. Google Flights uygulamasının sadece sınırlı bölgelerinde hizmete sunulan bu özelliği, uçak bileti fiyat ortalamasının alınarak, kullanıcı ile paylaşılmasını içerir.

Rezervasyon İptali ve Google Flights Uçak Biletinin İadesi          

Google Flights üzerinden gerçekleştirilen rezervasyonların iptali, sistem üzerinden yapılmamaktadır. Google Flights uygulaması aracı acentalarla çalışan bir uçak bileti arama motoru özelliği taşımaktadır. Bu nedenle kullanıcı, rezervasyon yaptırmış olduğu bir uçuşu iptal etmek ya da Google Flights uçak biletinin iadesini talep etmek istediğinde, ilgili havayolu şirketi ya da acenta ile iletişime geçmelidir. Bu durum, havayolu şirketinin politikalarına göre değişkenlik göstermektedir. Bazı durumlarda uçak bileti alınan acenta ya da hava yolu çok kısa sürede rezervasyon iptalini gerçekleştirirken, bazen de rezervasyon iptali için komisyon ya da kesinti talep edebilmektedir. Yürütülen prosedür Google Flights uygulamasından bağımsız olarak acenteler ve havayolu şirketlerinin kurallarına göre değişmektedir. Olası itiraz durumlarında da kullanıcının muhatabı yine Google Flights uygulaması değil, ilgili havayolu şirketi olacaktır.

Hülya Ergün

2014 yılından beri kurumsal şirketlere sosyal medya hesap yönetimi konusunda destek vermekteyim. Content Writers Turkey (CWT) üyesiyim. Aynı zamanda, Türkiye’nin önde gelen içerik ajanslarında freelance olarak içerik yazarlığı yapmaktayım. Okumaya, araştırmaya, yazmaya ve yaratıcılığa açık her alana ilgi duyuyorum. Yoga ve meditasyon pratikleri ile enerjimi dengeliyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu