TLD Nedir? TLD Çeşitleri Nelerdir?
Web dünyasını yakından ilgilendiren TLD yani üst düzey alan adı, domainlerdeki en üst seviye olarak biliniyor. En yaygın kullanılan üst düzey domainler; “net, com ve org” şeklinde sıralanabilir. URL’de noktadan sonraki kısımdır. Üst düzey alan adları; ülkelere özel üst seviye uzantıları ile jenerik üst seviye uzantıları şeklinde ikiye ayrılmıştır. Çok sayıda üst düzey domain türü vardır. Bunların seçimi kurulacak olan web sitesine göre değişiklik gösteriyor. “.gov” üst düzey alan adlarını çoğunlukla devlet kurumları kullanıyor. Üst düzey seviye uzantıları; sitenin olduğu ülke, şirketin türü vb. pek çok konuyu detaylı inceler. Ayrıca web sitesinin özelliklerini, sitenin nereye ait olduğunu (okula mı, hükümete mi) belirler. Üst düzey uzantıları kullanımlarıyla alakalı düzenlemeler çok katı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak 2010’da İnternet Tahsisli İsimler ile Sayılar Kurumu kurallarda biraz esnetmeye gitmiştir. Bu esnetme çalışmaları; ticari markalar ve jenerik üst seviye uzantılarında geçerlidir. Aynı zamanda domaini tescillemeden ilk; web sitenizin domaine uygun mu değil mi onu da tespit etmeniz gerekiyor. Domaini almanız için öncelikle onun daha önce satın alınıp alınmadığına da dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü daha önce satın alınma işlemi başkası tarafından gerçekleştiyse o domaini almanız asla mümkün değildir. Domainin daha önce satın alınıp alınmadığını, kullanılıp kullanılmadığını domain tescilleme işleriyle uğraşan firmalardan kolayca öğrenebilirsiniz. Bu konuda size hizmet sunan piyasada çok fazla yazılım şirketi bulunuyor.
TLD Türleri Nelerdir?
Top Level Domain (TLD) türleri; Global Üst Seviye Alanı ve Ülke Kodu Üst Seviye Alanı olmak üzere 2’ye ayrılıyor.
Global Üst Seviye Alanı- gTLD
Çoğunlukla “.net”, “.com” şeklinde uzantılardır. Hiçbir ülkeyle ilişkileri yoktur. Üç ve üzeri karakterden oluşurlar.
Ülke Kodu Üst Seviye Alanı- ccTLD
Ülkelerin kendilerine ait olan alan adı uzantıları da geliştirilmiştir. Örneğin; ülkemizde global uzantı “.com” yanına “.tr” eklenmiştir. Bu eklemenin sonucunda “com.tr” oluşturulmuştur. Bazı ülkelerdeyse tek uzantı kullanılıyor. Örneğin; “Almanya. De” gibi…
Alan Adı Sistemi Nedir?
TLD’den bahsederken “Alan Adı Sistemi” yani domainden de mutlaka bahsetmek gerekiyor. Bu sistemde; bilgisayarlar, online hizmetler ve internete bağlı olan bütün kaynaklar isimlendirilirler. Domain olarak da adlandırdığımız sistem; alan adlarını web siteleriyle, şirketlerle ve hizmetlerle ilişkilendiriyor. Aynı zamanda alan adlarını, ağ protokollerinin düzgün ve doğru çalışması için sayısal IP adreslerine çeviriyor. İnternet kullanıcıları, domain sayesinde web sitelerine ulaşabiliyorlar.
İnternetin kalbi olan alan adları, internet sitelerinin adreslerinin kolay hatırlanabilen ve anlamlı olmasında rol oynuyor. Bunların yanı sıra alan adları; sitenin başarısında, bilinirliğinde ve itibarı noktasında da hayati önem taşıyor. O nedenle web sitesi kurarken alan adınızı düzgün ve doğru belirlemeniz gerekiyor.
En Popüler Üst Seviye Alan Adı Uzantıları Nelerdir?
Uzantıların bazıları kuruluşun veya şirketin tarzına, bazılarıysa sadece istek doğrultusunda seçilebiliyor. Ticari kuruluşlar iş alanlarıyla uyum sağlayacak uzantılar seçmelidirler. En çok kullanılan alan uzantılarını şöyle sıralayabiliriz:
Genel Üst Seviye Alan Adı Uzantıları
- “.org” çoğunlukla bu alan adını sivil toplum kuruluşları kullanıyor.
- “.com” kullanım alanı çoktur. Fakat internet şirketleri daha çok kullanıyor.
- “.net” kişisel projelerden tutunda internet şirketlerine kadar birçok projede kullanılıyor.
- “.edu” çoğunlukla eğitim kurumlarının kullandığı bir alan adıdır.
- “.biz” şirket isimlerinde kullanılıyor.
- “.co” şirketlerin kullanmış olduğu bir alan adıdır.
Kullanımı Kısıtlı Olan Üst Seviye Alan Adı Uzantıları
Seçmiş olduğunuz üst seviye alan adları size şirketinizle alakalı önemli fikirler sunar. Günümüzde en fazla kullanılan alan adı uzantısı “.com” olduğunu söyleyebiliriz. Kullanım açısından kısıtlı olan üst seviye alan adı uzantılarını şöyle sıralayabiliriz:
- “.gov”- Devlet birimleri tarafından kullanılıyor.
- “.aero” -Hava-uzay endüstrisi kullanıyor.
- “.post” -Postaneler kullanıyor.
- “mil” -Askeri web siteleri kullanıyor.
- “.museum” -Müzeler kullanıyor.
Kreatif Üst Seviye Alan Adı Uzantıları
Üst seviye alan adı uzantıları dikkate alındığında Kreatif’in diğerlerine nazaran daha az kullanıldığını söyleyebiliriz. Kreatif üst seviye alan adı uzantılarını şöyle sıralayabiliriz:
- “.name” -Bir kişinin çevresinde kurulan sitelerin kullandığı uzantılardır.
- “.tv” -Video projelerinde ve online televizyon dizilerinde kullanılıyor.
- “.io” -Teknolojiyle alakalı şirketler kullanıyor.
- “.me” -Kişisel markaların söz konusu olduğu projelerde yer alıyor.
- “.expert” Belli alanlarda uzman olan kişilerce ve kurumlarca kullanılıyor.
Farklı TLD’lere Sahip Olmak Ne Gibi Avantajlar Doğruyor?
Farklı TLD’lere sahip olmak, web siteniz ile alakalı bilgilerin alan adıyla iletilmesine yardımcı oluyor. Bu duruma WordPress’i örnek verebiliriz. Aslında WordPress kullanıcılarının kafalarının karışmasına sebep olan WordPress’in iki tane farklı sitesi var. Her iki WordPress sitesinin de farklı TDL’i bulunuyor.
- WordPress.org: Foundation organizasyonuyla yönetimi gerçekleşen açık kaynaklı WordPress yazılım sitesi olarak karşımıza çıkıyor.
- WordPress. com: Automattic şirketi tarafından kar amacı gütmeyen yazılım sitesi olarak kurulmuştur.
Google Hangi TLD’lerin Kullanıldığına Bakıyor mu? TLD, Seo’yu Etkiliyor mu?
Kullanacağınız TLD, kesinlikle Seo’yu etkilemiyor. Hatta Matt Cutts; Google’ın TLD’den bağımsız şekilde içeriğin en iyisini sunduğunu da belirtiyor. Fakat seçmiş olduğunuz TLD, Seo üzerinden birtakım dolaylı etkilerde bırakabiliyor. TLD’i örneğin farklı değişik seçerseniz sitenizi ziyaretçileriniz hatırlamayabilir. Bu durumda sitenizin ziyaretçi grafiğini doğal olarak düşürüyor.
GrowthBadger, bir çalışmaya imza atarak; üst düzey alan adlarında karşılaştırma yaptı. Sonucunda; alan adları “.com” olanların %33 daha çok akılda kalıcılığı olduğunu vurguladı. Ayrıca yabancı TLD kullandığınızda da spam algısı oluştuğundan siteye ziyaret doğrudan düşüyor. Bunun en büyük sebebi; arama sonuçlarında sitenin tıklanma olasılığının düşük olması diyebiliriz. Ayrıyeten bu durum, TO oranında düşmesine sebep oluyor. O nedenle sağlam bir nedeniniz yoksa kesinlikle az bilinen TLD seçmeyiniz. Popüler TLD seçimi her zaman sitenizin yararına olur.
WordPress Sitesinin TLD’si Değişebilir mi?
Üst düzey alan adları için diğer önemli konuysa, TLD’nin değişimidir. Bunun için 301 yönlendirmesi yaparak TLD’nizi değiştirebilirsiniz. 301 yönlendirmesiyle; eski TLD’nizdeki tüm trafiği yenisine aktarmış olacaksınız. Google başta olmak üzere diğer tarayıcılara da yapılan değişikliğin kalıcı olacağını belirtir.
Yalnız 301 yönlendirmesi kısa vadede trafiğinizle Seo’nuz üzerinde birtakım olumsuz durumlar doğurabiliyor. Mümkün olduğu kadar bu yönteme başvurmamanızı öneriyoruz.
Üst Düzey Alan Adlarının Amaçları Nedir?
Web sitesinin ilişkili olduğu yerler, üst düzey alan adları ile belirleniyor. Sitenin coğrafi konumunu ve amacını gösteren etken üst düzey alan adlarından kaynaklanıyor. TLD’lerin en önemli özelliği, içerikleri insanlar görmeden sitenin hakkında bilgiler edinebilirler. TLD sayesinde insanlar sitenin neyle ilgili olduğunu kolayca tahmin edebilirler. Web sitelerinin yerelleşmesinde de TLD’ler kullanılıyor. Şirketlerin bazıları; bilgileriyle içeriklerini coğrafi segment şeklinde ayarlayabilmek adına ccTLD’leri kullanıyorlar. Ayrıca iş sitelerinin yerelleşmesinde de ccTLD kullanılıyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi üst düzey alan adları hayati önem taşıyor. Web sitenizin amacına ulaşması adına doğrusunu seçmeniz gerekiyo