Nedir?

Linux Hosting Nedir?

Linux Hosting, hosting sistemleri içinde en yaygın kullanılan hosting hizmetlerindendir. Web siteleri için önem taşıyan “Linux Hosting” taşıdığı özellikler bakımından dünyada büyük ilgi görüyor. Özellikle hem düşük maliyetli hem de basit ve pratik olması sebebiyle popülerlik kazanmıştır. Çok sayıda avantajdan oluşan bu hizmet, temel özellikleriyle daha çok karşımıza çıkıyor. Geliştiricilerin daha çok hâkim olduğu sistem olan Linux Hosting’in Türkiye’de gittikçe artan sayıda kullanıcısı var. 

Linux Torvalds, 1991’de doktorası için bu açık kaynak kodlu işletim sistemini hazırlamıştır. Geliştirmeye yatkın işletim sistemi olduğundan çok sayıda versiyonu da olduğu söylenebilir. Yukarıda değindiğimiz üzere bu işletim sistemi düşük maliyetli olduğu halde yine de yüksek performansa sahip sistem olarak karşımıza çıkıyor. Sunmuş olduğu imkanları düşündüğümüzde Linux Hosting’in kullanışlılığı birtakım özel geliştirilen yazılımlarda daha çok artıyor. Sağlam alt yapısı olması sebebiyle web siteleri herhangi bir saldırıyla karşılaştığında hemen sistem korumaya geçiyor.

Linux Hosting’in Temel Özellikleri Nedir?

Linux Hosting temel özellikleri sayesinde kullanıcılarından tam not alıyor. Özellikle açık kaynak kodlu sistemden oluşması kullanışlı olmasını sağlıyor. Arkasına PHP desteğini alan bu sistem; Drupal, Joomla ve WordPress tarzındaki içerik yönetim sistemleriyle iş birliği şeklinde üst düzey çalışmalar yapıyor. Bunların yanı sıra kullanıcılarına şu imkanları da bahsetmiş olduğumuz sistem sunuyor:

·         Informix

·         MySQL

·         Java

·         Solid

·         JavaScript

Linux Hosting hem güçlü savunma alt yapısına hem de üstün güvenlik önlemlerine sahiptir. Ayrıca uptime oranının da Linux Hosting hizmetinde fazla olduğunu söyleyebiliriz. Kullanıcıların gözüyle baktığımızda bu durumun avantaj olduğunu söyleyebiliriz. Bulut yedekleme hizmeti de sunan Linux Hosting, böylelikle verileri güvenli yerde tutmuş oluyor. Kurumsal şirketlerin özellikle bu hizmetten yararlanmasını tavsiye ediyoruz. Çünkü güvenlik anlamında kullanıcıların çoğu hizmetten memnun kalıyor.

Linux Hosting Ne İşe Yarıyor?

Linux Hosting bizlerin karşısına; Linux tabanına ait barındırma sistemi olarak çıkıyor. Ayrıca MySQL, Cgi, PHP gibi pek çok yönetim sistemlerinin barındırılmasında da rol alıyor. 

WordPress başta olmak üzere OpenCart vb. tüm popüler CMS sistemlerinde Linux Hosting hizmetinden yararlanılıyor.

Linux Hosting yukarıda bahsettiğimiz üzere, açık kaynak kodlu olmasından dolayı geliştirmeye açık ve yönetimi kolaydır. Aynı zamanda kullanıcıların sunucuların üzerinde kişiselleştirme ve eklenti yapmasını da sağlıyor.

Linux Hosting Paketleri Nelerdir?

Linux Hosting paketleri seçimi yaparken birtakım hususları göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Özellikle Hosting paketlerinin seçiminde sistemsel gereksinimlere mutlaka dikkat ediniz. O dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıralayabiliriz:

·         RAM değerleri

·         Kod mimarisi

·         Ortalama disk yapısı

·         Sistem üzerindeki web sunucu

·         Web sitesinin ziyaretçi sayısı

·         Hosting paketindeki işlemci değerleri

·         İşletmenin büyüklüğü

Sıraladığımız özelliklerin tümü, bir internet sitesindeki performansı doğrudan etkiliyor. Özellikle Linux Hosting paketi satın almadan bu saydığımız kriterleri göz geçiriniz. 

İhtiyacınız doğrultusunda Linux Hosting paketleri çeşitlilik gösteriyor. Paketlerin özellikleri ve kapasitesi yükseldiğinde de Linux Hosting fiyatları da o ölçüde yüksek oluyor. Linux Hosting paketleri; PHP Framework, WordPress, Opencart, Code İnteger, Joomla ve daha birçok yazılımı da aynı zamanda destekliyor. 

Paketlerin kapasitesi büyüdükçe RAM değerleri de doğru orantılı olarak artıyor. Linux Hosting paneli olan cPanel yardımıyla da tüm kişiselleştirme işlemlerini kolayca halledebilirsiniz. Linux Hosting paketlerinin tümünde; E-mail, ücretsiz taşıma, .xyz ve yedekleme gibi domain hizmetleri de yer alıyor. 

Web sitenizi kuracağınız dile göre o ülkedeki sunulan Linux Hosting servers hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Türkçe web sitesi kurulumunda; Linux Hosting tr paketleri içerisinden tercih etmeniz gerekiyor. Linux Hosting tr; Türkçe dil desteği sunan bir programdır. Türkçe dil desteği imkanına sahip arayüz olan cPanel’i kullanarak FTP hesaplarınızın oluşmasını sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra yedek alabilirsiniz ya da seçmiş olduğunuz yedeğe bir tıklamayla dönmeniz de mümkündür.

Linux Hosting Kurulumu Nasıl Oluyor?

Sahibi olduğunuz web sitesinin ihtiyacı doğrultusunda Linux Hosting kurulumunu ilgili linkten ulaşacağınız bilgi ile gerçekleştirebilirsiniz. Otomatik şekilde gerçekleştirilebilen kurulum işlemini şablon yardımıyla yapabilirsiniz. Öncelikle sunucu bilgileriniz size ait olan mail adresine gönderiliyor. Kurulumun sona ermesiyle birlikte gelişmiş kontrol panelinden kişiselleştirme işlemleri kolayca yapabilirsiniz.

Bilgisayarınız Linux işletim sistemine sahipse cPanel’i kurabilmek adına; Linux Hosting SSH ortamından giriş yapmanız gerekiyor. SSH yani güvenlik duvarı adını verdiğimiz sistem; uzaktaki makineye bağlanması yanı sıra komutların yürütülmesiyle de işlem gerçekleştirebiliyor. Kullanmış olduğunuz paket eğer SSH’in erişimine destek veriyorsa siz de kodu kullanıp kolayca giriş işlemini yapabilirsiniz. SSH erişimine kullandığınız paketin desteği yoksa o zaman Putty yazılımından yararlanabilirsiniz. Putty yazılımının kurulmasıyla SSH erişimini kolayca sağlayabilirsiniz.

Linux Hosting Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Linux Hosting paketi satın alırken birkaç noktaya çok dikkat etmeniz gerekiyor. Öncelikle barındıracağı web sitesi sayılarını göz önünde bulundurmalısınız. Barındırmayı düşündüğünüz web sitesi sayısına göre paket seçimi yapmalısınız. Trafik boyutundan tutun da E-mail hesap sayısına, disk boyutuna, sunucu alt yapısına kadar pek çok konuya dikkat etmelisiniz.

Linux Hosting paketlerinin kullanımı son zamanlarda hem ülkemizde hem de dünyada çok artmıştır. Bu durumun ilk sebebi; WordPress’in kullanımının artması, ikincisiyse; PHP yazılımlı MySQL adlı veritabanının kullanıcı ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılaması diyebiliriz. Linux Hosting paketleri alırken özellikle çok yüksek performansa sahip olanlarını almak uyum sorunu yaşamamak adına daha doğru olacaktır.

Linux Hosting mi Windows Hosting mi Tercih Etmeliyim?

Windows ve Linux Hostingleri çok belirgin şekilde özellikleri bakımından birbirinden ayrılıyor.  İşletim sistemlerinde her ikisinin de büyük farklılıklar var. Ona bağlı olarak kullanmış oldukları yazım dilleri başta olmak üzere veri tabanları ve kontrol panellerinde de büyük farklılar görülüyor.

Linux Hosting ile Windows Hosting arasında tercih yapmadan önce mutlaka belirttiğimiz noktaları göz önünde tutunuz. Örneğin, Windows Hosting; lisanslı ve gelişmeye kapalıdır. Linux Hosting; Windows Hosting’in tam tersi olup geliştirmeye açık ve açık kaynak kodludur diyebiliriz. Linux Hosting, PHP tabanına sahip yazılımları destekliyor. Windows Hosting sistemiyse; .NET Core, ASP ve ASP .Net yazılımlarına destek sunuyor. Windows Hosting sistemlerinde; Maestro ve Plesk kontrol panelleri kullanılıyor. Linux Hosting sistemi kontrol panelleri olarak; Cyberpanel, cPanel ve Directadmin’i kullanıyor.

Web sitenize Hosting seçimi yapmadan ilk olarak sitedeki alt yapıya hâkim olmalısınız. PHP yazılım dilindeki bir işletim sistemine, Linux Hosting kullanmanızı tavsiye ediyoruz. ASP alt yapılı site için de Windows Hosting tercih edebilirsiniz. Hosting seçerken; kullanım amacı, kontrol panelleri, işletim sisteminin hangisi olduğu ve ihtiyaç duyulan araçlar gibi hususlar mutlaka dikkate alınmalıdır. Basit, kullanımı kolay kontrol paneline sahip kişisel web sitesi kuracaksanız size Linux Hosting’i öneriyoruz. Windows Hosting daha çok büyük şirketler tarafından kullanılıyor. Linux Hosting aynı zamanda webmasterlere; çok sayıda farklı farklı kolay kullanılacak araçlar sunuyor. Bu sistemde, kişinin web site kurması için profesyonel olması gerekmiyor.

Linux Hosting mi, WordPress Hosting mi Tercih Edilmeli?

WordPress; Linux işletim sistemini ve PHP yazılım dilini kullanan sistem olarak karşımıza çıkmıştır.  Ayrıca açık kaynak kodlu CMS olmasıyla da dikkat çekiyor. Dünyada popülerliğe ulaşması sebebiyle WordPress Hosting hosting firmaları tarafından daha çok tercih ediliyor. WordPress Hosting sadece WordPress tabanına sahip sitelerde kullanılıyor. Özel eklentiler, optimizasyonlar ve otomatik site kurulumları WordPress Hosting içerisinde yer alıyor.  WordPress Hosting sayesinde site kolay yönetilip, kişiselleştirilebiliyor. Performans açısından da WordPress Hosting kullanıcıları çok memnun ediyor. WordPress Hosting size optimize yapılandırma sunduğundan dolayı siteniz sorunsuz ve hızlı çalışabiliyor.

WordPress dahil olmak üzere PHP yazılım diline sahip Linux işletim sistemli tüm web sitelerinde, Linux Hosting kullanılabiliyor. İşletmelerin birden çok web sitesi varsa onlara da hepsini yönetme gibi bir avantaj sağlıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu