Database Nedir? Database Türleri Nelerdir?
Database yani veri tabanı olarak adlandırdığımız terimin varlığı, bilgisayarın kullanılmaya başladığı döneme kadar gidiyor. Bilgisayar sistemlerinin olabilmesi için Database’nin de mutlaka olması gerekiyor. Bilgi depolama diye tabir ettiğimiz veri tabanının önemi çok büyüktür. Veri tabanı tam olarak şunları ifade ediyor:
- İsimlendirip kategorilere ayırdığımız klasörler,
- Web sitelerindeki veriler,
- Herhangi bir klasör altında toplanmış olan dosyalar,
- Şirketin muhasebe verileri,
- Bilgisayara arşiv yaptığımız müzik, film ve oyun dosyaları,
- Web sitelerin verileri
- Çalışan bilgileri
Dijital verilerdeki boyutların artmasıyla beraber; arama, sınıflandırma gibi işlemlerde zorlaşıyor. Bu yüzden depo haline getirilecek bilgilerde veri tabanındaki yönetim yazılımında kurallara dayanılarak kaydediliyor. Kayıt işlemi yapıldıktan sonra tüm; değiştirme, arama bulma, silme vb. işlemler yazılımlarla beraber gerçekleşiyor. Database; birbirleri ile ilişkili olan kurumsal yapılardaki verilerle ilgileniyor. Veri merkezlerinin kalbi olan Database, içinde yer alan verilerle değer sahibi oluyor. Belirtmiş olduğumuz bu değerler, verimli kullanıldığı takdirde çok yüksek seviyelerde yer almaya başlıyor. Bu sayede vadesi gelen borçlar tam süresinde ödeniyor ve alacaklılarda mağdur kalmamış oluyor. Aslında bu husus, veri kayıplarının yaşanmasını önemli ölçüde engelliyor. Banka başta olmak üzere okul gibi pek çok kurumun veri tabanı bulunuyor.
Database Türleri Nelerdir?
Verileri herhangi bir alan içinde depolayan Database’nin türlerini şöyle sıralayabiliriz:
Nesne Odaklı Veri Tabanı
Nesnelere odaklanmış olan veri tabanlarındaki bilgileri temsil ediyor.
OLTP Veri Tabanı
Birden çok kullanıcının kullanmış olduğu analitik ve hızlı veri tabanını temsil ediyor. Bu veri tabanında kişiler çok sayıda işlemi gerçekleştirebiliyorlar.
İlişkisel Veri Tabanı
Kamuoyunda 1980’li senelerin sonunda çok fazla ilişkisel veri tabanları yer almaya başladılar. İlişkisel veri tabanında yer alan öğeler; satır ve sütunlardan meydana gelen tablo kümesi halinde organize ediliyorlar. İlişkisel veri tabanlı teknolojide; yapılandırılan bilgilere hem esnek hem de verimli olarak erişim sağlanabiliyor.
Grafik Veri Tabanı
Bu veri tabanında veriler hem birimler hem de birimler arasında yer alan ilişkiler bakımından depolanıyor.
Veri Ambarları
Özel şekilde analiz ve hızlı sorgulama amaçlı tasarlanan veri tabanları türlerine deniyor.
NoSQL Veri Tabanı
İlişkisel ya da NoSQL olmayan veri tabanları; yarı yapılandırılmış ve yapılandırılmamış verilerin depolama işlemini görüyor. Bu Database türleri; web uygulama yazılımları karmaşık ve yaygın hale getirmesiyle çok dikkat çekiyor. NoSQL veri tabanları; larmaşık ve yaygın hale gelerek popülerlikleri arttı.
Database Hakkında Genel Bilgiler
Veri tabanı programları günümüzde çoğu alanda kullanılıyor. Bankacılık sektöründe özellikle çok fazla rastladığımız Database aynı zamanda; telekomünikasyon, otomotiv sanayi ve şirket yönetimi gibi alanlarda da kullanılıyor. Dünyanın tümüne baktığımızda altyapı olarak; bilgisayarların her alanda veri tabanı olarak karşımıza çıktığını söyleyebiliriz. Database’nin en önemli özelliği fiziksel olarak bilgileri kayıt şeklinde tutmasıdır.
Database’nin kurulumundan tutunda düzenlenmesi, denetimi, güvenliği ve sorgulanması çok karışıktır diyebiliriz. Karışık Database’ler ancak yönetici düzenleriyle çözülebilir. Database yöneticiliği sayesinde karmaşık haldeki yapı da çözülmüş oluyor. Ayrıca yönetim sistemi kullanılmasında da belirli yazılım programları olmalıdır. Database’ler arasında en çok kullanılan yazılım türleriyse şunlardır: Oracle, MySQL, FileMaker Pro, Microsoft Access ile Microsoft SQL Server…
Database İçin Yönetim
- Veri tabanı olarak da adlandırılan Database, yönetim sistemi amaçlıda kullanılıyor. Database Management system, günümüzde birbirleriyle farklılık oluşturan programları elektronik ortamda tutup kolay erişilmesini sağlıyor. Sistem, birçok farklı bilgiyi özel katalog şekline getiriyor.
- Database’in diğer önemli özelliğiyse, izinsiz girişleri engellemektir.
- Database programları; her devlet kurumunda ve şirketlerde farklı farklı adlandırılıyor. Hatta o doğrultuda kayıt düzeni oluşturulur. Böylelikle milyonlarca bilgiden sadece lazım olan birkaç saniyede bulunur. Bilgilere kademeli erişim izin seviyeleri koyulmuştur. Bu sayede sizin için önem arz eden tüm bilgiler koruma altında tutuluyor.
- Verilerin her birine ayrı ayrı raporlama ve sorgulama işlemi yapılır.
- Her bilgi için tablo oluşturulup, tabloların üzerinden; güncelleme, yeni kayıt ekleme ve silme işlemleri yapılır.
- Verilerin hangisine kimin ne kadar erişeceğine dair kategori yapmak.
- İzinsiz girişleri engellemek.
Tüm Veriler İçin Database Saklama Sistemi
Veri tabanı yönetim sistemleri, karmaşık bilgi kayıtlarının tutulduğu alan olma özelliği taşıyor. Şirketlerin belirli sayıda kayıt altına aldığı müşterilerinin birtakım kişisel bilgileri anında ulaşılabilecek şekilde saklanıyor. Müşterilerin yanı sıra şirketler çalışanlarının da tüm bilgilerini saklıyorlar. Örneğin; çalışanların müşterilere sattıkları ürünler, ürünü ne kadar sattığı gibi tüm bilgiler veri tabanında saklanıyor. Saklanan bilgiler, kolay erişebilirlik sistemin etrafında kaydediliyor.
Özetle; verilerin güven altında depolanmasını Database sistemi sağlıyor. Yalnızca 1 kişinin bile devamlı olarak çeşitli tarihlerde yapmış olduğu işlemler, Excel üzerinde kaydediliyor. Bu işlem milyonlarca kişi için yapılıyor. O nedenle sisteme bilgilerin düzenli girilmesi gerekiyor. Aksi takdirde bilgilerin tümü karışık hale gelecek günlük yapılan işlemler çok aksayacak. Bu bilgiler doğrultusunda Database’in görevi de tüm verileri düzenli tutmak diyebiliriz.
Database ile Elektronik Tablo Arasındaki Fark Nedir?
Bilgilerin depolanmasında Database başta olmak üzere elektronik tabloların (Microsoft Excel vb.) önemli çok büyüktür. Yalnız işlevsel olarak Database ile elektronik tabloları birbirinden ayıran birtakım etkenler bulunuyor.
- Ne kadar veri saklanacağı
- Verilerin nasıl saklanıp, işleneceği
- Kimlerin verilere erişeceği
Database sistemleri, çok büyük organize bilgileri tutabilmek adına tasarlanmıştır. Database; aynı an içerisinde çok sayıda kullanıcının güvenli ve hızlı şekilde diledikleri verilere ulaşmasını sağlayan sistem olarak karşımıza çıkıyor. Kullanıcıların ulaşmaya çalıştıkları bilgiler hem karmaşık mantığa hem de dile dayalı olduğunu söyleyebiliriz. E-tablolarsa Database’lerden işleyiş olarak biraz farklıdır… Tek kullanıcı adına tasarlanan özellikler bütününe, e-tablolar adını veriyoruz. E-tablolar, karmaşık olmayan işlemler ve az kullanıcının olduğu bilgileri depolamada görev yapıyor.
İş Performansı ile Karar Vermeyi İyileştirmek Adına Database Kullanımı
Dünyanın tümüne baktığımızda; endüstrinin dönüşümünde nesnelerin interneti önemli görev yapıyor. Nesnelerin internetinin sahip olduğu büyük veri toplama sistemi ile işletmelerde daha çok bilgiye hızlı şekilde ulaşabiliyorlar. Bu bakımdan büyük şirketler için Database önemli rol oynuyor. İşletmeler; birden çok sistem üzerinde yer alan büyük miktarlardaki verilerin analizinin yapılmasında ve verilerin depolanmasında Database’leri kullanıyorlar. Kurumlar, veri tabanı başta olmak üzere diğer bilgi işlemleri ile iş zekâsı araçlarını kullanarak birçok husustan yararlanabiliyor. Özellikle çalışmalarda verimin artırılması ile kararların iyi verilmesi Database’nin bize sağladığı önemli yararlar içinde geliyor. Database’lerde yukarıda da değindiğimiz üzere bilgi depolama alanı çok fazladır. O nedenle Database kullanımı işletmeler açısından çok büyük önem taşıyor. Verilerin optimize edilmesi, verilerin erişimi gibi birçok hususta Database işletmelerin kalbi durumundadır.
İşletmeler zamanla büyüyüp ihtiyaçları olan performansları, çevikliği ve ölçeği sağlayabilmek adına herhangi bir sisteme ihtiyaç duyarlar. Tam da bu noktada işletmelerin ihtiyaçlarını karşılayacak bir sistem olarak Database karşımıza çıkıyor. Güvenli ve hızlı şekilde veri tabanlarının oluşturulması, kullanma yeteneğinin üzerinden direkt kontrol sağlanması vb. eylemler işletmelerle müşterilere büyük avantajlar sağlıyor.