GündemİşNasıl YapılırNedir?

Girişimcilik Nedir? İyi Bir Girişimci Olmanın Yolları

Kâr amacı taşıyan bir proje ya da iş konusunda girişimde bulunan, sürece dair tüm riskleri üzerine alan ve bu alanda çalışmalar yapan kişilere “Girişimci”, başlatılan ve sürdürülen atılıma da “Girişimcilik” adı verilmektedir. Girişimcilik son yıllarda çok sık karşımıza çıkan bir kavramdır. Bunun nedeni ise kurumsal çalışma hayatının zorlukları karşısında, bireylerin yeni alternatifler arayışında olmasıdır. Teknolojik gelişim ve dönüşüm, girişimcilik projelerini arttırmaktadır. Çünkü yeni teknolojiler, plânlanan süreçleri hayata geçirmeyi daha kolay hale getirmektedir.

Girişimcilik fikirleri ile atılım yapabilmek, bir ürün ya da hizmet için tüm üretim faktörlerinin projelendirilmesi, fırsatların kazanca dönüşmesi için organizasyon oluşturmasını gerektirmektedir. Girişimcilik sürecinin aşamaları, fikir ya da proje üzerinde araştırma yapmak, hedef kitlenin ihtiyaçlarını analiz etmek ve bu doğrultuda yönetim faaliyetlerini gerçekleştirmek olarak belirtilmektedir. İyi bir girişimci olmanın yollarından biri, cesur adımlar atabilme becerisi olarak gösterilmektedir. Girişimci her zaman bilgi birikimleri ve tecrübeleri doğrultusunda iş kurmayı düşünmelidir. Öngörü sahibi olabilmek, risk alabilmek, gerektiğinde yeniden başlayacak motivasyonu koruyabilmek, girişimci olmanın yollarından birkaçını ifade etmektedir.

Nasıl Başarılı Bir Girişimci Olunur?

İş hayatında başarılı bulunan kişilere baktığımızda, mutlaka gelecek vaat eden birkaç projelerinin olduğunu görülmektedir. Fikirlerini ve projelerini hayata geçiren başarılı iş insanları istikrarlı ve sürdürülebilir bir yol izlemektedir. Girişimcilik içinde başarılı olmanın bazı kritik noktaları bulunmaktadır. Bunlar aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır;

Uygulanabilir Fikirler Üretin

Her insanın ilgi alanları ve becerileri doğrultusunda, gün içerisinde aklından geçirdiği birçok fikir bulunur. Fikirlerin hayata geçirilmesinde yaşanan zorlukların nedenlerinden biri de uygulanabilir olmamasıdır. Başarılı bir girişimci, inovatif düşünen, düşündüğü fikirlerin uygulanması mümkün olan kişidir. Bir konuda fikri olan girişimci, o fikri nasıl uygulayacağı hakkında da öngörü sahibidir. Girişimciliğe gerçekçi bir yaklaşımla başlamak, başarılı bir girişimci olmanın ilk şartıdır.

Analiz Stratejisi Oluşturma

Amacınız başarılı bir girişimci olmak ise ihtiyacınız olan ikinci şey, iyi bir analiz stratejisidir. Atılım yapılacak sektörü yakından tanımak, rakip ve hedef kitle analizi yapmak, girişimcilerin projelerine başlamadan önce uygulayacağı stratejilerden biridir. Sunmak istediğiniz ürün ya da hizmet kime hitap edecek, avantajları ve dezavantajları neler olacak, karşılaşılan zorluklar nasıl yönetilecek gibi sorular sormak, süreç analizinde oldukça işe yarayacaktır. Bir girişimci için pazar araştırması, tüm süreci şekillendiren bilgileri içerisinde barındıracaktır.

Hareket Plânınızı Belirleyin

İş hayatına baktığımızda pek çok girişimci ile karşılaşmak mümkün olmaktadır. Ancak tüm girişimcilerin başarılı olduğunu söylemek, imkansızdır. Başarılı bir girişimci olmanın üçüncü adımı, iyi bir hareket plânı oluşturmaktır. Başlangıç noktasından, sürecin sonuna kadar geçen her aşamanın plâna dahil edilmesi, girişimin başarıyla sonuçlanmasında büyük bir etki yaratmaktadır. SWOT (Plânlama ve Organizasyon Aracı) ve PEST (Politika, Ekonomi, Sosyal ve Teknolojik Faktör Değerlendirilmesi) analizleri de hareket plânını belirlerken, atacağınız adımlar hakkında bilgi sahibi olmanızı destekleyecektir.

Gerektiğinde Profesyonel Destek Alın

Bir girişimci elbette becerileri, tecrübeleri ve uzmanlık alanları doğrultusunda projeleri hayata geçirmek için çalışır. Ancak girişimcilerin her konuda bilgi sahibi olması beklenmemektedir. Hukuksal, finansal konularda gerektiğinde profesyonel destek almaya açık olmak, girişimciler için risk faktörlerini minimum seviyeye taşımaktadır. Girişimcilik, sürecin her alanına hassas bir şekilde yaklaşmayı gerektirmektedir. Aksi takdirde, tek bir noktada oluşacak sorun, tüm süreci olumsuz etkileme potansiyeline sahip olmaktadır.

Bilinmeyen Denizlere Yelken Açmayın

Girişimciler her zaman yeni bir başlangıç (Startup) yaratırlar. Ancak bu, hiç bilmediğiniz bir alanda başlangıç yapmayı gerektirmemektedir. Başarılı bir girişimci olmanın yollarından biri de, tecrübe sahibi olduğunuz alanda çalışmalarını sürdürmektedir. Bir fikir uygulanabilir ve çok parlak gelse de, hiç aşina olunmayan alanda yeni başlangıç yapmak, büyük riskler taşımaktadır. Yine de tüm riskleri alıp, yabancı olduğunuz konuda bir girişim yapmak istediğinizde, o konuda uzman ve yeterli bir danışman ile süreci daha sağlıklı yürütmeniz mümkün olmaktadır.

Sermaye Yönetimi Konusunda Dikkatli Olun

Başarılı girişimcileri araştırdığımızda, karşımıza çıkan sonuçlar epey ilginç olmaktadır. Bunlardan biri de, girişimcilerin birçoğunun görece daha kısıtlı bütçelerle yola çıkmaları olarak belirtilir. Girişimcilik yolculuğunda yapılan hatalar, genellikle sermaye yönetimi konusundadır. Girişimcilik, bir süreci kapsamaktadır. Girişimin tek bir noktasında tüm sermayeyi harcamak gibi riskler, başarısız olmayı da garanti altına alacaktır. Doğru plan dahilinde, doğru yerlerde kullanılan sermaye, girişimcilerin başarılı olmasını sağlayacaktır.

Kritik Durumlar İçin “B” Planı Oluşturun

Fizibilite çalışmaları yapılmış, çok iyi planlanmış her projede, hesapta olmayan zorluklar ya da sorunlarla karşılaşmak mümkün olmaktadır. Kritik durumlarda kullanılmak üzere bir “B” planı olması, girişimcinin süreç yönetimine katkı sağlayacaktır. Büyük emek, maddi kaynak ve zaman harcanan projelerinin çöpe atılmasını hiçbir girişimci istememektedir. Yapılacak alternatif planlar, zorluklardan en az zararla çıkmayı destekleyecektir.

Başarılı Bir Girişimcinin Özellikleri Nelerdir?

Her bireyin kendine has özellikleri, becerileri, yetenekleri bulunmaktadır. Ancak girişimcilik söz konusu olduğunda bazı ekstra özelliklere sahip olmak gerekmektedir. Bu özellikler, girişimciyi başarıya taşıyan etkenleri oluşturmaktadır. Başarılı bir girişimcinin sahip olduğu özellikler ise şöyle sıralanmaktadır;

  • İleri görüşlü olmak
  • İçsel motivasyona sahip olmak
  • Özgüveni yüksek olmak
  • Zaman yönetimi konusunda yeterli olmak
  • Finansal konularda bilgi sahibi olmak
  • Yönetim becerilerine sahip olmak
  • Plânlama konusunda yetenekli olmak
  • İş hayatına dair esnekliğe sahip olmak
  • Yeterli düzeyde ve harekete geçirecek seviyede hırsa sahip olmak
  • İletişim becerilerini geliştirmiş olmak

Yukarıda belirtilen her bir özellik, girişimcilik konusunda başarılı olmak isteyenler için listelenmiştir. Her bir beceri ve yetenek, girişimcilik yolculuğunda ihtiyaç duyulan araçları tanımlamaktadır. Girişimciyi daha güçlü kılan bu araçlar, sürdürülebilir başarının da anahtarı olarak gösterilmektedir.

Türleri Nelerdir?

Birçok farklı alanda girişimcilik yapılmaktadır. Girişimcilik alanları, sanatsal alanlarda, okullarda, sanal ortamlarda yapılan girişimleri içerisinde barındırmaktadır. Her sektör ve faaliyet alanı belirli girişimcilik türlerini kapsamaktadır. Bunlar aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır;

  • İç Girişimcilik: Genellikle büyük ölçekli işletmelerin, bünyeleri dahilinde oluşan fikirlerin hayata geçildiği girişimcilik türüdür.
  • Ticarî Faaliyet Girişimciliği: Bilinen diğer ismiyle “Özel sektör girişimciliği”, kâr amacı güden bir ürünün, üretim ve pazarlama süreçlerini içerisine alan girişimcilik türlerindendir.
  • Kadın Girişimciler: Ekonomik kalkınma süreçlerine büyük katkı sağlayan kadın girişimcilerin, yürüttüğü projeleri ifade eden girişim türüdür.
  • Sosyal Girişimler: Toplumsal dönüşümü desteklemek amacıyla, kâr beklentisi olmadan, genellikle STK’lar (Sivil Toplum Kuruluşları) tarafından gerçekleştirilen girişim türleridir.
  • Kamusal Girişimcilik: Bu girişim türünde girişimci, birey ya da şirket olmamaktadır. Sermaye sahibi devlet yani kamu kurumlarıdır. Üretim ve dağıtım süreci, girişimi başlatan kamu kurumu tarafından yürütülmektedir.
  • Sanal Girişimler: Dijital platformlarda gerçekleştirilen, sanal mağazalarda yürütülen, E-Ticaret olarak da bilinen girişim türleridir.

Girişimcilik Örnekleri Nelerdir?

Dünya üzerinde başarılı girişimcilik örnekleri denildiğinde, hepimizin aklına belli isimler ve girişimler gelmektedir. Bir projeyi sıfırdan başlatıp, sürdürülebilir hale getirip, günümüze taşımak, takdir edilecek bir başarı örneği olarak gösterilmektedir. Girişimcilik konusunda başarılı bulunan örnekler ise aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır;

  • Steve Jobs: Listemiz elbette bu isimle başlayacaktır. Çünkü Steve Jobs, Apple’ın kurucularından olup, bu dünyadan ayrılmadan, hemen öncesinde en zengin kişiler arasında yer almıştır. Maddi kaynakları oldukça kısıtlı olmasına, üniversite eğitimini yarım bırakmasına rağmen Steve Jobs, gerçekleştirdiği atılımlarla, hepimiz için en başarılı girişimcilik örnekleri arasında bulunmaktadır.
  • Mark Zuckerberg: Henüz 19 yaşında Facebook’u kuran Mark Zuckerberg, bugün binlerce kişiye istihdam sağlamaya devam etmektedir. Instagram, Whatsapp gibi uygulamalarında artık Facebook bünyesinde olduğu düşünüldüğünde, en başarılı girişimcilik örnekleri arasında gösterilmesi şaşırtıcı gelmiyor.
  • Bill Gates: Dünyanın en ünlü ve en başarılı girişimcilerinden olan Bill Gates, son 20 yıl içerisinde 16 defa “en zengin kişi” olarak gösterilmiştir. Microsoft’un kurucusu olan Bill Gates, bilgisayar dönüşümün en güçlü etkenlerinden biri olmuştur.
  • Matthew Mullenweg: WordPress içerik yönetim sistemini kuran Matthew Mullenweg, başarılı bulunan girişimcilik örnekleri arasında yer almaktadır. 2005 yılında kurulan şirketin değeri, bugün itibariyle 40 milyon dolara ulaşmıştır. 

Girişimciliğin Avantajları Nelerdir?

Birçok kişi, rutin çalışma düzeninden çıkarak, kendi işinin patronu olmayı hayal etmektedir. Yapılan araştırmalar, her yıl binlerce girişimcinin yeni projelerle iş dünyasında yer almaya çalıştığını göstermektedir. Girişimci olmanın getirdiği avantajlar, bu konuyu daha popüler hale getirmektedir. Girişimciliğin öne çıkan avantajları ise aşağıdaki şekilde belirtilmektedir;

  • Girişimcilik bağımsız çalışma imkanı sunmaktadır
  • Girişimcilikte, maaşlı bir işe oranla kazanç potansiyeli daha yüksektir
  • Girişimcinin karar merci kendisidir, kazançlardan ve kayıplardan tamamen kendisi sorumludur
  • Başarı duygusunun en yoğun hissedildiği alan, girişimciliktir
  • Girişimciliğin, kişisel gelişim ve dönüşüme büyük katkısı bulunmaktadır
  • Yaratıcılığın en fazla geliştiği ve kullanıldığı alan girişimcilik olarak gösterilmektedir
  • Fikirleri uygulama şansı, girişimcilikte daha fazla bulunmaktadır
  • Girişimciler, finansal kararlarda kontrol sahibidir
  • Girişimcilik, itibar kazanmanın en kestirme yollarından biridir

Hülya Ergün

2014 yılından beri kurumsal şirketlere sosyal medya hesap yönetimi konusunda destek vermekteyim. Content Writers Turkey (CWT) üyesiyim. Aynı zamanda, Türkiye’nin önde gelen içerik ajanslarında freelance olarak içerik yazarlığı yapmaktayım. Okumaya, araştırmaya, yazmaya ve yaratıcılığa açık her alana ilgi duyuyorum. Yoga ve meditasyon pratikleri ile enerjimi dengeliyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu