GündemİşNedir?Teknoloji

Freelance Nedir? En iyi Freelance İş Bulunabilecek Web Siteleri

Son yıllarda adına sıkça rastlanan freelance, herhangi bir ofis ortamında bulunmadan, bir şirket ya da kurumda fiziki olarak aktif görev almadan, işlerin uzaktan çalışma modeli ile yürütülmesini ifade etmektedir ve “Freelance anlamı nedir” sorusuna yanıt vermektedir. Freelancer ise uzaktan çalışma modelini uygulayan, bağımsız çalışan kişileri tanımlamak için kullanılmaktadır. Freelancer dilimize “Serbest çalışan” olarak da çevrilmektedir. Freelance çalışmalar, teknolojik dönüşüm ve yaşam biçimlerinin değişimi ile daha popüler hale gelmektedir. Mesai saatleri kendi insiyatifinde olan freelancerlar, genellikle home office (Ev Ofisi) tarzında çalışmaktadır. Günümüzde zincir kahve dükkanları ve kafelerde de freelancer çalışan kişilere sıkça rastlamak mümkündür. 

Freelancer Çalışmak Nedir?

Freelance çalışma modeli, alışılmış, geleneksel çalışma şekillerine alternatif arayan kişiler arasında tercih edilmektedir. Şirket kuralları çerçevesinde, belirlenmiş olan saatler içerisinde, aktif olarak bir ofis ortamında bulunmak istemeyenler, freelance çalışma biçimi ile çok daha verimli olduklarını belirtmektedir. Bu açıklamalar “Freelance çalışan nedir” sorusuna da cevap vermektedir. Geleneksel sistemde, ortak çalışma alanlarında dikkat dağıtan pek çok dinamik bulunmaktadır. Freelancer çalışma modeli, bu nedenlerle odaklanmakta zorlanan, kendi alanlarında daha verimli olduğunu düşünenler için ideal bir ortam sunmaktadır. Ekip çalışmasının getirdiği stres ve iletişim sorunlarından da uzaklaştıran freelance çalışma biçimi, birçok kişiye cazip gelmektedir. Freelancer çalışmak hakkında daha detaylı bilgilere ve en iyi freelance iş bulunabilecek web sitelerine, yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.

Freelance Meslekler Nelerdir?

Bireylerin esnek saatler içerisinde çalışabilme seçeneği, freelance modelini daha popüler hale getirmektedir. Şirketler açısından da tam zamanlı bir personelin kadroya alınması yerine freelance çalışan bir kişi ile proje bazlı iş yapılması, günümüzde sıklıkla tercih edilmektedir ve “Freelance anlamı nedir” sorusunu da yanıt veriyor. Sadece ek gelir amaçlı freelance işler yapanların yanında, yaşam ve çalışma biçimini bu şekilde yürüten kişilere de rastlanmaktadır. Düzenli ve kurdukları sistem içerisinde çalışan freelancerlar, sabit maaşlı bir işten çok daha fazla gelir elde edilebilmektedir. Amacınız ek gelir kaynağı yaratmak ya da mesleki kariyerinizi bu doğrultuda kurgulamak olabilir, her iki durumda da freelance çalışmak mümkündür. Yapılan araştırmalar, ABD eyaletleri içerisinde çalışma şekillerinin, üçte bir oranındaki bölümünü freelancerların oluşturduğunu göstermektedir. Ülkemizde henüz o noktaya gelinmese de, freelance çalışma biçimi her geçen gün artmaktadır. Freelance çalışmalar, uzmanlık alanları ve kişisel yeteneklerin, bir hizmet olarak sunulması olarak gerçekleştirilmektedir. Freelance olarak yürütülen pek çok meslek grubu sektörde yer almaktadır. Freelance meslekler grubunda yer alan popüler işler aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır;

  • Yazarlar ve Editörler
  • Online Eğitmenler
  • Özel Ders veren Eğitmenler
  • Grafik Tasarımcılar
  • Fotoğrafçılar
  • Danışmanlar 
  • Çevirmenler
  • Sanal Asistanlar
  • Bilgi Teknolojileri Uzmanları
  • Sosyal Medya Uzmanları

Freelance Çalışan Yazarlar ve Editörler

Değişen dünya düzeni ve teknolojik dönüşümler, dijital platformları hiç olmadığı kadar önemli hale getiriyor. Google Chrome gibi arama motorları, benzersiz, kaliteli ve kullanıcı odaklı içeriklere oldukça fazla önem veriyor. Algoritmaların bu kriterler doğrultusunda belirlenmesi, web sitelerinin daha güçlü içeriklerle hazırlanmasını zorunlu kılıyor. Web sitelerinin ne kadar iyi ve güçlü olduğu, arama motoru sıralamaları ile değerlendiriliyor. Bu noktada online içerik yazarlarına ve editörlerine daha fazla ihtiyaç duyuluyor. İçerik üretimi, yazarlık ve editörlük çalışmaları ayrı bir uzmanlık alanını gerektiriyor. Bu açıklamalar, “Freelance yazarlık nedir” “Freelance editör nedir” sorularına da yanıt veriyor. Dijital platformlarda yer almayan, internet sitesi bulunmayan neredeyse hiçbir markanın olmadığı düşünüldüğünde, yazarlar ve editörler için freelance çalışmalar büyük bir potansiyel sunuyor. Arama motorlarında üst sıralara çıkmak ve iyi bir web sitesine sahip olmak isteyenler, “İçerik üreticisi” olarak da bilinen yazar ve editörlerden destek alıyor.  Freelance yazar ve editörler, SEO (Arama motoru optimizasyonu) uyumlu içerikler üreterek, ihtiyacın karşılanmasına yardımcı oluyor. Müşterinin talebine göre, farklı dillerde içerik üretimi de yapılabiliyor. Kelime sayısı bazlı işleyen sistemde, belirledikleri çalışma saatleri içerisinde hizmet veren yazar ve editörler, gelir seviyelerini de kendileri belirliyor. 

Freelance Çalışan Online Eğitmenler

Teknolojinin yaygın bir şekilde kullanımı, eğitim araçlarını da yeniden şekillendiriyor. Online eğitimler, kendi evlerinin rahatlığında ve konforunda eğitim almak isteyenler için cazip bir fırsat sunuyor. Uzmanlık alanına göre pek çok konuda eğitim vermek mümkün oluyor. Bireysel katılıma açık eğitim veren freelance çalışanlar olduğu gibi belirli bir platform içerisinde online eğitmen kadrosunda yer almak da seçenekler arasında bulunuyor. freelance çalışan online eğitmenler verdikleri eğitim sayısı kadar gelir elde edebiliyor. Eğitim platformu içerisinde yer alan bir online eğitmen olmak isteyenler için, birkaç basit adım başlamak için yeterli oluyor. Bunlar;

  • İyi bir internet bağlantısı ve bir bilgisayar sahibi olmak
  • Eğitim verebilecek kapasitede, bir konuda uzmanlık sahibi olmak
  • Azim ve kararlılığa sahip olmak
  • Süreklilik gerektiren düzeni yaratmak

Online eğitim platformları hem canlı hem de kayda alınmış eğitim seçenekleri ile freelance çalışan online eğitmenlere fırsatlar sunuyor. Platformlara kaydedilmiş bir eğitim izlendikçe, eğitmene belirlenmiş çerçevede komisyon veriliyor.

Freelance Çalışan Özel Ders Veren Eğitmenler

İlkokul düzeyinden, üniversiteye kadar geniş bir alanda özel ders veren eğitmenler bulunmaktadır. Hem yüz yüze hem de online olarak yürütülebilen özel ders eğitmenliği, freelance işlerin başında gelmektedir. Bir kurumdan bağımsız olarak çalışan ve özel ders veren eğitmenler, ders konularına, dil seçeneklerine göre farklı uzmanlık alanlarına sahip olmaktadır. Öğrencilerin bilgi seviyelerini yükseltmeyi amaçlayan ve bu doğrultuda destek veren eğitmenler, belirli platformlardan ya da referans yoluyla öğrencilere ulaşmaktadır. Ayrıca kendi blogları ya da sosyal medya hesapları üzerinden hizmetlerini tanıtan eğitmenler, potansiyel öğrencilerine daha kolay ulaşmaktadır. Freelance çalışan eğitmenin ayırmış olduğu günlük çalışma süresine göre, gelir düzeyi de değişmektedir.

Freelance Çalışan Grafik Tasarımcılar

Freelance çalışanların başında grafik tasarımları yer alıyor. Sanatsal yönlerini dijital araçlarla ortaya koyan grafik tasarımcılar, şirketlerin ve markaların tüm görsel tasarım çalışmalarında destek sunuyor. Konusunda uzman grafik tasarımcılar, Photoshop, Freehand, İLlustrator gibi programları ileri düzeyde kullanabiliyor. Grafik tasarımcılar talebe göre, web site içerikleri, reklam görselleri, kitap kapakları, dergi sayfaları, poster ve afiş, kurumsal kimlik materyallerinin oluşturulmasında hizmet veriyor. Genellikle freelance çalışan grafik tasarımcılar, markanın vermek istediği mesajın ve imajın, görsel yollarla aktarılmasına yardımcı oluyor. Başarılı grafik tasarımcılar, yaratıcı yönü güçlü, detaylara hakim, inovatif düşünebilen, iletişim becerileri gelişmiş kişiler arasından çıkıyor. Freelance çalışan bir grafik tasarımcı, aldığı proje sayısına ve proje değerine göre gelirini belirliyor.

Freelance Çalışan Fotoğrafçılar

Hem gezmek hem de para kazanmak ister miydiniz? Freelance çalışan fotoğrafçılar bu hayalinizi gerçekleştiren meslek grupları arasında yer alıyor. Fotoğrafçılık konusunda uzman olan ve freelance çalışma prensiplerini benimseyenler, dünyayı gezerek, çektikleri fotoğraflar ile kendilerine gelir kaynağı oluşturuyor. Profesyonel olarak çekilmiş bu özel fotoğraflar, seyahat dergileri, turizm şirketleri ve dijital platformlar tarafından büyük ilgi görüyor. Freelance çalışan fotoğrafçılar, şirketlerle proje bazlı çalışabiliyor ya da bağımsız çektikleri fotoğrafları dijital platformlara satabiliyor. “Freelance fotoğrafçı nedir” sorusu için, yukarıda belirtilen açıklamalar yanıt niteliği taşıyor. Yapay zeka teknolojilerinin kullanım alanı arttıkça bu meslek grubu biraz tehdit altında olsa da, hala aktif olarak freelance çalışan bir çok fotoğrafçı bulunmaktadır.

Freelance Çalışan Danışmanlar 

Freelance çalışma modeli yaygınlaştıkça, bu şekilde çalışan meslek grupları da çoğalmaya başlamıştır. Geleneksel çalışma modellerinde genellikle bir şirket bünyesinde yer alan danışmanlar, artık freelance olarak da kendi işlerini yürütebilir. “Freelance danışmanlık nedir” sorusu için yapılabilecek en güzel açıklama da bu olmaktadır. Müşteri açısından da bir danışmanlık şirketi ile çalışmak daha yüksek maliyetleri ve farklı sorunları beraberinde getirmektedir. Oysa freelance çalışan bir danışmanla iş yapmak, daha kolay bir iletişim yolu açmaktadır. Kendi işini yöneten freelance danışmanların verdiği hizmet kalitesinin de daha yüksek olduğu görülmektedir. Her freelance çalışma modelinde yer aldığı gibi, danışmanlar da yaptıkları sözleşmeler ve iş akitleri doğrultusunda gelirlerini belirlemektedir.

Freelance Çalışan Çevirmenler

Yabancı dil eğitiminin belirli sınırlar içerisinde gerçekleştirildiği düşünüldüğünde, çevirmenlere her zaman ve her sektörde ihtiyaç duyulmaktadır. Çevirmenler için bir ya da daha fazla yabancı dile iyi derecede hakim olmak, çeviri yapacak düzeyde dil kurallarını bilmek ön koşul olmaktadır. Freelance çevirmenlik, akademik yazılar, web sitesi içerikleri, makaleler gibi oldukça geniş bir alanda destek sunmaktadır. Freelance çalışan çevirmenler, aracı platformlarla ya da kendi network leriyle, potansiyel müşterilerine ulaşmaktadır.

Freelance Çalışan Sanal Asistanlar

Sanal asistanlar, teknolojinin sağladığı avantajları kullanarak, fiziki bir ofis ortamında bulunmadan, yöneticilerin tüm işlerini internet üzerinden planlamakta ve yürütülmektedir. Freelance çalışan bir sanal asistan (Virtual Assistant) bir ya da daha fazla yönetici ile aynı anda çalışma imkanına da sahip olmaktadır. Her freelance çalışan gibi mesai saatlerini kendisi belirleyen sanal asistanlar, zaman ve mekan gözetmeksizin müşterilerine hizmet verebilmektedir.

Freelance Çalışan Bilgi Teknolojileri Uzmanları

Bilgi teknolojileri uzmanları, bilinen diğer adıyla “Bilişim uzmanları” dijital ortamlardaki bilgileri oluşturan, dönüştürülmesini sağlayan, tanımlamasını yapan kişilerdir. Bilgi teknolojileri uzmanları, bilgisayar sistemlerin üzerinden elde etmiş oldukları bilgileri, şirketlerin yönetimsel ve işletimsel alanlardaki sorunlarını çözmek için kullanmaktadır. Uzmanlar genellikle, yazılım mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, elektrik elektronik mühendisliği eğitimlerini almaktadır. Bir yazılımcı ya da bilgi teknolojileri uzmanı, şirket bünyesinde çalışmak yerine freelance olarak işlerini yürütmeyi tercih edebilir. “Freelance yazılımcı nedir” sorusunun yanıtı da bu şekilde verilmektedir. Günümüzde birçok sektörün ihtiyaç duyduğu bu hizmet, freelance çalışan bilgi teknolojileri uzmanları için geniş bir potansiyel sunmaktadır. 

Freelance Çalışan Sosyal Medya Uzmanları

Bir markanın ya da şirketin, dijital platformlarda bilinirliğini arttırmak ve dijital pazarlama süreçlerini yönetmek, sosyal medya uzmanlarının görev tanımları içerisinde yer alıyor. Sosyal medya uzmanları, markaların ya da şirketlerin satışlarını arttırmaya destek olmak için dijital içerik planlaması ve stratejilerin oluşturulması konusunda hizmet veriyor. Freelance sosyal medya uzmanı, birden çok marka ile çalışabiliyor. Çalışma sistematiğini oturtmuş olan bir uzman, tüm markaların sosyal medya yönetim süreçlerini başarı ile sürdürebiliyor.

En iyi Freelance İş Bulunabilecek Web Siteleri Nelerdir?

Freelance siteleri, çalışmalarını ve hizmetlerini bağımsız şekilde yürüten, konusunda uzman kişileri ve bu hizmetlere ihtiyaç duyan şirketleri buluşturan platformlara verilen isim olmaktadır. Freelancerlar bir iş modeli olarak bu çalışma biçimini benimseyen ya da hobilerini gelir kaynağına dönüştürmek isteyen kişilerinden oluşmaktadır. Bir freelancer için yetenekleri doğrultusunda, istediği proje için başvuru yapma özgürlüğü bulunmaktadır. Freelance siteleri, tüm kullanıcıları için büyük bir potansiyel sunmaktadır. Hem şirketler hem de freelancerlar bu sitelerden kolaylıkla faydalanmaktadır. Bir çok freelance platformu, teklif usulü çalışmaktadır. Bir işveren, hizmet almak istediği konuda proje açarak, hizmet bedelini teklife sunarak, freelance platformunu kullanabilmektedir. Ya da freelancer, hizmet verdiği konu ya da konuları içeren bir profil oluşturarak, işverenin kendisine ulaşmasını sağlamaktadır. Freelancerlar için portföylerinin büyümesine büyük katkı sağlayan platformlar, sundukları aracılık desteği karşılığında değişen oranlar da satış primi almaktadır. Bu primler, freelance sitesine göre değişmektedir. En iyi freelance iş bulunabilecek web siteleri ise aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır;

Yukarıda sıralanmış olan freelance siteleri, genellikle tüm meslek gruplarının yararlanabileceği fırsatları içerisinde barındırıyor. Ayrıca daha spesifik konularda çalışan freelance siteleri de bulunuyor. Bunlar da;

Freelance Fotoğrafçılar İçin

Freelance Yazar ve Editörler İçin

Freelance Grafik Tasarımcıları İçin

Freelance Çalışmanın Avantajları Nelerdir?

Freelance çalışma modeli birçok kişinin hayalini süslemektedir. İş yaşamının, hayatın büyük bir bölümünü kapladığı düşünüldüğünde, yaptığı işte mutlu olmak, daha verimli ve keyifli çalışmak, herkes için arzu edilir bir durum olmaktadır. Freelance çalışmaya geçme konusunda bazı tereddütler yaşansa da, sunduğu fırsatlar göz ardı edilemeyecek kadar çoktur. Freelance çalışmanın avantajları aşağıdaki şekilde belirtilmektedir;

  • Freelance çalışan bir kişi, sabah erken uyanma zorunluluğu yaşamazlar. Çünkü çalışma saatlerini kendisi düzenlemektedirler.
  • Özellikle büyük şehirlerde, en sıkıntılı durumlarından biri olan sabah ve akşam trafiği, freelancerlar için sorun olmaktan çıkmaktadır. Çünkü freelance çalışanlar, genellikle evden ya da opsiyonel olarak kafelerde işlerini yapabilmektedir.
  • Bağımsız çalışma şekli, freelancerlar için en büyük avantajlardan biridir. Bir üst yönetici, hesap verilmesi gereken bir merci olmaması, freelance çalışanların daha odaklı, daha motive, kendi oluşturdukları sistem içerisinde çalışmalarına imkan tanımaktadır.
  • Freelance çalışma tam zamanlı olabildiği gibi ek iş olarak da yapılabilmektedir. Öğrenciler, ev hanımları ya da mevcut işinin yanında ek gelir elde etmek isteyenler, uzmanlık alanları ya da yetenekleri doğrultusunda, becerilerini işe dönüştürebilirler.
  • Freelancerlar için istediği yerde istediği zaman çalışma seçeneği, büyük bir özgürlük sunmaktadır. Bilgisayarı ve internet bağlantısı olan freelancerlar tatillerinde bile çalışmaya devam edebilirler. 
  • Belirli kurallar çerçevesinde giyinme zorunluluğu olmaması da, freelance çalışanlar için büyük bir avantaj sunmaktadır. Freelancerlar dilerse evlerinde pijamaları ile bile çalışabilirler  
  • Freelancer çalışanlar için özel işlerini istediği zaman halledebilme şansı da tanımaktadır. Patronundan izin alması gerekmeyen her freelancer, gün içerisinde çalışmasına ara verebilir, daha sonra kaldığı yerden devam edebilir.
  • Ofislerde yaşanan iletişim sorunlarından ve stresten uzak olmak, bir freelancer için daha huzurlu ve odaklı çalışmasını sağlayan faktörlerdendir.

Hülya Ergün

2014 yılından beri kurumsal şirketlere sosyal medya hesap yönetimi konusunda destek vermekteyim. Content Writers Turkey (CWT) üyesiyim. Aynı zamanda, Türkiye’nin önde gelen içerik ajanslarında freelance olarak içerik yazarlığı yapmaktayım. Okumaya, araştırmaya, yazmaya ve yaratıcılığa açık her alana ilgi duyuyorum. Yoga ve meditasyon pratikleri ile enerjimi dengeliyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu