Nedir?

PHP Nedir? PHP Niçin Kullanılır?

PHP, web gelişimi bakımından çok önemli yer tutuyor. Basit kullanımı olması dışında en önemli programlama dilleri içerisinde de yer alıyor. İnternet dünyasına girdiğinden bu yana hala popülerliğini kaybetmemesiyle dikkat çekiyor. Özellikle internet dünyasına yeni adım atanlar tarafından ilk olarak “PHP nedir?” sorusuna cevap aranıyor. Çünkü PHP’i; Wikipedia başta olmak üzere WordPress ve Facebook gibi pek çok site kullanıyor. Bu programlama dilinin temel amacı, komut dosyalarını oluşturmak olduğunu söyleyebiliriz. PHP programlama diliyle; dinamik sayfa içerikleri oluşturabilir, form verilerinin toplanmasını sağlayabilir ve tanımlama bilgilerini alıp gönderebilirsiniz. Özetle; CGI programıyla gerçekleşen tüm eylemleri PHP’i kullanarak da kolayca yapabilirsiniz. Kişisel Giriş Sayfaları olarak kullanılan Hypertext Ön İşlemcisi aslında kısaltılarak PHP oluşturulmuştur.

PHP Hangi Alanlarda Kullanılıyor?

PHP kullanım alanları

Programlama dili diye tabir ettiğimiz PHP, kullanım alanı olarak çok merak edilen konuların başında geliyor. PHP kullanım alanları genel itibariyle şöyle sıralanabilir:

·         Dosyaları yönetip onları yükler.

·         Posta listelerini oluşturuyor.

·         Veri şifrelerini çözer. Verilerin şifreleriyle ilgili her konuya açıklık getirir.

·         Çerez alma ve gönderme özelliği bulunuyor.

·         İletişim formundan verileri toplar.

·         Dinamik içerikli sayfaları oluşturuyor.

·         Kısıtlı alanlarda giriş ve kayıt oluşturur.

PHP aynı zamanda temel blogların oluşturulup geliştirilmesinde de önemli görev üstlenmiştir. Aynı zamanda sosyal ağlar, hesaplama yazılımı ve forumlar açısından PHP’in en ideal yöntem olduğunu söyleyebiliriz. PHP ayrıca basitleştirilmiş söz dizemlerine sahiptir.

Özetle PHP diliyle; hem karışık, zor hem de küçük ve basit web siteleri dizayn edebilirsiniz. Yazılımların geliştirilmesi noktasında PHP’in önemi çok büyüktür.                    

PHP Avantajları Nelerdir?

Açık kaynak koda sahip programla dili olan PHP’in en önemli özelliği, devamlı gelişime açık olmasıdır. PHP, aynı zamanda Linux tabanlı diğer sanal sunucularda da kullanılıyor. O yüzden sunucuların tümünde problemsiz çalışır. Herkesin destek ve gelişim sağlayabileceği dil olduğundan sıkıntı yaşama ihtimaliniz düşüktür.

PHP avantajları arasında dosya formatlarında işlemler yapma ve okuma olanakları da yer alıyor. Bu durumun PHP’in sahip olduğu yardımcı kaynaklardan ileri geldiğini söyleyebiliriz. Twitter, Google, Facebook ve birçok popüler internet şirketi, API desteklerini sunarak bilgilerin kullanımını kolaylaştırır. Github varlığıyla birlikte PHP, yepyeni projelere imza atabilir. Github platformuyla çalışan çok sayıda geliştirici bir araya gelerek PHP betik diliyle büyük projeler oluşturuyorlar. Geliştirmeyi düşündüğünüz projelere, bu sayede yepyeni fikirler katabilirsiniz.

PHP Nasıl Çalışır?

PHP Nasıl Çalışır?

Yukarıda da değindiğimiz üzere PHP; genel amaca sahip açık kaynaklı programlama dilidir. Genel olarak PHP, web geliştirme ile ilgili eylemlerde karşımıza çıkıyor.

PHP sunucularla çalıştığı için yazılan kodlarda bu hususa dayanıyor.  Belirtmiş olduğumuz programlama diliyle verileri kolayca yükleyebilirsiniz. PHP, HTML DOM üzerine yerleştirilmesiyle de dikkat çekiyor. Kontroller açısından ele aldığımızda PHP’in JavaScript kadar kontrolünün olmadığını söyleyebiliriz. Bu özellikler haricinde PHP, farklı veri tabanlarıyla da bağlantılar kurabiliyor. Oturum başlatıp, HTML içeriklerinden komut dosyalarına da yer verebiliyor. Tüm bu işlevler haricinde PHP birçok görevi de elinde bulunduruyor.

PHP program dili yazımında ilk olarak bilgisayar yerel sunucu modülü dikkat çekiyor. Yerel sunucu modülü yükleyerek kolayca PHP dilini yazabilirsiniz. Hatta yerel sunucu modülleri tek paket içerisinde hazır programlar haline getirilmiştir. Geliştiricilerin çoğunluğu bu hazır programları tercih ediyor.

PHP Neden Kullanılmalıdır?

PHP’in birden çok kullanım sebebi vardır. Sunucular tarafından kullanılan programlama dili PHP’in lisans ücreti yoktur. Ücretsiz olmasından dolayı PHP diğer programlara nazaran daha çok tercih ediliyor. PHP kullanımında dikkat çeken birçok unsur vardır. Bu unsurlara örnek olarak; MySQL ve farklı çok sayıda veri tabanlı dillerin etkileşimini verebiliriz. PHP; Unix, Windows gibi sunucularda çalışabiliyor.

PHP ile web sitesi kurup onu geliştirmek hem kolay hem de uygun fiyatlıdır. “PHP neden kullanılmalıdır?” hususunda karşımıza çıkan bir başka olumlu tarafsa, işlev çerçevesi açısından mükemmel belgelerden oluşması diyebiliriz.

PHP aynı zamanda en kolay öğrenilen programlama dili olarak dikkat çekiyor.  Ayrıca çevrimiçi ortamlarda çok destek gören programlama dili olarak da karşımıza çıkıyor. PHP, erişilebilirlik ve kurulum açısından da büyük avantajlar bizlere sağlıyor. PHP hakkında daha çok bilgiye link üzerinden ulaşabilirsiniz.

PHP Yerel Sunucu Modülleri

PHP Yerel Sunucuları

PHP dilinin kullanılması için yerel sunucu modüllerine ihtiyaç vardır. Bilgisayara birtakım yazılımlar yükleyip sunucu ortamının oluşmasını sağlayabiliriz. Bu kapsamda PHP dilini çalıştıran ve yorumlayan yerel sunucu modüllerinin başında APACHE SERVER geliyor. APACHE SERVER, açık kaynak kodlu ve çoklu platform destekli olarak geliştirilmiştir. İşlevleriyle dikkat çeken APACHE SERVER, tek başına PHP’i çalıştıramaz. APACHE SERVER’in yanında veri tabanı işlemlerinin gerçekleşmesi için mutlaka Database Server’ de kurulması gerekiyor.

Yalnız APACHE SERVER ile Database SERVER’in bilgisayara teker teker kurulması çok zordur. O nedenle yukarıda da değindiğimiz üzere, bu sunucuların bir arada yer aldığı paketlerden yararlanabilirsiniz. Bu paketler, PHP sunucu ortamını hazırlamada önemli görev üstlenmişlerdir.

PHP’in kullanılmasında rol oynayan yazılımları şöyle sıralayabiliriz:

·         EASYPHP

·         XAMP

·         WAMP

Ayrıca yukarıda belirttiğimiz programları kullanmayı düşünmeyenler için bir yazılım programı önerebiliriz. USBWEBSERVER adı verilen bu yazılım programının en büyük artısı, başka kurulumlara kesinlikle ihtiyaç duymamasıdır diyebiliriz.

Yazılım sayfasından indirip akabinde klasöre dosyaları çıkartarak programı hiç zorlanmadan kullanabilirsiniz. Kurulum gerektirmediği ve birçok avantajı olması sebebiyle daha çok USBWEBSERVER tercih ediliyor.

PHP ve HTML Arasındaki Fark Nedir?

Yazılım sektöründe en fazla merak edilen soruların başında; “PHP ve HTML arasındaki fark nedir?” geliyor. PHP; açık kaynak kodlu program dili olarak biliniyor. HTML kavramıysa; web sayfalarının geliştirilmesinde rol oynayan işaretleme dili olarak karşımıza çıkıyor. PHP; dinamik web sayfaları üretiminde ve web geliştirmede kullanılıyor.  HTML’e ilave olarak PHP kullanılıyor. HTML kaynak belgesinde PHP yer alıyor. HTML; kapanış ve açılış olmak üzere 2 etiketten oluşuyor. Etiketler, HTML’in öğeleri olarak tabir ediliyor. Etiketlerin arasında yer alan verilerse, içerik olarak adlandırılıyor. HTML genel olarak; etiketlerle web tarayıcıları arasında yer alan yazılı şekildeki içerikleri yorumluyor. HTML aynı zamanda etiketlerle web tarayıcılarının arasındaki yazılı içerikleri görüntülüyor.

İlk başlarda PHP; “Kişisel Giriş Sayfası” diye tanımlanmıştır. Fakat PHP; açık kaynak kodlu program dili olarak karşımıza çıkıyor. Kişinin web tarayıcısında sayfa HTML diliyle biçimlendiriliyor. PHP, biçimlendirme hususunda hiçbir görev yapmıyor.

PHP, gelişime açık bir program dili olmakla birlikte yazılım geliştirme aşamasında problemleri kolayca giderebiliyor. Özetle; PHP ve HTML arasındaki fark, birbirlerinin tamamlayıcıları olmaları diyebiliriz. “JavaScript Nedir? JavaScript Nasıl Kullanılır?” adlı yazımızı okumak için linke tıklayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu