Dark Web, internetin kullanıldığı ancak erişim sağlanması için belirli yazılımların, yapılandırmaların yada yetkilendirilmelerin gerekli olduğu ağları ifade etmektedir. Dark Web, “Karanlık” olarak adlandırılan ağ yapılarında yer alan www (World Wide Web) içeriklerine verilen genel isim olarak karşımıza çıkmaktadır. Dark Web üzerinden kullanıcıya ait IP adresleri, konum bilgileri gibi veriler ifşa olmadan iletişim kurmak ve iş bağlantıları yürütmek mümkün olmaktadır. Dark Web kavramı Deep Web sisteminin kısıtlı bir bölümünü oluşturmaktadır. Dark Web, arama motorları tarafından indexlenmeyen alanı belirtmektedir. Dark Web’i meydana getiren karanlık ağlar ise aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır.
- Friend to Friend
- Peer to Peer
- Tor
- Freenet
- I2P
- Riffle
Söz konusu ağlar, kamu kuruluşlarının ya da kişilerin işlettiği popüler ağları içermektedir. Dark Web kullanan kişiler, şifre barındırmayan yapıları nedeniyle güncel Web’i Clearnet (Açık İnternet) olarak adlandırmaktadır.
Açık Web (Yüzeysel Ağ) Nedir?
Dark Web özel tarayıcılar aracılığıyla erişilebilen, gizli internet sitelerini içerisinde barındıran bir oluşum olarak gösterilmektedir. Dark Web kullanım amacı, internet üzerinden gerçekleştirilen etkinliklerin gizli tutulması olarak açıklanmaktadır. Dark Web kullanımına hem yasal hem de yasa dışı erişimlerde rastlanmaktadır. Black Hat Hackerlar, Dark Web’i ülkelerinin sansürlediği içeriklere ulaşmak için kullanmaktadır. Günümüzde internet üzerinden 7 / 24 milyonlarca web sayfası görüntülenmektedir.
Google Chrome ve Microsoft Bing gibi popüler arama motorları ile erişilen web siteleri açık web olarak tanımlanmaktadır. Bu siteler de buzdağının sadece görünen kısmını oluşturmaktadır. Gözlerden uzak, sansürlenmemiş bir web sitesine erişim sağlamak için de Dark Web kullanımı gündeme gelmektedir. Açık web yada bilinen diğer adıyla “Yüzeysel Ağ” genel kullanıcıların vakıf olduğu ve kullandığı ağ sistemini içermektedir. Yapılan istatistikler açık web uygulamalarının, genel veri topluluğundaki internetin sadece %5’ini oluşturduğunu göstermektedir.
Dark Web ve Açık Web Arasındaki Farklar Nelerdir?
Internet Explorer, Firefox gibi tarayıcılar herkese açık internet kullanımını ifade etmektedir. Web siteleri genel olarak .com yada .org gibi uzantılarla biter ve popüler arama motorlarının indexlemelerinde yer alır. Arama motorları işleyişinde bu uzantılar tanımlı olduğu için, kullanıcıların da bu web sitelerine erişimi oldukça kolay olmaktadır. Dark Web ise daha derin düzeyde işler ve toplam web sitelerinin %90’dan fazlasını oluşturur. Buzdağının altında kalan bu bölüm oldukça geniş bir erişim alanını ifade eder. Dark Web büyüklüğü hala öngörülememekte ve aktif web sitesi sayısı tam olarak hesaplanamamaktadır. Açık web sistemlerinde, özel veritabanı ve yasa dışı içerikler erişim kapsamı dışında tutulur.
Güncel arama motorları sadece yüzeysel bağlantılarım kullanıcılara sunmakla görevlidir. Bu alanın dışında kalan kısım ise Dark Web içeriklerini işaret etmektedir. Dark Web uygulamaları sanılanın aksine yalnızca yasa dışı içeriklerden oluşmaz. Birçok Dark Web içeriği yasal ve güvenli olarak tanımlanır. Dark Web’i oluşturan bileşenler ise aşağıdaki şekilde açıklanır.
- Veri Tabanı: Sadece veri tabanı üzerinden sorgulama yapılarak bulunan, ağın bütününe bağlı bulunmayan, tüm kullanıcılar açık ancak özel şekilde korunan dosya içeriklerini kapsamaktadır.
- Kurum İçi Ağ: Kuruluşların, hükümetlerin, eğitim kurumlarının kendi bünyelerinde özel iletişimler kurması ve kontrol edilmesi amacıyla kullanılan dahili ağları belirtmektedir.
Dark Web Özellikleri Nelerdir?
Dark Web internet tarayıcıları tarafından indexlenmeyen, özel tarayıcılar aracılığıyla erişim sağlanan siteleri içermektedir. Yüzeysel ağ olarak bilinen açık web’den çok daha geniş bir kapasiteye sahip olan Dark Web’i oluşturan katmanlar ise aşağıdaki şekilde açıklanır.
- Dark Web kapsamındaki siteler güncel arama motorları tarafından indexlenmez.
- Google Chrome gibi tarayıcıların Dark Web sitelerine erişimi bulunmaz.
- Dark Web sisteminde randomize bir ağ altyapısı bulunur ve sanal trafik tünelleri oluşturulur.
- Benzersiz kayıt operatörlerine sahip olması nedeniyle her internet kullanıcısının erişebileceği kolaylıkta değildir.
- Dark Web üzerinde güvenlik duvarları ve şifrelemeler farklı sistemler ile gizli hale dönüştürülür.
Dark Web Erişimi Nasıl Sağlanır?
Dark Web geçmiş dönemlerde sadece hackerların, kolluk kuvvetlerinin ve siber suçluların kullandığı bir sistem olarak görülüyordu. Günümüzde ise Tor (The Onion Routing) gibi yazılımlar ve yeni teknolojik altyapılar sayesinde Dark Web uygulamalarına temel internet bilgisi olan her kullanıcının erişimi mümkün hale gelmektedir. Tor tarayıcısı, Dark Web sitelerine erişim sağlamak için kullanılan bir operatör özelliği taşımaktadır.
Tor projesi ilk olarak 1990 yılının sonlarında ABD Deniz Kuvvetlerinin araştırma laboratuvarı tarafından geliştirilmiştir. İnternetin gizlilik duvarlarının açılmasının ardından, ajan yazılımları kamufle etmek için Tor sistemlerinden yararlanılmıştır. İlgili tarihten günümüze dek Tor kullanım amacı da değişmiştir. Tor güncel olarak herkesin kullanımına açık bir operatör görevi üstlenmektedir. Bu tarayıcı internet kullanıcıları tarafından ücretsiz olarak indirilir. Tor, tıpkı Google Chrome, Firefox gibi bir tarayıcı özelliği taşımaktadır.
Tor uygulaması Dark Web sistemlerine giriş yapmanın en kolay ve güvenli yolunu sunmaktadır. Tor üzerinden IP adresi, konum bilgisi gibi kişisel verilerin paylaşılmadığından emin olarak gezinti yapmak mümkündür. Tor kullanıcılarının internet faaliyetleri ve arama geçmişleri asla izlenmez ve kayıt altına alınmaz. Dark Web sisteminde yer alan siteler de özgün hallerini korumak adına Tor yada I2P gibi yazılımları kullanmaktadır. Bu şekilde, ilgili sitelerin de kimler tarafından işletildiği, hangi konumda barındırıldığı gibi bilgileri gizli kalabilmektedir.
TOR Kullanımı
Dark Web ’e girmenin en kolay ve popüler yollarından biri Tor Browser kullanımı olarak belirtilmektedir. Tor tarayıcısı, kullanıcıların gizliliğini ön planda tutan, internet deneyimini anonim hale getiren, özgür ve gizli iletişim kurulmasını destekleyen bir yazılımdır. Günümüzde yaygın olarak kullanılan Tor Browser kullanımı ise aşağıdaki şekilde gerçekleştirilmektedir.
- Tor Browser resmi web sitesinden buradan tarayıcı indirilir
- Android işletim sistemine sahip mobil cihazlar için indirme işlemi buradan yapılır
- iOS işletim sistemine sahip mobil cihazlar için de indirme buradadır
- Bilgisayara yada mobil cihaza indirilen dosya açılır ve kurulum başlatılır
- Tor Browser açılır ve “Yapılandırma” sekmesine tıklanır
- Bulunduğunuz lokasyonda Tor Browser engeli varsa “Tor Üzerinden Köprü İste” sekmesine tıklanır
- Ardından “Köprü İsteğinde Bulunun” seçilir
- Ekrana gelen yeni sayfaya “Güvenlik Kodu” girilir
- Ardından “Gönder” sekmesine tıklanır
- Tor Browser tarafından iletilen IP adresleri girdikten sonra “Bağlan” sekmesine tıklanır
Bağlantı kurulduktan sonra kullanıcılar özgürce, erişim engeli bulunmadan, güvenli bir internet deneyimi yaşayabilir.
Freenet Kullanımı
İnternet üzerinde özgürce gezinti yapmak ve Dark Web uygulamalarına girmek için kullanılan bir diğer yöntem de Freenet olarak karşımıza çıkmaktadır. Freenet, tıpkı Tor gibi merkez üssü tanımlanmayan bilgi dağıtım ağı olarak ifade edilmektedir. Son 20 yıldır aktif olarak kullanılan Freenet, web’de özgürlük ve mahremiyet ilkesi ile hareket etmektedir. Freenet yaratıcısı Ian Clarke, kullanıcıların merkezi kontrol olmadan, algoritma tabanında işleyen bir araç ile farklı alanları keşfedecekleri bir yapılandırma sunmuştur. Dark Web’e giriş için Freenet kullanma adımları ise aşağıdaki şekilde belirtilmektedir.
- Freenet resmi web sitesinden, buradan indirme ekranına ulaşılır
- Açılan sayfada Windows / Linux / MacOS için tanımlanan indirme linki seçilir
- Bilgisayar sisteminde yoksa “Java” yüklenir
- Sonraki aşamada “Depolama Alanı” seçilir
- Varsayılan depolama alanı 10 GB olarak tanımlanır, isteğe bağlı olarak 20 GB’a kadar çıkarılabilir
- “Bağlantı Durumu” tanımlanır
- Bu noktada Freenet içinde gezinti yapmak, dosya alışverişinden bulunmak, yapılandırma yapmak gibi seçeneklerden biri tercih edilebilir
- Sayfa güncellenerek Freenet kullanımına başlanır
Bir Yorum