Nedir?Sosyal MedyaTeknoloji

Sandbox Nedir? Google Sandbox Cezasından Korunma Yöntemleri!

Sandbox, internette sık sık arama yapan kişilerin bildiği, çok fazla karşılaştığı bir filtre sistemidir. Çeşitli sebeplerle karşılaşın Sandbox, kurtulması en zor filtrelerden biri olarak da biliniyor. Sandbox hakkında çoğu kullanıcı kesin ve net bilgilere sahip değil ve bu yüzden akıllarda birçok soru işareti bulunuyor. Sandbox nedir? Sandbox’tan nasıl kurtulabiliriz? Sandbox cezasından korunma yöntemleri nelerdir? gibi sorular sıkça soruluyor. Biz de sizler için bu soruların cevabını bulduk ve bu yazımızda birleştirdik!

Sandbox Nedir?

Sandbox, yeni kurulan web sitelerine yerleştirilen, sitenin denetimini yapmaya çalışan bir filtredir. Bu filtreleme sayesinde web sitesi ne kadar iyi dizayn edilmiş olursa olsun önemli anahtar kelimelere göre bakıldığında üst sıralarda yer alması mümkün olamaz. Siteler yaptıkları hatalara göre birkaç sayfa gerilerde görünmeye başlar ya da arama motorunda çıkamayacak kadar geri sayfalara atılırlar. Gerileme sadece bir alanda gerçekleşmez. Site başlığı, URL (Uniform Resource Locator), anahtar kelimeler gibi site içi önemli unsurlarda tümden bir gerileme görülür. 

Sandbox Google’ın sitelere verdiği bir filtre cezası olarak tanımlanabilir. Spam yapan siteler bu filtreleme sistemine direkt olarak dahil olur. Spam, web siteleri tarafından kullanılan bir tür hile olarak bilinir. Bu hileler etik açıdan doğru karşılanamaz ve siteler arasındaki rekabeti haksız bir duruma getirir. 

Google da bu sebepten böyle bir filtre ve ceza sistemi ile siteleri denetler. Bu sandbox sisteminin sonucu olarak kullanıcılar çok daha yararlı sitelere ulaşma şansı yakalar. Sandbox sistemi aslında kullanıcıya da büyük kolaylık sağlar. Kullanıcı bu filtreleme sayesinde başlık ile alakasız olan içeriklere tıklamak zorunda kalmaz. 

Bu durum aslında hemen hepimizin başına geliyor. Bir haber başlığına tıkladığımız zaman içerik ile başlığın ya da anahtar kelimelerin birbirinden alakasız olduğunu görüyoruz. Bu da bize fazlasıyla zaman kaybettiriyor. Sandbox işte tam olarak da bunu önlüyor. Web sitelerindeki kirliliği azaltıyor. 

Sandbox’a girmek çok kolaydır fakat çıkmak çoğu zaman ayları hatta yılları bile bulabilir. Özellikle fazla sayıda backlink alan siteler Sandboxa girer. Backlink, kısaca web siteleri arasında yapılan iş ortaklığıdır. Bir web sitesinde bir başka web sitesinin linkini vermek olarak da tanımlanabilir.

Sandbox’a Neden Girilir?

Sandbox konusunda en çok yapılan hata yanlış yapılmış SEO ya da aşırı SEO’dur. SEO( Search Engine Optimization) yani arama motoru optimizasyonu kısaca web sitelerinin arama motorunda yükselmesi, daha fazla tıklanması için yapılan çalışmalardır. Web siteleri optimize edilir hedeflenen anahtar kelimeler ile arama motorunda yükseliş sağlanır. Aşırı SEO ya da yanlış yapılmış SEO bir web sitesini çok kolay bir şekilde Sandbox’a sokabilir. Sitede anahtar kelimeler ardı ardına sıralanırsa spam teşkil eden durum ortaya çıkar. 

Diğer sebeplerden biri de illegal SEO’dur. Bu durumda da gizli metinler, aşırı link girişleri ya da çıkışları, kopyalanmış şekilde sunulan içerikler ya da otomatik olarak oluşturulmuş içerikler gibi aldatıcı yöntemlerin kullanıldığı görülür. İki durum da göz önüne alındığında Google bu sitelerin kullanıcılara hizmet etmediğini düşünür. Bu sitelerin amaçları kullanıcılara değil tamamen kendilerine hizmet etmektir. Arama motorlarına yönelik olarak çalışma sürdürüldüğü düşünülür. 

Ziyaretçiler web sitelerinin önemli parçalarıdır ve web sitelerinin en temel amacı ziyaretçilerine hizmet etmek, onları memnun etmektir. İşte bu durumlarda Google ziyaretçi memnuniyetinin gözetilmediğini düşünür ve bu çalışmaların arama motoruna yönelik olduğunu saptar. Özellikle yeni kurulan web siteleri SEO kurallarına uymadığı için filtrelenir. Yeni web siteleri SEO çalışmalarında aşırıya kaçtıkları için Sandboxa girerler. 

Kopyalanmış içerikler de Sandbox’a girmek için büyük nedenlerden biridir. Filtre sizin bir içeriğinizin kopya olduğunu tespit ederse Sandbox’a girmeniz kaçınılmaz bir hale gelebilir. 

Sandbox’un temel amacı web sitelerinde aranan içeriklerin bulunmasıdır. İçeriklerin kopya olması, kalitesiz olması, kullanıcıya gerekli hizmeti sağlamaması gibi durumlarda web siteleri Sandbox’a girer. 

Sandbox kullanıcıyı korumayı amaçlar. Bugün birçoğumuz girdiğimiz web sitelerinde aradığımızı kolaylıkla bulmak istiyoruz. Sandbox da başlık ile ana metin arasında büyük çaplı farklılıkların olmaması için filtreleme yapıyor. Örneğin gündemi takip etmek istiyorsunuz ve günlük hava durumu ile ilgili bir içeriğe tıkladınız. Fakat bu içeriğin başlığında günlük hava durumu yazmasına rağmen içeriğinde bir yemek tarifi görüyorsunuz. Bu siteden hemen çıkmak istersiniz ve hatta sinirlenebilirsiniz. Çünkü bu durum size hem zaman kaybı yaşatır hem de aradığınızı bulamazsınız. İşte bu gibi durumlarla karşılaşılmaması için Sandbox filtreleme sistemini kullanıyor!

Bir Sitenin Sandbox’a Girdiği Nasıl Anlaşılır?

Bir sitenin Sandbox’a girdiğinin en kesin belirtisi sitenin anahtar kelimelerinde arama motorunda görünmemesidir. Bu en net belirtidir fakat bazı durumlarda Sandbox’u anlamak ve tespit etmek zor olabilir. Bunu tespit edebilmek için kolay iki yöntem vardır. 

Bu yöntemleri belirtmek gerekirse;

  • Sitenin başlığını arama motorunda aramak bir yöntemdir. Site başlığı birinci sırada çıkmıyorsa bu Sandbox’tur. Eğer site başlığı kısaysa ve genel şekilde kullanılan kelimeleri kapsıyorsa ya da söz konusu başlık ile rekabet halinde olan bir başka başlık varsa bu kesin bir kriter olamaz. Bir ya da iki kelimelik başlıklarda rekabet fazladır. Bu yüzden bu tür başlıklarda Sandbox’u bu yöntem ile anlamak zor bir hal alır.
  • İkinci yöntem ise sitenin URL’si arama motorunda aranmasıdır. Sitenin URL’sini aradığınızda birinci sırada çıkmıyorsa bu kesinlikle Sandbox’tur.

Bir Web Sitesi Sandbox’ta Ne Kadar Süre Kalır?

Bir web sitesini Sandbox’ta ne kadar süre kalacağını net bir şekilde söylemek mümkün değildir. Bu durum arama motorunda karşınıza çıkan sonuç listesi yani SERP (Search Engine Result Page) ile bağlantılıdır. SERP’de tamamlanan anahtar kelime türlerine göre değişim gösterir. Bu süre 1- 3-6-8 ay arasında değişir. Bu dönemde yapmanız gereken şey Sandbox’ı beklemek olacaktır. Web siteniz donanımlı ve yeterliyse, alakalı içerikler ile destekleniyorsa Sandbox’ın dışına çıkar ve Google SERP’de üst sıralarda olmaya hak kazanır. Fakat tam tersi durumlarda, yani alakasız içerikler, düzenli olmayan siteler Sandbox’a ne yazık ki takılır ve filtrelenir.

Sandbox’tan Nasıl Çıkılır?

Sandbox’tan çıkma yollarını en temeli diğer filtrelerden çıkma yolları ile benzerlik gösterir. Bu da filtreye sebep olan hataların yok edilmesidir. Ama sitelerin filtrenin dışına çıkamamasının en büyük sebeplerinden biri de buradadır. Siteler sıkça güncellendiğinde hatayı bulmak güçleşir. Bu durumda da site hatayı bulamaz ve Sandbox’a girer.

Google, filtreye takılan siteleri hemen Sandbox’a sokmaz. Öncesinde bir uyarı gönderir. Bir zaman tanıdıktan sonra hata kaldırılmazsa ya da aynı şekilde devam ederse o durumda site Sandbox’a girer. Sandbox’tan çıkmak için doğru bir SEO standardı uygulanmasıdır. Gerekli şekilde uzman kişilerle hazırlanan ve uygulanan SEO standartları ile Sandbox’tan çıkmak mümkün olabilir. 

Siteyi Sandbox’tan çıkmaya hazır hale getirdikten sonra izlenecek iki yol vardır. 

  • Bu yollardan ilki Google’a yeniden değerlendirme isteği göndermektir. Eğer sitenizin neden Sandbox’a girdiğini biliyorsanız bu hataların düzeltildiğini Google’a direkt bildirmelisiniz. Bu hataların fark edildikten hemen sonra telafi edildiğini, sitenin Sandbox’tan çıkması için gereğinin yapılmasını talep ettiğiniz bir işlem formu ile bildirmeniz gerekir. Az önce de belirttiğimiz gibi bu hatalarını fark eden siteler için kullanılan bir yöntemdir. Eğer hatanızı fark etmediyseniz bu formu doldurmanız hiçbir işe yaramayacaktır. Google bu forma çeşitli süreler içinde dönüş sağlar ve talebinizin olumlu ya da olumsuz şekilde sonuçlandığını size bildirir.
  • İkinci yolda ise Google’ın sitede yapılan değişiklikleri fark etmesi ile başlar. Google eğer sitenizi düzenlediğini fark ederse sizi Sandbox’tan çıkarır. Bu sebepten sitenin Sandbox’tan çıkması için sitenin hızlı şekilde indexlenmesi için kalitesiz sitelerden içerik alınmasının engellenmesi gerekir.

Sandbox filtresine yakalanan siteler arama motoru optimizasyonunu belirli kriterlere uyarak yapmak zorundadır. Sandbox’ta olan bir site orjinal içerikler ile çalışmalı siteye orijinal olmayan içerikleri eklememeli, iç ve dış SEO’ya çok önem göstermeli, sayfa başlıkları ile içeriklerin birbirine uygun olmasına özen göstermeli, anahtar kelimeler ile ana metin arasında bir bağlantı olmasına dikkat etmelidir. 

Sandbox’tan Korunma Yöntemleri

Hiçbir site Sandbox filtresine takılmak ve Sandbox’a girmek istemez. Fakat buna rağmen hala bazı web siteleri sadece üst sıralara yükselebilmek ve tıklanma sayısını artırmak için hiç doğru olmayan yollara başvuruyor. Etik olmayan bu yollar çoğu kişi tarafından da bir hile olarak görülüyor. Sandbox’a yakalanmamak için yapılacak en temel şey de bu hileleri asla tercih etmemektir. Sandbox’a sadece hile yapan web siteleri düşmez. Çoğu zaman da yeterli bilgiye sahip olmayan web siteleri yanlış SEO çalışmaları sebebi ile Sandbox ağına takılır. 

Sandbox’tan korunmak için SEO çalışmaları hakkında iyi ve sağlam bilgiler edinmek gerekir. Eğer SEO hakkında hiçbir bilgiye sahip değilseniz bir uzmandan yardım almanız hem etik açıdan hem de Sandbox’a düşmemek açısından çok daha sağlıklı bir yol olacaktır. SEO’lar web siteleri için çok önemli yer tutarlar. Site içi SEO çalışmaları doğru şekilde ilerlerse web sitesinin Sandbox’a düşme ihtimali çokça azalır. 

Web sitelerinde alınan backlinklerde de her sitenin tercih edilmemesi gerekir. Hatalı ya da fazla sayıda backlink alınmazsa site Sandbox’a düşmez. Aşırı derecede backlink alımı siteyi gereksiz ve işlevsiz bir durumda gösterir. 

Web sitesinde doğru ve kaliteli içerikler ile kullanıcılara hizmet vermek gerekir. Sandbox’a girmemek için içeriklerin kaliteli olması ve her zaman için doğru bilgileri barındırması şarttır. Web sitenize ekleyeceğiniz içeriklerin doğruluğuna emin olmanız gerekir. Eğer bazı bilgilerden emin değilseniz, bu bilgilerin taraflı ya da yanlış olduğunu düşünüyorsanız web sitenize eklememeniz gerekir.

Bir içeriği birden fazla kez siteye girmemelisiniz. İçeriklerinizin tekrara düşmediğinden emin olduğunuz zaman web sitenize eklemelisiniz. Bu durumda da Sandbox’tan büyük oranda korunmuş olursunuz. 

Sandbox Cezaları Nelerdir?

Sandbox cezaları birden fazla türdedir. Bunları net olarak açıklamak da mümkün değildir. Fakat belli başlı kuralları vardır. Cezalar siteden siteye farklılık gösterir. Bu cezalardan bazıları, ilk 100 site içerisinde gösterilmemek, bulunduğu sıradan 5-10-15 sıra geride gözükmek gibi çeşitli şekillerde açıklanabilir. Bu cezalar bazen 6 ay bazen 1 ay bazen de 8 ay olabilir.

Sandbox, sitelerin düşmekten en çok korktuğu filtre sistemi olabilir. Sandbox’a düşmemek için içerikleri doğru yüklemek, kopyadan kaçınmak, kaliteli içerik sağlamak ve spamdan uzak durmak gerekir. Bu yazıda da Sandbox’a girmemek için yapılması gereken şeylerin hepsini bulmak mümkün!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu