Nedir?

HTML 5 Nedir? HTML Özellikleri Nelerdir?

HTML 5 Nedir?

Hiper Metin İşaretleme Dili yani Hypertext Markup Language olarak bilinen HTML kavramı, web siteleri için hayati önem taşıyor. Web sitelerindeki temeli oluşturan HTML, aslında metin işleme görevi yapıyor. HTML sistemini CERN’de hem bilgisayar profesörlüğü hem de mühendisliği yapan Timothy John Berners-Lee geliştirmiştir. Timothy John Berners-Lee bu sistemi 1989’da geliştirmiştir.

HTML kavramıyla ilgili bilinmesi gereken en temel bilgi, programlama dili olmamasıdır. Bu durumun en büyük sebebi; HTML kodlarının kesinlikle 2+2 sonucuna ulaşamaması olduğunu söyleyebiliriz. Bu bilgilerden yola çıkarak, HTML 5 terimininse son sürüm olduğu söylenebilir. Ses dosyaları, yazı ve görüntü tarzı verilerle, bunların kapsadığı sayfaların birbirine bağlanması HTML 5’in görevleri arasında yer alıyor.

Ayrıca sayfaların kurallı şekilde web tarayıcıları içerisinde görüntülenmesi de bu sistemin görevidir. Tüm belirtmiş olduğumuz bilgiler kapsamında; “HTML Nedir? Ne İşe Yarar?” sorusunu şöyle cevaplayabiliriz: JS, CSS dosyalarını kullanarak hem dinamik hem de görsel web siteleri oluşturur.

HTML 5 Sisteminin Ortaya Çıkışı

HTML-5

HTML sistemi, internet mecrası kamuoyuna sunulduktan sonra kullanıcılarının konuyla ilgili en iyi deneyimi yaşaması adına geliştirilmiştir. Kullanıcılarına internet deneyimini en iyi şekilde sunan HTML’den yazılımcılar da nasibini almıştır. Özellikle yazılımcılar için HTML sisteminin hayati önem taşıdığı söylenebilir. O nedenle, elektronik cihazlarda önemli yere sahip olan HTML 5’in tanımı, neden ve nasıl kullanıldığı hususları çok merak ediliyor. HTML 5 sistemi, kodlama özelliği bakımından detaylı incelendiğinde diğer sistemlere göre farklı çalışıyor. HTML 5 aynı zamanda sunmuş olduğu avantajlarla da kullanıcı ihtiyaçlarını iyi ve tam şekilde gideriyor.

Günümüzde HTML sisteminde 5. Versiyon geliştirilmiş. Geliştirilmiş olan bu versiyon HTML 5 olarak adlandırılıyor. Yeni versiyon HTML 5’in en önemli özelliğiyse, tarayıcıların çoğunun son sürümlerinde yer almasıdır. Sistem ayrıca zengin işaretleme dili diye de biliniyor. HTML sistemi geliştirildiği ilk dönemlerde metinlerden ve sayfalardan oluşuyordu. HTML sistemi ayrıca tek başına görsellik de barındırmıyordu. O yüzden sistem geliştirilerek ortaya HTML 5 sunulmuştur. HTML 5 yapısı itibariyle; eski sitemlerdeki var olan esnek yapı ve kod hatalarını yok sayıyor.

HTML 5 Sistemi Nasıl Kullanılır?

HTML 5 kullanımı

Yukarıda HTML’nin programlama dili olmadığından kısaca bahsettik. Programlama dillerinden farklı yapıya sahip olan bu sistemde; görüntü, ses ve yazı verilerinin olduğu sayfalar birbirleriyle bağlanıyor. Böylelikle sayfaların tümü de web tarayıcılarda görüntülenebiliyor. Belirttiğimiz sistemle beraber CSS ile JS dosyaları kullanılıp ortaya yepyeni aktif web siteler çıkabiliyor.

HTML 5 sistemiyle, web siteleri hatasız en iyi şekilde oluşturulabiliyor. Hiper-metin işaretleme dilindeki yepyeni sürüm olarak biliniyor. HTML ayrıca eski sürümlerin özelliklerini de sunuyor. Özetle HTML5; eski ve yeni sürümlerin özelliklerini tümüyle içerisinde barındıran sistemdir… Temiz ve doğru kodlamaları gerçekleştirebileceğiniz HTML 5 ile siteniz üzerinde tarayıcıları doğru şekilde görüntüleyebilirsiniz. İşinizin tamamen kolaylaşması adına sistem, güncel haldeki kod parçacıklarını barındırıyor. Bu durumda; verimli içeriklerin meydana gelmesi noktasında anahtar görevi yapıyor. HTML 5 sisteminin kullanılmasını kolaylaştıran noktalar:

Yeni Özellikler Kullanabilirsiniz

Yeni özelliklerin olduğu listeyi inceleyerek, HTML 5 kullanımını kolaylaştırabilirsiniz.

Sayfaları Doğrulayınız

HTML belgelerinin mutlaka spesifikasyon ele alınarak doğrulanması gerekiyor. Böylelikle işaretleme standardını kapsıyor mu kapsamıyor mu kontrolünün sağlanması aracın kullanılmasına bağlıdır.

CSS Kullanabilirsiniz

CSS kullanımıyla modern olarak web geliştirebilirsiniz.

Kullanımı Sona Eren Özellikleri Yok Sayın

HTML 5 tarafından desteklenen ve desteklenmeyen özelliklerin çok iyi bilinmesi gerekiyor. Desteklenen özellikleri kullanarak, HTML 5’i daha iyi çalıştırabilirsiniz.

HTML 5 <!DOCTYPE>Bildirimini Kullanınız

HTML 5 belgelerinde mutlaka ona uyacak etiketler yer almalıdır.

HTML 5 Avantajları Nelerdir?

HTML Avantajları

HTML’nin yeni sürümü olarak karşımıza çıkan HTML 5 kullanıcıların karşısına birçok avantajla çıkıyor. Bu avantajları şöyle sıralayabiliriz:

Mobil Optimizasyon

Web siteleri ile mobil uygulamaların oluşturulması noktasında HTML 5 eklentisi görev yapıyor. Optimizasyon, yatay kaydırma işlemine gerek duyulmadan doğrudan HTML 5 ile yapılabiliyor. Böylelikle mobil internet kullanıcıları hiç zorlanmadan web sitelerine girip, verimli zaman geçirebiliyorlar.

Temiz Kod

Dağınık haldeki HTML koduna sahip sayfalar kullanıcıların canını sıkabiliyor. Bu durumun en büyük sebebi, kötü kodların web sitelerine temel değişiklik yapmasının zor olması diyebiliriz. HTML 5 geliştiricileriyle temiz kod sistemleri oluşturup ardından web sitesi içeriklerinin hızlıca ve kolayca anlaşılmasını sağlayabilirsiniz.

Ses ve Dahili Video Oynatma

Seslerin ve videoların oynatılması için ilk sürümlerde 3. Parti programları kullanılıyordu. Böyle kullanımların arkasından çok sayıda hatada ortaya çıkıyordu. Fakat HTML 5 sistemiyle beraber bahsetmiş olduğumuz sorunlarda ortadan kalktı. Hatalı olan tüm web sayfalarındaki sorunlar yok edildi.

Çevrimdışı Önbellek

Aktif internet bağlantısı olmadan web sayfalarına belli öğeler entegre edilebiliyor. İnternet bağlantıları koptuğunda da yine sitedeki ana öğelere kolayca bakılabiliyor.

HTML sistemindeki CSS uyuşmazlığının çözümlenmesiyle beraber küçük ve büyük harf duyarlılığı da yok ediliyor. Ayrıca arama motorlarının kolayca anlanması içinde yapı meydana gelmiştir. HTML 4 sistemi üzerindeki uzun etiketlerin kısaltılması sonucunda, HTML 5 geliştiriciyle oluşturulmuştur.

HTML 5 ile HTML Arasındaki Farklar Nelerdir?

HTML 5

HTML 5 eklentisi, World Wide Web sisteminin iyileştirilmesi amacıyla geliştirilmiştir. HTML 5 ile HTML’i birbirinden ayıran özellikleri şöyle sıralayabiliriz:

  • HTML 5’in çok sayıda yepyeni öğesi ve özelliği bulunuyor. Bunlardan en dikkat çekenleri; datalist, özet, ses, zaman, veri ve komuttur…
  • HTML tek JavaScript tarayıcısına ait ara yüz iş parçacığı içinde çalışıyor. HTML 5 sistemiyse; JavaScript web tarayıcısıyla çalışıyor.
  • HTML sisteminde, vektör grafikleri şu teknolojilerle kullanılıyor: Silverlight ve Flash VML, HTML 5 sistemiyse, SVG yani ölçeklenebilir vektör grafiklerini destekliyor. Aynı zamanda HTML 5, sanal ve tuval vektör grafiklerine destek veriyor.
  • tt, isindex, applet, font, center, frameset, noframes,  basefont tarzı ögelerin çoğunluğu HTML 5’te artık yer almıyor.
  • HML 5; URL, tarihler, E-posta, arama, saatler, sayı gibi pek çok forma destek veriyor.
  • HTML 5 sisteminin SGML’e dayandığını söyleyemeyiz. Çünkü HTML 5; gelişen, uyumlu olan ayrıştırma kurallarıyla hareket ediyor.
  • HTML 5 üzerinden verilerin geçici depolanabilmesi için Web SQL veri tabanları kullanılıyor. HTML sistemindeyse, tek tarayıcı ön belliği kullanılıyor.  HTML 4 ile HTML 5 arasındaki farkı gösteren tabloya link üzerinden ulaşabilirsiniz.

HTML 5 Niçin Kullanılmalı?

  • Web sitelerinin kalbi olan HTML niçin kullanılır noktasında en dikkat çeken husus, kolay yazılmasıdır.
  • Bu dil sistemiyle etkileşim içeren uygulamaları kolayca oluşturabilirsiniz.
  • Bakımı çok kolaydır.
  • Medya eklemesi çok kolaydır.
  • Yavaş internet bağlantılarında çok iyi kullanılır.
  • Yeniden tasarımının yapılması çok kolaydır.
  • Arama Motoru Optimizasyonları açısından idealdir…
  • Yavaş interneti olanlara avantaj sağlıyor.
  • İçerik toplayıcıları için büyük avantajdır.
  • Özet akışı okuyucuları açısından da kolay kullanıma sahiptir.
  • Görme engellilerin kullanımına uygundur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu