İşletmeniz Google Haritalara Nasıl Kaydedilir?
Google Haritalar, kullanıcılarına ücretsiz hizmet veren, çevrimiçi haritalama servisi olarak tanımlanmaktadır. Google tarafından sunulan servis, tüm web sitelerinin Google Haritalar hizmetlerinden yararlanabilmesi için API desteği de sunmaktadır. API (Application Programming Interface) bazı yazılımların, başka yazılımlar içerisinde tanımlanmış olan işlevlerini kullanabilir hale getiren kavramlar bütünü şeklinde açıklanmaktadır. API’ler (Uygulama Programlama Arayüzleri) Google Haritalar’ın istemci ile sunucu arasında oluşan iletişimi sağlayarak, tüm web tabanlı sitelerin, haritalar hizmetinden yararlanmasını desteklemektedir. Bu özellikleri ile geniş bir hizmet alanı yaratan Google Haritalar, günümüzde hem kullanıcı hem de işletmeler alanında sıklıkla kullanılan işlevsel araçlardan biridir. Google Haritalar’a üye olunarak servisin sunduğu birçok hizmetten yararlanmak mümkün olmaktadır. Günümüz teknoloji dünyasında, mobil cihazlar yardımıyla, Google Haritalar gibi uygulamalara ulaşmak çok daha kolay olmaktadır. Google Haritalar (Google Maps) kullanımına dair tüm detaylar ve işletmelerin kayıt işlemlerinin nasıl yapılacağına dair bilgiler, yazımızın devamında yer almaktadır.
Google Haritalar (Google Maps) Özellikleri Nelerdir?
Günümüzde navigasyon uygulamaları içerisinde en çok kullanılan araçlardan biri Google Haritalar olmaktadır. Google Haritalar’ın kullanıcılarına sunmuş olduğu birçok işlevsel özellik bulunmaktadır. Bunlar aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır.
- Çevrimiçi ve ayarlanabilir opsiyonel çevrimdışı haritalama kullanımı
- Yalnızca “Wi-Fi” seçeneği ile kullanım
- Haritalarda yer işaretleme özelliği
- Bilgisayar üzerinden, mobil cihazlara yönerge iletme özelliği
- Konumların geçmişini görüntüleyebilme özelliği
- Ekstra Google Drive depolama alanı elde edilmesi
- Lokasyon bazlı toplu taşıma hareket bilgilerinin öğrenilmesi
- Haritalarda konumlandırılan güncel binaların iç haritalarının görüntülenmesi
- Haritalama türlerinin ayarlanması
- Konumlarda bulunan işletme ve mekanlara yapılan yorumların görüntülenmesi
- Seyahat planlarında yararlanılması
- Google Haritalara yer ekleme özelliği
Google Haritalar servisi, kullanıcılarına en etkili navigasyon hizmetini sunmaktadır. Google Haritalar’da hiç bilmediğiniz bir yere kolayca ulaşmanızı sağlayan “Google Haritalar Mesafe Ölçme Özellikleri” ve yönlendirme seçenekleri bulunmaktadır. Kişiye özel en uygun rotanın belirlenmesi ile aratılan işletme ya da mekanın tam adresine Google Haritalar ile kolayca ulaşılmaktadır. Google Haritalar kullanımı işletmeler için de büyük avantaj sağlamaktadır. İşletmenizi Google Haritalar’a kaydetmek için gerekli bilgiler ise aşağıda yer almaktadır.
Google Haritalara İşletme Ekleme Nasıl Yapılır?
Google My Business içerisine tanımlanan bir işletme için, adres bilgileri ve konum ekleme işlemleri Google Haritalar ile sağlanmaktadır. Google Haritalar, mevcut ve potansiyel müşterilerin, işletmeleri doğru bir şekilde bulmasına yardımcı olmaktadır. Google Haritalar’a işletme adresinin eklenmesi konusunda bazı kurallar bulunmaktadır. Bunlar;
- İşletme açık adresinin eksiksiz şekilde girilmesi.
- Adres içerisinde mutlaka daire, kat ve bina numaralarının eklenmesi.
- İşletme adresinin net şekilde tanımlanması, “…’nın yanında” gibi ifadelerden kaçınılması şeklinde belirtilmektedir.
Google Haritalara işletme ekleme adımlarında için de iki farklı yol kullanılmaktadır. Bunlar;
- Google Haritalar üzerinden işletme ekleme.
- Google My Business üzerinden işletme ekleme olarak tanımlanmaktadır.
Google Haritalar Üzerinden İşletmelerin Eklenmesi
Google Haritalar üzerinden bir işletmenin eklemesi, aşağıdaki adımları takip ederek yapılmaktadır.
- Google Haritalar uygulaması açılarak, “Haritalar” seçilir.
- Listelerden işletme adı sorgusu yapılır.
- Listelerde görüntülenen işletme adı tıklanır.
- İşletme profiline giriş yapılır.
- “İşletmenin Sahibi ya da Yöneticisi” sekmesi seçilir.
- “İşletmeniz İçin Hak Talebinde Bulunun” (Claim This Business) tıklanır.
- Doğrulama seçeneklerinden biri seçilerek, işlem adımları tamamlanır.
Google My Business Üzerinden İşletmelerin Eklenmesi
Google My Business üzerinden işletmelerin haritalara eklenmesi içinde işlem adımları aşağıda sıralanmaktadır.
- İşletmeye tanımlı Gmail adresi ile Google My Business hesabına giriş yapılır.
- Açılan sayfada sol üst menüde “Konumları Yönet” seçilir.
- Konumların yönetilmesi sayfasında yer alan “Konum Ekle” sekmesi tıklanır.
- Ardından gelen sayfada “Tek Konum Ekle” seçilir.
- Bu noktada, daha önce Google My Business profili oluştururken işletme adresi tanımlanmış ise bir önceki bölümde yer alan “Google Haritalar Üzerinden İşletmelerin Eklenmesi” başlığındaki yönergeler takip edilir.
- Google Haritalarda işletmeye ait bir kayıt bulunmuyorsa “Tek Konum Ekle” sayfasında en alt kısımda yer alan “İşletmenizi Google’a Ekleyin” seçilir.
- Seçilen sayfada sırası ile önce “İşletmenin Adı” girilir.
- Ardından “İşletmenin Kategorisi” seçilir.
- Sonraki sayfada çıkan “İşletmenize Konum Eklemek İster Misiniz?” seçeneğinde “Evet” tıklanır.
- Sırası ile açık adres alanlarının hepsi doldurulur.
- Adres bilgileri girdikten sonra çıkan ekranda “Bu İşletme Sizin Mi?” sorusu için verilen seçeneklerden işletmeye ait adres bilgilerinin yer aldığı seçenek işaretlenir.
- Gelen ekranda “İşletme Konum Dışında Bir Lokasyonda Hizmet Veriyor” sorusu için işletmeye uygun olan “Evet” ya da “Hayır” yanıtı seçilir.
- İşletmeye ait “İletişim Bilgileri” girilir.
“Son” butonu tıklanır ve Google Haritalara işletme ekleme işlemleri tamamlanır.
İşletmeler İçin Google Haritalar Konum Doğrulaması
Google Haritalara işletme kaydı oluşturduktan sonra, doğrulama işlemi ile aktivasyon sağlanmaktadır. Google Haritalar, işletme doğrulaması ise iki farklı seçenek sunmaktadır. Doğrulama ekranında yer alan bu seçenekler, “Doğrulama Yöntemi Seçin” başlığı altında yer almaktadır. Bunun için;
- Doğrulama sayfası açılır.
- “Telefon ile Doğrulama” seçeneğinde verilen iletişim numarası aranılarak, doğrulama yapılır ya da
- “Posta Yoluyla Doğrulama” seçeneği seçilerek, işletmeye ait adrese doğrulama kodunun iletilmesi istenir.
Google Haritalara işletme kaydının yapılmasının ardından, doğrulama seçeneklerinden telefon ile doğrulama tercih edilebilir. Bu yöntem, işletmenin hızlı bir şekilde doğrulanması için sıklıkla tercih edilmektedir. Diğer bir seçenek olan posta yoluyla doğrulama da, işletmeye ait doğrulama kodu işletmenin adresinize gönderilmektedir. Bu yöntem seçildiğinde, doğrulama kodunun posta yoluyla iletilmesi yaklaşık 15 ilâ 30 günü bulmaktadır.
İşletmeler İçin Google Haritaların Önemi
Google Haritalar (Google Maps) kullanıcılarının aramış oldukları yerleri, haritalar üzerinde göstererek, daha kolay ulaşım sağlamaktadır. Google Haritalar’ın bu özelliği hem kullanıcılar hem de işletmeler açısından fayda sağlamaktadır. Hangi sektörde yer alırsa alsın, küçük ya da büyük ölçekli işletmeler, daha fazla müşteri kitlesi oluşturmak için Google Haritalar dan yararlanmaktadır. Sunulan hizmet ya da ürünlerin, yerel kullanıcılara ulaşması Google Haritalar ile daha kolay bir şekilde mümkün olmaktadır. İnternet kullanıcıları, kendilerine en yakın lokasyonlardan hizmet yada ürün alma eğilimi göstermektedir. Google Haritalar, işletmeleri kullanıcılarla buluşturan özel bir alan sunmaktadır. Bu nedenle işletmelerin Google Haritalar kaydının bulunması büyük önem taşımaktadır. Günümüz teknoloji çağında kullanıcılar, dijital platformlarda yer almayan birçok marka ya da işletmeye şüphe ile yaklaşmaktadır. İşletmelerin Google Haritalar kaydının bulunması hem marka bilinirliğini hem de işletmenin itibarını arttırmaktadır.
İşletmeler İçin Google Haritaları Kullanmanın Avantajları
Yapılan araştırmalar, kullanıcıların ihtiyaçlarını gidermek için yaptıkları alışverişlerde, kendilerine en yakın işletmeleri tercih ettiğini gösteriyor. Bu gıda ya da dekorasyon alışverişi olduğu gibi, kullanıcının almak istediği bir hizmet şeklinde de karşımıza çıkıyor. Google Haritalar kullanımı ile işletmeler, kullanıcılara daha yakın şekilde konumlandırılıyor. Bir kullanıcının çevresinde hangi işletmelerin bulunduğunu anlaması ve tercih etmesi, Google Haritalar ile sağlanıyor. Google Haritalar’ın işletmelere sunduğu diğer avantajlar ise aşağıdaki şekilde sıralanıyor.
- Kullanıcıların Google Haritalar’da bulunmayan bir işletmeyi tercih etmediği görülüyor, Google Haritalar kullanmak işletmelerin bilinirliğini artıyor
- Tüm Google ürünleri belirli periyotlarla kendilerini güncelliyor ve yeniliyor, Google Haritalar kaydı bulunan işletmeler teknolojik gelişmelerden faydalanıyor
- E-Ticaret gibi ürün satışı gerçekleştiren işletmelerin satış grafiklerinin Google Haritalar kullanımı ile arttığı görülüyor
- İşletmelerin mevcut ve potansiyel müşterilerine ulaşması Google Haritalar daha kolay gerçekleşiyor