İşMobil UygulamalarNedir?Teknoloji

Google Calender Nedir? Nasıl Kullanılır?

Google’ın 2006 yılında hizmete sunmuş olduğu Google Calender, hem kişisel kullanım hem de şirket çalışanlarının ortak kullanımı için hazırlanmış olan, takvim ve ajanda servisi olarak ifade edilmektedir. Google Calender kullanmaya başlamak için Google üyeliği yeterli olmaktadır. JavaScript ve Java programlama dilleri ile tasarlanan Google Calender uygulaması, Web tarayıcıları, Android ve iOS işletim sistemine sahip mobil cihazlar tarafından desteklenmektedir. Google Calender, kullanıcılarının her günlerini dolu dolu yaşamaları ile ihtiyaçları olan tüm işlevsel özellikleri içerisinde barındırmaktadır. Uygulama ile günlük, haftalık ve aylık programlar, kolay bir şekilde düzenlenmektedir. Google Calender kullanıcıları bu şekilde, işlerine yoğunlaşarak, verimli bir akış gerçekleştirilebilmektedir. Her bir kullanıcının zamandan tasarruf sağlamasını mümkün kılan uygulama, modern görünümü ile de ön plana çıkmaktadır. Kullanıcılar Google Calender uygulamasında günlük planlarını oluştururken, görseller ve haritalar aracılığıyla etkinliklerini kolayca takip edebilmektedir.

Google Takvim Özellikleri Nelerdir?

Gmail hesabı bulunan her kullanıcının yararlanabileceği Google Calender uygulaması, çevrimiçi işlevsel bir takvim ve ajanda görevi üstlenmektedir. Kullanıcılar ileri tarihli etkinliklerini uygulama üzerinden manuel olarak takvimlerine ekleyebilir. Ayrıca, iş ya da özel seyahatlerdeki uçuş bilgileri, konser tarihleri, restoran rezervasyonları gibi birçok etkinlik için kullanıcıya iletilen E-Postalar, otomatik şekilde kullanıcının takvimine eklenebilir. Google Calender ile sadece günlük programlar değil, uygulamanın haftalık ve aylık görünümleri üzerinden uzun tarihli planlar da yapılabilmektedir. Bu şekilde kullanıcılar ilgili tarihteki bir etkinliğe birkaç saniye içerisinde kolayca erişilebilir ve görüntüleyebilir. Google Takvim (Calender), yoğun iş hayatında meşgul ve serbest zamanlarını net bir şekilde görmek isteyen kullanıcıların tercihi olarak karşımıza çıkmaktadır. Google Calender uygulaması ile yaşamınızı en işlevsel şekilde programlamak mümkün olmaktadır. Google Takvim uygulamasında günlük, haftalık ve aylık olmak üzere farklı görüntülenme seçenekleri de bulunmaktadır. Web takvimi, davetiyeler ve birçok işlevsel özellik, uygulamayı kullanıcı açısından cazip hale getirmektedir. Google Calender kullanmanın avantajlarından biri de güvenli yedekleme özelliğidir. Kullanıcılar takvim verilerini ve etkinliklerini internet üzerinden depolayabilir. Bu şekilde bir kullanıcının telefonunu kaybettiği durumlarda bile, bilgileri güvende kalabilmektedir.

Outlook Takvim ve Google Calender Arasındaki Farklar

Yapılan araştırmalar birçok kullanıcının Outlook Takvim ve Google Calender arasında seçim yapmakta zorlandığını göstermektedir. Kullanıcının ihtiyacına uygun seçimi yapabilmesi için Outlook Takvim ve Google Calender arasındaki farklar aşağıdaki şekilde belirtilmektedir.

  • Outlook Takvim uygulamasında toplantı ya da randevu planlama özelliği bulunurken, Google Calender etkinlik oluşturma opsiyonu da sağlamaktadır.
  • Outlook Takvimde sadece düzenli etkinlikler oluşturulurken, Google Calender üzerinden yinelenen etkinlikleri oluşturmak da mümkün olmaktadır.
  • Outlook Takvim uygulamasında bir etkinliğin sahibini değiştirmek için, ilgili etkinliği silip yeniden oluşturmak gerekirken, Google Calender’de mevcut etkinlik üzerinden sahibi değiştirilebilir.
  • Outlook Takvimde bireysel toplantıları ayrı bir toplantı olarak planlamak gerekirken, Google Calender uygulamasında toplantı rezerve etme ve aralıklı randevular oluşturabilme seçenekleri bulunmaktadır.
  • Outlook Takvimde E-Posta davetiyelerine katılımcıları eklemek mümkünken, Google Calender de etkinlik ayrıntıları için gruplar ya da davetliler ekleme özelliği daha işlevseldir.
  • Outlook Takvim uygulamasında, ilgili kişinin müsaitliği ve meşguliyeti görüntülenmektedir, Google Calender’de ise müsaitlik durumu üzerinden toplantı saati seçimi yapılabilmektedir.
  • Outlook Takvimde konferans aramaları için planlamalar yapılırken, Google Calender uygulamasında görüntülü görüşme taleplerini etkinliklere otomatik şekilde ekleme özelliği bulunmaktadır.
  • Outlook Takvim uygulamasında takvimler yan yana görüntülenirken, Google Calender’de takvimlerin yer paylaşımlı şekilde görüntülemeleri mümkündür.
  • Outlook Takvimde saat dilimi seçimi yapılırken, Google Calender uygulamasında ilgili seçim ülkeye göre daraltılarak da yapılabilmektedir.

Google Calender Kullanmaya Başlama

Google Calender kullanmaya başlamak için her kullanıcının bir Gmail hesabı olması gerekmektedir. Google Calender, bilgisayar üzerinden, iOS ve Android mobil cihazlardan kullanıma sunulmaktadır.

Bilgisayardan Kullanım

  • Bilgisayar tarayıcısından Google Takvim sayfasına buradan gidilir
  • Oturum Aç” sekmesine tıklanır.
  • Bu noktada Google hesabı bulunan kişiler tanımlı Gmail adresleri ile oturum açılırken, Google Hesabı bulunmayan kişilerin öncelikle “Hesap Oluştur” sekmesi üzerinden yeni bir kullanıcı hesabı oluşturması gerekir.
  • İlgili linkte oturum açıldıktan sonra kullanıcı otomatik olarak Google Takvime yönlendirilir.
  • Kullanıcı ayarlarının kişiselleştirilmesi için “Ayarlar” sekmesi tıklanır.
  • Yapılması istenen değişiklikler uygulanır.

Google Calender uygulamasını bilgisayardan kullanırken, tarayıcılarda JavaScript ve ilgili çerezlerin etkinleştirme işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekir. Bilgisayardan Google Calender kullanılırken, sadece aşağıda belirtilen tarayıcıların uygulamayı desteklediği unutulmamalıdır.

  • Google Chrome
  • Microsoft Edge
  • Firefox
  • Safari

Android Cihazlarda Kullanım

Android telefon veya tabletlerde Google Calender uygulamasını kullanmaya başlamak için, öncelikle Google Play Store üzerinden Google Calender uygulamasının indirilmesi gerekmektedir. İlgili cihaza indirilen Google Calender uygulamasının ardından, aşağıdaki işlem adımları takip edilmektedir.

  • Google Calender uygulaması mobil cihazda açılır.
  • Google hesabı ile oturum açılır.
  • Kullanıcının Google hesabı yoksa öncelikle “Yeni Hesap” alanından Gmail hesabı oluşturulur.
  • Ardından otomatik olarak Google Calender ana sayfa görünümüne geçilir.

Android cihazlarda Google Calender kullanırken, kullanıcının Gmail hesabına gelen etkinlikler, kişisel takvimlerine otomatik olarak eklenebilir. Bu özellik için “Ayarlar” bölümünden etkinleştirme yapılması yeterli olmaktadır. Android kullanıcıları Google Calender takvimlerini başkaları ile paylaşabilir. Yine ayarlar bölümünden yaklaşan etkinlikler için bildirim alma özelliğinin açılması halinde, kullanıcıya ilgili etkinlik hatırlatıcı bildirimleri de iletilmektedir.

iOS Cihazlarda Kullanım

iOS işletim sistemine sahip iPhone ya da iPad’lerde Google Calender kullanımı için aşağıdaki işlem adımları takip edilmelidir.

  • App Store üzerinden Google Calender uygulaması indirilir.
  • Uygulama açılır.
  • Google hesabı ile giriş yapılır.
  • Kullanıcının mevcut Google hesabı bulunmuyorsa “Yeni Hesap” sekmesinden hesap oluşturulur.
  • Gmail bilgileri ile giriş yaptıktan sonra Google Calender uygulaması kullanılmaya başlanır.

iOS cihazlarda Google Calender uygulaması tarayıcı üzerinden kullanılacaksa, cihazda mutlaka Safari yada Google Chrome ’un yüklü olduğundan emin olunmalıdır. Android cihazlarda olduğu gibi iPhone ve iPad ’lerde Google Calender uygulaması Gmail etkinliklerinin takvime otomatik şekilde kaydedilmesini mümkün kılmaktadır. Ayrıca, kullanıcı takviminin başkaları ile paylaşımı ve yaklaşan etkinliklerin bildirimleri iOS cihazlarda da Default olarak yer almaktadır.

Yeni Takvim Nasıl Oluşturulur?

Google Calender uygulamasını kullanmaya başlayan kişilerin, en çok bilmek istedikleri konuların başında, yeni takvim oluşturma adımları gelmektedir. Google hesabı bulunan herkes Google Calender uygulamasını kullanmaya başlayabilir. Etkinliklerinin ve günlük programlarının takibini yapmak isteyen kişiler, hızlı bir şekilde yeni takvim oluşturabilir. Google Calender içerisinde oluşturulan takvimlere farklı isimler de vermek mümkündür. Örneğin, çocuklarının okul aktiviteleri ve etkinliklerini kolayca takip etmek isteyen kişiler “Okul” adı verilen yeni bir takvim oluşturarak, ilgili bildirimleri alabilir. İş akışında haftalık takvim oluşturmak isteyenlerde, takvimlerine ilgili haftanın adını vererek, tüm planlarını burada oluşturabilir. Google Calender içerisinde yeni takvim oluşturma özelliği sadece tarayıcılar üzerinden gerçekleştirilmektedir. Google Calender yeni takvim oluşturma adımları ise aşağıdaki gibidir.

  • Bilgisayar tarayıcısından Google Calender sayfası açılır.
  • Ana sayfada, sol köşede yer alan “Diğer Takvimler” seçilir.
  • Hemen yan tarafında yer alan “Başka Takvim Ekle” yada “+” işaretine tıklanır.
  • Açılan sayfada takvime bir isim ve açıklama yazısı eklenir.
  • Takvim Oluştur” seçilir.
  • Bu noktada yeni oluşturulan takvimin paylaşılması isteniyorsa, ekranın sol köşesinden “Paylaşım İzinleri” belirlenir.

Google Calender içerisinde yeni oluşturulan bir takvimi kolayca bulabilmek için, “Takvimlerim” sekmesi tıklanır ve liste içerisinden aranan takvim seçilir. Yeni oluşturulan bir takvimin adını değiştirmek de mümkündür. Bunun için yine “Takvimlerim” sekmesinden ilgili takvim seçilerek, üzerine tıklanarak, yeni bir isim verilebilir.

Takvim Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Google Calender uygulamasının en işlevsel özelliklerinden biri de takvim paylaşımı olarak gösterilmektedir. Aynı şirket bünyesinde çalışan ekip üyeleri ve yöneticiler, takvimlerini çalışma arkadaşları ile paylaşarak, zamanlarından tasarruf sağlayabilmektedir. Google Calender uygulamasında kişisel takvimin paylaşılırken, verilen izinlerin ve erişimlerin belirlenmesi önem taşımaktadır. Uygulamada “Tam Erişim” izni bulunan kullanıcılar, kişisel takvim üzerinde aşağıdaki işlemleri gerçekleştirilmektedir.

  • Davetlerin yanıtlanması
  • Etkinliklerin oluşturulması ve düzenlenmesi
  • İlgili takvimin başkaları ile paylaşılması
  • Takvimde oluşturulan değişikliklere ait E-Postaların alınması
  • İlgili takvimin tamamen silinmesi

Google Calender uygulamasında mevcut bir takvimin paylaşılması mümkün olduğu gibi ayrı takvimlerin farklı erişim izinlerine tabi tutulması da takvim paylaşma seçenekleri arasında bulunmaktadır. Google Calender takvim paylaşım özelliği sadece tarayıcı üzerinden gerçekleşmektedir. Mobil uygulamalarda Google Calender takvim paylaşım özelliği bulunmamaktadır.

Takvimin Belirlenmiş Kişilerle Paylaşımı

  • Bilgisayar tarayıcısı üzerinden Google Calender açılır.
  • Ekranın sol köşesinde “Takvimlerim” sekmesine tıklanır.
  • Açılır menüde paylaşılması istenen takvim seçimi yapılır.
  • İmleç ilgili takvimin üzerinde getirilerek “Ayarlar” sekmesine tıklanır
  • Ardından “Paylaşım” seçeneğine tıklanır.
  • Belirlenmiş Kullanıcı İle Paylaş” seçilir.
  • Kullanıcı Ekle” tıklanır.
  • Kişinin ya da Gmail grubunun “E-Posta” adresi ilgili alana girilir.
  • Takvim paylaşım izinlerinin değiştirilmesi için de “Ayarlar” bölümünden erişim izinleri belirlenir.
  • Gönder” sekmesine tıklanarak işlem adımları tamamlanmış olur

Google Calender üzerinden paylaşılan takvimin ilgili kullanıcı tarafından görüntülenmesi için E-Posta adresine iletilen linki tıklamak yeterli olmaktadır.

Takvimin Herkese Açık Paylaşımı

Kullanıcıya ait Google Calender takviminin herkesle paylaşılması için aşağıdaki adımlar takip edilir.

  • Bilgisayar tarayıcısı üzerinden Google Calender sayfası açılır.
  • Sol köşede yer alan “Takvimlerim” seçilir.
  • Sırası ile önce “Ayarlar
  • Ardından “Paylaşım” sekmelerine tıklanır.
  • Erişim İzinleri” seçilir.
  • Herkese Açık” seçeneği tıklanır.
  • Herkese açık alanının yan tarafında bulunan “Erişim İzinleri” düzenlenir.
  • Gönder” sekmesine tıklanır.

Google Calender uygulamasını kullanmayan ve Google hesabı bulunmayan kişilerin mevcut takvimleri görebilmesinin tek yolu, ilgili takvimin herkese açık şekilde paylaşılıyor olmasıdır. Aksi durumda tanımlı kişinin, iletilen Google Calender takvimini görüntülemesi mümkün olmayacaktır.

Google Calender Hakkında Sık Sorulan Sorular

Google Calender Senkronizasyonu Nasıl Yapılır?

Bilgisayar tarayıcısından Google hesabı ile oluşturulan bir Google Calender takvimi, mobil cihazlarda ilgili hesapla uygulamaya giriş yapıldığı anda otomatik olarak senkronize edilmektedir. Kullanıcılar aynı anda hem tarayıcı hem de mobil cihazlarından ilgili takvimi görüntüleyebilmektedir.

Etkinlikler Google Calender Takvimine Nasıl Aktarılır?

Kullanıcının bilgisayarında kayıtlı olan harici etkinliklerin, Google Calender takvimine aktarılması için aşağıdaki işlem adımları uygulanır.

  • Tarayıcı üzerinden Google Calender sayfası açılır.
  • Ayarlar” sekmesine tıklanır.
  • İçe ve Dışa Aktar” seçilir.
  • Bilgisayardan Dosya Seç” tıklanır.
  • İlgili etkinliğe ait harici dosya seçilir.
  • Seçilen dosyanın uzantısı “ICS” yada “CSV” olması zorunludur.
  • İlgili dosyanın hangi takvime aktarılacağı “Takvim Seç” üzerinden belirlenir.
  • Aktarımı Tamamla” seçilir ve işlem adımları tamamlanır.

Google Calender Uygulamasında Grup Takvimi Oluşturulabilir mi?

Google Calender şirket çalışanlarının yada kuruluş bünyesinde yer alan yöneticilerin ortak takvim oluşturmasına izin vermektedir. Ekiplerin tatil organizasyonları yada haftalık toplantılar gibi grup takvimi oluşturarak, uygulamayı daha işlevsel şekilde kullanmak mümkün olmaktadır.

Google Calender Uygulamasında Oluşturulan Takvimler Taşınabilir mi?

Google Calender uygulamasında, IBM ve Microsoft ortamlarının da dahil olduğu pek çok takvim türünde taşıma alternatifleri bulunmaktadır. Google Workspace verilerin taşınması bölümünde konuyla ilgili detaylı bilgiler bulunmaktadır. İlgili makaleye buradan ulaşabilirsiniz.

Google Calender Hatırlatıcı Özelliği Bulunuyor mu?

Google Calender uygulamasında Default olarak tüm takvim etkinliklerine ait bildirimler açık tutulmaktadır. Yaklaşan her bir etkinlik için, 10 dakika öncesinden hatırlatıcı bildirimi, kullanıcının E-Posta adresine iletilmektedir. Opsiyonel olarak her kullanıcı hatırlatma bildirimlerini takvim ayarları bölümünden kişiselleştirebilir.

Google Calender Uygulamasında Time Insights Özelliği Nedir?

Google Time Insights, Google Calender uygulaması ile senkronize çalışan, takvim özelliklerini daha işlevsel hale getirmek için tasarlanan bir servistir. Google Time Insights uygulaması ile günlük, haftalık ve aylık toplantılarda şirket çalışanlarının ne kadar zaman harcadıkları istatistiklerle belirlenmektedir. Bu şekilde çalışanların zaman yönetimi konusunda yeni düzenlemelere gitmeleri ve zamanlarını en verimli şekilde kullanmaları mümkün olmaktadır. Uygulama hakkında daha detaylı bilgi almak için, Web sitemizde yer alan “Google Time Insights Nedir?” içeriğini buradan inceleyebilirsiniz.

Hülya Ergün

2014 yılından beri kurumsal şirketlere sosyal medya hesap yönetimi konusunda destek vermekteyim. Content Writers Turkey (CWT) üyesiyim. Aynı zamanda, Türkiye’nin önde gelen içerik ajanslarında freelance olarak içerik yazarlığı yapmaktayım. Okumaya, araştırmaya, yazmaya ve yaratıcılığa açık her alana ilgi duyuyorum. Yoga ve meditasyon pratikleri ile enerjimi dengeliyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu