Facebook Business Manager Nedir?
İlerleyen teknoloji ve pazarlama alanları sayesinde karşımıza her geçen gün çok daha yeni ve ileri teknoloji seçenekler çıkıyor. Bunlardan biri de Facebook Business Manager! Özellikle dijital pazarlama çalışması için Facebook’u tercih edenlerden biri iseniz Facebook Business Manager tam da aradığınız uygulama olabilir. Her gün adından sıkça söz ettiren Facebook Business Manager nedir? Nasıl kullanılır? Facebook ile nasıl reklam verilir? gibi sorularınızın cevabı sizler için bu yazıda!
Facebook Business Manager Nedir?
Facebook Business Manager, Facebook üzerinden işletme hesabı oluşturulmasını sağlayan, bu hesap üzerinden reklam vermenizi, işletmenizi doğrulamanızı kolayca gerçekleştiren bir yönetim portalıdır. Business Manager ile Facebook bünyesinde bulunan tüm pazarlama araçlarını görebilir, tek bir elden yönetebilirsiniz. Bu portalı birden fazla kişi kullanabilir. Facebook Business Manager portalına üye olup yönetici olabilirsiniz. Eğer birden fazla kişiye yöneticilik yetkisini verirseniz bu kişiler de bu portalı yönetebilir. Facebook Business Manager ile, reklamlarınızı yayınlayıp takip edebilir, sayfalarınızı ya da reklam hesaplarınızı yönetebilir, işletmenizi yönetmesi için bir ajans ya da pazarlama şirketi ile kolay bir şekilde ortak olabilirsiniz. Ayrıca bu portal, kişisel Facebook profilinizden tamamen ayrıdır. Yani kişisel bilgileriniz ile business manager bilgileriniz birbirine karışmaz. Facebook bu konuda kullanıcılarının hiç endişe etmemesi gerektiğini sıkça dile getiriyor.
Facebook Business Manager kullanıcılarına herhangi bir sınır koymuyor. İşletmenizin ne kadar büyük olduğu fark etmeksizin işletme varlıklarını ve bilgilerini tek bir elden organize edebilme imkanını sunuyor.
İşletmeniz için bir pazarlama ekibiyle çalışıyorsanız, birden fazla reklam hesabı ya da Facebook veya Instagram varlığı yönetiyorsanız, sayfalarınız ya da varlıklarınız için bir tedarikçi ile anlaşma içindeyseniz Facebook Business Manager tam size göre bir portal! Tüm bunların yanı sıra Facebook Business Manager ile işletmenizi güvende tutup koruma altına alabilir, erişim ve izinler üzerinde kontrol sahibi olabilirsiniz. Ve tabi ki işletmenizin çok daha fazla kesime hitap etmesini reklamlar aracılığı ile sağlayabilirsiniz!
Facebook Business Manager Neden Kullanılmalı?
Facebook Business Manager bugün dünya çapında birçok kullanıcıya sahip. Fakat Facebook Business Manager uygulaması hakkında bilgi sahibi olmayanlar da sayıca fazla. Haliyle akıllardaki sorulardan biri de Facebook Business Manager neden kullanılmalı oluyor. Şimdi bu soruyu cevaplayacağız!
- 2018 yılının son aylarında Facebook, reklam politikalarında köklü bir değişiklik yaptı. Bu değişiklik reklam verenlerin hepsine Business Manager portalını kullanma zorunluluğuydu. E-posta listelerinden hedef kitle özelliği oluşturmak amacıyla getirilen bu zorunluluk 2018 yılından bu yana devam ediyor.
- Hızlı teknik destek sunan Facebook Business Manager, platformda karşınıza çıkabilecek herhangi bir teknik sorunda çok hızlı bir şekilde yanıt veriyor ve tüm olanakları ile yardımcı oluyor.
- Özellikle çok fazla personeli olan işletmeler için güvenlik çok önemli bir unsurdur. Business Manager ile tüm bilgileriniz güvende olur. İşten çıkardığınız herhangi bir personelin yetkilerini kısıtlamak yalnızca birkaç dakikanızı alır. Bu sayede bilgilerinizin yanlış şekilde kullanılma ihtimali en aza indirgenir.
- Facebook Business Manager, hesap oluşturmak için hiçbir ücret almıyor.
Facebook Business Manager Nasıl Kurulur?
Gördüğünüz gibi Facebook Business Manager birçok fırsatı ve kolaylığı bir arada sunuyor. Şimdi de bu platformun nasıl kurulup kullanıma hazır hale geleceğini inceleyelim!
- Facebook Business Manager kurulumu için ilk yapmanız gereken kendinize bir Facebook hesabı oluşturmak olacaktır. Eğer Facebook hesabınız varsa Facebook hesabınıza giriş yapmanız gerekir. Ardından Business.Facebook.com adresine gidip yeni bir hesap açmanız gerekir.
- Bu işlemin ardından yapmanız gereken istenen kimlik bilgilerini, adınızı, soyadınızı, E-posta adresinizi, işletmenizin adını girip ileri seçeneğine tıklamak oluyor.
- Bu adımları uyguladıktan sonra Facebook Business hesabına direkt olarak yönlendiriliyorsunuz. Burada sizi bekleyen özelleştirme adımı var. Bu özelleştirme adımında şirketinize ait bilgileri girmeniz isteniyor. İş adresiniz, iş telefonunuz, internet sitesine ait URL(Uniform Resource Locator), işletmenin amacını belirten bilgiler gibi özel bilgileri girdikten sonra özelleştirme adımı da tamamlanmış oluyor.
- Tüm bu adımları doğru şekilde gerçekleştirdiğinizde Facebook Business Manager hesabınız da oluşturulmuş oluyor! Bundan sonra geriye hesabınızı özelleştirmek, sayfa eklemek, reklam hesapları oluşturmak kalıyor!
Farklı İşletme Hesapları İçin Sayfa Erişimi
- Hesabınız kurulduktan sonra önünüze çıkacak sayfada sağ üst köşede bulunan işletme ayarları kısmına tıklayın.
- Karşınıza çıkan yeni ekranda hesaplar kısmında bulunan sayfalar seçeneğine tıklayın.
- Burada da karşınıza ekle tuşu çıkacak. Bu ekle tuşuna tıkladıktan sonra ekranda sayfaya erişim iste seçeneğine tıklamanız gerekiyor.
- Karşınıza çıkacak yeni sayfada Facebook sayfa adını ya da internet adresini girmeniz gerekiyor.
- İhtiyacınız olan izinleri seçmeniz için açılan yeni sayfada karşınıza çıkan erişim iste seçeneğine tıklamanız yeterli!
Erişim isteğini kabul etmek için de önce işletme ayarlarına gitmeniz gerekiyor. İşletme ayarlarındaki istekler seçeneğine tıklayın, ardından da alınanlar seçeneğine tıklayın. Bu sekme ile gelen erişim isteklerini kabul edip, reddedebilirsiniz.
Facebook Business Manager’a Sayfa Ekleme
Facebook Business Manager portalını kullanmanız için işletmenizle bağlantısı olan bir Facebook sayfası eklemeniz gerekiyor. Bunun için yapmanız gereken şey çok basit! Önünüze açılan sayfada Business Manager’ınızı Oluşturun seçeneğinin altında yer alan sayfa ekle tuşuna tıklamanız yeterli! Size en uygun seçeneği işaretleyip sayfa ekleme işlemini bitirebilirsiniz.
Facebook Business Manager Ödeme Yöntemi
Facebook üzerinden reklam verebilmeniz için ve bu reklamları hedef kitlenize sunmanız için ödeme yapmanız gerekiyor. Bu durumda da bir ödeme yöntemini Facebook Business Manager’a eklemelisiniz. Bu sayede reklamlar ile oluşan günlük maliyetleri belirlediğiniz yöntem ile kolaylıkla ödeyebilirsiniz. Bunun için de yapmanız gereken işletme ayarlarına tıklamak. İşletme ayalarında karşınıza çıkan ekle seçeneği olacak. Ekle seçeneğine tıkladığınızda karşınıza çıkan sayfaya ödeme bilgilerinizi girmeniz gerekiyor. Bilgilerinizin tamamını eksiksiz bir biçimde girdikten sonra devam tuşuna tıklamanız yeterli olacaktır. Böylelikle ödeme yöntemi işlemi de tamamlanmış olacaktır.
Facebook’tan Nasıl Reklam Verilir?
Sosyal medyanın en kuvvetli platformlarından olan Facebook, yeni pazarlama stratejileri bağlamında reklam verme amacıyla da fazlasıyla kullanılıyor. Özellikle şirketlerini ya da işletmelerini büyütmek isteyen kullanıcılar, markalarının bilinirliğini artırmak için de bu yolu tercih ediyor. Reklam verme konusunda sosyal medya stratejilerinin temel taşı haline gelen Facebook’ta reklam nasıl verilir gelin hep birlikte adım adım inceleyelim.
- Facebook’ta reklam verebilmek için yapmamız gereken ilk şey Business.facebook.com adresine giriş yapmak oluyor.
- Karşımıza çıkan menüde reklam yöneticisi (ads manager) kategorisini seçmemiz gerekiyor. Bu reklam yöneticisi sayfasında daha önce verdiğimiz reklamları görebilir ve hala aktif olan tüm reklam kampanyaları hakkında bilgi sahibi olabiliriz. Aynı zamanda bu sayfadan reklamlarla ilgili ölçümleri kontrol edebilir, reklamın nasıl ilerlediği hakkında bilgi sahibi olabiliriz.
- Bir sonraki adımda ise yeni bir Facebook reklamı oluşturmak istediğimiz için reklam oluştur (create) tuşuna tıklamanız gerekiyor.
- Oluştur seçeneğine tıkladıktan sonra karşımıza açılan yeni sayfada Facebook reklam çeşitleri önümüze geliyor. Reklam vermedeki amacınıza bağlı olarak istediğiniz reklam ürünü seçip devam edebilirsiniz. Reklam vermedeki en önemli adımlardan bir tanesi reklamı amacının ne olduğu ve hangi kitleye hitap edeceğidir. Örneğin reklamı etkileşim için verecekseniz etkileşim reklamları (engagement) seçeneğine tıklayıp devam edebilirsiniz.
Facebook, birden fazla reklam verme seçeneği sunuyor. Bunlardan en çok tercih edilen de sayfa beğenisi reklamları oluyor. Biz de sayfa beğenmeleri örneği üzerinden devam edelim. Etkileşim reklamları seçeneğine tıkladıktan sonra önümüze açılan yeni sayfada sayfa beğenmeleri seçeneğini tıklıyoruz. Burada önümüze yeniden bir sayfa açılacak. Buradan sonra yapılması gereken reklamı yapılması istenen sayfanın adını ekrandaki kutucuğa yazmak oluyor.
- Sayfayı seçtikten sonra ekranda görünen alt menüden reklamlarda hangi görsellerin görünmesi isteniyorsa o görselleri seçmek oluyor. Bu alana eklenen her görsel etkileşimi de arttırır. Bu görseller için önerilen boyut da 1200×444 piksel.
- Bir sonraki adımda ise aynı sayfada kalmaya devam ediyoruz. Sayfamızın ismini yazdığımız alanın altında lokasyon(locations), yaş(age), cinsiyet(gender) gibi reklam açısından çok öneml alanlar var. Bu alanları doğru bir şekilde belirlemek gerekiyor. İlk olarak lokasyon(locations) alanı karşımıza çıkıyor. Bu alanda hangi ülkede yaşayan, turist olarak bulunan kişilere hitap etmeniz gerektiğini belirliyorsunuz. Örneğin: Türkiye alanında reklam vermek istiyorsanız seçenekler arasından Türkiye’yi seçebilirsiniz. Daha sonrasında hedef kitlenizi seçmeniz gerekiyor. Sayfanızın nasıl bir yaş grubuna hitap etmesi gerektiğini önceden belirlemelisiniz.
Hedef Kitle Nasıl Belirlenmeli?
Hedef kitleyi belirlemek Facebook reklamları için temel unsurdur. Hedef kitleyi belirlemedeki en temel kural eski müşteriyi kaybetmeden yeni müşteriler kazanmaktır. Facebook reklamlarında hedef kitleyi belirleyerek kaç kişiye hangi şekilde ulaşmak istediğinizi de belirlemiş olursunuz.Eğer ürününüz ya da reklamını yapacağınız şey her kesime hitap etsin istiyorsanız eniş bi hedef kitle seçmelisiniz. Hedef kitleniz yeterince büyük değilse reklamınız istediğiniz kadar verimli olmayabilir.Öncelikle yer hedeflemesi yapmanız gerekir. İşletmenize yakın olan lokasyonları tercih ederseniz reklamınız amacına ulaşır. Sadece internet üzerinden satış yapan bir işletme iseniz bu durumda her lokasyonu seçmek daha doğru olacaktır. Bir sonraki önemli unsur da yaş hedeflemesidir. Facebook reklam için hedeflenen en düşük yaşı 13 olarak belirlemiştir. İşletmeniz hangi yaş aralığına hitap ediyorsa o yaş aralığını seçmeniz en doğrusu olacaktır. Gençlere özel bi hizmetiniz varsa yaş aralığını 13-40 olarak belirlemeniz önerilir. Cinsiyet hedeflemesi de önemli bir başka unsurdur. Reklamlarınız için herhangi bir cinsiyete hitap etmek isteyebilirsiniz. Bunu belirleyip cinsiyet hedeflemesi yapmanız reklamınızı amacına ulaştıracaktır. İlgi alanları da hedef kitle seçiminde önemli rol oynar. Hedeflediğiniz kitlenin ilgi alanlarına hakimseniz bunu Facebook’ta ilgi alanları kısmında seçebilirsiniz. Demografik seçimler de reklamdaki hedef kitlenize ulaşmanızı sağlar. Kullanıcıların medeni durumları, eğitimleri gibi bilgileri sınırlayarak hitap edeceğiniz kitleye ulaşabilirsiniz. Facebook’ta 3 farklı hedef kitle seçeneği de bulunmaktadır.
Özel Hedef Kitleleri bunların ilkidir. Özel hedef kitleleri müşterileriniz ile daha önce bulunduğunuz etkileşimlere bağlı olarak elde ettiğiniz verilerden oluşur. Facebook pikselleri, Facebook’taki sayfanızla etkileşime girenler özel hedef kitlenizi oluştururken kullanabileceğiniz hedeflemelerdir.
Konum Hedeflemeleri de istediğiniz şehirdeki, eyaletteki, ülkedeki insanlara ulaşmanızı sağlar. Konum hedeflmesi yaptığınız takdirde dilediğiniz yerdeki kullanıcıları hedef kitle olarak belirleyebilirsiniz. Seçtiğiniz konumda yaşayan kişiler, orada bulunmuş olan kişiler, memleketi orası olan kişiler bu hedeflemeler içine girebilir.
Yaş Hedeflemeleri ile de belirli bir yaş aralığı içerisindeki kişileri hedef kitle olarak belirleyebilirsiniz. Facebook bu konuda birden çok seçenek sunuyor. Bu seçenekler arasında 13-17,18-24, 25-34,34-44,45-54,55-64,65+ gibi yaş grupları bulunuyor. tabi ki bu yaş gruplarına bağımlı olma zorunluluğu yok. Hedef kitlenizi dilediğiniz yaş aralığından seçebilirsiniz. Bu yaş aralığını kendiniz yapabilirsiniz. Yaş hedeflemelerinizi yaptığınız hizmetler bazında gerçekleştirmeniz en doğru strateji olacaktır.
Hedef kitlenizin hangi yaş grubunda, hangi cinsiyette olmasını istiyorsanız bunları seçeneklerden bulabilirsiniz. Yaş(age) kısmına hitap edeceğiniz yaş aralığını, Cinsiyet(gender) seçeneğine de cinsiyet bilgisini girmeniz gerekiyor.Yine örnek verecek olursak: 15-25 yaş arasındaki erkek kitlesine hitap etmek istiyorsanız, seçeneklerden bunları seçmelisiniz. Bu seçeneklerin altında bir de dil seçimi(language) kısmı var. Eğer hedeflediğiniz kısımda birden fazla dil kullanılmıyorsa bu seçenek sizler için çok da önemli değil.
Bu adımda da sayfayı aşağı doğru kaydırarak bilgileri tamamlamaya devam ediyoruz. Burada ayrıntılı hedefleme (detailed targeting) kısmı var. O kısımda demografik özelliklerine göre (demographics), ilgi alanlarına göre (Interests), davranışlarına göre (Behaviors) hedef kitlenizi seçebilirsiniz. Alttaki seçeneklerde hedef kitlenizi tanımlayabilirsiniz. Örneğin: Modaya ilgisi olan insanlar, kitap okumayı seven insanlar vb.
Reklam yerleşim yerleri (Placements) ile reklamlarınızın nerede gösterileceğini seçebilirsiniz. Reklamların daha az verildiği yerlerde reklam maliyetleri de düşer. Reklam yerleşim yerlerinde 12 farklı yerleşim seçeneğini de kullanabilirsiniz. Ama en çok tercih edilen mobil anasayfa akışı (mobile news feed) oluyor. Bu seçenekte reklamınız iOS ya da Android cihazınız wi-fi bağlantısındayken gösteriliyor.
- Bir sonraki adımda da reklam bütçenizi belirlemeniz gerekiyor. Bütçenize göre, reklamı programa göre yayınlama( run ads on a schedule) ya da her zaman yayınlama (run ads all the time) seçeneklerini seçebilirsiniz.
- Ve son adım! Bu adımda da reklam metni ve önizleme ile ilgili bilgileri girmek gerekiyor. Metinleri olabildiğince kısa tutmak ve açıklayıcı olmasını sağlamak önemli bir unsurdur. Bu detaya dikkat etmek gerekir. Önizlemede ise reklamınızın nasıl göründüğüne bakabilirsiniz.
Facebook’ta reklam vermek birçok önemli detayı bünyesinde barındırıyor. Bu detaylara dikkat ederek ve yukarıda anlattığımız adımları uygulayarak siz de kolaylıkla Facebook reklamı oluşturabilirsiniz!