IoT (Internet of Things) Nedir?
IoT (Internet of Things), benzersiz şekillerde adresleme yapılabilen nesnelerin, kendi arasında oluşturmuş oldukları ağ ve oluşturulan ağda yer alan nesnelerin birtakım protokoller yardımıyla birbirleri arasında iletişim kurmaları olarak tanımlanmaktadır. Dünya genelinde yaygın olarak kullanılan IoT (Internet of Things), Türkçe karşılığı “Nesnelerin İnterneti” şeklinde açıklanmaktadır. IoT (Internet of Things) kavramı ilk kez, 1999’da teknoloji mühendisi Kevin Ashton’ın kurumsal bir firma için hazırlamış olduğu sunum içerisinde kullanılmıştır. IoT (Internet of Things), farklı haberleşme protokolleri aracılığıyla iletişim kurarak, birbirlerine bağlanabilen, veri paylaşımı yapabilen, akıllı ağ sistemi olarak da ifade edilmektedir. IoT (Internet of Things), için yakın tarihimize ait ilk örnek ise 1991 yılında Cambridge Üniversitesinde gerçekleşmiştir. Üniversite bünyesinde görev alan 15 akademisyen, kahve makinelerini görebilmek adına kameralı bir sistem kurmuşlardır. Kurulan sistem, kahve makinesine ait görüntüyü her 60 saniye içerisinde 3 defa bilgisayar ekranlarına iletiyordu. 2001 yılına kadar kullanımı devam edilen bu sistem, hem çevrimiçi hem de gerçek zamanlı olması nedeni ile IoT (Internet of Things) için verilebilecek ilk örnek özelliği taşımaktadır.
IoT Nedir? Ne İşe Yarar?
IoT (Internet of Things) tanımı, akıllı mobil cihazların, birbirleri arasında iletişim kurması, haberleşmesi olarak da bilinmektedir. IoT (Internet of Things), dijital literatürde tanımlanan diğer adıyla Nesnelerin İnterneti, küçük ev aleti kategorisinden, akıllı şehir uygulamalarına kadar geniş bir yelpazede kullanılmaktadır. IoT (Internet of Things) sisteminde toplanan veriler, “Big Data” şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Nesnelerin İnterneti “IoT” gerek teknoloji dünyasındaki gelişmelerde, gerekse günlük yaşamın konfor alanlarında işlevsel özellikler sunuyor. Yeni bir dönüşümü hızlandırdığı belirtilen IoT (Internet of Things), yaşamlarımızı doğrudan etkileme potansiyelini de içerisinde barındırıyor. Nesnelerin İnterneti “IoT” teknolojisi, farklı sektörlerden kurum ve kuruluşların çok daha verimli çalışması, potansiyel ve mevcut müşterilerine daha kaliteli hizmet deneyimi sunması, yapılan işlemlerin değerinin arttırılması ve müşterilerin beklentilerinin doğru saptanması için de kullanılmaktadır. Günümüzde minimal bir kol saatinden, yüksek kapasiteli elektronik cihazlara kadar birçok alanda “IoT” teknolojisinin kullanıldığı görülmektedir. Akıllı saat, akıllı yüzük, akıllı bileklik gibi son trend ürünler, “IoT” teknolojisi ve sensör kullanımı ile adımların sayılması, kalp ritminin ölçülmesi gibi birçok pratik işlevi yerine getirmektedir.
IoT (Internet of Things) Nasıl Çalışır?
IoT (Internet of Things) ekosistemin çalışma prensipleri, ortamlar içerisindeki verilerin toplanması, iletilmesi ve üzerinde işlem yapılmasına dayanmaktadır. IoT (Internet of Things), yerleşik yapılı işlemciler, sensörler ve tüm iletişim donanımlarından yararlanan, web özelliği taşıyan cihazları sisteminde barındırmaktadır. IoT (Internet of Things), endüstriyel bazlı şirketlerin iş kararlarının daha hızlı verilmesi için, değer taşıyan bilgileri sunarak, verileri ve işlem akışlarını izleyerek, gerektiği durumlarda değiştiren, analiz eden bir sistemler bütünü oluşturmak adına kullanılan cihazların ağ sistemi olarak belirtilmektedir. Endüstriyel bazlı bir IoT (Internet of Things) sistemi içerisinde,
- Mevcut sistem içerisindeki bilgileri algılayan, ileten ve depolayan akıllı varlıklar.
- Uygulamalar, denetleyici özellikler, güvenlik bileşenleri, sensör kullanımları.
- Bulut sistemleri gibi veri iletişim altyapıları.
- İşlenmemiş veri gruplarından iş bilgisi üretebilen analitik sistemler, uygulama ve insanlar bulunmaktadır.
IoT (Internet of Things) cihazlarının çalışma sistematiğinde, toplanan sensör verilerinin, bir IoT ağı geçidi ya da verilerin analiz edilmesi için gönderilen bulut sistemleri ile cihazlara entegre edilerek paylaşım yapılmaktadır. Bazı işlem akışlarında, mevcut cihazların, diğer cihazlar ile iletişim kurarak, aralarında ilettikleri bilgiler doğrultusunda hareket ettikleri de görülmektedir. IoT (Internet of Things) sisteminde kullanılan cihazlar, genellikle insan müdahalesine gerek kalmadan işlemlerini yürütmektedir. Ancak yapıları gereği insanların cihazlar ile etkileşimde bulunması da mümkün olmaktadır. IoT (Internet of Things) sistemlerine dışarıdan müdahale, onları ayarlamak, talimatlar vermek ya da mevcut verilere erişim sağlamak olarak ifade edilmektedir.
IoT (Internet of Things) Avantajları Nelerdir?
IoT (Internet of Things) Nesnelerin İnterneti, özellikle kurum ve kuruluşlara birçok avantaj sağlamaktadır. Bunlar;
- İş süreçlerinin izlenmesi.
- Müşteri deneyimlerinin geliştirilmesi.
- Hem zamandan hem de maliyetlerden tasarruf edilmesi.
- Çalışan verimliliğinin arttırılması.
- İş modellerine entegre edilebilmesi ve uyarlanması.
- Çok daha spesifik iş kararlarının verilebilmesi.
- Gelir potansiyelinin arttırılması olarak gösterilmektedir.
IoT (Internet of Things) işletmeler için, gerek sektörel gerekse müşteri bazlı yeni fikirlerin geliştirilmesi, yeni stratejiler oluşturulması için ihtiyaç duyulan araçları sunmaktadır. İşletmelerde kullanılan IoT (Internet of Things) sistemlerinin en büyük avantajı ise öngörücü bakımlar olarak ifade edilmektedir. Cihazlarda meydana gelebilecek hataların tahmin edilmesi için, IoT (Internet of Things) sistemleri ile oluşturulan eş zamanlı veri organizasyonlarından yararlanılmaktadır. IoT (Internet of Things), bir makineye ait parçanın bozulmadan ya da cihaz zarar görmeden önce, şirketin oluşabilecek soruna karşı önlem almasını sağlamak ve yaşanacak potansiyel zararı minimum seviyeye taşımaktadır. IoT (Internet of Things) sistemleri için belirtilen bir diğer önemli fayda ise iyileştirilmiş saha servisleri olarak gösterilmektedir. IoT (Internet of Things) teknolojilerinin, saha servis teknisyen ekibinin, büyük ölçekli sorunlardan hemen önce sorunları tespit etmesi ile bu durumun müşteri tarafına yansıtılması da engellenmektedir.
IoT (Internet of Things) Diğer Faydaları Nelerdir?
IoT (Internet of Things) sistemlerinin varlık izleme özelliği, tedarik zincirindeki iş akışında yer alan ürünün konumu, durumu gibi süreçlerin izlenmesi ve varlık yönetimlerinin daha sağlıklı yürütülmesini desteklemektedir. Sistem içerisinde meydana gelebilecek bir aksama ya da risk durumunda, gerekli önlemlerin alınması, uyarı gönderilmesi ve durumun hızlı bir şekilde düzeltilmesi mümkün olmaktadır. IoT (Internet of Things) sistemleri müşteri memnuniyetini üst seviyelere taşımaktadır. IoT (Internet of Things) kullanımı ile üretici, potansiyel müşterilerinin ürünlerine karşı düşüncelerini, beklentileri daha iyi analiz ederek, inovatif üretimler yapabilmektedir. Bu durum hem üreticinin net bir yol haritası oluşturmasını hem de müşteri tarafından memnuniyet yaratan ürünlerin piyasaya çıkarılmasını desteklemektedir. IoT (Internet of Things) faydalarından biri de tesis yönetimine olan katkısı olmaktadır. IoT (Internet of Things) sistemlerinde kullanılan sensörler, imalat sürecinde işlem gören ekipmanların yıpranma durumlarını, sıcaklıklarını, sıra dışı çalışma koşullarını izleyerek, tesis yönetimine yeni bir yaklaşım getirmektedir.
IoT (Internet of Things) Projeleri Nelerdir?
Günümüz teknoloji dünyasında, akıllı cihaz kullanımına hemen hemen her alanda rastlanmaktadır. Kişisel kullanımda, ev içi sistemlerde, iş yerlerinde ve büyük ölçekli şirket bazlı kullanım alanlarında IoT (Internet of Things) projelerine rastlanmaktadır. IoT (Internet of Things) projelerinin her biri, içerisinde barındırdıkları işlevsel özelliklerle, hem iş hem de günlük yaşamı kolaylaştırmayı sağlamaktadır. Dünya genelinde giderek yaygınlaşan akıllı IoT cihazları kullanımlarının nedeni, içerisinde IoT (Internet of Things) endüstriyel teknolojilerini barındırıyor olmasıdır. İnternet kullanımının üst standartlara ulaşması, iletişim araçlarının sunduğu avantajlar, otomasyon üretimlerini hızlandırmaktadır. Endüstri 4.0 olarak tanımlanan standartların belirlenmesinde gösterilen en büyük etken ise IoT (Internet of Things) sistemleri olmaktadır. Günümüzde en çok karşılaşılan IoT (Internet of Things) projeleri ise aşağıda yer almaktadır.
- IoT (Internet of Things) tabanı kullanılarak oluşturulan akıllı güvenlik sistemleri.
- IoT (Internet of Things) sistem sensörlerinin içerisinde barındırdığı akıllı kahve makineleri.
- Bitki yetiştiriciliğinde ve bireysel kullanımda da destek sağlayan IoT (Internet of Things) tabanlı sulama sistemleri.
- Akıllı temizlik robotları.
- Google Asistan ile desteklenen akıllı masaüstü lambaları.
- Mobil cihazlara eş zamanlı bildirim iletebilen, hırsız uyarı sistemleri.
- Wi-Fi üzerinden ayarlama yapılabilen ortam sıcaklık ölçümleri.
- Endüstriyel ve kişisel kullanımda mesafe ölçüm sensörleri.
- Giyilebilir teknoloji ürünleri.