HaberNasıl YapılırNedir?Teknoloji

Thunderbolt Nedir? Ne İşe Yarar?

Thunderbolt, uzun zamandır hayatımızda olan bir teknoloji. Fakat bazı kullanıcılar bu teknolojiden haberdar değil. Özellikle Apple kullanıcıları için kurtarıcı olarak görülen thunderbolt, yeni versiyonu ile birçok kullanıcının dikkatini çekiyor. Intel tarafından tasarlanan Thunderbolt 3 ve yeni versiyonu olan Thunderbolt 4 büyük bir merakla araştırılıyor. Biz de bu yazımızda sizler için Thunderbolt nedir? Thunderbolt ne işe yarar? gibi soruları yanıtladık.

Thunderbolt Nedir?

Thunderbolt, 2009 yılında Intel tarafından tasarlanan kablolu veri ve güç aktarımı gerçekleştirmeyi sağlayan bir teknolojidir. Intel, klasik hale gelmiş olan USB kablolara oranla çok daha hızlı ve verimli güç aktarımı gerçekleştirmeyi hedefleyerek thunderbolt teknolojisini tasarladı. Thunderbolt, PCI Express ve DP (DisplayPort) arabirimlerini tek kabloda birleştiren, hızlı veri aktarımı sağlayan bir kablo olarak hayatımıza giriş yaptı.

Intel bünyesinde çalışan mühendisler ilk olarak fiber optik kablolar ile çalışmaya başladı. Çünkü fiber optik kablolar hedeflenen hızı sağlamak için idealdi. Fakat bu maliyeti de yükseltecekti. Yüksek maliyet sebebiyle kullanıcılara ulaşmanın kısıtlı olacağını düşünerek bakır kablolar kullanıldı.

Thunderbolt, piyasaya ilk çıktığı yıllarda beklediği ilgiyi göremedi. Fakat 2011 yılında dünya devi Apple, thunderbolt teknolojisi ile çalışmaya başladı ve bu bir dönüm noktası oldu.

Thunderbolt Ne İşe Yarar?

Thunderbolt, verilerin en doğru ve en hızlı şekilde aktarımını sağlar. Fiber optik kablolara ihtiyaç duymadan veri aktarımını gerçekleştirir. Bir kablolu bağlantı cihazı olan thunderbolt sayesinde veriler kaybolmadan, hızlı bir şekilde bir cihazdan bir başka cihaza aktarılabilir. Thunderbolt, kullanıcılarına esneklik sunar. Bu esneklik sayesinde bağlanan cihazlara güç aktarımı, görsel aktarımı ve veri transferi başarılı bir şekilde gerçekleştirilir. 

Thunderbolt hızlı bir veri aktarımı sunar. Bu sayede görüntü kalitesi de diğer aktarım cihazlarından çok daha yüksek olur. Thunderbolt ile cihazınıza monitör, mouse, klavye ve benzeri birçok aygıtı çok kolay bir şekilde bağlayabilirsiniz. Bu bağlantılar da sorunsuz bir şekilde gerçekleşir. Yüksek kaliteli cihazları bağlamak çoğu zaman güç bir durum olabilir. Fakat thunderbolt bu durum için yüksek bant genişliği de sağlar. 

Thunderbolt ve Apple

Thunderbolt, Apple’ın bu teknolojiyi kullanıyor olması ile popüler hale geldi demek yanlış olmaz. Bu iş ortaklığı 2011 yılında Apple’ın yeni MacBook Pro modelini tanıtması ve bu modelde yeni bir bağlantı noktası kullanacağını belirtmesi ile dünyaya duyuruldu. Kısa bir süre sonra yeni iMac de tanıtıldı ve bu cihazda da thunderbot kullanılacağı duyuruldu. Böylece Apple ve Thunderbolt zaman içinde birlikte anılmaya başlandı. Thunderbolt bugün birçok Apple kullanıcısı tarafından kullanılıyor. Thunderbolt sanılanın aksine yalnızca Apple ile çalışmıyor. Thunderbolt girişi Apple dışında farklı cihazlarda da bulunuyor. Intel, thunderbolt ile ilgili Apple dışında birçok şirket ile görüşmelere yapıyor. Bunlardan biri de Sony. Sony, Vaio Z21 modelinde Thunderbolt 1 teknolojisini kullandı. Özellikle son çıkan sürüm olan Thunderbolt 4 ile birlikte birçok şirketin bu teknoloji ile çalışmak isteyeceği de düşünülüyor.

Thunderbolt 1

Thunderbolt 1, 2011 yılında Intel tarafından piyasaya sürüldü. Yine 2011 yılında Apple tarafından kullanılmaya başlandı. Bu ilk sürüm kullanıcılara 10 Gbit/sn hız vaad etmişti ve bu vaadini gerçekleştirdi. O yıllarda çok yeni bir teknoloji olan thunderbolt, ilgiyle karşılandı ve kullanıcılar tarafından sevildi. Bu modelin tek sıkıntısı piyasada çok yeni olması ve çok kolay bir erişimi olmamasıydı. 

Thunderbolt 2

Intel, Apple ile çalışmaya başladıktan sonra geliştirme çalışmalarını da hızlandırdı. Thunderbolt 1 kullanıcılar tarafından sevilince yeni sürüm olan Thunderbolt 2 de 2013 yılında kullanıcılar ile buluştu. Bu modelde çok daha fazla hız hedeflendi. Thunderbolt 1, 10 Gbit/sn hızına sahipti. Thunderbolt 2 ise bu hızı 20 Gbit/sn olarak açıkladı. Bu iki model arasında hız dışında büyük bir fark yoktu. Thunderbolt zaman içerisinde çok daha büyük bir kitleye yayılmış oldu.

Thunderbolt 3

Intel, yıllar içerisinde gelişen teknolojiyi yakalamak için Thunderbolt 3 üzerinde çalışmaya başladı. Bu modelde de hız tam iki katına çıkarıldı ve 40 Gbit/sn olarak belirlendi. Thunderbolt 3, 1 dakika içerisinde 25.000 fotoğrafı ve 14 saat uzunluğundaki HD bir görüntüyü aktarabilecek kadar hızlı bir teknoloji olarak sunuldu. Bunun yanı sıra 4K ekran desteği de bulunan Thunderbolt 3, özellikle Apple kullanıcılarını çok memnun etti. Thunderbolt 3, USB bağlantı noktaları ile ortak çalışabilme özelliği ile de dikkatleri üzerine çekti. 

Thunderbolt 4

2020 yılında Intel bu kez Thunderbolt 4 duyurusu yaptı. Thunderbolt 4, tıpkı Thunderbolt 3 gibi 40 Gbit/sn hız ile piyasaya çıktı. Kolay veri transferi ile görüntü kalitesi de yüksek bir modeldir. Bunun yanı sıra Thunderbolt 4 versiyonu ile bağlanabilirlik de artırılmıştır. USB konnektörler de dahil olmak üzere birçok bağlantı ile uyumlu çalışabilmektedir. Thunderbolt 4, geniş bir cihaz desteği sunar. Yani birçok cihaz ile uyumlu bir şekilde çalışabilir. Çoklu bağlantı noktası ile tüm birimler tek bir noktadan takip edilebilir ve desteklenebilir. Dizüstü bilgisayarlar için ise harici GPU bağlantısı desteği de mevcuttur. Telefonunuzu ve dizüstü bilgisayarınızı Thunderbolt 4 ile kolaylıkla şarj edebilirsiniz.  Thunderbolt 4, VT-d temelli DMA koruması ile cihazınıza gelen talepleri kontrol eder ve güvenli bağlantıyı kurmayı sağlar. Böylece cihazınızı olası tehlikelerden de korur. Uykudan uyandırma özelliği ile de bilgisayarınıza bağlı çevre birimleri kullanarak bilgisayarın hazırda bekleme durumunu kontrol eder. Thunderbolt 4 istasyonu ile birçok cihazı bağlayabilir, işlem hacmi kolaylığı da sağlayabilirsiniz. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu