Nedir?TeknolojiYaşam

En İyi Online Eğitim Veren Siteler

Teknolojik gelişmeler yaşam biçimlerini ve alışkanlıklarımızı değiştiriyor. Her gün gelişen ve güncellenen sistemler, eğitim araçlarını dijital platformlara taşıyor. Bilgiye erişimi daha kolay hale getiren Online Eğitim platformlarının sayısı da gün geçtikçe artıyor.  Özellikle yüzyılın pandemisi Corona virüs salgını sırasında, Online eğitim platformlarının daha popüler hale geldiği görülüyor. Evlerinin konforunda ve kendi belirledikleri saatler içerisinde eğitim almak isteyen kişilerin tercihi Online eğitim siteleri oluyor. Kişisel gelişim eğitimlerinden hobilere, uzmanlık programlarından yabancı dil öğrenme seçeneklerine kadar geniş bir yelpazede eğitim başlığı, Online eğitim platformları aracılığıyla kullanıcılara sunuluyor. Kariyerine yeni bir başlangıç yapmak ya da mevcut bilgilerini genişletmek isteyenler Online eğitim sitelerinden yararlandığı görülüyor. Birçok dil seçeneği de sunan Online eğitim platformları, eğitim başlığına ve içeriğine göre fiyatlandırıyor. Popüler Online eğitim siteleri, müşteri memnuniyeti arttırma çalışmaları kapsamında birçok ücretsiz eğitimi de kullanıcıları ile buluşturuyor. 2000’li yılların ortalarına doğru aktifleşmeye başlayan Online eğitim platformlarına olan talep nedeniyle, alternatifleri de her geçen gün çoğalıyor. En iyi Online eğitim veren siteler ise aşağıdaki şekilde sıralanıyor.

  • Udemy
  • Coursera
  • Udacity
  • edX
  • Google Dijital Atölye
  • Alison

Udemy 

Udemy, ağırlıklı olarak öğrenci ve yetişkinlere yönelik eğitimlerin bünyesinde barındırdığı, profesyonel ve alanında uzman eğitimcilerin oluşturmuş oldukları kursları, ileri teknoloji sistemler ile kullanıcılarıyla buluşturan, çevrimiçi eğitim platformu olarak tanımlanmaktadır. Genel merkezi ABD Kaliforniya olan Udemy, dünya genelinde 40 milyonun üzerinde kişiye eğitim veren, içerisinde 150.000’den fazla kurs bulunan, en iyi Online eğitim sitelerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. “Academy of You” (Senin Akademin) sloganıyla hareket eden Udemy, kullanıcıları için üst düzey eğitim konularını bünyesinde barındırıyor. Udemy Online eğitim sitesi, işletme eğitimleri, yazılım geliştirme, finans ve muhasebe işlemleri, satış ve pazarlama, grafik ve görsel tasarım gibi popüler konulardaki eğitimleri kullanıcıların mesleki kariyerlerini geliştirmeleri için sunuyor. Bunların dışında Udemy ’nin yabancı dil eğitim programları da kullanıcı profili tarafından tercih edilen kurslardan oluyor. İngilizce, İtalyanca, İspanyolca, Almanca ya da ilgi alanına göre Yunanca, Maltaca, Arapça gibi dil eğitim kursları da Udemy Online eğitim sitesinde verilen kurslar arasında bulunuyor.

Coursera  

2012 yılında, Stanford Üniversitesi BB (Bilgisayar Bilimleri) profesörleri olan Andrew Ng ile Daphne Koller tarafından kurulan Coursera, kitlesel kullanıma açık, çevrimiçi Online eğitim sitelerinden biri olarak belirtiliyor. Coursera ’nın, IBM, Google, PwC gibi dünyanın başarılı şirketleri ile ortaklığı bulunuyor. Aynı zamanda bahsi geçen şirketlerin vermiş olduğu eğitimler de Coursera bünyesinde barındırılıyor. Birçok Online eğitim sitesinde olduğu gibi Coursera da, kullanıcılarına ücretli ve ücretsiz eğitimler sunuyor. Coursera bünyesinde verilen eğitimler, kariyer yolculuğunu desteklemek ya da öğrencilik bilgilerini geliştirmek isteyen kullanıcılar için işlevsel konu başlıklarından oluşuyor. Coursera Online eğitim sitesi, BT eğitimleri, psikoloji ve felsefe, kişisel gelişim eğitimleri, müzik, resim gibi hobi eğitimlerini bünyesinde barındırıyor. Alanında uzman eğitmenler tarafından hazırlanan kurslar, video formatında sisteme yükleniyor. Eğitim saatlerini kullanıcıların belirlediği kurslarda birçok farklı dil seçeneği de yer alıyor. Eğitimler üst düzey içeriklerle oluşturuluyor ve bilgilerin kontrolü için ara quiz ler yapılıyor. Kurs bitiminde yer alan sertifika sınavında başarılı olan katılımcılara, almış oldukları eğitimin sertifikası da veriliyor.

Udacity 

En iyi Online eğitim siteleri arasında gösterilen bir diğer platform ise Udacity oluyor. 2011 yılının Haziran ayında Sebastian Thrun, David Stavens, Mike Sokolsky ortaklığı ile kuurlmuş olan Udacity, kâr amacı bulunmayan ABD merkezli eğitim kuruluşlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Udacity Online eğitim platformunda ise ücretli kursların yanı sıra birçok ücretsiz eğitim de bulunuyor. Dünya genelinde popüler MOOC “Massive Open Online Course”  tabanlı Online eğitim sağlayıcılarını kullanan Udacity, anlaşılır arayüzü ve pratik tasarımı ile en iyi Online eğitim siteleri arasında girmeyi başarıyor. Udacity kullanıcıları için eşsiz özellikleri içerisinde barındırıyor. Bu özelliklerden öne çıkan iki başlık ise aşağıdaki şekilde sıralanıyor.

  • Udacity Nanodegree
  • Udacity Nanodegree Plus

Udacity Nanodegree Nedir?

Udacity Nanodegree, sistem içerisinde aylık ödeme yapılarak, seçilen konu üzerinde 6 ilâ 12 ay arasında çalışabileceğiniz bir eğitim şekli olarak belirtiliyor. Udacity Nanodegree programı tamamlandığında, kullanıcılarına başarı sertifikası veriliyor. Dünya genelinde oldukça yüksek talep gören bu özellik, derin öğrenme sürecini desteklemek için çalışıyor. Udacity Nanodegree programı ile bilgi teknolojileri temelinde oluşturulan geniş kapsamlı bilgilerle eğitim alma şansı sağlanıyor.

Udacity Nanodegree Plus Nedir?

Nanodegree Plus, Udacity bünyesinde yer alan öğrencilerin katılımına açık özel bir eğitim sistemi olarak tanımlanıyor. Udacity Nanodegree Plus programında vurgulanan “Plus” özelliği, eğitimi başarı ile tamamlayan kullanıcılara iş garantisinin sağlanması olarak belirtiliyor. Online eğitim sitelerinde görmeye alışık olmadığımız bu özellik, Udacity platformunu farklı bir konuma taşıyor. Udacity Nanodegree Plus başarılı olan öğrencileri için iş sahibi olmayı garantiliyor. Aksi bir durumda ise eğitim için yapılan ödemeyi geri vermeyi taahhüt ediyordu. Ancak bir süredir Udacity Nanodegree Plus eğitim programına yeni öğrenci kabul edilmediği de biliniyor.

edX 

Mayıs 2012 yılında kurulan edX’in kurucuları arasında Harvard Üniversitesi ve MIT (Massachusetts Institute of Technology) bulunmaktadır. edX, geniş çaplı, kitlesel kullanıma açık, çevrimiçi Online eğitim platformlarından biri olmaktadır. edX Online eğitim sitesinde hem bireysel hem de kurumsal eğitimler yer almaktadır. Eğitimleri başarı ile tamamlayan her katılımcı EdX sertifikasına da sahip olmaya hak kazanmaktadır. edX Online eğitim sitesine katılım için herhangi bir ön koşul istenmemektedir. edX Online eğitim platformunun öne çıkan eğitimleri ise aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır.

  • Eğiticinin eğitimi
  • Kişisel gelişim eğitimleri
  • Bireysel ve kurumsal koçluk eğitimleri
  • Satış ve pazarlama eğitimleri
  • Teknoloji ve Dijital dünya eğitimleri
  • Yöneticilik ve liderlik eğitimleri
  • Yazarlık eğitimleri

edX bünyesinde verilen popüler eğitimlerden biri de girişimcilik olarak belirtilmektedir. Ülkemizde edX girişimcilik eğitimlerine katılan öğrenci sayısı on binleri geçmektedir. Amazon ve Google gibi teknoloji şirketlerinin de Online eğitimlere işbirliği yaptığı edX’in dünya genelinde 40 milyona yakın öğrencisi bulunmaktadır.

Google Dijital Atölye

Google tarafından kullanıcılarına sunulmuş olan Google Dijital Atölye, Online eğitim sitelerinden biri olmaktadır. 2015 yılında hizmet vermeye başlayan Google Dijital Atölye, birbirinden farklı eğitim seçeneklerini bünyesinde barındırmaktadır. Platformda verilen eğitimlerin amacı ise katılımcıların dijital bilgilerinin geliştirilmesi olarak belirtilmektedir. Google Dijital Atölye programını tamamlayan katılımcılar, dijital pazarlama konularında yetkin duruma gelebilmektedir. Google Dijital Atölye platformunu popüler kılan nedenlerden biri de tüm eğitimlerin ücretsiz olarak sunulmasıdır. Platformda verilen eğitimleri başarı ile tamamlayan katılımcılar Google tarafından verilen sertifikayı almaya hak kazanmaktadır. Tüm katılımcılara açık olarak sunulan Google Dijital Atölye eğitimleri, herhangi bir bilgi birikimine sahip olmayı da gerektirmemektedir. Platformda verilen eğitimler acemi, orta ve ileri seviye kategorilerine ayrılmaktadır. Bu şekilde konulara tam yetkin olmayan kişiler bile, Google Dijital Atölye eğitimlerinin başlangıç seviyesinden başlayarak eğitimlerini tamamlamaktadır. Google Dijital Atölye Online eğitimlerine katılmak için aşağıdaki adımlar takip edilmektedir.

  • Google Dijital Atölye web sitesine BURADAN giriş yapılır
  • Giriş işlemleri için mevcut Gmail hesabı kullanılır
  • Gmail hesabı olmayan kişilerin önce bir hesap oluşturması gerekir
  • Sisteme girildikten sonra “Seviye” seçimi yapılır
  • İlgi alanına göre belirlenen kurslardan birine kayıt olunur
  • Eğitime başlanır

Alison

2007 yılının Nisan ayında, girişimci Mike Frederick ’in kurmuş olduğu Alison, en iyi Online eğitim siteleri arasında yerini almaktadır. Dünya genelinde 20 milyonun üzerinde kayıtlı kullanıcısı, 5 milyonun üzerinde mezun katılımcısı bulunan Alison, bünyesinde 2000’nin üzerinde kursu barındırmaktadır. Genellikle kurumsal iş eğitimlerine odaklanan platform, 6 kıta üzerine dağılan 14 farklı ülkeden eğitimcilerle çalışmaktadır. Konusunda yetkin eğitmenler, pazarlama uzmanları, yayıncılar, analiz uzmanı ve teknologlar, Alison ekibinde yer almaktadır. Alison platformunda hem ücretli hem de ücretsiz birçok kaliteli eğitime rastlamak mümkün olmaktadır. Alison Online eğitim sitesinin en büyük avantajlarından biri de kullanım kolaylığı olarak belirtilmektedir. Modern ve işlevsel arayüzü, kullanıcıların aradıkları eğitime basit adımlarla ulaşmasını sağlarken, sistem içerisinde hareket etmek de bir o kadar kolay olmaktadır. Alison platformunda öne çıkan eğitimler ise dijital beceri eğitimleri, yabancı dil eğitimleri, sağlık ve beşeri bilimler, yaşam razı ve hobi eğitimleri şeklinde belirtilmektedir. Alison Online eğitim sitesinin tüm mobil cihazlarla entegre kullanım seçenekleri de bulunmaktadır. Katılımcılar bu şekilde nerede olursa olsunlar, eğitimlere daha hızlı katılım sağlamaktadır.

Hülya Ergün

2014 yılından beri kurumsal şirketlere sosyal medya hesap yönetimi konusunda destek vermekteyim. Content Writers Turkey (CWT) üyesiyim. Aynı zamanda, Türkiye’nin önde gelen içerik ajanslarında freelance olarak içerik yazarlığı yapmaktayım. Okumaya, araştırmaya, yazmaya ve yaratıcılığa açık her alana ilgi duyuyorum. Yoga ve meditasyon pratikleri ile enerjimi dengeliyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu