Bir ülkenin vatandaşlığını alabilmek için öncelikle o ülkenin belirlediği koşulları sağlamak gerekiyor. Her ülkenin kendine ait vatandaşlık verme kuralları vardır. Devletlerin belirlediği kurallar çerçevesinde; kimlere ve nasıl vatandaşlık verileceği belirlenir. Ülkelerin bazıları vatandaşlık verirken çalışma şartı öne sürerken; bazılarıysa ekonomik anlamda ülkeye fayda sağlamasına önem veriyorlar. Birçok kişinin merak ettiği bu konuyu sizler için araştırıp, derleyip topladık.
Parayla Vatandaşlık Veren Ülkeler Nelerdir?
Ülkelerin birçoğu artık yabancı sermayeyi kendilerine çekebilmek adına yabancılara vatandaşlık verme yöntemini uyguluyorlar. Başka bir ülkenin vatandaşlığına geçmeyi düşünen kişi mutlaka o ülkenin şartlarını yerine getirmesi gerekiyor. Parayla vatandaşlık veren ülkeler şöyle sıralanabilir:
Amerika
Yaşam standartını yükseltmeyi amaçlayanlar tarafından tercih edilen ülke olarak Amerika dikkat çekiyor. Ekonomik fırsatlarıyla, geniş coğrafya ve özgür alanlarıyla, farklılıkları bünyesinde barındırmasıyla ve sosyal yapısıyla cazibe merkezi bir ülke haline gelmiştir. Sunmuş olduğu fırsatlardan dolayı çoğu kişinin hayalini Amerika vatandaşlığı süslüyor. Amerika’dan vatandaşlığa geçmek parayla mümkündür. 1 milyon dolara mal olan bir şirket kurduğunuzda Amerikan vatandaşı olabilirsiniz. Aynı şekilde EB-5 yatırımcılık programı içerisinde önceden onaylanmayan projeleriniz varsa minimum 500 bin dolarla başvurup ABD vatandaşı olma hakkı kazanabilirsiniz. Amerika’da 2 sene koşullu oturum, ardından da koşulsuz süresiz oturum izni veriliyor. 5 yıl sonrasındaysa ABD vatandaşlığına hak kazanabiliyorsunuz. ABD vatandaşlığı alabilmek için aynı zamanda 10 kişinin istihdamını sağlamak gerekiyor.
Almanya
Almanya’da oturum izni alabilmek için 250 bin Euro yatırım yapmak gerekiyor. 250 bin Euro yatırım yanında istihdam da sağlanmalıdır. Bu şartları yerine getirdikten sonra bazı prosedürleri de yerine getirmelisiniz. Almanya’da vatandaşlık alabilmek için para dışında birtakım testleri de geçmek gerekiyor. Almanya, asla sadece para vererek vatandaşlık alınan bir ülke değildir.
İspanya
Dünya Mirası Kent sayısı bakımından zengin bir ülke olan İspanya; futbol, festivaller, tarih, gece hayatı ve yemeklerinden dolayı insanların dikkatini çok çekiyor. Dünyada ziyaret edilen ülkelerin ilk 10’u içerisinde yer alıyor. İspanya vatandaşlığına geçebilmek için; 500 bin Euro ve üzeri fiyatta konut alma şartı var.
Dominik Cumhuriyeti
Ada ülkesi olma özelliği taşıyan Dominik Cumhuriyeti’nin vatandaşı olabilme için; 100 bin dolara ihtiyacınız var. Dominik Cumhuriyeti devletine 100 bin dolar ödediğiniz takdirde vatandaşlık almaya hak kazanıyorsunuz. Evli ve çocuklu olanlardan devlet, 200 bin dolar istiyor.
İngiltere
İngiltere; parayla vatandaşlık veren ülkeler ve ev alana vatandaşlık veren ülkeler arasında yer alıyor. Türk vatandaşlara özel; Ankara Antlaşması’ndan dolayı İngiltere, girişimci vizesi vermektedir. İngiltere’de iş kurup onu işleten Türk vatandaşların çok büyük avantajları bulunuyor. İngiltere tarafından Türklere ilk olarak 1 senelik vize verilmektedir. 1 senenin ardından girişimci vizesine sahip olan kişinin işi İngiltere Devleti tarafından uygun görüldüğü takdirde vizenin süresi 3 sene uzatılıyor. Belirtilen koşulları sağlayıp İngiltere’de 4 sene yaşayanlar devamlı oturum izni alabiliyorlar. 5 senenin sonunda İngiltere vatandaşlığına geçme başvurusu da yapabilirler.
Parayla ve ev alana vatandaşlık veren diğer ülkeleri şöyle sıralayabiliriz:
- Arnavutluk
- Litvanya
- Bulgaristan
- Kanada
- Avustralya
- Yunanistan
- Moldova
- Güney Kıbrıs
- Portekiz
- St. Kitts ve Nevis
- Kuzey Makedonya
- Karadağ
- İrlanda
- Uruguay
- Slovakya
- Malta
- Hong Kong
- Tayland
- Singapur
Hangi Meslekler Yurtdışında Kolayca Vatandaşlık Alabilir?
Başka bir ülke vatandaşlığına geçmek için; illa yatırım yapmak ya da o ülkenin hükümetine para vermek gerekmiyor. Yurt dışında imkanı olan meslekler sayesinde de gidilen ülkenin vatandaşlığına sahip olunabiliyor. Yurtdışında kolayca vatandaşlık alınabilecek meslekleri şöyle sıralayabiliriz:
Doktorluk
Yurtdışında rağbet gören mesleklerin başında doktorluk geliyor. Yurtdışında tıp sektörünün istihdam oranı çok fazla diyebiliriz. Özellikle dünya genelinde yaş ortalamasının hızlı artması doktorluk mesleğine ihtiyacı daha çok arttırmıştır. Yaşlı nüfus artmasıyla birlikte ülkelerde doktor ihtiyacı doğmuştur. Yurtdışında doktora ihtiyaç duyulan meslekler şunlardır:
- İngiltere
- ABD
- Almanya
- Avusturya
- Yeni Zelanda
- Belçika
Endüstri Mühendisliği
Yurtdışında iş imkanı olup vatandaşlık alınabilen mesleklerden birisi de endüstri mühendisliğidir. Endüstri mühendisliği; küreselleşen iş dünyasında önemli meslek kolu olarak karşımıza çıkıyor. Dünya çapında rekabetin üst düzeyde olduğu bir meslektir. Şirketlerin kendini geliştirmesi ve efektif hale gelmesi için endüstri mühendislerine çok iş düşüyor. Bu kapsamda endüstri mühendisleri, dünyanın her yerinde kolayca iş bulabiliyor. Endüstri mühendislerine istihdam sağlayan ülkeleri şöyle sayabiliriz:
- Belçika
- İngiltere
- Norveç
- Almanya
- Avustralya
- Güney Afrika
- Yeni Zelanda
- Singapur
- İrlanda
- İspanya
Enerji Mühendisliği
Türkiye’nin jeopolitik konumundan dolayı; birçok enerji türünü bünyesinde barındırıyor. O nedenle Türkiye’de enerji mühendisliği okuyup mezun olan kişilerin; bilgileri ve deneyimleri çok fazla diyebiliriz. Doğal gazdan tutun da rüzgar, petrol, güneş enerjisi gibi pek çok konuda bilgiye sahipler. Dünya ortalamasına bakıldığında ülkemizde endüstri mühendisliği bölümünden mezun olanlar, çeşitli alanlarda tecrübe edinmişlerdir. Dolayısıyla Türkiye’de mezun olan endüstri mühendisleri diğer ülkelerde kolayca iş bulup, vatandaşlık kazanabilirler. Enerji mühendislerine vatandaşlık ve iş imkanı veren ülkeler şunlardır:
- İngiltere
- Avusturya
- Macaristan
- Rusya
- Suudi Arabistan
Diş Hekimliği
Yurtdışında vatandaşlık verilen meslek grupları arasında diş hekimliği de yer alıyor. Yurtdışında doktorlukla, diş hekimliği meslekleri aynı imkanlara sahiptir. Dünya genelinde diş sağlığına büyük ilgi var. Fakat ülkelerin bazılarında diş hekimlerine olan ihtiyaç daha fazla. Dünyada Hindistan ile Çin gibi ülkeler nüfus çokluğundan dolayı diş hekimlerine daha fazla ihtiyaç duyuyorlar. Aynı zamanda Kuzey Avrupa, Finlandiya vb. ülkelerde de yaşlı nüfus çok olduğundan diş hekimlerine çok ihtiyaç vardır. Avrupa ülkelerinin genelinde de diş hekimlerine ihtiyaç çoktur.
Aşçılık
Aşçılık mesleği dünya genelinde rağbet gören meslektir. Aşçılık konusunda başarılı olan, kendini kanıtlayan herkes istediği ülkede yaşama hakkına sahip olabilir. Uluslararası anlamda geçerli aşçılık sertifikalarını alanlar diledikleri ülkelerde çalışma ve yaşama hakkına sahip oluyorlar.
Bilgisayar Mühendisliği
Beyin göçü, bilgisayar mühendisliği mesleğinde çok fazla oluyor. Dünyada en çok saygı duyulan meslek grubu olduğu söylenebilir. Özellikle dünya genelinde bilgisayar mühendislerine şu ülkeler daha fazla istihdam sağlıyor:
- Avustralya
- Amerika
- Avusturya
- Yeni Zelanda
- İngiltere
İnşaat Mühendisliği
Yurtdışında kolayca istihdam sağlanıp, vatandaşlık alabileceğimiz mesleklerden bir tanesi de inşaat mühendisliğidir. Türkiye inşaat sektöründe dünyada önemli yere sahip. O nedenle Türkiye’den her sene farklı projeler için yurt dışına çok sayıda inşaat mühendisleri gidiyor. Arap yarımadasında özellikle inşaat mühendislerine ihtiyacın çok olduğunu söyleyebiliriz. Dünya genelinde inşaat mühendislerine istihdam ve vatandaşlık hakkı sağlayan ülkeleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Katar
- Suudi Arabistan
- İran
Psikolog
Yurtdışında istihdam olanağı sağlayan mesleklerden birisi de psikologluktur. Yurtdışında popüler meslek grupları içerisinde psikologluk yer alıyor. Yurtdışında psikologlara istihdam sağlamanın yanında yüksek kazanç imkanları da veriliyor. Psikoloji mezunları yurtdışında; Almanya, Almanya, Japonya, Kanada, İtalya ve Avusturya’da çok fazla iş imkanına sahip oluyorlar.
Muhasebecilik
Yurtdışında imkanı olan meslekler listesinde muhasebecilikte yer alıyor. Yurtdışında muhasebecilere çok iyi yaşam şartları sunuluyor. Yurtdışında muhasebeci olarak istihdam sağlayan ülkeler şunlardır:
- İrlanda
- Finlandiya
- Avustralya
- Norveç
- Yunanistan
- Singapur
- Danimarka
- Fransa
- Hong Kong
- İsveç
Tüm bunların haricinde, bir diğer yol ise evlilik yoluyla vatandaşlık almaktır. Yabancı bir ülke vatandaşı ile evlendiğinizde, (her ülkede birtakım ilave kurallar ve şartlar olsa bile ) vatandaşlık almanızın önünde hiçbir engel bulunmuyor. En kısa yoldan yabancı ülke vatandaşlığı, evlilik sayesinde gerçekleştirilebiliyor.