Giyilebilir teknolojik ürünlerde son birkaç yıldır önemli gelişmeler yaşanmaya başladı. Özellikle bu durumu şu etkenler çok belirledi.
· Artırılmış ve sanal gerçekliğe entegre uygulamalar.
· Sağlık uygulamalarıyla alakalı artan talepler.
Aynı zamanda akıllı gözlükler eğlence ve oyun dünyasında da çok tercih edildiğini söyleyebiliriz. Günümüzde Wi-Fi, GPS ve Bluetooth’u destekleyen bir teknolojiyle akıllı gözlükler üretilmiştir. Akıllı gözlüklerin akıllı telefonlardan özellik bakımından hiçbir farkı yoktur. Akıllı gözlüklerde, bilgiler cam ekrandan görüntülenebiliyor. Akıllı gözlüklerin aynı zamanda aşağıda belirttiğimiz teknolojilerle de çalıştığını söyleyebiliriz:
· 4G teknolojisi
· Artırılmış ve sanal gerçeklik
· Giyilebilir bilgisayar
· Android teknolojisi
· Göze takma teknolojisi
Akıllı gözlük teknolojisinin olumlu olduğu kadar olumsuz tarafının da olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Özellikle bir ortamda insanlara bilgi vermeden video kaydı yapılabiliyor. Bu durum, Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında çok büyük sorun diyebiliriz.
Google Glass 2 Özellikleri
Akıllı gözlük teknolojisi çalışmalarına ilk başlayan firmaların içerisinde Google’da vardı. Google’ın akıllı gözlük teknolojisi Google Glass olarak 2013’te kamuoyuna tanıtıldı. Google Glass 2 cihazıysa Google’ın yeni akıllı gözlük serisi olarak bizlerin karşısına çıkıyor. Google Glass’ın ilk serisi piyasaya sunulduğunda; gizlilik ve fiyat gibi endişelerden dolayı beklediği ilgiyi fazla göremedi. Google Glass 2 cihazının genel özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:
· Birçok yeniliği içerisinde barındırıyor.
· Yeni işlemciye sahip olmasıyla dikkat çekiyor.
· Hızlı şarj edilebiliyor.
· Kamera sistemi çok gelişmiştir.
· USB-C portundan oluşmuştur.
Yapay Zekâ Motoru Destekli
Google’ın giyilebilir teknolojik ürünleri arasında yer alan Google Glass 2, yapay zekâ motoruyla destekleniyor. Google Glass 2’nin özellikle kurumsal versiyonunun yepyeni özelliklerle güncellendiğini söyleyebiliriz. Yapay zekâ motorunun entegre edildiği Qualcomm Snapdragon XR1, Goggle Glass 2’nin kurumsal versiyonunda kullanılıyor.
Pil ve Kamera Ömrü İyileştirildi
İlk seriye kıyasla Google Glass 2’nin pil ömrünün çok iyi olduğunu söyleyebiliriz. Google Glass 2’nin kamera teknolojisinin üst seviyelerde olduğunu söyleyebiliriz. Google Glass 2 çok hızlı şarj destekli olarak üretilmiştir. Bu desteği sağlayan USB-C özellikli bağlantılı noktası ise pil ömrünün artırılmasını sağlamıştır.
Sektörlerin Çoğunda Kullanılıyor
Google Glass 2; eğitimden tutunda üretim, saha, lojistik gibi pek çok alanda kullanılacak şekilde tasarlanmıştır. Akıllı gözlük sayesinde kişi ellerini kullanmadan direkt öğrenmek istediği bilgiye ulaşabiliyor. Üretim departmanında istihdam eden bir işçi kullandığı aletlerin teknik bilgisine, akıllı gözlük ekranından ulaşabilir.
Navigasyon Hizmeti Veriyor
Google Glass 2, navigasyon hizmeti ile gideceğiniz yeri size tarif ediyor.
Take a Picture ve Record a Video Komutlu
“Record a video” ile “Take a Picture” komutlarını kullanarak video ve fotoğraf çekmeniz mümkündür.
12 GB Belleğe Sahip
Google Glass 2 akıllı gözlüğünün diğer önemli özelliğiyse, 12 GB belleğe sahip olması diyebiliriz.
5 Megapiksel Kamera
720p video kaydı yapabilen 5 megapiksel bir kameraya sahiptir.
Android 4.0.3 İşletim Sistemli
Hem SMS hem de GPS özelliği bulunan Google Glass 2; aynı zamanda Android 4.0.3 ve üzeri işletim sistemini kullanıyor.
Dilediğiniz Soru Sorma İmkanına Sahipsiniz
Google Glass 2 özellikleri içerisinde; sizin verdiğiniz komutlarla video ve fotoğraf çekmesi de yer alıyor. Cep telefonunu akıllı gözlüğe bağlama imkânı da var. Böylece cep telefonuyla alakalı işlemleri daha kolay halledebilirsiniz. Google Glass 2’i kullanarak merak ettiğiniz tüm sorulara yanıt bulabilirsiniz. Bu akıllı gözlük; cep telefonu, arama motoru, navigasyon gibi aklınıza gelecek her hizmeti sunuyor.
HD Formatlı Ekran Çözünürlüklü
Google Glass 2 ekran çözünürlüğü HD formatlı görüntü oluşturabiliyor.
Bluetooth ve Wi-Fi Bağlantılıdır
Bluetooth ve Wi-Fi’yi akıllı gözlüğünüzle kullanabilirsiniz. Her telefona, Google Glass 2’in Bluetooth özelliği uyum sağlayabiliyor.
Üretim Sürelerini Kısaltıyor
Google Glass 2’in diğer dikkat çeken tarafıysa, özellikle üretim sektöründe üretim sürelerini kısaltmaya yaramasıdır. İşletmeler tarafından çok rağbet gören bu gözlük; düşük maliyet, üretim sürelerini kısaltma ve kaliteyi artırma gibi pek çok avantajdan oluşuyor.
Xiaomi Smart Glasses Özellikleri
Xiaomi Smart Glasses tasarımıyla ve özellikleriyle kullanıcıların çok fazla ilgisini çekti. Özellikle Google’ın ilk akıllı gözlük serisinden sonra Xiaomi Smart Glasses tam anlamıyla teknoloji severlerden takdir topladı. Tasarımı ve özellikleriyle büyük beğeni toplayan Xiaomi Smart Glasses özelliklerini şöyle açıklayabiliriz:
· MicroLED teknolojisi kullanılmış. 0.13 inç boyutlu MicroLED ekran, ışığı 180 derecede kıran optik frekans yönlendirici lensten oluşmuştur. Bu lenslerin mikroskobik ızgara yapıları vardır. Izgara yapıları sayesinde ışınlar insan gözüne direkt iletilebiliyor.
· Monokrom ekranlı olarak tasarlanmış.
· Komut verme özelliği var.
· Hoparlörle ve dahili mikrofonlarla Xiaomi Smart Glasses üzerinden görüşmelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
· Harici uygulama kullanmadan gözlüğü yönetmeniz mümkün.
· ARM çekirdeğinden 4 adet bünyesinde barındırıyor.
· Android işletim sistemli bu gözlüğün 5MP kamerasını kullanarak anlık okuma ile çeviri işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
· Xiaomi Smart Glasses’in LED bildirim kamerasının da aynı zamanda açık olduğunu söyleyebiliriz.
· Bluetooth ve Wi-Fi teknolojileriyle kullanılıyor.
· İnsanların ilgisini dokunmatik yüzeyi çekiyor.
· 51 gram ağırlığında dizayn edilmiştir.
· Şık tasarımıyla dikkatleri üzerine çekiyor.
· Navigasyon, arama yapma, mesaj ile bildirimlerin görüntülenmesi, fotoğraf ve video çekme, metinleri başka dillerden çevirme gibi hizmetleri kullanıcılarına sunuyor.
· İletişim modülüyle minyatür sensör özelliklerinden oluşmuştur.
· Akıllı cep telefonunuzdan ayrı da çalışabiliyor.
· Optik frekans yönlendirici teknolojisinden oluşması hem cihaz ağırlığını hem de boyutunu önemli derecede azaltıyor. Bu teknolojiyle birlikte akıllı gözlüklerde geleneksel gözlüklerin boyutunda oluyor.
· Görüntü işlemcisi; 2.4 mm*2.02 mm ölçülerinde tasarlanmıştır.
Google Glass 2 ile Xiaomi Smart Glasses karşılaştırılması belirttiğimiz bilgiler kapsamında yapıldığında, aralarında çok fark olmadığı söylenebilir. Özellikle Google’ın akıllı gözlük konusunda kendisini geliştirmesiyle birlikte ortaya muhteşem bir tasarım çıkmıştır. Xiaomi markası; Xiaomi Smart Glasses’i tasarladığında bazı geliştiriciler tarafından yorumlar yapılmıştır.
“Xiaomi, Google’a akıllı gözlük tasarımıyla ilgili önemli dersler verdi” gibi birçok yorum yapılmıştır. Google daha sonra akıllı gözlüğünün 2. Serisini çıkararak övgülere nail olmuştur.
Sony Akıllı Kontakt Lens
Sony tarafından üzerinde çalışılan akıllı kontakt lens teknolojisiyle; ortamda video ile fotoğraf çekimleri yapılabiliyor Ayrıca Sony’in çalışmalarını yürüttüğü bu akıllı kontaks lensin patentine de sahip olduğunu söyleyebiliriz. Akıllı kontakt lenslerin en önemli özelliği, kullanıcının göz kırpmasıyla ortamın videosunun ve fotoğrafının çekilebiliyor olması. Kontakt lenslerin bu işlemlerini durdurmak ve çalıştırmak içinde giyilebilir teknoloji ürünü, akıllı gözlükler üretilmiştir.
Kontakt lenslerin üzerinde sensörler yer alacak. Bu sensörler; kayıt hedefli göz kırpmalarla istemsiz olanları kolayca ayırt ediyor. Böylelikle istemsiz kayıtlarında önemli ölçüde önüne geçilmiş oluyor.