GündemNedir?Sosyal Medya

Google Cloud’un Tanıtılan Yenilikleri

Google, geçtiğimiz günlerde düzenlediği Cloud Next adlı etkinlikte Google Cloud’un yeni ve ilgi çekici özelliklerini tanıttı. Teknolojik açıdan kullanıcıları fazlasıyla memnun edecek gibi görünen bu yenilikler özel bir lansman etkinliğiyle dünyadaki tüm kullanıcılara duyuruldu. Bunun yanı sıra, BigQuery, VertexAl ve Spanner hizmetlerine gelen yenilikler de bu etkinlikte tanıtıldı. Zamanı daha verimli kullanma, hız açısından hayatımızı kolaylaştırmayı hedeflediği söyleyen Google yöneticileri, bu yeniliklerde yapay zekaya çok fazla önem verdiklerini de belirtti. Şimdi gelin hep birlikte Google Cloud’un yeni özelliklerine bir göz atalım!

Google Cloud Nedir?

Google Cloud, Google firmasının yanı sıra Youtube ve Google arama motoru gibi sitelerin de kullandığı, sunucu alt yapı hizmetlerinin kullanıcıya sunulduğu bir bulut bilgi platformu olarak açıklanabilir. Basit ya da kompleks web sitelerinin tümü, yani her çeşit yazılım Google Cloud üzerinden geliştirilebilir. Google Cloud sayesinde uygun donanımı satın alabilir, donanımı ya da sistemi istediğiniz gibi çalıştırabilirsiniz. Google Cloud bunun yanı sıra bu hizmetlerinin kesintiye uğramayacağını da taahhüt eden bir platform. Bu platformda faturalama sistemi de diğerlerinden farklı olarak karşımıza çıkıyor. Her ayın sonunda hizmetlerden ne kadar yararlanırsanız o kadar ödeme yapıyorsunuz. 

Google Cloud kullanıcılarına hesaplama, saklama, networking, büyük veri gibi hizmetleri sunuyor. Youtube, Gmail, Google Play gibi popüler uygulamalar da Google Cloud ile aynı veri merkezi tabanında çalışıyorlar. 

Google Cloud şu anda dünyada fazlasıyla tercih edilen platformlardan bir tanesi. Çünkü kolay depolama ve takip özelliği, güvenilir ve şeffaf oluşu sayesinde şirketler ve girişimciler Google Cloud ile çalışmayı tercih ediyorlar.Veri akışının hızlı olması da şirketleri Google Cloud ile çalışmaya teşvik eden bir başka özellik olarak görülüyor. Dünyanın bir ucundan bir diğer ucuna veri aktarımı bulut teknolojisiyle birlikte büyük bir kolaylıkla yapılıyor. Dosyalara her yerden ulaşabilme imkanı da sunulduğu için uygulamaları tek tek indirmek gibi durumlar da ortadan kalkıyor. Cloud teknolojisi sayesinde bir dosya birden çok kişiyle paylaşılıyor. 

Entegre edilebilir yedekleme, başka bir sistemden aynı verilere erişilebilirlik, kesintisiz bağlantı sunumu, performans sistemlerinin sürekli olarak geliştirilmesi ve iyileştirilmesi gibi faktörler Google Cloud’u son derece güvenilir hale getiriyor. Google Cloud’un yöneticileri yüzde 99,95’lik bir güvenilirlik oranı sunuyor!

Google Cloud tüm bunların yanı sıra kullanıcılarına eğitim konusunda da destek veriyor. Kendi bünyesinde düzenlediği sertifika programları ile belirli bir eğitim aşamasından sonra kullanıcılarına çeşitli konularda sertifika veriyor. Bu sertifikalar CV’lerde kullanılabiliyor.

Google Cloud’un Yeni Hizmetleri

Google Cloud kullanıcılarına özel yeni hizmetlerini geçtiğimiz günlerde tanıttı. Bu yeni özelliklerle birlikte Cloud uygulamasının daha işlevsel ve verimli bir hale gelmesi amaçlanıyor. Özellikler henüz çok yeni olduğu için olumlu ya da olumsuz yorumlarda bulunmak şu anlık pek mümkün değil! Ama Google bu yeniliklerle mevcut kullanıcılarının yanı sıra potansiyel kullanıcılarını da mutlu edecek gibi görünüyor! Gelin şimdi birlikte bu yenilikleri inceleyelim!

Vertex Al Workbench

Öncelikle makine öğrenimi için gerekli olan tüm hizmetleri bir arada sunan Vertex Al hizmetinden bahseden Google, bu hizmetin içinde Vertex Al Workbench’in de olacağını duyurdu. Bu yenilik ile birlikte makine öğrenimi ve yapay zeka konularında büyük ilerleme sağlanması hedefleniyor. Bu hizmette Google Cloud, Vertex Al Workbench ile IDE (Integrated Development Environment) yani tümleşik geliştirme ortamı görevi görecek. Bulut tabanlı hizmetlerin çoğunda es geçilen ve çok önemsenmeyen bu özellik kodlamaları gerçekleştiren kişilerin programlar arasında sürekli geçiş yapmasını engelleyecek. Yani kodlama gerçekleştiren kişiler aradıkları verileri derli toplu, düzenli bir biçimde tek bir noktada bulabilecek! Özellikle veri tabanlarında önemli olan düzen konusu, Cloud uygulaması kullanıcılarını sevindirecek gibi görünüyor.

BigQuery OMNI

BigQuery OMNI, temelde iki farklı bulut ortamından gerçekleştirdiğiniz işlemleri tek bir çatı altında topluyor. Farklı bulut ortamlarından gerçekleştirdiğiniz işlemlerdeki verileri görebilme imkanı sunuyor. BigQuery üzerinden istediğiniz verileri görebilirsiniz, bu veriler üzerinde silme ve ekleme gibi değişiklikler de yapabilirsiniz. Farklı bulut ortamları ise Amazon Web Servisleri ve Microsoft Azure olarak kısıtlanmış. Bu sistem ile işlemlerinizi hem hızlı yapabiliyorsunuz hem de tek bir çatı altında görebiliyorsunuz!

Apache Spark

Apache Spark olarak bilinen, kısaca Spark şeklinde kullanılan servis, büyük ölçekli verilerin yönetimini sağlayan ve son derece popüler olan bir veri arama motoru! Makine öğrenimi, yapay zeka ve mühendislik alanlarında son derece yaygın olarak kullanılan bu veri arama motoru şimdi de Google Cloud’a entegre edilmiş bir şekilde karşımıza çıkıyor. 

Google Cloud’a uyumlu bir şekilde entegre edilmiş olan Apache Spark, kullanıcılar tarafından uzun bir süredir beklenen hizmetlerden biriydi. Spark, daha önce birçok bulut uygulaması tarafından kullanılmaya çalışılmıştı. Fakat bu uygulamalarda sorunlar yaşandığı için başarılı olma oranı bir hayli düşüktü. Google Cloud şimdi kullanıcılarına sorunsuz entegre edilmiş bir Apache Spark uygulaması sunuyor! Tüm bunların yanı sıra, Apache Spark, daha önceki entegre denemelerinde yapay zeka ve kodların tek tek ayarlanması sonucunda hizmet verebiliyordu. Bu da kullanıcılar için ekstra bir zahmet anlamına geliyordu. Cloud’a entegre edilmiş olan Spark, Cloud sayesinde hiçbir zahmete gerek olmadan kendisi ayarlamaları ve yönlendirmeleri yapabilecek. Yani sunucusuz Spark hizmeti sayesinde iş bölümünde de büyük kolaylık sağlanmış olacak. Apache Spark hizmeti, BigQuery, Dataproc, Dataplex ve Vertex Al gibi diğer hizmetlere entegre edilmiş bir biçimde çalışacak.

Spanner ve Google Earth

Google, çok çarpıcı bir yenilik ile karşımızda! Teknoloji ve internet devi, popüler ve açık kaynak sağlayan veritabanı PostgreSQL arayüzünü, küresel ölçekte hizmet veren veri tabanı servisi Spenner’da  kullanma olanağını kullanıcılarına sunuyor. PostgreSQL, gelişmiş verileri ve gelişmiş performans optimizasyonunu destekleyen bir bilgi sistemi. Google, bu yenilikle PosgtreSQL ile Spanner’i entegre ediyor. Böylelikle PostgreSQL, sorunsuz bir şekilde Google ile birlikte çalışabiliyor. 

Google Earth Engine isimli yeni hizmetle de 50 petabayttan büyük olanlar da dahil tüm  Google Earth verileri, BigQuery desteği ile Google Maps kullanıcıları için erişilebilir hale geliyor. Büyük boyutlu verilerin desteklendiği bu teknoloji sayesinde veriler sorunsuz bir şekilde kullanıcılar tarafından erişilebilir hale geliyor. Google Earth Engine şu an da ön izleme sürümü ile Google kullanıcılarına sunuldu.

Google E-Tablolar

Veri analiz şirketi Looker ile geçtiğimiz yıllarda anlaşma sağlayan Google, Looker ile Google Cloud’u entegre etmişti ve bünyesine almıştı. Bu ortaklık LookML projesi ile de adından söz ettirmişti. Şimdi de E-Tablolar hizmeti ile LookML modellemesi bir araya geliyor ve tablo hesaplamalarında kullanıcılara kolaylık sağlamayı hedefliyor. Connected Sheets teknolojisi ile desteklenen bu hizmette tabloları ve verileri yönetmek pratik bir hal alıyor. 

Google Cloud’un Yeni İşbirlikleri

Google Cloud, gerçekleştirdiği lansmanda yeniliklerinin yanı sıra yeni işbirliklerini de duyurdu. Geçtiğimiz yıllarda birçok şirket ile yaptığı işbirlikleri sayesinde alt yapısını ve donanımını artıran Google Cloud, bu yeni işbirlikleri ile de kullanıcılarına eşsiz bir deneyim sunmayı hedefliyor. 

Tableau

Google, geçtiğimiz yıllarda Looker ile yaptığı anlaşma ile adından söz ettirmişti. Bu yıl da Tableau ile yaptığı işbirliği ile kullanıcılarını sevindirdi. Google bu işbirliği ile Tableau kullanıcılarına BigQuery’e doğrudan erişimi mümkün kılıyor. Bunun yanı sıra Tableau’nun sunduğu hizmetlere Google E-Tablolar üzerinden erişim de sağlanıyor. Bu uygulamaların entegrasyonu da hatasız bir biçimde gerçekleştirilmiş.

Citrix

Citrix ve Google Cloud, hizmetlerini birleştiriyor ve basit, güvenli bir şekilde her yerden üretken olabilecek bir çalışma ortamını sağlamayı hedefliyor! Daha çok kurumsal müşteriler için hibrit bir çalışma yöntemi ile güçlerini birleştirmeye karar veren iki şirket, kesintisiz, basit ve güvenli çalışmayı kullanıcılarına sunmak için hazırlanıyor. Tıpkı Google Cloud gibi bulut sisteme sahip olan Citrix, sanallaştırma ve ağ oluşturma konusunda uzmanlaşmış bir

Amerikan şirketi. Gerçekleşen lansmanda yeni bir hizmet olarak Desktop a a Services olanağını piyasa sürmeye hazırlandıklarını dile getiren bu iki şirket, bu uygulama sayesinde sanallaştırılmış uygulamaların ve masaüstü olanaklarının Google Cloud ile entegre edileceğini ve sorunsuz çalışacağını duyurdular. Citrix’e erişim sağlayan kullanıcılar Google Cloud üzerinden işlemleri rahatlıkla gerçekleştirebilecek. 

Bu entegrasyon için de Citrix’in HDX protokolünden yararlanılması planlanıyor. Genişletilmiş işbirliği sayesinde, hibrit ve dağıtılmış bir şekilde olan çalışanlar gereksinim duydukları bilgilere ve verilere güvenlik pratik bir şekilde ulaşabilecek. Bu sayede de iş verimliliği artacak, dosya arama zahmeti olmadığı için de zaman kaybını en aza indirgeyecek. 

Citrix’in İş Stratejisi Üst Düzey Başkan Yardımcısı Tim Minahan, özellikle pandemi döneminde uzaktan çalışma ile ortaya çıkan verimlilik sorununu bu işbirliği sayesinde en aza indirgeme olanağının olduğunu söylüyor. Bunun yanı sıra küresel ölçekte çalışma fırsatı ile yeni sanal masaüstü olanakları sayesinde hızlandırılmış iş olanağının da sağlandığını sözlerine ekliyor. 

Google Cloud, bu çarpıcı yenilikler ile rakiplerini geride bırakmayı ve zirvede yer almayı planlıyor! Bu yenilikler ve işbirlikleri şu anda çok cazip ve kullanışlı görünüyor. Bulut teknolojisi her geçen gün artıyor ve küresel çapta milyonlarca kullanıcıya hitap ediyor. Google Cloud platformu daha kullanışlı ve daha geniş kılmak adına bu yenilikleri yaptığını açıklıyor. Geçmişte yaptığı işbirlikleri ile kullanıcılarını sevindiren Google Cloud, şu an da bu yenilikler ile olumlu geri dönüşler almaya başladı. Teorik olarak başarılı bulunan bu yenilikler pratik olarak kullanıcıları memnun edecek mi? Bunu zaman içerisinde yorumlar ile birlikte göreceğiz!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu