BiyografilerNedir?TeknolojiÜnlülerYaşam

Elon Musk Kimdir? En iyi Elon Musk Projeleri

Günümüz teknoloji dünyasına adını büyük puntolarla yazdıran, 1971 doğumlu Elon Musk, girişimci, endüstriyel tasarımcı ve mühendis kimlikleriyle biliniyor. Güney Afrika’da doğan, yaşamını ABD’de sürdüren Elon Musk, teknoloji girişimcisi olarak birçok ilklere imza atıyor. Sıra dışı yaşam hikâyesi herkes tarafından merak edilen Elon Musk, geleceğin dünyasını şekillendiriyor. Elon Musk ismi Mars’a gönderilen araçlar, yeni jenerasyon arabalar ve yapay zeka teknolojilerinin uygulandığı projelerle anılsa da, kendisi farklı kişiliği ve düşünce yapısı ile de ilgi çekmeye devam ediyor. Kanada kökenli diyetisyen bir anne ve Güney Afrikalı mühendis, pilot ve danışman bir babanın üç çocuğundan biri olan Elon Musk, henüz 12 yaşında iken “Blastar” adını verdiği bir oyunu geliştirerek, ilk projesini de hayata geçirmiş oluyor. O yaştaki bir çocuğun potansiyeli ortaya koyan proje,  Elon Musk’ın gelecekte neler yapabileceğinin ön izlemesi gibi yorumlanıyor. Elon Musk ’ın yaşamı ve en iyi projeleri, yazımızın devamında yer alıyor.

Elon Musk ’ın Çocukluğu ve Gençliği

Elon Musk’ın çocukluğundan itibaren bilişim teknolojilerine ilgi duyduğu biliniyor. Babasının mühendis oluşu nedeniyle de teknoloji dergileri ile büyüyen Elon Musk, “BASIC” programlama dilini 10’lu yaşlarında kitaplardan öğreniyor. 12 yaşında yazılım merakını somut bir oyuna dönüştüren Musk, Blastar ile teknoloji alanında ilk parasını kazanıyor. Elon Musk 13 yaşına geldiğinde, “PC and Office Technology” dergisi tasarladığı oyun kodlarını yayınlamak için, kendisine 500 dolar ödeme yapıyor. Elon Musk’ın ebeveynleri kendisini gerçek bir hayalperest olarak tanımlıyor. Hayallerini yaşamış olduğu Güney Afrika’da gerçekleştiremeyeceğini fark eden Elon Musk, eğitimini sürdürmek için babası ile ilişkisini bozarak, 17 yaşında Kanada’ya taşınıyor. Kanada kökenli annesi vasıtasıyla Kanada vatandaşlığı alan Elon Musk, Ontario eyaletindeki Queens Üniversitesine kaydını gerçekleştiriyor. Aynı üniversitede iki yıl okuduktan sonra, Elon Musk ABD’nin Pennsylvania Üniversitesine geçiş yapıyor. Elon Musk Pennsylvania Üniversitesinde fizik ve iktisat alanları olmak üzere çift anadal yapıyor ve bu okuldan mezun oluyor. Hem fizik hem de iktisat alanlarında staj yaptığı bilinen Elon Musk, teorik bilgilerini de pratik ile birleştirerek farklı bir deneyim kazanıyor.

Elon Musk Kariyer Yolculuğu

Elon Musk üniversiteden mezun olduktan sonra, 1995 yılında fizik doktorası yapmak için Stanford Üniversitesine kayıt oluyor. Ancak girişimci ruhu daha ağır basan Elon Musk, doktora macerasını kısa sürede yarıda bırakarak, iş hayatına atılmaya karar veriyor. Elon Musk, kardeşlerinden biri olan Kimbal Musk ile beraber, 1995 yılının ortalarında “Zip2” adını verdikleri bir yazılım şirketi kuruyor. O yıl, Elon Musk’ın kariyer yolculuğunun başladığı tarih olarak kayıtlara geçiyor. 28.000 dolar tutarındaki sermayeleri ile kurulan Zip2 yazılım şirketi, Elon Musk’ın tüm birikimini ifade ediyordu. Kendisine bir ev bile tutacak parası kalmayan Elon Musk, gündüz çalıştığı ofiste, gece de uyumak için kalıyordu. İlerleyen yıllarda bir dergi ile röportajında Elon Musk, Zip2 şirketinde, gün içerisinde web geliştirme, geceleri ise kodlama yaparak, uzun saatler çalıştıklarını ifade ediyor. Uyanık olduğum her an çalışıyordum diyen Elon Musk, özveriyle emek verdikleri 4 yılın ardından şirketini “Compaq” firmasına 300 milyon dolara satıyordu.

Yeni Bir Başlangıç ve PayPal Macerası

Elon Musk aynı yıl, Zip2’nin satışından kazanmış olduğu hisseler ile finansal hizmet veren X.com ’u kuruyor. 2000 yılına gelindiğinde X.com, “Confinity” isimli şirket ile birleşerek, para transfer çözümleri hizmetlerine odaklanıyor. 2000 yılının Ekim ayında Elon Musk ve projesi “PayPal” macerasına başlıyor. O yıllarda Confinity ve X.com şirketleri sektörlerinde güçlü bir rakip olmalarına rağmen, iki şirketin birleşmesi ile yeni bir isim gündeme geliyor ve bu isim PayPal olarak adlandırılıyor. Confinity şirketinin daha önce kullanmaya başlamış olduğu PayPal ismi ve projesi, Elon Musk açısından tereddüt yaratıyor. PayPal sisteminin altyapısı Unix ’den Microsoft tabanına geçirilince, Elon Musk ile Confinity arasında gerginlik yaşanıyor. Bir gecede şirketin CEO görevinden alınan Elon Musk’ın yerine Peter Thiel atanıyor. Elon Musk artık sadece bir hissedar olarak, şirkette yer alıyor. PayPal’ın 2002 yılında eBay tarafından satın alınmasıyla, Elon Musk’ın %17 oranındaki PayPal hissesi, ona 165 milyon dolar kazandırıyor. Elon Musk projesi olan X.com isim hakkı da PayPal ile birlikte eBay’a devrediliyor. İlerleyen yıllarda Elon Musk yaşadığı süreci unutmuyor ve tam 17 yılın ardından X.com adını eBay’dan geri alıyor. Elon Musk’ın PayPal macerası, günümüzde yürüttüğü projelerin ve girişimlerin ana kaynağını oluşturur. PayPal’ın eBay’a satışından 165 milyon dolar kazanan Elon Musk, bu sermayeyi hayal ettiği projeleri hayata geçirmek için kullanıyor.

Elon Musk’ın Çılgın Projeleri

Girişimci ruhu, üstün zekâsı ve ileri görüşlü karakteri ile gerçek “Iron Man” olarak tanımlanan Elon Musk’ın geleceği şekillendiren en iyi projeleri aşağıdaki gibi sıralanıyor.

SpaceX ve Uzay Çalışmaları

SpaceX, Elon Musk’ın 2002 yılında kurmuş olduğu, uzay taşımacılığı şirketi olarak ifade edilmektedir. SpaceX bünyesinde, Falcon 9, Starlink ve Starship gibi uzay araçları bulunmaktadır. Teknoloji ve uzay bilimlerinin gelişmesine büyük katkı sağlayan SpaceX projesi, Elon Musk’ın en bilinen ve en iyi projeleri arasında gösterilmektedir. Açılımı “Space Exploration Technologies” olan SpaceX, dünya genelinde fırlatma endüstrisi hizmetleri vermektedir. SpaceX, ABD astronotlarının yolcu hizmetlerinin sağlanması için NASA ile birlikte çalışmaktadır. SpaceX projesinde, fırlatma anında kullanılan parçaların bazıları üretilerek, roketlerin atılması yerine yeniden kullanılabilir hale getirilmesi sağlanmaktadır. Bu şekilde maliyetleri de ciddi oranda düşüren SpaceX, günümüzde NASA’nın en büyük tedarikçisi olarak da gösterilmektedir. SpaceX projesi kapsamında 2017 yılında, bir roket yeniden uçuşunu gerçekleştirmiştir. Falcon 9 adı verilen roket, fırlatılmasının ardından yeniden dünyaya döndürülmüştür. 2018 yılına gelindiğinde SpaceX, Falcon Heavy roketini test etmiştir.

SpaceX ve Mars’a Yolculuk

Elon Musk’ın SpaceX projesinin en önemli ayrıntılarından biri de SpaceX Mars Programı olarak biliniyor. SpaceX Mars Programı, Mars üzerinde gerçekleştirilecek kolonizasyonun kolaylaştırılması için Elon Musk ve SpaceX tarafından başlatılmış olan bir geliştirme programı olarak tanımlanıyor. Program kapsamında, yeniden kullanılabilen fırlatma araçları, insan uyumlu uzay araçları, yörünge itici tankerler, fırlatma ve iniş kapsülleri gibi birçok alanda tasarım ve geliştirme süreçleri devam ediyor. Elon Musk’ın hedefi, 2024 yılına kadar ilk koloninin Mars’a gönderilmesi yönündeydi. Ancak geliştirme sürecinde yaşanan aksaklıklar bu zamanı, ileri bir tarihe erteledi. SpaceX Mars Programının en önemli dinamiği, 2018 yılından beri geliştirilmekte olan, yeniden kullanılabilir özellikli StarShip aracının hazırlanmasıdır. Elon Musk’ın yaşamı çok gezegenli hale getirmek misyonuyla oluşturulan proje, 2022 yılından itibaren Mars’a kargo uçuşlarının başlayacağını ve 2024’de Mars’a ilk insan yolcularının taşınacağını belirtmektedir.

SpaceX’in Misyonu Nedir?

Elon Musk, SpaceX şirketi misyon tanıtımı için yaptığı bir konuşmada, “Sabahları uyandığınızda, geleceğinizin harika olacağını düşünüyorsunuz. Uzayda yolculuk yapabilen bir medeniyet olmanın yolu bu düşünceden geçmektedir. Geleceğe inanmalı, geleceğin geçmişten daha iyi olacağını düşünmelisiniz. Uzaya gidip yıldızlar arasında dolaşabilmek kadar heyecan veren başka bir şey düşünemiyorum” demiştir. Elon Musk’ın bu sözleri, SpaceX’in misyonunu net olarak ifade etmektedir. SpaceX projesi kapsamında bugüne dek, 92 fırlatma, 55 geri inme, 37 yeniden uçabilen roket hayata geçirilmiştir. SpaceX 2008 yılının Eylül ayında Falcon 1 ve 2010 yılının Aralık ayında Dragon uzay araçlarını fırlatarak misyonunu somut şekilde ortaya koymuştur. Geçen yıllar içerisinde birçok başarılı fırlatmaya imza atan SpaceX’in en bilinen projelerinden biri de uzaya gönderilen Starlink uyduları olmuştur. 

Starlink ve 5G

Gökyüzünde görsel bir şölen yaşatan Starlink uyduları, SpaceX tarafından dünyanın her yerinden internete erişim sağlanması amacıyla uzaya gönderilmiştir. 5G’ye geçiş için zemin hazırlayan Starlink uyduları, Elon Musk’ın en çılgın projeleri arasında gösterilmektedir. Starlink, internet erişimini uydular üzerinden gerçekleştirmek amacıyla tasarlanan, uydu takımyıldızı olarak tanımlanmaktadır. Ülkemizde de Türksat uydularının, SpaceX’in Falcon 9 roketleri ile uzaya gönderilmesi için anlaşmalar yapılmıştır. Starlink projesi, internet erişimini uydu üzerinden gerçekleştirecek olan takımyıldızlarının, karasal noktalarda konumlanan istasyonlarla birlikte çalışmasını ifade etmektedir. Starlink projesi kapsamında dört binin üzerinde uydu uzaya gönderilmiştir. Kitleler tarafından UFO olarak algılanan bu ışıklar, gerçekte Starlink projesi uydularının yansımalarıydı. Elon Musk’un en bilinen projelerinden biri olan Starlink’in beta versiyonunun kullanımına başlanmıştır. Starlink projesi hakkında daha detaylı bilgi almak için “Starlink Projesine Nasıl Abone Olunur” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Tesla ve Yeni Nesil Otomobiller

Elon Musk’ın en iyi projelerinden biri de kuşkusuz Tesla ’dır. 2003 yılında Elon Musk tarafından kurulan Tesla Inc. elektrikli araç tasarımı üzerine hizmet veren, günümüzde 70 binden fazla çalışanı olan bir şirkettir. Adını ünlü mühendis ve mucit Nicola Tesla’dan alan Tesla projesi, elektrikle çalışan motor parçalarının, lityum ve iyon pil paketi de dahil olmak üzere, yeni nesil otomobiller tasarlanması için çalışmaktadır. Tesla projesi ile yüksek performans gösteren elektrikli araçlar üretilmektedir. Silikon vadisi merkezli Tesla, faaliyetlerini günümüzde de sürdürmeye devam etmektedir. Tesla projelerinde, Elon Musk’ın bizzat tasarım ekibinde yer aldığı bilinmektedir. Günümüzde Toyota ve Daimler ile iş birliği içerisinde çalışan Tesla, akaryakıt bağımlılığından özgürleştiren, küresel ısınmayı engelleyen, elektrikli araçlarla gündeme gelmektedir. Yapılan araştırmalar, 2018 yılı verilerinde, 254.530 adet Tesla otomotiv üretildiğini belirtmektedir.

SolarCity ile Temiz Enerji

2006 yılında Elon Musk ve kuzenleri Lyndon Rive ile Peter Rive tarafından kurulmuş olan SolarCity, 2016 yılından itibaren, Tesla ve Tesla Energy ’nin yan kuruluşu olarak hizmet vermeye devam etmektedir. Güneş enerji sistemleri konusunda hizmetler sunan SolarCity, bireysel konutlar ve ticari merkezler için güneş panellerinin üretimi ve pazarlamasını yürütmektedir. Elon Musk’ın geleceği değiştiren projelerinden biri olarak gösterilen SolarCity, evlerin çatılarında kiremit kullanımı yerine güneş enerji panelleri ile doğal enerji kaynaklarının hayata geçirilmesini ve temiz enerji tüketimini desteklemesini sağlamaktadır. Aynı Tesla gibi küresel ısınmanın etkilerini minimum seviyeye çekmeyi amaçlayan SolarCity projesi, Elon Musk’ın dünyanın geleceği ile ne kadar ilgili olduğunun kanıtı olarak da gösteriliyor. Globalde en büyük güneş enerjisi sistem sağlayıcıları arasında yer alan SolarCity, Tesla prensibinde olduğu gibi, güneş enerjisiyle şarj edilen sistemler geliştirmeye devam etmektedir.

Tesla Powerwall ile Depolanan Piller

Tesla Energy tarafından üretimi yapılan Tesla Powerwall, şarj edilebilir özellikte, ev enerjilerin depolanması için kullanılan pillerdir. Tesla Powerwall, güneş enerjisinden yararlanan, kullanım süreleri uzun, yük değişimleri uyumlu, yedek güç kaynağını oluşturmaktadır. Güneş enerjisi ile elektrik depolamayı mümkün hale getiren Tesla Powerwall, güçlü bir batarya görevi görmektedir. Günümüzde depolama maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle iyi bir alternatif olarak gösterilen Tesla Powerwall, tıpkı Tesla arabalarında kullanılan lityum ve iyon pilleri gibi enerji depolayan bataryalar dır.  Tesla Powerwall özellikleri ise aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır.

  • Güneş panelleri üzerinde üretilen enerjilerin, belirlenen kapasitelerde depolanması ve tüketicilerin kullanımına sunulması
  • Periyodik olarak güncellenen elektrik maliyetlerinin düşürülmesi için, düşük fiyatlı saatlerin sisteminden enerji çekilerek depolanması sağlanır
  • Elektrik kesintisi durumlarında, depolanan enerji devreye girerek, yedeklenmiş kaynak görevini üstlenir

Tesla Powerwall bataryaları, yapılan hesaplamalar sonucunda, elektrik tüketim bedellerini %70’e varan oranlarda düşürmektedir. Tesla Powerwall, Almanya ve Avusturalya gibi güneş panel sistemlerinin aktif ve yaygın olarak kullanıldığı ülkelerde, sağladığı avantajla rekabet seviyesini de yükseltmektedir.

Hyperloop ile Mesafeler Ortadan Kalkıyor

Elon Musk projelerine “Çılgın” tanımı yapılması, her bir proje incelendiğinde şaşırtıcı gelmiyor. “Hyperloop”, Türkçe karşılığı ile “Hız Yuvarları” bir çeşit hızlı ulaşım aracı olarak tanımlanıyor. Elon Musk’ın Tapray Teknolojisi kullanımı ile geliştirmekte olduğu Hyperloop, üst düzeyde ışık ötesi sistemler olarak da biliniyor. Hiper döngü olarak da adlandırılan Hyperloop, geleneksel ulaşım sistemleri olan hava yolu, kara yolu, deniz yolu, raylı sistemlerin ardından, geleceğin yeni ulaşım aracı olarak gösteriliyor. Hyperloop, teknolojinin geldiği noktayı gözler önüne seriyor. SpaceX ve Tesla mühendislerinin de tasarım aşamasında görev aldığı Hyperloop, havada hareket edebilen, mıknatıs ile yönlendirilen, “Manyetik Tren” olarak da adlandırılır. Saatte 1200 km hıza ulaşabilen Hyperloop, Elon Musk’ın yeni icatları arasında yer alıyor. Elon Musk Hyperloop projesinin tanıtımında, uzun mesafeli yolculukların, çok daha kısa sürede gerçekleşebileceğini ve seyahat masraflarının oldukça düşeceğini belirtiyor. Elon Musk’ın Hyperloop projesinden esinlenen ve Hyperloop One adıyla kurulan şirket de, saatte 1000 km hıza ulaşan manyetik trenin test sürüşünü 2020 yılında gerçekleştirmiştir. Ancak Hyperloop One şirketinin aracı sadece saatte 172 kilometreye çıkabilmişti. Bu durum, Elon Musk’ın taklit edilmez olduğunun bir kanıtı olarak gösterilmişti.

Neuralink ile Bilgi Kurgu Filmleri Gerçek Oluyor

Neuralink Corporation, Elon Musk ve 8 Nörolog ile birlikte kurulan Nöroteknoloji şirketi olarak adlandırılıyor. İnsan beyni ve makine ara yüzünün birlikte kullanımı ile yeni bir oluşum gerçekleştirmeyi amaçlayan Neuralink projesi 2016 yılında faaliyetlerine başlamak üzere kurulmuştur. İnsan beyninin yapay zeka teknolojilerine entegre edilmesi için çalışılan Neuralink projesinde, beyinler arası iletişimin kurulması ve hafıza aktarımları gerçekleştirilmesi amaçlanıyor. Projenin ilk aşamasında insan beynine yerleştirilmesi düşünülen çip’in daha sonra bir domuz beyninde denemesine karar verilmiştir. Hayvan üzerinde geliştirme süreci devam eden Neuralink projesinde, çip’in hayvanın koku algısını gösterdiği belirtilmişti. “Gertrude” adı verilen domuz, çimenleri kokladıkça çip üzerinde beyin aktivitelerinin değiştiği tespit edilmişti. Bilim kurgu filmlerinden aşina olduğumuz birçok sıra dışı detay gibi Neuralink projesi de Elon Musk sayesinde gerçeğe dönüşmeye devam etmektedir.

GPT-3 ve Geliştirilmiş Dil Modeli

GPT-3 (Generative Pre-Training Transformer 3) uzun yıllardır üzerinde çalışılan yapay zeka teknolojisi olarak ifade edilmektedir. Elon Musk ve Sam Altman kuruculuğunda, OpenAl şirketi bünyesinde geliştirilen GPT-3 teknolojisinin toplam maliyeti 12 milyon dolar olarak açıklanmaktadır. Üretken eğitim öncesi trafosu olarak da adlandırılan GPT-3 yapay zeka teknolojisi, başlangıç cümlesi verilen metinlerin içeriğini tahmin etmesi ile adından söz ettiriyor. Bir önceki versiyonu GPT-2’nin 116 katı parametreyi içerisinde barındıran GPT-3, sektördeki rakiplerinden de 10 kata kadar güçlü görülüyor. GPT-3 ile oluşturulan metinler, bir insan tarafından yazılan metinlerden çok daha kaliteli bulunuyor. Yapay zeka teknolojilerini bir üst seviyeye taşıyan GPT-3, günümüze dek yayınlanmış olan en gelişmiş dil modeli olarak belirtiliyor.  Elon Musk’ın geleceği şekillendiren projelerinden biri olan GPT-3, metin çevirileri, diyalog kurma, şiir yazma gibi birçok farklı beceriyi hayata geçiriyor. GPT-3 yapay zeka teknolojisinin sahip olduğu niteliklerden bazıları aşağıdaki gibi sıralanıyor.

  • Kod yazılımı
  • Müzik besteleme
  • Bulmaca çözme
  • Röportaj yapma
  • Tıbbi konularda soruları yanıtlama
  • Görselleri tanımlama

The Boring Company ile Yeraltına Yolculuk

Elon Musk tarafından 2016 yılının Aralık ayında kurulan “The Boring Company”, ulaşım altyapısı ve tünel sistemleri inşaat şirketi olarak tanımlanmaktadır. 2016 yılının sonlarına doğru Elon Musk, yaşadığı trafik sıkışıklığı nedeniyle, tünel açma makinesi üreteceği hakkında bir tweet atmıştır. Kısa bir süre sonra bu düşüncesini hayata geçirerek, hayalini kurduğu projeye ait şirketi faaliyete geçirmiştir. Özellikle büyük şehirlerdeki trafiği rahatlatmak için, iki boyutlu tünel inşaatını yaratmayı hedefleyen proje, günümüzde de çalışmalarını sürdürmeye devam etmektedir. The Boring Company şirketinin projesi, sadece tünel kazmakla kalmayıp, ulaşım sistemlerine yeni çözümler üretmek olarak ifade edilmektedir. Yer altı ulaşımına yeni bir boyut getirecek olan The Boring Company projesi, açılan tünellerde ilerleyen, sabitlenen patenler üzerinde hareket imkânı sunan, yeni bir ulaşım ağı kurulması için çalışmaktadır.

Hülya Ergün

2014 yılından beri kurumsal şirketlere sosyal medya hesap yönetimi konusunda destek vermekteyim. Content Writers Turkey (CWT) üyesiyim. Aynı zamanda, Türkiye’nin önde gelen içerik ajanslarında freelance olarak içerik yazarlığı yapmaktayım. Okumaya, araştırmaya, yazmaya ve yaratıcılığa açık her alana ilgi duyuyorum. Yoga ve meditasyon pratikleri ile enerjimi dengeliyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu