Domain Backorder Nedir?
Hepimizi için internet gerek sosyal gerekse ticari anlamda önemli yere sahip… O nedenle devamlı olarak bu alanda yepyeni iş alanları ortaya çıkıyor. Özellikle siber iş alanı ile internette karşılaşmamız muhtemel çoğu sorunu da kolayca çözebiliyoruz. Bu sorunların çözümünde siber birimler önemli rol oynuyor. Ayrıca internet üzerinden işlem yaparken mutlaka kullanıcıların ilk olarak alan adı seçmesi gerekiyor. Fakat her zaman alan adında istediğinize sahip olamayabilirsiniz. Bu durumun en büyük sebebi, istediğiniz alan adının önceden başka kullanıcılarca seçilmesi diyebiliriz. Domain yani alan adı; herhangi bir kişiye, kuruluşa ya da kuruma ait web sitesinin internetteki adresi olarak karşımıza çıkıyor. Dilediğiniz, istediğiniz domaine yani alan adına sahip olabilmek için backorder adlı sistem önemli görev üstlenmiştir. Yeni domain aramak yerine beğendiğiniz ve çok önceleri tescil edilen domaini alabilmek için bekleyebilirsiniz. Tescil süresi dolacak domainlerin kullanıcıları yenileme yapmadığı takdirde siz almak için ön sipariş oluşturabilirsiniz. Backorder sistemi, süresi dolacak domainlerin takibinin yapılmasında, sıfırlamanın ardından da otomatik kayıt tutulmasını sağlıyor.
Domain Backorder Nasıl Yapılır?
Backorder sistemi; kullanılmak istenen alan adı başkası tarafından alındıysa onun kullanım süresi doluncaya dek beklenilip alınmasını temel edinmiştir. İsminiz ve soyadınızla beraber almayı düşündüğünüz alan adı olabilir. Fakat sizinle aynı kimlik bilgileri olan bir kişi, isminizle ve soyadınızla alan adı oluşturabilir. Böyle durumlarda istemiş olduğunuz bu alan adı için backorder hizmetini veren firmalarla çalışma yapmanız gerekiyor.
Backorder sistemi firması, sizin istediğiniz alan adını size özel rezerv haline getirir. Sizden önceki kullanıcının süresi dolduktan sonra, rezerve olan domain sizin himayenize geçer. Bu durumun istediğiniz gibi sonuçlanabilmesi için işinin ehli firmalara başvurmanız gerekiyor.
Domain Backorder Sistemi Nasıl Çalışır?
Web sitenizde adınız için backorder işlemi yapabilmek için ilk olarak bir firmayla anlaşma yapmanız gerekiyor. Anlaşma yaparken dilediğiniz alan koduyla alakalı hizmet firmadan isteyebilirsiniz. Firmada size vereceği ücret karşılığında sizden bir miktar ücret talep eder. Bu ücret miktarı sabit değildir. Firmadan firmaya değişiklik gösterdiğini söyleyebiliriz. Yalnız burada bilmeniz gereken en önemli nokta sizin seçtiğiniz alan adının başkaları tarafından rezerve olması diyebiliriz. Rezerve olup olmadığına dair kontroller sağlanıp ondan sonra hizmet sunma aşamasına geçiliyor. Genellikle kullanılma oranı yüksek domainler başkaları tarafında rezerve edilmiştir. Alan adı önceden domain olarak başkası tarafından alındıysa sonraki zamanlarda o domaini başkaları talep etse dahi yine de onu alamazlar.
Domain backorder sistemi hizmetlerini sunan firmaların bazıları talep doğrultusunda devamlı olarak alan adını ilk sahibine rezerve ediyorlar. Hatta alan adlarının bazıları açık artırmayla da rezerve oluyor. Alan adları bazı platformlarda çok talep ediliyor. O nedenle backorder işlemleri doğrultusunda alan adı yüksek miktar ödeyen kişinin oluyor. Açık artırmaların bazılarında katılım yükseldikçe fiyatta da doğru orantılı olarak yükselme oluyor.
Domain Backorder Ne Zaman Yapılır?
Alan adı alabilmek için öncelikle ön sipariş vermeniz gerekiyor. Bunun içinde alan adı sistemden düşme sürecine girdiğinde ön sipariş oluşturmanız gerekiyor.
Alan adları için ön sipariş oluştururken hizmet istediğiniz firmaya aynı zamanda bir miktar ödeme de yapmalısınız. Ön ödeme olarak adlandırılan ücrete, domain ücreti adını veriyoruz. Alan adı başarılı şekilde sizin üzerinize aktarılmadığında piyasadaki firmaların çoğunluğu ödemeyi size direkt aktarıyor. Tabii burada güvenilir firma seçimi hayati önem taşıyor. Backorder adlı sistem, bizlerin karşısına 2000’de domain piyasasına özel hizmet şeklinde sunulmaya başlamıştır. 2000’li senelerde domain alabilmek için backorder hizmeti sunuldu. Böylelikle ilk kim geldiyse o alır mantığı da son bulmuştur. Site kurmayı düşünenler ve yatırım yapmak isteyenler, domain alabilmek adına takip işlemleri başlatmışlardır. Takip işlemiyle birlikte ön sipariş verme aşamasına geçilmiştir. Sonraki dönemlerdeyse eksiliğin yaşanmaması adına günümüzde karşılaştığımız modern diyebileceğimiz backorder hizmetleri sunulmuştur. Teklif ve açık artırma yöntemiyle beraber ön sipariş vermeyi düşünenlere en yüksek teklif sistemi belirlediler.
Yenileme Zamanı Geçen Domainlere Ne Oluyor?
Kimi zaman insanlar domainin yenileme tarihine dikkat etmiyorlar o nedenle de domainin yenilenmesini yapamıyorlar. Domain yenileme tarihini kaçırsanız bile hemen domaininiz başkalarına verilmiyor. Domaininizin tarihi geçtiğinde sizde kalma süresi TLD’e göre değişiklik gösteriyor. “.com” ile başlayan alan adları, 35 ile 40 gün içerisinde yenilenebiliyor. Fakat bu zaman diliminde cezaya düşmemeye dikkat etmeniz gerekiyor. Cezaya düştüğünüz takdirde yenileme maliyetinizde de yükselme olacağını söyleyebiliriz. Domainlerin yenileme süreleri bittiğinde şu süreci izlemeniz gerekiyor:
Redemption Period
Sürecin bu kısmında domainini sahibi kurtarabilir. Kurtarma işlemi için ICANN’ın belirlediği 80 USD ceza ücretini ödemeniz gerekiyor. 30 gün süren kurtarma aşamasında ICANN domain sahibine “restore and renew” kurtar ve yenile sistemi sunuyor.
On-Hold Status (Beklemede Statüsü)
- İlk 4 ile 5 gün içerisinde alan adını yenileme hakkınız bulunuyor.
- 30 ile 40 gün arasında hatta firmanın inisiyatifi doğrultusunda normal ücret ya da birazcık onun üzerinde ödeme yaparak yenileme yapabilirsiniz.
- 3 ya da 4 gün içerisinde web sitesindeki domain yayınlarında ve mail hizmetlerinde birtakım kesintiler olabilir. Yine de bu sürede de domain tescilini yapabilirsiniz.
- On-Hold süresiyse 45 günde biter. Böylelikle karşınıza son kurtarma olanağı çıkmış oluyor.
- On-Hold süreleri her alan adı uzantılarında yani TLD’de aynı olmaz.
Pending Delete (Silinmesi Bekleniyor) Süreci
Pending Delete sürecine kadar gelindiyse, işiniz birazcık zorlaşıyor. 5 gün sürecek olan bu aşamada domain tam anlamıyla silinme aşamasına gelmiş oluyor. Sürecin bitimiyle beraber domaininin de yeniden tescillenme durumu ortaya çıkıyor. Önce tescili kimin alacağıysa domain backorder işlemiyle belli oluyor.
Domain Backorder Hakkında Genel Bilgiler
Domain Backorder ile ilgili kafanızda birtakım sorular oluşabilir. O oluşan soruları şöyle sıralayabiliriz:
Backorder işlemi yapıldıktan sonra alan adının süresi uzar mı?
Backorder işleminde başarılı olduğunuz sürece kayıt edildiği gün itibariyle an az 1 sene alan adınız yenilenir. Buradaki süre kaydeden şirket tarafınca değiştirilebiliyor.
Backorder işleminde alan adı kaydolmazsa sonuç ne olur?
Konuyla ilgili diğer çok merak edilen soruysa, backorder işlemi sonrasında alan adının kaydedilmemesi sonucunda neler olduğudur. Böyle bir durum yaşandığı takdirde, anlaşma sağlanan şirketle mutlaka yapılan sözleşmenin ortaya koyulması gerekiyor. Firmaların bazıları maalesef backorder işlemindeki başarısızlıkta dahi ücreti müşteriye iade etmiyorlar. Şirketlerin bazılarıysa dürüst davranıp ya parayı iade etmeyi ya da backorder tanımlamasını başka alan adına yapmayı öneriyorlar.
Birden çok backorder bir alan adına tanımlandığında neler oluyor?
Birden çok backorder bir alan adında tanımlandığı takdirde açık artırmayla satışı gerçekleşir. Fakat bu işlemin gerçekleşmesi için backorder sisteminin hangisinin kayıt isteği gönderdiği çok iyi bilinmesi gerekiyor.
Backorder işleminde ek ücret ödemek gerekiyor mu?
Domain Backorder işlemini gerçekleştiren her şirket belirli ücret talep eder. Şirketler genel olarak normal alan adı tescil fiyatlarının üzerine bir de backorder hizmetiyle ilgili ücrette talep ediyorlar. Bazı şirketlerse sadece alan adı tescil ücreti alıp o şekilde backorder tanımlaması yapıyorlar.