Startup Nedir?
Startup, belirli bir pazara ait ihtiyaçların giderilmesi amacıyla, farklı bir ürün, hizmet ya da servisi tüketici ile buluşturan, hızlı büyüyen şirket olarak tanımlanmaktadır. “Yeni bir girişim” kavramı da, startup için kullanılmaktadır. Genellikle teknolojik uygulamalarla alakalı bir terim olduğu düşünülen startup, bilinenin aksine, tüm sektörlerde hizmet veren organizasyonları kapsamaktadır. Startup kavramı ilk kez 2010 yılında, ABD eyaletlerinde kullanılmaya başlanmıştır. Çok kısa sürede ve hızlı bir şekilde tüm dünyaya yayılmıştır. Türkiye’nin de içinde olduğu tüm ülkelerde startup kavramı kabul görmüştür. Startup terimini, farklı sektörlerden girişimciler, birbirinden değişik şekillerde yorumlamıştır. Ancak genel bir ifade ile “Herhangi bir ihtiyaca çözüm üretmek amacıyla yola çıkılan, başarının garanti edilmediği şirketler” startup kategorisine alınmaktadır. Bu ifade “Startup şirket” tanımını da açıklamaktadır. İfade edilen her tanıma rağmen startup terimi, içerisinde hala tam anlaşılamamış belirsizlikleri de bulundurmaktadır.
Startup Nedir Nasıl Yapılır?
Silikon vadisinden çıkarak, tüm dünyaya yayılan startup kavramı, genel olarak bir iş akımını ifade etmektedir. “Startup açılımı nedir” diye merak edenler için, bir sorunu çözmek, bir ihtiyacı gidermek amacı taşıyan, hızlı gelişen şirketler startup olarak anılmaktadır. Yaptıkları girişim ile çok kısa sürede ilgi görme potansiyeli taşıyan ve somut başarıları ortaya koyan şirketler, startup şirketleri olarak tanımlanmaktadır. Startup şirket kategorisine girmek için bazı kriterler bulunmaktadır. Bunları gerçekleştiren ve başarıları kanıtlanan şirketler, startup kategorisine alınmaktadır. Startup’ın nasıl yapıldığı ise aşağıdaki şekilde açıklanmaktadır;
- Startup yapmak ya da başlatmak için ön koşul, bir ihtiyacı tespit etmek, eksikliği duyulan şeyi keşfetmek olarak gösterilmektedir
- Belirlenen ihtiyacın ya da sorunun netleşmesi için, düzenli not alınması ve üzerinde çalışılması gerekmektedir
- Somut hale getirilen çözüm, prototip örnekleri ile tüketicinin fikrine sunulmalıdır
- Etkin bir hedef kitle analizi için, ekip olarak çalışılmalıdır
- Yatırımcılardan teklif alabilmek için, ilk versiyon piyasaya tanıtılmalıdır
- Ürün ya da hizmetin satışına başlanarak, kullanıcı ile temas halinde olunmalıdır
Yukarıda belirtilen aşamalar, başarılı bir startup yapmak için, izlenmesi gereken adımları açıklamaktadır.
Startup Nedir Nasıl Kurulur?
Türkçe karşılığı “Başlamak” olan startup, modern dünya düzeninin hızına ayak uydurabilen, esneklik ve çabukluk anlayışıyla hareket eden şirketleri ifade diyor. Startup’lar B2B ve B2C çalışma modellerinde faaliyetlerini yürütüyor. B2B (Business to Business), şirketler arasında gerçekleştirilen satış / pazarlama faaliyetlerinin yürütüldüğü bir iş modeli olarak biliniyor. B2C ise (Business to Consume) şirketten, tüketiciye iletilen ürün ya da hizmetleri kapsayan iş modeli oluyor. Startup şirketler, her iki faaliyet alanında yer alıyor. İnovatif yönetim tarzlarıyla ön plana çıkan startup işletmeler, günümüz ihtiyaçlarını oldukça iyi analiz ederek, çözüm üreten iş girişimleri arasında gösteriliyor.
- Başarılı sonuçlar getirecek bir startup kurmak için, spesifik ve doğru saptanmış iş modeli yaratmak gerekiyor.
- Tecrübe sahibi olunan bir sektörde, sorunları giderecek ölçüde kurgulanan girişimler, startup projelerinin başarılı olmasını destekliyor.
- Startup şirketleri incelendiğinde, süreç içerisinde karşılaşılan tüm durumlar için, hazırlıklı oldukları görülüyor.
- Bunlar her türden, olumlu ya da olumsuz durumlar olabiliyor.
- Startup kurulumu için, her zaman büyük bütçeler ya da sermayeler ayrılmıyor.
- Daha küçük ölçekli ancak daha başarılı startup örneklerine de rastlanıyor.
- Startup başlatmadan önce iyi bir network ağına sahip olmak, avantaj sağlıyor.
Startup’ın Özellikleri Nelerdir?
Startup projelerinde yer alan ortak özellik, şirketlerin büyüme hızı ve yetenekleri olmaktadır. İstisnasız her startup şirketi, çalışmalarını büyüme odaklı yürütmektedir. Startup özellikleri, sürdürülebilir bir başarı ile belirli ivmelerle, sınırsız büyüme potansiyeli taşıyan projeler olarak gösterilmektedir. Startup projeleri için şirket hedeflerinden biri de dünya pazarında kendine yer edinmektedir. Sadece yerel girişim olarak kalmak, şirketleri startup projeleri arasına almamaktadır. Çıkış noktası hızlı büyüme olan şirketlerin, sundukları ürün ya da hizmetlerinin, bu amaca uygun olarak tasarlanması gerekmektedir. Bu açıdan, bir startup başlatırken, ortaya konulan girişimcilik fikri büyük önem taşımaktadır. Startup projeleri, bilinenin aksine, sadece teknolojik alanda üretim faaliyetlerinde bulunmamaktadır. Ancak her başarılı startup projesi, teknolojiyi ve güncel yazılımları odak noktasında bulundurmaktadır. Bu nedenle, salt “Girişim” kavramı ve “Startup” kavramı birbirinden ayrılmaktadır. Startup projelerinin ya da şirketlerinin ortak özelliklerinden biri de finansal konulardan, satış odaklı hizmetlere kadar birçok sektörde yer almalarıdır.
Başarılı Startup Örnekleri Nelerdir?
Her sektörde karşımıza çıkan başarılı startup örnekleri, girişimci adayları için de yol gösterici oluyor. Yeni bir iş modeli ortaya koyarken ya da startup kurma sürecini araştırırken, birçok başarı hikayesi ile karşılaşılıyor. Bu hikayeler, doğru strateji ve düzenli çalışmanın nasıl sonuçlar yarattığını somut şekilde gösteriyor. Dünya üzerinde ve ülkemizde en başarılı bulunan startup örnekleri aşağıda sıralanıyor;
Airbnb
Amerika kökenli bir startup projesi olan Airbnb, faaliyetlerini kısa sürede dünya genelinde kullanıma açmayı başarıyor. Özellikle tatil amaçlı ev kiralamalarında tercih edilen uygulama, tüm dünyada konaklama yapılabilecek ev seçeneklerini kullanıcıları için listeliyor. İhtiyaca en uygun seçeneğin bulunması için işlevsel bir alt yapıda sunan Airbnb, hem web sitesi hem de mobil uygulama üzerinden işliyor. Airbnb ile kendi evinizi kiralamak ya da daha ucuza konaklama yapılabilecek evleri seçmek mümkün oluyor.
Amazon
Dünya çapında en başarılı startup örneklerinden biri olan Amazon, E-Ticaret kültürünü ve standartlarını oluşturmaya devam ediyor. Amerika kökenli şirket, günümüzde üç milyona yakın kişi tarafından kullanılıyor. E-Ticaret, bulut sistemleri, dijital işlemler ve yapay zeka teknolojileri ile çalışan Amazon, bilgi işlem sektöründeki en büyük şirketlerin arasında yer alıyor.
Paraşüt
Türkiye’de en başarılı startup projelerinden biri olan paraşüt, şirketlerin en temel ihtiyacı olan finansal kontrol ve denetim hizmetleri sunuyor. Teknolojik dönüşümü çok iyi yakalayan ve bunu ihtiyaçları gidermek ve çözüm sunmak amacıyla kurgulayan paraşüt, web tabanlı bir finans programı özelliği taşıyor. İstisnasız her şirketin bütçe planlama gibi sabit finansal işlemleri bulunuyor. Paraşüt platformunda, tüm şirket verileri bulut sisteminde saklanıyor. Paraşüt, düzenli yedeklemeleri de alınan veriler için, internet erişimi olan her yerden kullanma ve yönetme imkanı sunuyor. Tüm mobil cihazların ve ios / android gibi işletim sistemlerinin desteklediği paraşüt uygulaması, kullanıcılarına tüm finansal alanlarda kolaylık sağlıyor.
Onedio
Türkiye’de B2C iş modelleri içerisinde, sınırlı sayıdaki startup projelerinden olan Onedio, zengin içerikleri ile kullanıcılar tarafından yoğun ilgi görüyor. 2011 yılında web sitesi olarak kurulan Onedio, “Buzzfeed”’den esinlenerek hayata geçirilen startup projesi olarak biliniyor. İnternette geçirilen sürelerin gittikçe uzadığını fark eden ve bunu her startup projesinde olduğu gibi ihtiyacı karşılayan çözümlere dönüştüren Onedio, kullanıcıları için eğlenceli bir platform özelliği taşıyor.
İyzico
2013 yılında iki genç girişimci tarafından kurulan İyzico, ülkemizde en sık kullanılan ödeme sistemlerinden biri oluyor. İyzico, E-Ticaret şirketlerinin, işletmelerin ve bireysel kullanıcıların güvenle tercih ettiği, ödeme altyapısı hizmeti sunuyor. B2B iş modelinde yer alan İyzcio’nun, 20.000’nin üzerinde kurumsal ve bireysel müşterisi bulunuyor. Müşterilerine ödeme altyapısı ve destek hizmeti veren İyzico, hizmetlerini her geçen gün daha da iyileştirmek için çalışıyor. Mobil uygulama seçeneği de bulunan İyzico, verdiği hizmet kalitesi ile ülkemizde en başarılı startuplar arasına giriyor.
FitWell
2014 yılında kurulan, fitness programları ve koçluk hizmetleri sunan FitWell, Türkiye’nin en başarılı startupları arasında gösteriliyor. Profesyonel sporcularla da işbirlikleri olan şirketin, mobil uygulama hizmeti de bulunuyor. Kilo vermek, spor aktivitelerini hayatına dahil etmek isteyenlere destek sunan FitWell, ihtiyaca yönelik başarılı çözümleri ile alternatifleri arasından ön plana çıkıyor.
Getir
Yine ülkemizden bir örnek olan Getir, müşterisinin ihtiyacı olan ürünleri, maksimum 10 dakika içerisinde teslim etmeyi amaçlayan, mobil market uygulaması olarak tanımlanıyor. Özellikle son dönemde popüler uygulamalar arasına giren Getir, ülkemizdeki başarılı startup örneklerinden biri oluyor. Sunduğu hizmet kalitesi ve çözümler ile her geçen gün kullanıcı sayısını arttırıyor.