İnternet kullanımının her geçen gün arttığı günümüzde, teknolojik gelişmelerde bu yönde ilerlemektedir. Üzerinde yürütülen çalışmaların sürmekte olduğu Li-Fi, yeni bir kablosuz bağlantı teknolojisi olarak tanımlanmaktadır. Li-Fi “Light Fidelity” mucidi ise Akademisyen ve Mobil İletişim Profesörü olan Harald Haas olarak açıklanmaktadır.
Haas ekibi ile birlikte laboratuar ortamında yaptığı testlerde, bu yeni teknolojinin Wi-Fi bağlantılarına göre 100 kata varan hızda veri aktarımları sağlayabileceğini ortaya koymaktadır. Li-Fi teknolojisi tıpkı Wi-Fi gibi kablosuz olarak çalışmaktadır. Ancak aralarındaki temel fark, Li-Fi bağlantısının radyo sinyalleri ile değil LED ışıklar üzerinden veri aktarımı gerçekleştirmesidir. Uzun yıllardır LED ampuller yardımıyla veri aktarımı üzerine çalışan Profesör Haas, Li-Fi sistemi ile çalışan ilk modeli yaratarak sektöre imza atmayı başarmıştır.
Li-Fi Çalışma Sistematiği
Profesör Haas Li-Fi sistemini oluşturmadan önce LED ampuller üzerinden güneş pillerine, oradan da dizüstü bilgisayarlara video aktarımı gerçekleştiren bir teknoloji yaratmıştır. Bunun üzerine çalışmalarını derinleştiren Haas, Li-Fi sistemi ile teknoloji geleceğini farklı bir boyuta taşımıştır. Li-Fi çalışma sistematiği Wi-Fi sistemlerine benzer şekilde, çift yönlü olarak, kablosuz ağlar üzerinden işlemektedir. Li-Fi teknolojisini öne çıkaran özelliği ise kablosuz bağlantı hızının çok daha yüksek olması olarak gösterilmektedir. Li-Fi teknolojisi temel olarak OWC “Optik Kablosuz Haberleşme” sisteminin alt kümesi olarak da tanımlanmaktadır.
Li-Fi teknolojisi aynı zamanda RF “Radio Frequency” haberleşme sistemlerinin de tamamlayıcısı olma görevi üstlenmektedir. RF haberleşme kısaca, bir alıcı ve bir verici arasında gerçekleşen, radyo frekansları ile iletilen veri transferi olarak tanımlanmaktadır. Li-Fi, günümüzde mevcut olarak kullanılan tüm bu sistemlerin bir üst versiyonu olarak görülmektedir. Li-Fi teknolojisi çalışma sistematiğinde ışık dalgalarının yanında, kızılötesi ve ultraviyole spektrumlarda kullanılmaktadır. “Işık Hızında İnternet” tanımını birebir karşılayan Li-Fi teknolojisinin yakın gelecekte Wi-Fi sistemlerinin yerini alması beklenmektedir.
Li-Fi Teknolojisi ve Sağlayacağı Avantajlar
Li-Fi teknolojisi Visible Light Communication “Görünür Işık İletişim Sistemleri” kategorisine alınmaktadır. Li-Fi teknolojisinin bu kategoride yer alma nedeni de Li-Fi teknolojisinin ışık alıcısı, dedektör ve alınan sinyallerin işlenerek aktarılmasına yardımcı olan ekipmanlardan oluşmasıdır. Bu sistem kablosuz bağlantıyı mümkün kılarken, hız faktörünü çok daha fazla arttırma kapasitesindedir. LED lambaların temel özelliklerinin yarı iletken olması, iletilen enerjilerin çok daha kısa sürelerde hedeflerine varmasını sağlamaktadır. LED lambalarda kullanılacak olan sinyal iletim sistemleri de verilerin ışık hızında iletilmesini mümkün kılacaktır. Li-Fi teknolojisinin günlük yaşam rutinlerine sağlayacağı avantajlar ise aşağıdaki gibi açıklanmaktadır.
- Dijital teknolojilerde kullanılan radyo frekansları mevcut internet hızını olumsuz yönde etkilemektedir. Li-Fi sistemleri ışık iletimleri ile çalıştığı için veri aktarım hızının 10.000 kata kadar artması beklenmektedir.
- Artan hız oranı veriye erişimi çok daha hızlı hale getirirken, iş hayatındaki akışı da olumlu yönde etkileyecektir.
- Günlük internet kullanımındaki video, ses dosyalarının indirme işlemleri saniyeler içerisinde gerçekleşebilecektir.
- Li-Fi sisteminde tek bir ana cihaz üzerinden 100’ün üzerinde cihazın internet bağlantısı kurması mümkün hale gelecektir.
- Çoklu cihaz opsiyonu IoT “Nesnelerin İnterneti” teknolojilerinin daha aktif kullanılmasını destekleyecektir.
- Li-Fi teknolojisinin ışık sistemleriyle çalışması nedeniyle, aydınlatma alanında 100 kata varan enerji tasarrufu sağlayabilecektir.
- Radyo frekansları üzerinden işleyen Wi-Fi sistemleri nedeniyle insan bedeninde oluşan baş ağrıları, beklenmeyen hastalıklar gibi risk faktörleri tamamen ortadan kalkacaktır.
- Birçok sektörde aktif olarak kullanılan otomasyon sistemleri, Li-Fi teknolojisinin sağlayacağı “Saniyede 224 Gbps” veri transfer hızıyla verimliliği ve üretim kapasitesini 100’lerce kat arttıracaktır.
Li-Fi / Wi-Fi Karşılaştırması
Li-Fi teknolojisinin geleceği nasıl şekillendireceği şimdiden merak konusu olmaktadır. Henüz tasarım aşamasında olması rağmen, elde edilen somut veriler Li-Fi teknolojisi ile Wi-Fi sistemleri arasında kıyaslama yapabilmeyi mümkün hale getirmektedir. Li-Fi / Wi-Fi kıyaslaması ile bu yeni teknolojinin öne çıkan avantajları aşağıdaki gibi sıralanmaktadır.
Hız Faktörü
Li-Fi **** Wi-Fi ***
Mesafe Faktörü
Li-Fi * Wi-Fi **
Veri Yoğunluğu
Li-Fi *** Wi-Fi *
Güvenlik Faktörü
Li-Fi *** Wi-Fi **
Mevcut Güç Kapasitesi
Li-Fi *** Wi-Fi *
İletim ve Çekim Gücü Kapasitesi
Li-Fi *** Wi-Fi **
Ekolojik Faktör
Li-Fi * Wi-Fi **
Cihaz Kapasitesi
Li-Fi *** Wi-Fi ***
Parazit Oluşturma Faktörü
Li-Fi * Wi-Fi ***
Malzeme İçeriği
Li-Fi *** Wi-Fi **