AileNasıl YapılırNedir?SağlıkYaşam

Evcil Hayvan Sigortası Nedir? Nasıl Sigorta Yapılır?

Evcil Hayvan Sigortası, yaşamlarımızı paylaştığımız patili dostlarımızın, olası sağlık sorunlarında, tedavilerinin yürütülmesi için destek sunan bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Can dostlarımızın acil ve öncelikli sağlık müdahalelerinin ve tedavi süreçlerinin yerine getirilmesi için maddi destek sağlayan evcil hayvan sigortasından yararlanmak giderek daha popüler hale geliyor.

Sigorta, özel şartlar belirtilmedikçe ve genellikle, 6 aydan büyük ve maksimum 10 yaşını geçmeyen, aşıları tamamlanmış olan, kedi ve köpekleri kapsam alanına alıyor. Sigorta sözleşmesinde yer alan tedavileri ve ilgili tedavilerin giderlerini karşılayan evcil hayvan sigortası, sevimli dostlarımızın sağlığını güvence altına almak için oluşturuluyor. İşbirliği yapılan sigorta acentesine ve sözleşme içeriğine göre değişiklik gösterse de evcil hayvan sigortası, acil ve beklenmeyen durumlarda oluşan birçok tedavinin giderlerini karşılayabilir.

Evcil Hayvan Sigortası Kapsamı

İçerisinde bulunduğumuz internet çağı, hepimizi doğadan ve doğal yaşamdan uzaklaştırıyor. İnsanlar beden, zihin ve ruh sağlıklarını dengelemek için hayvanlarla bağlarını güçlendirme eğilimi gösteriyor. Bunu yapmanın en kolay yolu da evcil hayvan sahiplenmekten geçiyor. Bir can dostu ile birlikte yaşamak hem insanlar hem de sahiplenilen evcil hayvan için olağanüstü deneyimler sunuyor.

Patili bir dost sahiplenmek aynı zamanda onun temel ihtiyaçlarını ve sorumluluğunu da üstlenmek anlamına geliyor. Evcil hayvan sigortası bu noktada hayvan sahiplerine işlevsel çözümler sunuyor. Yaşam akışı içerisinde öngörülemeyen sağlık sorunlarında, patili dostlarımızın sağlık giderleri, sigorta şirketleri tarafından karşılanabiliyor. Evcil hayvan sigortası kapsam alanı ise aşağıdaki şekilde belirtiliyor.

Acil Sağlık Giderleri Teminatı

Evcil hayvan sigortasının acil sağlık giderleri teminatları ise şöyle sıralanıyor.

  • Yaşanan trafik kazası sonrası, ihtiyaç duyulan tüm acil tedavi giderlerinin karşılanması
  • Yüksek bir mesafeden düşen patili dostun yaralanması durumunda, yapılan acil müdahale masraflarının karşılanması
  • Herhangi bir enfeksiyon nedeniyle oluşan göz sağlığı sorunlarının tedavisinin karşılanması
  • Olası kaza durumlarında göz sağlığı ile ilgili tedavilerin masraflarının karşılanması
  • Yaşanan yanık durumlarında, acil tedavi uygulama giderlerinin karşılanması
  • Elektrik çarpması nedeniyle oluşan sağlık sorunlarının tedavilerinin karşılanması
  • Yabancı bir cismin yutulmasına bağlı olarak yaşanan zehirlenmelerin tedavi giderlerinin karşılanması
  • Can dostlarımızın patilerine yabancı bir cismin batması, kesik oluşması gibi durumlarda yapılan acil müdahalelerin karşılanması
  • Böcek, arı sokması gibi durumlarda karşılaşılan sağlık sorunlarında destek sunulması
  • Aşırı soğuk yada yüksek sıcaklıklarda patili dostlarımızın sağlık sorunu yaşamaları durumunda yapılan müdahalelerin masraflarının karşılanması
  • Yüzme sırasında meydana gelebilecek boğulma durumlarında gerekli tedavilerin karşılanması
  • Diğer patili dostlarla yaşanan olası kavga durumlarında, acil müdahale gerektiren tedavilerin karşılanması

Kayıp Arama Teminatı

Evcil hayvanlar her ne kadar evlerde yaşamaya uygun ve alışkın olsalar da doğada vakit geçirmek onlar için öncelikli ihtiyaçları arasındadır. Sabah ve akşam rutinleri başta olmak üzere, sahipleri ile birlikte dışarıya çıkan patili dostlarımızı tasmaları olmadan serbest bırakmak, risk faktörlerini içerisinde barındırır. Olası bir kaçma yada kaybolma durumunda evcil hayvan sigortası devreye girebilir. Sigorta sözleşmesi içeriğine bağlı olarak, evcil hayvan sahipleri can dostlarını kaybettiklerinde, sigorta şirketinin kayıp arama teminatlarından yararlanabilir. Bu teminatlar, kayıp ilanı oluşturma, belirlenmiş limitler dahilinde ödül verme gibi içerikleri kapsayabilir. Kayıp arama ilanı giderleri ve ödül miktarları, evcil hayvan sigortası ile karşılanabilir.

Üçüncü Şahıs Mesuliyet Teminatı

Evlerini evcil hayvan dostları ile paylaşan kişiler, bazı durumlarda patili dostlarını üçüncü kişilere emanet edebiliyor. Bu durum genellikle iş yada tatil seyahatleri gibi durumlarda ortaya çıkıyor. Yakın bir arkadaşa yada pet pansiyonlara emanet edilen evcil hayvanlar, ilgili süre içerisinde yaşadıkları bazı durumlarda sigorta teminatından yararlanabiliyor. Üçüncü şahıs mesuliyet teminatı, evinin dışında barındırılan evcil hayvanın başka insanlara, evcil hayvanlara yada eşyalara zarar vermesi halinde devreye giriyor. Olası hasar yada üçüncü şahıs tedavi masrafları sigorta şirketleri tarafından, oluşturulan sözleşme içeriğinde göre karşılanabiliyor.

Evcil Hayvan Sigortası Teminat Limitleri

Evcil hayvan dostları için yapılan sigorta teminatları, yukarıda belirtildiği gibi üç ayrı kategoride ele alınıyor. Her bir teminat için oluşturulan limitler de, sigorta kapsamı sözleşme maddelerine göre belirleniyor. Yurt dışında uzun yıllardır popülerliğini koruyan evcil hayvan sigortası, günümüzde ülkemizde de sıklıkla tercih ediliyor. Türkiye’de merkezlenmiş sigorta şirketlerinden 20’den fazlası, evcil hayvan sigortası çözümleri ile evcil hayvan sahiplerine hizmet veriyor. Evcil hayvan sigortası teminat limitleri ise aşağıdaki şekilde belirtiliyor.

  • Acil sağlık giderleri teminatı: 5.000 TL / 7.000 TL arasında değişiyor
  • Kayıp arama ilanı ve ödül teminatı: 250 TL / 1.000 TL arasında değişkenlik gösteriyor
  • Üçüncü şahıs mesuliyet teminatı: 3.000 TL / 5.000 TL arasında değişiyor

Evcil Hayvan Sigortası Teminatına Alınmayan Kriterler

Evcil hayvan sigortası birçok kapsama alanını içerisinde barındırıyor olsa da bazı durumlar teminat sözleşmesi dışında kalabiliyor. Bunlar;

  • Söz konusu evcil hayvanda mikroçip uygulamasının bulunmaması
  • Doğal hastalıklar, yaralanmalar gibi durumlarda oluşan vefat nedeniyle tazminat ödenmemesi
  • Acil tedavi sürecinde durumu stabilleşen evcil hayvanın, öncelikli olmayan ilaç ve protez giderlerinin karşılanmaması
  • Yarışlarda, oyunlarda yada sokak dövüşlerinde yaralanma yaşayan evcil hayvanların tedavi masraflarının karşılanmaması
  • Söz konusu evcil hayvanın 6 aydan küçük yada 10 yaşından büyük olması
  • Evcil hayvanın rutin aşılarının eksik bulunması
  • Evcil hayvan sigortası sözleşmesinde belirtilen, anlaşmalı veterinerler dışında uygulanan tedavilerin karşılanmaması
  • Evcil hayvanın doğal nedenlerle yüksek ateş yaşaması sonucunda ortaya çıkan hastalıklara ait tedavi masraflarının karşılanmaması
  • Aciliyeti bulunmayan müdahalelerdeki tedavi giderlerinin karşılanmaması

Evcil Hayvan Sigortası Nasıl Yapılır?

Evcil hayvan sigortası, ülkemizde birçok sigorta şirketi tarafından yapılmaktadır. Evcil hayvan sigortasını başlatmak için, seçilen bir sigorta acentesi yada şirketi ile iletişime geçmek yeterli olmaktadır. teknolojik avantajlar, sadece internet üzerinden bile evcil hayvan sigorta poliçesini hemen başlatmayı mümkün kılmaktadır. Evcil hayvan sigortası yaptırmak isteyenler, aşağıda önerilen sigorta şirketlerinin resmi web siteleri üzerinden başvurularını gerçekleştirebilirler.

Evcil hayvan sigortası yaptırmaya karar verenlerin unutmaması gereken noktalar ise aşağıdaki şekilde belirtilmektedir.

  • 5199 sayılı Hayvan Koruma Kanunları çerçevesinde, ülkemizde üretim yapılması, satılması ve sahiplenilmesi yasalarla sınırlandırılmış olan hayvanlar, sigorta teminatı kapsamı dışında tutulmaktadır.
  • İlgili kanunun 14.maddesi uyarında yasaklanmış ve sınırlandırılmış hayvan cinsleri arasında Pitbull Terrier ve Japanese Tosa bulunmaktadır.
  • İlgili kanun maddeleri gereğince, evcil hayvan sigortası yapılacak söz konusu hayvanların yasal kimliklerine (Mikroçip) sahip olması gerekmektedir.
  • Evcil hayvan sahiplerinin, can dostlarını mutlaka ilgili belediyeye kayıt ettirmeleri ve mikroçip uygulamalarından yararlanmalarını sağlamaları önerilmektedir.

Hülya Ergün

2014 yılından beri kurumsal şirketlere sosyal medya hesap yönetimi konusunda destek vermekteyim. Content Writers Turkey (CWT) üyesiyim. Aynı zamanda, Türkiye’nin önde gelen içerik ajanslarında freelance olarak içerik yazarlığı yapmaktayım. Okumaya, araştırmaya, yazmaya ve yaratıcılığa açık her alana ilgi duyuyorum. Yoga ve meditasyon pratikleri ile enerjimi dengeliyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu