Nedir?Teknoloji

E-Ticaret Nedir? E-Ticaret Sitesi Kurma Rehberi

Teknolojik gelişmelerin sunduğu yenilikler, kişisel ve global anlamda yaşam biçimlerini farklı bir yönde şekillendirmeye başlamıştır. Çalışma modellerinden, tüketim alışkanlıklarına, sosyal faaliyetlerden, iletişim kurma biçimlerine kadar pek çok alan, yeni Dünya düzenine adapte olmaya başlamıştır.

Daha önce geleneksel yollarla kurulan bağlar, günümüzde sosyal medya araçları üzerinden yapılmaktadır. Bu dönüşüm içerisinde yer alan tüketicilerin alışveriş rutinleri de, dijital platformlara taşınmıştır.  1995 yılından itibaren hayatımıza giren internet kullanımı, ticaret faaliyetlerinin de dijitale taşınmasına kanal oluşturmuştur. Günümüzde tüm reklam, pazarlama ve tanıtım çalışmaları, dijital mecralar aracılığıyla internet üzerinden gerçekleştirilmeye başlamıştır. 

Tüketiciler, internet ortamında bir web sitesi ya da sosyal medya profili bulunmayan markalara şüpheyle yaklaşmaktadır. Açılımı “Elektronik ticaret” olan, internet üzerinden, yasalar çerçevesinde, her türlü ürünün satılması ile yapılan ticaret faaliyetlerine E-Ticaret denilmektedir.

E-Ticaretin en büyük avantajı ise çevrimiçi ortam aracılığıyla ürün alım / satımını gerçekleştirebilmek, satın alma işlemlerinde kullanılan ödeme aktarımlarını da, internet ortamında kolayca sağlayabilmektedir. E-Ticaret internet üzerinde var olan Web siteleri aracılığıyla işlemektedir.

E-Ticaret yapmayı kolaylaştıran büyük kurumsal şirketler olduğu gibi kişisel web siteleri ya da sosyal medya araçları üzerinden de E-Ticaret yapmak mümkündür. Yazımızın devamında “E-Ticaret nasıl yapılır?” sorusunun yanıtını ve E-Ticaret sitesi kurmanın yollarını bulabilirsiniz.

E-Ticaret Nasıl Yapılır?

Dünya çapında ve ülkemizde E-Ticaret ekosistemi her geçen gün daha fazla hedef kitleyi etkisi altına alıyor. Tüketicilerin temel ve özel ihtiyaçlarını internet üzerinden daha kolay ve hızlı bir şekilde karşılamasına destek olan E-Ticaret, büyük ve orta ölçekli tüm işletmeler için, geniş bir satış ağı imkanı sunuyor. Teknolojik dönüşümün en somut göstergelerinden biri olan E-Ticaretin popülerliği ve geçerliliği, online satış yapmayı hedefleyenler için de güçlü bir araç olma özelliği taşıyor. İnternet üzerinden satış yapmayı düşünenler için “E-Ticaret nasıl yapılır?” sorusu gündeme geliyor. 

E-Ticaret yapmak isteyenler için, önerilen akış aşağıdaki şekilde belirtiliyor;

  • Bir iş planı oluşturun
  • İş yapma fikrinizi, ne satmak istediğinizi netleştirin
  • Hangi sektörde yer alacağınızı belirleyin
  • Resmi işlemlerinizi başlatın, vergi mükellefi olma koşullarını yerine getirmek için başvurunuzu tamamlayın
  • Bütçe plânlamanızı oluşturma adımlarınızı tamamlayın
  • E-Ticaret sitesi için güvenli bir altyapıya sahip yazılımı seçin
  • Sitenizin tasarımı ve ürünlerin doğru bir şekilde sergilenmesi için uzman desteği alın
  • Ürünlerinizin satış, pazarlama ve tanıtım çalışmalarında kullanacağınız kanalları belirleyin
  • Sosyal medya reklamlarını, Dijital pazarlama kanallarını çalışmalarınıza dahil edin
  • Ödeme seçeneklerinizi geniş tutun. Havale / EFT / Kapıda Ödeme / Kredi Kartı / Banka Kartı ödeme yöntemlerinde yer verin
  • Kargo fırsatları yaratın. Ücretsiz kargo alternatifini satış işlemlerine dahil edin
  • Periyodik olarak promosyon ve indirimler ile hedef kitlenizi genişletin
  • Sürekli müşteri oluşturma çalışması için, ürün kargolarınıza küçük hediyeler ekleyin
  • Mutlaka müşteri memnuniyetini önceliğinize alan çalışmalar yapın

E-Ticaret Türleri Nelerdir?

E-Ticaret faaliyetleri ile sektöre giren birçok işletme, online satışlardaki ürün çeşitliliğinin de artmasına neden olmuştur. Geniş ürün yelpazesiyle satış yapma yoluna giden E-Ticaret şirketleri sayesinde, aktif satış cirolarında yüksek oranda artış olduğu da gözlemlenmektedir.

Google ve diğer arama motorlarında arama hacmi yüksek ürünler baz alınarak oluşturulan E-Ticaret satış stratejileri, “Hangi E-Ticareti yapmalıyım?” sorusunu da beraberinde getirmektedir. Yeni bir E-Ticaret sitesi kurmak, küçük ya da büyük ölçekli bir satıcı olmak ya da evden E-Ticaret yapmak isteyenler için, E-Ticaret türlerinin incelenmesi, doğru bir başlangıç için fikir oluşturmaya destek olacaktır. 

E-Ticaret türleri aşağıda sıralanmaktadır;

İşletmeden Tüketiciye B2C (Business To Customer): Web siteleri üzerinden gerçekleştirilen E-Ticaret faaliyetlerinin en bilinen ve en çok kullanılan yöntemi B2C’dir. Bu sistem, tüketiciye Web siteleri ve sanal mağazaları yoluyla, direk satış yapanları içerisine almaktadır. B2C, internet aracılığıyla oluşturulan mağazacılığı ifade etmektedir. Sistemin işleyişi; müşterilerin sanal mağazalardan ya da Web sitelerinden ürünlerini sipariş vermesi ve online ödeme seçeneklerini kullanması ile yürütülmektedir.

Sistemdeki ödeme işlemleri sanal pos alt yapısıyla işlemekte ve yüksek güvenlik yazılımları ile koruma altına alınmaktadır. B2C sistemi, müşterilerine 7 / 24 sipariş oluşturabilme imkanı sunmaktadır. Müşteri portföyüne aracı olmadan, Web sitesi yazılımları ve interaktif uygulamalar yoluyla ulaşan satıcılar, tüm istek ve talepleri, şikayetleri de bu yazılımlar sayesinde anında takip etme ve müdahale edebilme şansını yakalarlar. Çalışan sayısını minimumda tutmak, araç, mağaza kirası gibi sabit giderlerden muaf olmak, B2C sisteminde yer almak isteyenler için büyük bir avantaj sunmaktadır.

İşletmeden İşletmeye B2B (Business To Business): B2B E-Ticaret türünün temel zeminini, işletmelerin internet aracılığıyla birbirlerine mal ya da ürün satma faaliyetleri oluşturur. B2B, aynı zamanda işletmeler arasında bilgi alışverişi sağlanmasını, finansal işlemlerin uygulanmasını da içeren bir sistemdir. B2B sisteminde tüm işlemler internet ortamında gerçekleştirildiği için, çok daha hızlı ve yüksek verim kapasiteli işleyişe sahiptir.

B2B sistemi diğer E-Ticaret türlerine göre daha az kullanılan bir sistem özelliği taşımaktadır. Sektörel ağ özelliği taşıyan B2B, işletmeler arasında işlem yükünü hafifletmeyi amaçlayan, kapsamlı bir şekilde çalışan, teknik yapı hizmeti sunmaktadır. B2B sitelerinde tüm alım ve satım işlemleri elektronik ortamda gerçekleştirilmektedir. Bu da işletmeler için maliyetleri düşürmektedir. En kârlı ve düşük fiyatı veren işletmeyi tercih seçeneği sunan sistemde, tedarik zincirinde yapılan tüm harcamalar da ciddi oranlarda azalmaktadır.

Tüketiciden İşletmeye C2B (Consumer To Business): Alışılmış E-Ticaret türlerinin tam tersi şekilde bir işleyişe sahip olan sistem C2B, işletmeden tüketiciye değil, tüketiciden işletmeye yapılan satış faaliyetlerini ifade eden bir modeldir. Farklı sektörlerde freelance işler yapan kişilerin işletmelere teklif vermesi, tüketicilerin az kullanılmış eski eşyalarını işletmelere belirli hediye çeki karşılığında iletmesi gibi örnekler C2B sistemi içerisinde yer almaktadır.

Tüketiciden Tüketiciye C2C (Consumer To Consumer): C2C sistemi, tüketicilerin internet üzerinden, kendi aralarında yapmış olduğu E-Ticaret faaliyetlerini ifade etmektedir. Bu sistemde tüketiciler, online platformlar aracılığıyla bir araya gelirler. Ürün ve hizmetlerini sergilerler. İnternet üzerinden, birbirlerinin ürünlerini satın alma imkanına sahip olurlar. C2C sisteminde alıcı da, satıcı da tüketicidir. E-Ticaretin gerçekleştiği online platform ise C2C sisteminde yer alan tüketiciler için sadece aracı olmaktadır. 

E-Ticaret Sitesi Nasıl Kurulur?

E-Ticaret, ürün ya da hizmet alım / satım işlemlerinin online platformlar aracılığıyla işlediği bir sistemdir. E-Ticaret faaliyetlerinde, dijital pazarlama kanallarından yararlanılarak, kısa sürede büyüme hacmi genişletilebilir. E-Ticaret yapmak isteyenler için öncelikli adım, vergi dairesinden “E-Ticaret nace kodu” alarak, süreci başlatmaları olmaktadır.

E-Ticaret ana sözleşme örneği” ile başvurusu yapılan, E-Ticaret faaliyetleri için zorunlu tutulan “Nace kodu” resmi gazetede “47.91.14 / Radyo, TV, Posta yollarıyla ya da internet aracılığıyla yürütülen perakende ticareti” ifade etmektedir. Başvurusu tamamlanan ve online satış için resmi olarak tescillenen tüzel ya da gerçek kişiler E-Ticaret yapmaya baslayabilirler. 

E-Ticaret sitesi kurma rehberi ile aşağıdaki adımları takip ederek sitelerini nasıl kuracaklarını belirleyebilirler;

  • E-Ticaret yapılacak platform belirlenir
  • Hedef kitle çalışması yapılır
  • Demografik bilgiler değerlendirilerek, hedef kitleye uygun ürün kategorisi oluşturulur
  • Sipariş karşılama sistemleri kurulur
  • Siteye ödeme sağlayıcı yazılımlardan en uygun olanı seçilir
  • Tasarımın satış odaklı, ürünlere kolay erişim sunacak şekilde yapılması önerilir
  • Marka stratejisi oluşturulur
  • İşletme yapısı belirlenir
  • Pazarlama kampanyaları başlatılır

Yukarıda yer alan E-Ticaret sitesi kurma işleyişini izleyerek, gerek duyuyorsanız “E-Ticaret eğitimi” alarak, kendi sitenizi kurabilir ya da hazır E-Ticaret sitesi yazılımlarından birini seçerek, profesyonel hizmet desteği ile işletmenizi internete taşıyabilirsiniz. 

Amazon’da E-Ticaret Nasıl Yapılır?

E-Ticaret yapmak isteyenlerin en çok arattığı sorgulama, “E-Ticaret amazon” olmaktadır. Jeff Bezos tarafından 1994 yılında kurulan Amazon, önceleri sadece kitap satışı üzerine odaklanan bir E-Ticaret sitesi özelliği taşıyordu. Sonraki yıllarda ürün yelpazesini genişletmiş, Dünya pazarına açılan Amazon, içerisinde tüketicilerin tüm ihtiyaçlarını bulabilecekleri online satış platformuna dönüşmüştür. 2018 yılında açılan Amazon Türkiye, ülkemizde E-Ticaret sektöründe yer almak isteyen satıcılar için büyük bir fırsat yaratmıştır.

Amazonun sunduğu fırsatlardan biri de, mevcut satıcılarına kendi kargo sistemlerinden yararlanma imkanı sunması olmaktadır. Ayrıca, Amazon sistemine dahil olan satıcılar, Amazon’un kendi içerisinde oluşturduğu reklam özelliklerini de kullanabiliyorlar. Bunun gibi pek çok avantaj sunan Amazon sisteminde mağaza sahibi olmak için, satıcı hesabının oluşturulması gerekmektedir. Satıcı hesabı olan herkes, ürünlerini Amazon üzerinden tanıtma ve satma imkanına sahip olmaktadır. 

Amazon üzerinden E-Ticaret yapmak isteyenler için mağaza açma resmi belgeleri ise aşağıdaki şekilde belirtilmektedir;

  • Hesap bakiyesinin yeterli olmadığı durumlarda kullanılmak üzere, satıcının kredi kartı bilgileri
  • İletişim kurulacak satıcının telefon bilgileri
  • Şirketin kaydının gerçekleştirilebilmesi için, şirket kayıt bilgileri
  • Şirketin sicil numarası, Mersis numarası ve vergi numarası ile beraber açık adres bilgileri
  • Birincil irtibat kişisinin kimlik bilgileri
  • Satış sonrası bakiyenin yatırılması için, satıcının banka hesap bilgileri gerekmektedir

Amazon sisteminde satıcı hesabı oluşturulduktan, tüm gerekli bilgiler yüklendikten hemen sonra, Amazon üzerinden ürünlerin listelenmesine başlanabilmektedir.  Amazon’da mağaza açarak satıcı kategorisinde yer alma ücreti ise 99 TL olarak belirtilmektedir. Amazon komisyon oranları ise ürün çeşidine göre değişmektedir.

E-Ticaretin Avantajları Nelerdir?

E-Ticaret, internet ortamı içerisinde, belirli sistemler üzerinden gerçekleşen, satın alma işlemlerinin genel adıdır. Geleneksel ticaret faaliyetlerinin elektronik versiyonu şeklinde de ifade edilmektedir. E-Ticaret araçları ve E-Ticaret siteleri, mağaza maliyetleri, kira bedelleri olmadan satıcıların aktif olarak ticari faaliyetlerini gerçekleştirmelerine olanak sağlamaktadır. 

E-Ticaretin avantajları ise aşağıdaki şekilde belirtilmektedir;

  • Kurulum ve işletme süreç maliyetleri daha az olmaktadır
  • Diğer tüm ticari faaliyetlerin sabit giderlerine göre daha düşük maliyetli satış gerçekleştirme imkanı sunmaktadır
  • Marka bilinirliğini daha hızlı ve kolay şekilde arttırmayı desteklemektedir
  • 7 / 24 satış yapma imkanı sağlamaktadır
  • Online mağazalara, her an ve her mobil cihaz üzerinden erişim imkanı sunmaktadır
  • Ürünlerin daha hızlı satılmasını ve stokların daha hızlı tüketilmesini sağlamaktadır
  • Sosyal medya araçları ile kampanya ve indirimlerin duyuruları yapılarak, satışların artmasını desteklemektedir
  • Farklı kategorilerde sınırsız ürün seçeneğini tüketici ile buluşturur
  • Satış hedeflerinin daha kısa sürede gerçekleştirilmesi için avantaj sunmaktadır
  • Büyük işletmelere ve markalara rakip olma potansiyeli taşımaktadır
  • Hatalara daha hızlı müdahale edilerek, oluşabilecek zararın önüne geçebilmektedir
  • Sürdürülebilir, ölçülebilir, yeni stratejiler ile satış faaliyetleri güncellenebilir özelliktedir.

Hülya Ergün

2014 yılından beri kurumsal şirketlere sosyal medya hesap yönetimi konusunda destek vermekteyim. Content Writers Turkey (CWT) üyesiyim. Aynı zamanda, Türkiye’nin önde gelen içerik ajanslarında freelance olarak içerik yazarlığı yapmaktayım. Okumaya, araştırmaya, yazmaya ve yaratıcılığa açık her alana ilgi duyuyorum. Yoga ve meditasyon pratikleri ile enerjimi dengeliyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu