Nedir?TeknolojiÜrün

MacBook Pro İçin Üretilen M1 Çip ve Özellikleri

M1 çip; Apple tarafından geliştirilmiş olup, silikon çiplere geçiş aşamasında ilk tasarlanmış  olma özelliği taşıyor. Aynı zamanda 5nm teknolojisiyle de üretilmiştir. Sektörde lider bir performansa sahip olması yanında güçlü özellikleriyle çok dikkat çekiyor. Ayrıca verimlilik bakımından da olağanüstü olduğunu söyleyebiliriz. Apple, Mac cihazları için ilk ve özel M1 çipini tasarlamıştır. “Güçlü çip” olarak tanımlanan M1; güç verimliliğiyle küçük boyutun önemli olduğu Mac sistemlerine optimize edilmiştir. M1 çipi, System on a chip- SoC şeklinde tasarlanmıştır. 16 milyar transistöre sahip olmasıyla M1 çipi, Apple’in çip üzerine yerleştirmiş olduğu en yüksek transistör olduğunu söylenebilir. 

M1 Çip Ve Özellikleri Nelerdir?

Apple tarafından üretilen M1 çipi özellikleri bakımından yukarıda da bahsettiğimiz üzere çok dikkat çekiyor. M1 çipi, düşük güç tüketimine sahip silikondan üretilmiştir. O nedenle dünyadaki en hızlı CPU, yani merkezi işlem birimine de sahip olduğu biliniyor. Aynı zamanda dünyadaki en iyi CPU performansına ve kişisel bilgisayarlardaki çok hızlı entegre grafik teknolojilerini de barındırıyor. Bunların yanı sıra Apple Neural Engine teknolojisinin olduğu olağanüstü yapay öğrenme performansına da sahiptir. 

Genel olarak M1 çipinin özelliklerini ele aldığımızda; daha önce çıkan Mac’lerle karşılaştırıldığında CPU performansının 3.5 kat hızlı olduğu belirtiliyor. GPU-Grafik işlemci birimi performansı M1 çipinin 6 kat daha hızlıdır. M1 çipinin; yapay öğrenme performansıysa, 15 kat hızlı olduğunu söyleniyor. Çipin diğer önemli özelliğiyse, pil ömrünün 2  kat uzun olmasıdır. M1’i hem verimlilik hem de performans açısından ele aldığımızda, büyük avantajlar sunuyor. Özellikle Mac için en büyük adım olduğunu ifade edebiliriz. 

M1 çipi özellikleri

Mac için bugüne kadar üretilen çiplerin arasında M1 en önemlisidir. Benzerine zor rastlayacağımız bu çip; iPad, iPhone, Apple Watch cihazlar için özel tasarlanmıştır. Mac açısından ele aldığımızda yukarıda da bahsettiğimiz gibi yepyeni çağ başlangıcını ifade ediyor. Apple Donanım Teknolojileri Sorumlu Başkan Yardımcısı olan Johny Srouji  konuyla ilgili yukarıda değindiğimiz gibi bir açıklamaya imza attı. Verimliliğin, üstün performansın ve güçlü özelliklerin bir araya gelmesiyle M1 çip teknolojinin oluşturulmuştur. M1 çip; “Icestorm” adı verilen 4 adet yüksek verimli çekirdeklerden oluşmuştur. Ayrıca “Firestorm” adlı 4 tane yüksek performans çekirdekleriyle de tasarlanmıştır. Bu sistemde; önceden satışa sunulmuş olan İntel işlemcili modellerden farklı olarak daha çok optimize çalıştığını söyleyebiliriz. M1 çip aynı zamanda  ARM mimarisini kullanıyor. 

İntel İşlemci özelliğine sahip Mac’ler için derlenen uygulamalar, Rosetta 2 isimli yazılımla çalışmalarını sürdürüyor.  Çipin içerisinde bir bellek yer alıyor. Bu bellekte, “SIP” adı verilen yapı bulunması sebebiyle; grafik ve işlemci birimlerinin de yer aldığı dile getirilebilir. İşlemciyle, grafik birimlerinin birlikte bellekte kullanılması, “birleşik bellek” olarak isimlendirilir. Birleşik bellek; 8 GB ve 16 GB şeklinde piyasaya sunulmuştur. 

M1 Çip Avantajları Nelerdir?

M1 çip avantajları

Olağanüstü özellikleriyle dikkat çeken M1 çipin avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:

Olağanüstü Yapay Öğrenme Teknolojisine Sahip

Apple Neural Engine’in Mac’e getirilmesiyle birlikte yapay öğrenme görevlerininde çok hızlandığı söylenebilir. Görüntü işleme, video analizi ve ses tanıma işlemleri Mac’in olağanüstü performansa ulaşmasını sağlıyor. 

Dünyadaki En İyi Entegre Grafik Teknolojisi Sunuluyor

Kişisel bilgisayarların en hızlı entegre grafik teknolojilerine sahip olması, M1 avantajları içinde yer alıyor. M1’in olağanüstü verimliliğe ve performansa ulaşmasını sağlayan GPU; aynı anda ortalama 25.000 iş parçacığı çalıştırabiliyor. Ayrıca birden fazla 4K video akışlarını hatasız şekilde oynatabiliyor. Bunun yanında kompleks 3D sahneler adına render almayı da görev edinmiştir. M1 çipi, 2.6 teraflop aktarım hızıyla da dikkat çekiyor. 

System On a Chip Yer Alıyor

Önceden Mac’lerde, geleneksel G/Ç, CPU gibi çipler kullanılıyordu. M1 ile birlikte tüm teknolojiler bir araya toplandı ve “SoC” adlı yüksek performanslı yepyeni entegrasyon sistemi kuruldu. Yüksek bant genişliğine sahip olması yanında birleşik bellek mimarisi de aynı zamanda sunuyor.

8 Çekirdekli CPU’ya Sahip

M1 çipinin 8 çekirdekli; 4 adet yüksek performans çekirdeğinden ve 4 adet yüksek verimlilik çekirdekten oluştuğundan yukarıda bahsetmiştik. Bu yüksek performanslı çekirdeklerin tümü, üstün performans sağlamasıyla biliniyor. CPU çekirdekleri; geliştiricilerin 3 kat hızlı uygulama geliştirmelerini ve fotoğrafçılarında yüksek çözünürlüğe sahip fotoğrafları ışık hızıyla düzenlemelerini sağlıyor. Bu çekirdekler aynı zamanda; internette gezinme, E-postaları kontrol etme vb. günlük ve basit işlemleri verimli şekilde gerçekleştiriyor. Aynı zamanda pil ömrünü de daha iyi korumasıyla bu çekirdekler biliniyor. 

M1 İşlemcili MacBook Pro Özellikleri

M1 işlemcili MacBook Pro özellikleri

M1 İşlemcili MacBook Pro özellikleri sayesinde kullanıcılara kaliteli deneyim sunuyor diyebiliriz. MacBook Pro toplam, 1.4 ağırlığa sahiptir. Ekranı üzerine, 13.3 inç retina kurulmuştur. Ekranıysa, 2560*1600 piksel çözünürlükten oluşmuştur. 58.2 Wh yerleşik lityum polimer pil özelliğiyle de MacBook Pro dikkat çekiyor. 61W USB-C güç adaptörü piliyle beraber şarj edilebiliyor. 20 saat pil ömrünün olduğunu MacBook Pro’nun söyleyebiliriz. 

SSD desteği 2TB’a kadar çıkabiliyor. 

MacBook Pro yenisinin temel modeliyse, 8 GB RAM özelliğiyle piyasada yer alıyor. Kullanıcılar tarafından bu RAM kapasitesi 16 GB’a çıkarılabiliyor. M1 işlemcili MacBook Pro, gelişmiş özellikleriyle kullanıcıları cezbediyor. USB 4, Thunderbolt ve 2 adet USB- C portu destekleri de  MacBook Pro’nun bünyesinde yer alıyor. 

MacBook Pro; Touch Bar ve Touch ID teknolojilerini de içerisinde barındırıyor. MacBook Pro’yu Wi-Fi 6 desteği sunmasıyla da biliniyor.

M1’in Yenilikçi Diğer Teknolojileri

M1’in çok güçlü ve özel teknolojilerle donatıldığını belirtmiştik. Bu teknolojileri şöyle sıralayabiliriz:

  • Secure Enclave sistemini sunuyor.
  • USB 4 desteği, çevre aygıtlarıyla uyumlu Thunderbolt denetleyici ve 40 Gbps aktarım hızı hizmetlerini sunuyor. 
  • Hem çok güvenli hem de hızlı SSD performansıyla AES şifreleme özellikli yüksek performans depolama alama denetleme hizmeti yer alıyor.
  • Uzun pil ömrü, düşük güç tüketimi, muhteşem performans, yüksek verimlilikten oluşan şifre çözme motorları ve medya şifreleme kolaylıkları sağlıyor.
  • Görüntü sinyal işlemci özelliğiyle M1 çipi, yüksek kaliteli hizmetler görüntü ve videolarda veriyor. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu