Uzaktan Çalışma (Remote Working) Rehberi ve Araçları
Pandemi süreci ile birlikte popülerliği artan uzaktan çalışma “Remote Working”, bir kurum yada kuruluşa bağlı olarak çalışan kişilerin, işlerini ofis dışında yürütmelerini ifade etmektedir. Fiziki ofis ortamına ihtiyaç duyulmadan, aktif şekilde yürütülebilir olan uzaktan çalışma modeli, işlevselliği ile de dikkat çekmektedir. Çalışanlar, gerek evlerinde gerekse kendilerinin belirledikleri mekânlarda, bilgisayarlarının başında, iş yükümlülüklerini yerine getirebilmektedir.
Remote Working çalışma modeline adaptasyon özellikle Y kuşağı tarafından hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Küçük yada büyük ölçekli işletmeler, Covid-19 pandemisi sürecinde deneyimlemiş oldukları uzaktan çalışma modelini kalıcı hale getirebilmektedir. Günümüzde birçok işletme, çalışanlarını Remote Working iş modelini uygulamaya teşvik etmektedir. Uzaktan çalışma iş modelini destekleyen ve içerik kalitesini arttırmayı amaçlayan birçok araç ve yöntem de bulunmaktadır.
Uzaktan Çalışma Modelinin İşletmelere ve Çalışanlara Katkısı
Eurostat “Avrupa İstatistik Ofisi” tarafından oluşturulan veriler, dijital dönüşümün fiziki ofislerde aktif olarak bulunmak yerine uzaktan çalışma modelini yaygınlaştırdığını göstermektedir. Ülkemizde de Remote Working iş modelini uygulayan işletme sayısı her geçen gün artmaktadır. Markalar ve kuruluşlar, dijital dönüşümün sağladığı avantajları kullanmak için, işletme sermayelerini bu alana aktarmaya etmeye devam etmektedir.
Uzaktan çalışma modeli bireylere, daha özgür ve yaratıcı şekilde iş yapma alternatifi sunmaktadır. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan her bir çalışanın, ofisine ulaşmak için geçirdiği zaman aralığı düşünüldüğünde, uzaktan çalışma bireysel düzlemde birçok fayda sağlamaktadır. İşletmeler yıllık süreç planlamalarında, uzaktan çalışma modeli ile iş gücünün, motivasyonun ve çalışan performansının artışını gözlemlenmektedir.
Şirket bünyesinde yer alan ekip üyelerinin, mevcut bilgi ve tecrübelerini daha efektif bir şekilde kullanması, uzaktan çalışma modeli ile mümkün hale gelmektedir. İşletmelerin üretim artışlarına ve kar marjlarına olumlu şekilde yansıyan bu durum, daha fazla şirketin bu iş yapma modelini benimsemesine neden olmaktadır.
Uzaktan Çalışma Araçlarının Faydaları
Teknolojik gelişmelerle birlikte, uzaktan çalışma modelini destekleyen pek çok araca rastlanıyor. Çalışanların eş zamanlı olarak video konferanslar düzenlenebilmesi, haftalık ve aylık toplantılar organize edebilmesi, ekip içerisinde veri paylaşımında bulunulması, uzaktan çalışma araçları ile sağlanıyor. Uzaktan çalışma araçları kapsamı ise aşağıdaki şekilde açıklanabilir.
- Zaman yönetimi araçları ile uzaktan çalışmanın daha verimli hale getirilmesi
- Yapay zeka destekli iş takip sistemlerinin entegrasyonu ile kontrollerin uzaktan yürütülmesi
- Sesli ve görüntülü konferans araçları ile ekip buluşmalarının uzaktan yapılabilmesi
- Cloud sistemleri ile ekip üyelerinin mevcut veri ve dosyalarını dünyanın herhangi bir yerinde bulunan yöneticileri ile paylaşabilmesi
- Online iletişim ile çalışanların işlerine daha verimli şekilde odaklanması
Remote Working Modelini Destekleyen Araçlar
Remote Working çalışma modelinin yaygınlaşma nedenlerinden biri de ekonomik düzlemde sağladığı tasarruflar olarak gösterilmektedir. Yapılan araştırmalar, işletmelerin uzaktan çalışmayı aktif hale getirdiklerinde aylık 5.000$ tasarruf edebildiklerini ortaya koymaktadır. Çalışanların yemek masrafları, tüketilen elektrik miktarı ve diğer işletme giderleri göz önüne alındığında, uzaktan çalışma modelinin işlevselliği anlaşılmaktadır. Remote Working çalışma modelini destekleyen araçlar da çalışanlara her geçen gün daha fazla seçenek sunmaya devam etmektedir. Uzaktan çalışma modelinde kullanılan araçlar 5 ayrı kategoride ele alınır. Bunlar;
- Proje yönetiminde kullanılan araçlar
- Zaman yönetiminde kullanılan araçlar
- Video konferansların yürütüldüğü araçlar
- Görsel paylaşım araçları
- Ekip üyelerinin iletişimi sağlayan araçlar
Proje Yönetim Araçları Nelerdir?
Uzaktan çalışma modelinde kullanılan proje yönetim araçları, şirket çalışanlarının mevcut çalışmalarını ve performanslarını takip edebilmeyi sağlayan yazılımları ifade etmektedir. İK birimlerinin yeni işe alım süreçleri, şirket içi işlerin takip edilmesi, mesajlaşmalar ve veri aktarımları bu araçlar ile sağlanmaktadır. Günümüzde işlevselliği kanıtlanmış, popüler yönetim araçları ise aşağıdaki şekilde sıralanabilir.
Asana
Geçmişten günümüze en çok tercih edilen proje yönetim araçlarının başında Asana gelmektedir. Windows, iOS ve Android işletim sistemleri tarafından desteklenen Asana, ekip üyelerine birçok konuda çözümler sunmaktadır. Ücretsiz deneme sürümüne de sahip olan Asana, daha geniş kapsamlı hizmet almak isteyenler için Premium üyelik seçeneklerini de kullanıcıları ile buluşturur. Asana proje yönetim aracının sunduğu hizmet içeriği aşağıdaki şekilde belirtilir.
- Gmail, Google Workspace, Drive gibi 100’ün üzerinde yazılıma entegrasyon
- Listelerin, çalışma tablolarının, takvimlerin hızlı bir şekilde görüntülenmesi
- 50’in üzerinde hazır şablonun kullanılması
- Metin içerik ayarlarının yapılması
- Şirket dosyalarının farklı formatlarda paylaşılması
Monday
Her seviyeden kullanıcının kolay bir şekilde yönetebileceği arayüze sahip olan Monday, popüler proje yönetim araçlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Küçük ve büyük ölçekli tüm işletmelere hitap eden aracın hizmet paketlerinin ücretlendirmesi, kullanıcı sayılarına göre belirlenir. Monday aracının sunduğu avantajlar ise aşağıdaki şekilde ifade edilebilir.
- Proje birimlerinin zaman akışlarının kişisel takvimlere eklenebilmesi
- Farklı görevler için farklı renklerde konumlanma yapılması ve süreç takibinin kolaylaşması
- Kişiselleştirme ve düzenleme ayarlarının bulunması
- Lokasyon bazlı görevlerde, harita görünümlerinden yararlanılması
- Hazır şablonlar üzerinden yeni projelerin kolay bir şekilde oluşturulması
Workzone
Cloud (Bulut) tabanında işleyen Workzone proje yönetim aracı, işletmelerin çalışan sayılarına göre ücretlendirme seçenekleri sunmaktadır. Workzone aracının öne çıkan özellikleri arasında, markaların ve firmaların kendi logolarını ve imzalarını kişisel panellerine eklemeleri bulunur. Workzone proje yönetim aracının kullanıcılara sunduğu avantajlar ise şöyledir.
- Ekip üyelerinin eş zamanlı çalışabilmelerini destekleyen özellikler
- Hazır şablonlar üzerinden efektif projeler oluşturma
- Şirket belgelerinin karşılaştırılmasını sağlayan özellikler
- Bütçeleme ve giderlerin yönetilmesi
- Portfolyo yönetim ayarları
- Proje raporlarının ekip üyeleri ile paylaşılması
Wrike
Proje yönetim ekiplerinin çalışma akışını destekleyen en işlevsel programlardan biri de Wrike olarak gösterilmektedir. Tüm bilgisayar işletim sistemlerinde, iOS ve Android cihazlarda çalışan Wrike, uzaktan çalışma modelini daha verimli hale getirir. Wrike programının avantajları ise şöyledir.
- Görev sıralarının belirlenmesi
- Pratik düzenleme için “Sürükle-Bırak” özelliği
- Her seviyeden kullanıcıya hitap eden kolay arayüzü
- CRM entegrasyon özelliği
- Detaylı analiz ve raporlama yapabilme seçenekleri
- Kullanıcı panelinden tüm verilere erişim özelliği
Basecamp
Yeni nesil araçlardan biri olarak belirtilen Basecamp, ekip üyelerinin proje yönetimlerini pratik hale getirmektedir. Tüm web tarayıcıları, iOS ve Android cihazları üzerinden erişim sağlanabilen Basecamp programı kullanıcılarına, zamanlayıcıları, anımsatıcıları, yapılması gerekenler listesi, E-posta yönetimleri gibi farklı hizmet seçenekleri sunmaktadır. Basecamp proje yönetim aracının öne çıkan özellikleri ise aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır.
- Proje aşamalarının net tablolarla görüntülenmesi
- Şirket çalışanlarının eş zamanlı olarak koordine olabilmesi
- Mesaj panosunda, tüm ekip üyelerine ait mesajların tek bir panelde konumlanması
- Kişiselleştirilmiş takvim düzenlemesi
- Tüm ekip üyelerinin “Grup Chat” özelliği ile eş zamanlı sohbet edebilmesi
Zaman Yönetimi Araçları Nelerdir?
Uzaktan çalışma modelinin en büyük dezavantajlarından biri de zaman yönetimi konusunda yaşanan sıkıntılar olmaktadır. Ofis dışında, bağımsız mekanlarda işlerini yürüten çalışanlar, zamanlarını doğru kullanma konusunda zorlanabilir. İş performansını ve verimliliği direk etkileyen unsurlardan biri olan zaman yönetimi, bu konuda destek vermek üzere hazırlanan yazılımlarla çalışanların sistemli iş akışı gerçekleştirmesini mümkün hale getirir. Uzaktan çalışma modelinden yararlanılan popüler zaman yönetimi araçları ise aşağıda sıralanır.
Time Doctor
Ofis dışında çalışan ekip üyelerinin, çalışma saatlerinin takip edilmesini sağlayan Time Doctor programı, hem çalışanlar hem de işverenler için işlevsel çözümler sunmaktadır. Masaüstü ve mobil cihazlarla uyumlu şekilde çalışan program, Google Chrome tarayıcısında eklenti olarak da kullanılabilir. Çalışanların zaman kayıplarının önüne geçmeyi önleyen, daha odaklı ve verimli çalışmayı sağlayan Time Doctor, zaman yönetimi süreçlerinin iyileştirilmesi için hizmet vermektedir. 14 gün boyunca ücretsiz deneme sürümü de bulunan program, küçük ve büyük ölçekli işletmeler için farklı Premium paket seçeneklerini de bünyesinde barındırır.
Bitrix24
Şirketlere total çözümler sunma konusundaki başarısı ile tanınan Bitrix24, ekip üyelerinin iletişimlerinin yürütülmesi, veri yönetimleri, görevlerin planlanması, zaman yönetiminin programlanması gibi birçok konuda hizmet vermektedir. Çalışma sürelerinin takibi, İK birimlerinin yönetim işlemleri ve daha fazlası Bitrix24 programı üzerinden yapılabilir. Mac dahil olmak üzere tüm bilgisayar işletim sistemleri ile uyumlu şekilde çalışan Bitrix24, Android ve iOS cihazlarda da kullanılabilir. Ücretsiz deneme paketi de bulunan aracın, ücretli versiyonları ise kullanıcı sayısına bağlı olarak fiyatlandırılır.
Everhour
Everhour aracı zaman yönetimi dışında, bütçeleme, faturalandırma, bordro takibi gibi konularda da hizmet verir. Zaman yönetimini hem çalışanlar hem de işverenler açısından işlevsel hale getiren program, hatırlatıcılar ve bildirimler ile çalışanların iş akışlarına fayda sağlar. Everhour zaman yönetimi aracının entegre edilebildiği uzaktan çalışma uygulamaları ise şöyle sıralanır.
- Asana
- ClickUp
- Jira
- Basecamp
- Trello
Everhour aracı, dünya genelinde 145.000’nin üzerinde kullanıcı sayısı ve tamamlanmış 2 milyondan fazla proje ile dikkat çekmektedir.
Timely
Timely aracı, uzaktan çalışan ekip üyelerinin çalışma performanslarının izlenmesi, ortak takvim oluşturulması, eş zamanlı etkinlik biletleme işlemlerinin yapılması gibi farklı alanlarda çözümler sunar. Şirket çalışanlarının gün içerisinde projelerine ayırdıkları sürelerinin ölçümlenmesi, yeni görevlerin planlanması da Timely aracının kullanıcılara sunduğu avantajlar arasında gösterilir. Popüler proje yönetim araçları ile entegre şekilde çalışan program, yeni üyelere 30 gün boyunca ücretsiz deneme sürümü de armağan etmektedir.
Video Konferans Araçları Nelerdir?
Uzaktan çalışma “Remote Working” modelinde en fazla kullanılan araçlardan biri de video konferans uygulamaları olmaktadır. Lokasyonu nerede olursa olsun, tüm ekip üyelerini bir araya getiren, iki veya daha fazla kişinin sesli ve görüntülü toplantı yapmasını sağlayan video konferans araçları, teknolojinin işletmelere sunduğu en işlevsel çözümler arasında yerini alır. Video konferans araçları ile şirket içi organizasyon ve toplantılar dışında, uzaktan eğitim gibi birçok iletişime de kanallık yapar. Günümüzde aktif olarak kullanılan popüler video konferans araçları ise aşağıdaki şekilde sıralanır.
Zoom
Dünya genelinde en fazla tercih edilen video konferans araçlarının başında Zoom gelir. Her seviyeden kullanıcıya hitap eden arayüzü ve ekonomik paketleri ile işletmelerin favorileri arasında gösterilen Zoom programı, ücretsiz sürümünde 40 dakikaya kadar görüşme yapma imkanı da tanır. Uzaktan çalışma modelini destekleyen Zoom aracı, aynı zamanda online eğitimler için de sıklıkla kullanılır. Program içerisinde dosya paylaşımı, sunum seçenekleri gibi birçok işlevsel özelliğe de rastlanır.
Cisco Webex
Kurumsal işletmelerin uzaktan çalışma modelinde kullandıkları bir diğer popüler araç da Cisco Webex olarak karşımıza çıkmaktadır. Cisco video konferans aracının işletmelere sunduğu farklı versiyon seçenekleri de bulunur. iOS ve Android işletim sistemine sahip cihazlar ve bilgisayarlar tarafından desteklenen program, Webinar ve online etkinliklerin vazgeçilmez aracı olur. Forbes tarafından yapılan bir araştırma, uzaktan çalışma modelinde en efektif çözümleri Cisco aracının sunduğunu belirtilir.
Google Duo
Google tarafından geliştirilmiş ve kullanıcılara sunulmuş olan Duo video konferans aracı, görüntü kalitesi ile dikkat çekmektedir. Yerel ve uluslararası tüm aramalar, video görüşmeler, Google Duo aracı ile kolayca sağlanır. Google Duo video konferans aracı aynı zamanda video kayıtlarının ve mesajlarının alınmasını da mümkün hale getirilir. Ekiplerin çalışma akışını kolaylaştıran uygulama, uzaktan çalışma modelinin vazgeçilmez araçları arasında gösterilir.
Skype
Bir Microsoft ürünü olan Skype, geçmişten günümüze gerek iş gerekse özel yaşamda kullanılan en popüler video araçlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Tüm bilgisayar ve mobil cihazlarla uyumlu şekilde çalışan araç, işletmelerin de video konferans ihtiyaçlarına çözüm getirir. Hem bireysel hem de grup kullanımlarında işlevsel yöntemler sunan Skype, sesli ve görüntülü konuşmalarda 50 kişilik ekip limiti ile alternatiflerinden ayrılır. Günümüzde 150 milyonu bulan kullanıcı sayısı ile Skype, uzaktan çalışma araçları arasında fark yaratır.
GoToMeeting
Uzaktan çalışma araçları arasında popülerliğini koruyan GoToMeeting, işletme çalışanlarının online görüşmeler yapmasına imkan tanır. Video konferans özelliği dışında, mesajlaşmaların yürütüldüğü, ekran paylaşımlarının yapıldığı, görüşmelerin kayıt altına alınabildiği GoToMeeting programı, tüm bilgisayarlar ve mobil cihazlar tarafından desteklenir. Ücretsiz deneme sürümünde, işletmelere 250 katılımcıya kadar video konferans düzenleme fırsatı tanıyan araç, dünya genelinde her sektörden şirketin favori tercihleri arasında yerini alır.
Görsel Paylaşım Araçları Nelerdir?
Uzaktan çalışma modelini benimseyen şirketler, ekip üyeleri ile aralarındaki veri transferlerini görsel paylaşım araçları ile sağlar. Ofis ortamında bulunmaya gerek kalmadan birçok işlemin yürütülmesi, uzaktan çalışma araçları ile işlevsellik kazanır. Görsel paylaşım araçları sunumlardan, slayt gösterilerine, her formattan fotoğraf paylaşımına kadar birçok işlevsel özellik sunar. İş hayatında aktif olarak kullanılan popüler görsel paylaşım araçları ise aşağıdaki şekilde sıralanır.
Explain Everything
Explain Everything görsel paylaşım aracı, kullanıcıların çizimlerini yapabildikleri, metin içerikleri oluşturabilecekleri ve dosyalarını ekip arkadaşlarına yönlendirme yapabildikleri bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır. Görsel düzenlemelerini video kaydı olarak da almaya imkan tanıyan araç, ekip üyelerinin bir arada çalışabilmesini de sağlar. Canlı konuşmalar eşliğinde yürütülen ekip çalışmalarının kaydı alındığında, MP4 formatında yöneticilerle de paylaşılabilir. Explain Everything aracı ücretsiz deneme sürümünde, kullanıcılarına üç projeye kadar çalışma yapma şansı tanır.
Miro
Miro görsel paylaşım aracı üzerinden, hazır şablonlar aracılığıyla görsel düzenlemesi yapmak oldukça kolay olur. Ekip üyelerinin özellikle beyin fırtınası çalışmalarına işlevsel bir çözüm sunan Miro, çalışanların yaratıcı fikirlerini paylaşmalarını destekler. Miro üzerinden bireysel yada eş zamanlı yürütülen takım çalışması yapmak da mümkün hale gelir. Miro programının fark yaratan özellikleri arasında, E-posta daveti gönderilen kişilerin görsel düzenlenmesine katkı sağlaması gösterilir. Miro aracının, 7 günlük ücretsiz deneme sürümü de bulunur.
Whiteboard Fox
Kullanıcılarına ücretsiz hizmet veren Whiteboard Fox görsel paylaşım aracı, kalabalık ekip üyelerinin dijital ihtiyaçlarına çözüm üretir. Whiteboard Fox üzerinden, manuel çizim yapma, çizgiler ve fotoğraflar ekleme gibi özellikleri kullanmak mümkün olur. Özellikle proje yöneticilerinin tercihi olan program, ekip üyelerinin paylaşımlarını, diğer çalışma arkadaşlarının düzenlemesini de sağlar. Üyelik kaydı gerektirmeyen araç, düzenlemesi yapılan görselleri farklı formatlarda dışarıya aktarma şansı da tanır.
InVision Freehand
Tüm bilgisayar tarayıcıları ve mobil cihazlar tarafından desteklenen InVision Freehand görsel paylaşım aracı, grup çalışmaları için işlevsel özellikler sunar. Grafik tasarımcı ekibin photoshop dosyaları ile entegre şekilde de çalışabilen InVision Freehand, ekip üyelerine eş zamanlı bildirimler de iletir. Eklenen sayfa üzerinde tanımlı ekip üyelerinin de düzenleme yapabildikleri araç, uzaktan çalışma sistemini efektif hale getirir. Ücretsiz deneme sürümünde, tek bir proje için çalışma oluşturmak da mümkün olur.
MindManager
MindManager görsel paylaşım aracını ön plana çıkaran özellikleri arasında, “Zihin Haritalama” çalışması yapmaya imkan tanıması bulunur. Kullanıcıların sanal beyaz tahtaları üzerinde çalışmalarını yürütmelerine yardımcı olan araç, proje içeriklerinin genişletilmesine katkı sağlar. Proje başlıklarının konumlarının değiştirilebildiği, ara bağlantılar ekleyebildiği, ekip üyelerine notlar bırakılabileceği programda, yaratıcı görsel figürler oluşturulabilir. Her bir proje araç üzerinden farklı formatlarda ekip üyeleri ile paylaşılabilir.
İletişim Araçları Nelerdir?
Uzaktan çalışma “Remote Working”, çalışanlara özgür ve yaratıcı çalışma alanı sağlıyor olsa da, ekip üyelerinin iletişimini bazı durumlarda sınırlandırılabilir. Uzaktan çalışma modelini benimsemiş şirketler, ekipleri ve yöneticileri arasında kurulan iletişimin güçlenmesi ve çalışma performanslarına olumlu şekilde yansıması için iletişim araçlarından yararlanır. İş hayatında popüler olarak kullanılan iletişim araçları ise aşağıdaki şekilde sıralanır.
Twist
Twist iletişim aracı uzaktan çalışan ekip üyelerinin, çalışma verimliliğini koruyan sistemi ile dikkat çekmektedir. Dikkat dağıtan ve geniş ekiplerin katıldığı anlık mesajlaşma uygulamalarının dışındaki çözümleri ile fark edilen Twist, ekiplerin ihtiyacı doğrultusunda iletişim kurmayı mümkün hale getirir. Şirketlere özel kişiselleştirilmiş ayarların da bulunduğu araçta, ekiplerin birbirinden kopmadan, işbirliği içerisinde çalışması sağlar. Ücretsiz deneme sürümü de bulunan Twist iletişim aracının Premium paketleri ise işletmelere daha geniş kapsamlı hizmetler sunar.
Slack
Profesyonel iş hayatında ekiplerin tercih ettiği iletişim araçlarının başında Slack gelir. Slack uygulaması departman ve proje bazlı çalışmaların yürütülmesine imkan tanır. Web tarayıcıları ve mobil cihazlar tarafından desteklenen araç, bireysel görüşmeler ve toplantılar için de kullanılır. Uzaktan çalışma modelini pratik hale getiren uygulamalar içerisinde yerini alan Slack, ekip üyelerinin daha kolay ve işlevsel iletişim kurması için hizmet verir. Slack sisteminde, aciliyeti bulunan görüşmeler takvimde bildirimler ile kurgulanır. Kullanıcılar, uygulamadan iletilen bildirimler doğrultusunda, ekip arkadaşları ile bir araya gelebilir. Slack iletişim aracının Pro versiyonu, işletmelere daha fazla hizmet içeriği de sunar.
Mattermost
Mattermost, açık kaynak kod kullanımlı, online sohbet uygulaması olarak karşımıza çıkmaktadır. Mattermost iletişim aracı, özellikle büyük ölçekli işletmeler bünyesinde çalışan, kalabalık ekip üyelerine hitap eder. Mattermost aracını alternatiflerinden ayıran özelliği ise program şirketlerin kendi sunucularına kurulduğunda, ekstra güvenlik önlemleri almayı mümkün kılması olmaktadır. Mattermost iletişim aracı üzerinden ekip üyelerinin ekran paylaşımları, takvim görüntülemeleri, sesli ve görüntülü konuşma yapabilmeleri sağlar. Her sektörden işletmenin favorisi olarak gösterilen Mattermost iletişim aracının ücretsiz deneme sürümü ve Premium üyelik paketleri bulunur.
Microsoft Teams
Microsoft Teams, uzaktan çalışan ekip üyelerini bir araya getirmeyi amaçlayan iletişim araçlardan biridir. Anlık sohbetlerin ve görüntülü konuşmaların gerçekleştiği aracın ücretsiz sürümünde, sınırsız iletişim hakkı da bulunur. Office 365 programının bir parçası olan Microsoft Teams, ekip üyelerinin Word, PowerPoint ve Excel gibi dosyalarını diğer çalışma arkadaşları ile paylaşmasına imkân tanır. Microsoft Teams iletişim aracının işletmelere sunduğu hizmet içeriğinde, ekip üyeleri için tanımlanmış 10 GB ve üzeri kişiselleştirilmiş bellek alanları da yer alır.
Discord
Discord iletişim aracının kullanıcı profili genellikle gamerlar olarak bilinse de, günümüzde iş hayatının iletişim ihtiyaçlarını üstün hizmet kalitesi ile karşıladığı için profesyoneller tarafından da tercih edilir. Discord iletişim aracı özellikle uzaktan çalışan, kalabalık ekip üyelerinin ihtiyaçlarına çözüm getirir. Discord üzerinden sesli ve görüntülü aramalar yapmak, anlık kısa mesajlaşmaları yürütmek mümkün olur. Kullanıcılar Discord aracında kendi kanallarını da oluşturabilir. Bu şekilde, departman bazlı iletişimlerin sürdürülmesi de daha işlevsel hale gelir.