Mobil UygulamalarNedir?ÖneriTeknolojiTelefonYaşam

Siri mi Daha İyi Google Asistan mı?

Yapay zeka teknolojileri ile üretilen sanal asistanlar, insanların konuşma dillerini yazılımlar ile işleyerek, ses komutlarını anlayarak, iletilen komut kapsamında görevlerini yerine getiren dijital uygulamalar olarak ifade ediliyor. Sanal asistan hizmetleri, hatırlatma servisi, sesli aramalar, mesaj yazma işlemleri gibi yapay zeka teknolojilerinden yararlanan çözümler sunuyor. İnsanların hayatını kolaylaştırmayı ve zaman kazandırmayı amaçlayan sanal asistanlar, günümüzde yaygın olarak kullanılıyor. Sanal asistanlar, günlük rutin işlemlerin yapılması konusunda yardımcı olurken, müzik seçimi, tatil rotası belirleme gibi konularda da tavsiyelerde bulunuyor. Sanal asistanlar ile ihtiyaç duyulan her an kolayca iletişim kurulabiliyor ve uygulamanın sunmuş olduğu avantajlardan yararlanabiliyor. Sanal asistan uygulamalarında Siri ve Google Asistan öne çıkıyor. Apple sanal asistanı Siri ile Android işletim sisteminin Google Asistanı, temel özellikleri ve işlevsellikleri ile sürekli karşılaştırılıyor. Yapay zeka destekli sanal asistan uygulamaları, kişisel kullanımda birçok avantaj sunarken, kurumsal çözümlerde de günlük görevlerin yerine getirilmesinde destek sunuyor.

Sanal Asistanların Özellikleri

Sanal asistan uygulamaları, internet erişimi olan mobil cihazlarda yada bulut teknolojileri ile desteklenen programlar ile çalışmaktadır. Günümüzde en çok kullanılan sanal asistan uygulamaları aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır.

  • Apple / Siri
  • Google / Google Asistan
  • Microsoft / Cortana
  • Amazon / Alexa

Belirtilen sanal asistan uygulamaları içerisinde dünya genelinde en yaygın kullanılan uygulamalar arasında Siri ve Google Asistan bulunmaktadır. Sanal asistanlar, insanların ses frekansı ile iletişim kurarak, hava durumu bildirimi, E-Posta kontrolleri, haber bülten akışı gibi birçok konuda destek sunmaktadır. Teknolojinin en işlevsel ürünlerinden olan sanal asistanların çalışma prensipleri, kullanıcılarının talepleri doğrultusunda işlemektedir. Kullanıcı tarafından iletilen bir istek, yapay zeka destekli sanal asistan tarafından işlenerek, uygun biçimde yerine getirilmektedir. Bu şekilde kullanıcı ihtiyaçları en hızlı ve kolay şekilde karşılanmaktadır. Sanal asistanlara iletilen her bir talep, kullanıcı için oluşturulacak çözümü başlatan noktayı ifade etmektedir. Sanal asistan kullanıcıları, kişiselleştirilmiş bir yapay zeka deneyimi için, ihtiyaçları olan tüm desteğe sahip olmaktadır. Yapay zeka teknolojileri, makine öğrenmesi ve doğal dilin işlenmesi gibi alt teknolojilerden yararlanmaktadır. Sanal asistan özelliklerinin daha da geliştirilmesi için, sahip oldukları verilerin çoğaltılması gerekmektedir. Kullanıcı verilerinin artışı ile birlikte, yapay zeka teknolojileri de ilerlemektedir. Sanal asistanlar bu şekilde, kullanıcılarının davranışlarını en iyi şekilde analiz ederek, çok daha özel ve spesifik hizmetler sunulabilmektedir.

Sanal Asistan Uygulamaları Kullanım Alanları

Dijital platformlarda, mobil cihazlar üzerinden gerçekleştirilebilecek birçok işlem günümüzde sanal asistanlar tarafından yürütülmektedir. Kullanıcının rutin işlemlerini hızlandırmayı amaçlayan bu uygulamalar, sesli komutlarla işlemektedir. Siri ve Google Asistan gibi uygulamalarla kullanıcının kişisel takvimini yönetmesi, tarayıcılar üzerinden yapacağı aramaları hızlandırması, entegre edilmiş akıllı ev uygulamalarında kullanıcının evinin ışıklandırmasını, ısı ayarlarını, kameralarını uzaktan kontrol etmesi mümkün olmaktadır. Sanal asistan uygulamaları telefon görüşmeleri yaparken, metin mesajlarını oluştururken, otel ya da restoran alternatiflerini değerlendirirken, uçuş rezervasyonları kontrol ederken, sanal asistanlarından destek alabilmektedir. Siri ve Google Asistan gibi uygulamalarının kullanım alanları ise aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır.

Kişisel takvim yönetimi

  • Günlük / Haftalık / Aylık yapılacaklar listesinin oluşturulması
  • Hatırlatma ekleme ve güncelleme
  • Akıllı ev sistemlerinin uzaktan yönetilmesi
  • Tek bir sesli komut ile hızlı telefon görüşmesi
  • Yol tarifi alınması
  • Haber portallarında yer alan haberlerin dinlenmesi
  • Günlük hava durumu hakkında bilgi alınması
  • Tatil yada organizasyon programları için tavsiye alınması
  • Rezervasyon işlemlerinin yapılması
  • Satın alma işlemlerinin yapılması

Sanal Asistan Teknolojileri ve Gizlilik İlkeleri

Günümüzde sanal asistan uygulamalarının kullanımı, cihaz sahiplerinin konuşmalarını dinliyor olmalarından dolayı, tereddütle yaklaşılan bir konu haline geliyor. Kişisel bilgi güvenlikleri ve gizlilik ilkeleri konusunda emin olmayanlar, sanal asistan uygulamalarını kullanmayı tercih etmiyor. Ancak bilinmesi gereken nokta, en üst düzey teknolojilerle tasarlanan sanal asistan uygulamaları, KVKK (Kişisel Verileri Koruma Kurumu) kapsamında işliyor. Sanal asistan ve kullanıcısı arasında işleyen veri akışı, deneyimler ve diyaloglar, sadece kullanıcının mevcut cihazında depolanıyor. Kullanıcı bilgilerinin üçüncü şahıslarla paylaşımı asla söz konusu olmayıp, tüm kullanıcı verileri GDPR (General Data Protection Regulation)  “Genel Veri Koruma Yönetmeliği” kapsamında, yasalarla belirlenen gizlilik ilkelerine tabi tutuluyor. Yapay zeka destekli sanal asistan uygulamaları, yazılımları gereği, kullanıcı davranışlarını tespit ederek gelişebilir. Kullanıcılarına en iyi deneyimi sunmak için, sanal asistan uygulamalarının sürekli dinleme modunda olması gerekiyor. 

Kullanıcılar E-Posta hesapları, telefon rehberi, konum bilgileri, arama geçmişleri gibi verilerini sanal asistanları ile paylaşarak, aldıkları hizmet kalitesini genişletiyor. Bu şekilde bir kullanıcı, sanal asistan uygulamasını ile E-Posta yada kısa mesaj göndermek, telefon görüşmesi yapmak istediğinde, ilgili kişinin adını sanal asistanına söylemesi yeterli oluyor. Konum bilgileri erişimi verilen sanal asistanlar ise kullanıcıya en yakın restoran, hastane yada spor salonu gibi mekanları birkaç saniye içerisinde listeleyebiliyor. Web tarayıcıları üzerinden yapılan arama geçmişi sanal asistanlar ile paylaşıldığında, kullanıcının genel ilgi alanları belirlenebiliyor ve sonraki aramalar bu doğrultuda şekillendirilebilir. Sanal asistan uygulamaları, sahip oldukları veri kaynaklarını genişletebilmek için kullanıcısı hakkında daha fazla bilgiye erişmek için bu izinleri istiyor. Böylece sanal asistan hizmetlerinden çok daha kapsamlı bir şekilde yararlanmak mümkün oluyor.

Apple Siri Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Siri, Apple iOS, watchOS, tvOS işletim sistemleri ile entegre şekilde çalışan, sesli sanal asistan uygulaması olarak tanımlanmaktadır. Siri, yapay zeka teknolojileri ile tasarlanan bir bilgisayar yazılımıdır. Akıllı kişisel asistan olarak da bilinen Siri, kullanıcıları için veri gezgini görevi üstlenmektedir. Apple Siri uygulamasının kullanım amacı, sesli iletişim ile soruların yanıtlanması, verilen görevlerin yerine getirilmesi, tavsiyelerde bulunulması ve web ortamındaki eylemlerin gerçekleştirilmesi olarak belirtilmektedir. Yapay zeka teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte Siri kullanım alanları da buna bağlı olarak genişlemektedir. Sanal asistan uygulamaları arasında en popüler yazılımlardan biri olan Siri, Objective-C programlama dili ile tasarlanmış ve 2011 yılında piyasaya sürülmüştür. Siri ile entegre çalışan mobil cihazlar ise aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır.

  • iPhone
  • iPad
  • iPod Touch
  • Macintosh
  • Apple TV
  • Apple Watch
  • HomePod

Yapay zeka destekli sanal asistan uygulamaları, genel olarak benzer hizmetleri vermektedir. Siri de, sesli asistan hizmetleri ile Apple kullanıcılarının yaşamını kolaylaştırmayı ve teknolojinin getirdiği hızdan yararlanmayı mümkün kılmaktadır. Siri uygulamasının öne çıkan özellikleri şöyledir;

Konum Tabanlı Hatırlatıcılar

Siri uygulamasının en eğlenceli ve işlevsel özelliklerinden biri de konum tabanlı hatırlatıcı fonksiyonudur. Siri uygulamasının bu özelliğini kullanmak için, “Siri, evden çıktığımda markete uğramamı hatırlat lütfen” diye bir komut iletirseniz, uygulama evinizden çıktığınızda, eş zamanlı olarak iletilen görevi yerine getirmektedir. Günümüz yaşam temposunda hızlı olmak bir zorunluluk haline gelmektedir. Bu hız faktörü, bireylerin birçok şeyi unutmasına neden olabilmektedir. Siri’nin konum tabanlı hatırlatma özelliği, kullanıcılarının yapılacaklar listesini hatırlatırken, büyük bir kolaylık ve fayda sunmaktadır. Siri hatırlatıcı özelliği, konum tabanlı işlevlerinin dışında, ileri tarihli belirli bir toplantının, buluşmanın hatırlatılması için de kullanılmaktadır. Kullanıcılar ilaç alma zamanlarını atlatmamak için de Siri hatırlatıcı özelliklerinden yararlanılmaktadır.

Mobil Uygulamaların Açılması

Bireyler bazı durumlarda, telefonlarını aktif olarak kullanmak için zaman bulamayabilir. Araç kullanımı gibi durumlarda da telefon kullanmak sorun yaratabilir. Böyle zamanlarda Siri uygulaması, kullanıcılarına pratik çözümler getiriyor. Aktif olarak telefon kullanmanın mümkün olmadığı her durumda, “Siri, Facebook uygulamamı aç lütfen” gibi basit bir komutla, mobil uygulamaları uzaktan yönetmek oldukça kolay olmaktadır. Instagram, WhatsApp gibi sık kullanılan mobil uygulamaları açmak için Siri’nin bu özelliğinden yararlanmak işlevsel bir çözüm sunmaktadır.

Alarm Kurma ve Kapatma

Birçok işlemi kullanıcısının iletmiş olduğu komutlarla yerine getiren Siri uygulaması, alarm kurma ve kapatma işlemlerini de basit hale getiriyor. Tam uyumak üzereyken alarm kurmadığınızı hatırlarsanız, Siri’ye ileteceğiniz kısa bir komut ile sabah için yeni bir alarm oluşturabilirsiniz. Düzenli olarak oluşturulan alarmlar bir süre sonra birikerek, karmaşık bir görünüme neden olabiliyor. Bu durumlarda da yine Siri devreye giriyor. “Siri, tüm alarmlarımı sil lütfen” gibi bir komut ile daha önce oluşturulan alarmların silinmesi birkaç saniye içerisinde gerçekleşiyor.

FaceTime Görüşmeleri ve Mesajlar

Belki telefonu kullanacak bir durumda değilsiniz, belki de araç kullanıyorsunuz. Böyle zamanlarda Siri’ye “Babamı ara lütfen” diye bir komut ileterek, FaceTime aramalarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Bulunduğunuz konumdan hareket etmeden, FaceTime görüşmelerinizi kolayca Siri ile yürütebilirsiniz. Kısa mesajlar için de yine telefonu kullanmadan işlem yapmak mümkündür. Siri’ye kime hangi mesajı iletmek istediğinizi belirtmeniz, işlemin hemen gerçekleştirmesini sağlamaktadır.

Şarkı yada Fotoğraf Bulma

Tatildeyken yada alışveriş yaparken, arka planda çalan, keyifli bir müziği çok sevdiniz fakat adını bilmiyor musunuz? Aynı anda “Siri, bu şarkının adı nedir?” diye sorduğumuzda, uygulama size yanıtını verecektir. Farklı bir uygulama indirmeden, başka bir işleme gerek kalmadan Siri’nin bu özelliği ile isteğiniz birkaç saniye içerisinde yerine getirilecektir. Bir arkadaş toplantısında, yazın yaptığınız tatil fotoğraflarını onlarla paylaşmak istiyor fakat bulamıyor musunuz? Siri’ye “Haziran ayında yaptığım tatilin fotoğraflarını göster.” diye bir talepte bulunursanız, Siri size birkaç saniye içerisinde o fotoğrafları listelenecektir.

Siri Uygulamasının Diğer Özellikleri

Apple Siri, yapay zeka teknolojilerinin en güncel hizmetlerini kullanıcıları ile buluşturmaya devam etmektedir. Siri uygulamasının diğer işlevsel özellikleri aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır.

  • Para birimlerinin değerlerinin kıyaslanması
  • Uzunluk ölçülerinin hesaplanması
  • Tüm matematik işlemlerinin yapılması
  • Maç sonuçlarının öğrenilmesi
  • Hangi maçın, hangi kanalda ve hangi tarihte yayınlanacak olduğunun öğrenilmesi
  • Lokasyon bazlı restoran ve cafe gibi mekanların listelenmesi

Google Asistan Nedir?

Geliştiricisinin Google olduğu, C++ programlama dili ile yazılan Google Asistan, 2016 yılının Mayıs ayında piyasaya sürülmüştür. Yeni nesil arama yöntemi olarak da bilinen Google Asistan, web Android ve iOS işletim sistemine sahip tüm mobil cihazlarda kullanılmaktadır. Google Asistan uygulamasını kullanmak için, Google Play Store ve App Store üzerinden destek alınmaktadır. Ücretsiz sunulan bir uygulama olan Google Asistan, kullanıcısının taleplerini yönlendirmeli olarak değil, direk şekilde yerine getirmektedir. Örneğin bir Google Asistan kullanıcısı, “2020 yılı Oscar ödülünü kim kazandı?” sorusu yönetildiği zaman, direk sorunun cevabını vermektedir. Google Asistan, spesifik komutların yerine getirilmesi, aramaların gerçekleştirilmesi, akıllı ev entegrasyonları ile birlikte çalışmasının sağlanması gibi birçok işlevi kolayca yürütmektedir. Google Asistan uygulaması, kullanıcısının yönelttiği tüm soruları cevaplayabilecek kapasiteye sahiptir. Google Asistan ’ın diğer sanal asistan uygulamalarından daha geniş veri kapasitesine sahip olması, tüm bilgileri Google üzerinden edinmesi olarak belirtilmektedir.

Özellikleri Nelerdir?

Google Asistan kullanıcı deneyimini en üst seviyeye taşımak için oluşturulan işlevsel bir yazılımdır. Google Asistan özellikleri ise aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır.

  • Kullanıcıların kişisel bilgilerine ve takvimlerine kolayca erişim sağlaması
  • Mobil cihazların ve akıllı ev sistemlerinin uygulama üzerinden kontrol edilmesi
  • Restorani otel yada hastane randevularının oluşturulması
  • Yol tarifi alınması
  • Hava durumu bilgilerine ulaşılması
  • Müzik çalma ve durdurma işlemlerinin yürütülmesi
  • Chromecast yada uyumlu farklı cihazlarda içeriklerin görüntülenmesi
  • Zamanlayıcılardan ve hatırlatıcılardan yararlanılması
  • Arama yapılması, mesaj gönderilmesi
  • Mobil cihaz içerisinde bulunan uygulamaların açılması
  • Mobil cihazlara iletilen bildirimlerin okunması
  • Eş zamanlı sözlü çevirilerin yürütülmesi
  • Oyun oynama modunun kullanılması

Siri ve Google Asistan Arasındaki Farklar

ABD’nin New York eyaletinde yer alan, Cornell Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırma bu konuda ilginç sonuçlar ortaya koymaktadır. Yapay zeka asistanları üzerinde gerçekleştirilen IQ araştırma sonuçlarında Google Asistan 47.28 puan ile değerlendirilirken, Apple Siri uygulaması 23.9 puan almıştır. Günümüzde bu oranlar değişkenlik gösterse de, Google Asistan yüksek IQ  seviyesini sürdürmektedir. Bunun nedeni olarak da Google Asistan uygulamasının Google verilerine hızlı erişim sağlaması ve entegre çalışma avantajı bulunması gösterilmektedir. Sanal asistan uygulamaları söz konusu olduğunda, Siri ve Google Asistan karşılaştırılması yapılmaktadır. Kullanıcılar tarafından “Siri mi daha iyi Google Asistan mı?” sorusu gündeme gelmektedir. Hangi uygulamanın tercih edilmesi gerektiği, kullanıcılar için bazen karmaşık bir hal almaktadır. Siri ve Google Asistan arasındaki farkları incelediğinizde, bir seçim yapmak daha kolay hale gelmektedir.

Genel Bulgular

  • Siri tüm iOS ve Mac cihazlarla uyumlu şekilde çalışmaktadır.
  • Google Asistan tüm Android ve iOS cihazlarla uyumluluk göstermektedir.
  • Siri uygulamasında 17 farklı dil seçeneği bulunmaktadır.
  • Google Asistan uygulamasında ise 30 dil seçeneği yer almaktadır.
  • Siri uygulamasında seslendirmelerde cinsiyet seçimi yapılabilmektedir.
  • Google Asistanda ise ünlülerin seslerini seçme opsiyonu yer almaktadır.
  • Siri temel hizmetlerin kullanımında idealdir.
  • Google Asistan ise gerçek bir asistan ve organizatör olarak çalışmaktadır.

Platform Uyumlulukları

  • Siri iPad, iPhone diğer Apple ürünleri ile kullanılabilmektedir.
  • Google Asistan ise tüm Android telefon ve tabletlerde kullanılır.
  • Siri MacOS ve Apple CarPlay’de mevcuttur.
  • iOS ve Android cihazlarda Google Asistan uygulaması aktiftir.
  • Siri Apple HomePod hoparlörüne sahiptir.
  • Google Asistan ise Android Auto ve birden çok akıllı cihazla entegre şekilde çalışabilmektedir.

İletişim Becerileri

  • Siri çağrıların alınması ve mesajların oluşturulması konusunda işlevseldir.
  • Google Asistan ise genel bilgi akışında en iyisi olarak gösterilmektedir.
  • Siri çağrı kontrollerinde en avantajlı olarak gösterilir.
  • Google Asistan ise trafik uyarılarında ve bildirim yönetiminde en iyi olarak tanımlanır.
  • Siri bir sesin tanınması konusunda hızlıca uzmanlaşabilir.
  • Google Asistan ise tüm aile bireylerinin tanınması konusunda en iyisidir.

Akıllı Ev Entegrasyonları

  • Siri Apple TV ve Apple HomePod desteği sunmaktadır.
  • Google Asistan ise birçok harici hoparlör ve farklı cihazlarda yerleşik olarak konumlanır.
  • Siri akıllı ev uyumluluğu sınırlıdır.
  • Google Asistan ise IFTTT ile en iyi entegrasyon gösteren, tüm akıllı ev ürünleri ile uyumlu çalışan, kapsamlı destek sunan bir araçtır.

Kullanıcıların bir sanal asistandan beklentileri farklılık gösterir. Bazı kullanıcılar tüm düğmelere tek tek basmak yerine, entegrasyonu yapılmış cihazları, tek bir tuşla yönetmek isterken, bazı kullanıcılar da sanal asistanlarının sadece temel işlevlerini yerine getirmesini beklemektedir. Google Asistan, daha komplike beklentileri olan kullanıcılara hitap etmektedir. Kullanım alanı ve hizmet içeriği çok daha geliştirilmiş olan Google Asistan, daha temel işlevleri yerine getiren Siri ile farklı kulvarlarda karşılaştırılmaktadır. Kullanıcı için hangisinin daha iyi olacağı, beklentilerin ne derece karşılandığı ile doğru orantılıdır. Sanal asistan seçimi, kullanılan mobil cihaz ile de ilgili olmaktadır. Apple tutkunu kullanıcılar Siri ile çalışmayı daha çok tercih etmektedir. Elbette birçok Apple ürününe Google Asistan uygulaması da yüklenebilir. Genel verilere bakıldığında ise Google Asistan ’ın Siri uygulamasına göre daha akıllı bulunduğu çok net olarak görülmektedir. Seçim yapılacak her durumda, kullanıcının alacağı maksimum fayda ve kolaylık öncelikler arasında yer almaktadır.

Hülya Ergün

2014 yılından beri kurumsal şirketlere sosyal medya hesap yönetimi konusunda destek vermekteyim. Content Writers Turkey (CWT) üyesiyim. Aynı zamanda, Türkiye’nin önde gelen içerik ajanslarında freelance olarak içerik yazarlığı yapmaktayım. Okumaya, araştırmaya, yazmaya ve yaratıcılığa açık her alana ilgi duyuyorum. Yoga ve meditasyon pratikleri ile enerjimi dengeliyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu