Patreon Nedir? Nasıl Kullanılır?
İnternet artık bazı kişiler için boş vakitlerini geçirdiği, bilgi edindiği, araştırma yaptığı bir alan olmaktan çıkarak bir gelir kaynağı oluyor. Bazı sanatçılar ya da içerik üreticileri işlerini, ürettiklerini paylaşmayı internet aracılığı ile gerçekleştiriyor. Bu kişiler hem içerik yaratıp hem de maddi gelir elde etmeye çalışıyor. Bu durumda karşılarına bazı engeller de çıkıyor. Youtuberlar, yayıncılar, şairler, ressamlar, yazarlar ve daha birçok içerik üreticisi sosyal ortamlarda yaptıkları işleri paylaşıyorlar. Bu paylaşımlar ile tecrübe edinip takipçi sayılarını da arttırıyorlar fakat maddi gelir konusunda sıkıntı yaşamaya devam ediyorlar. Geçtiğimiz yıllarda yapılan araştırmaların biri de bu gerçeği gözler önüne seriyor. Araştırmaya göre Youtube kanallarının içerik üreticilerinin yalnızca yüzde 3’lük bir kısmı iyi bir gelir elde edebiliyor. Geri kalan yüzde 97’lik kısım ise düşük gelirlere sahip oluyor. Bu durumda da içerik üreticileri kendilerine yeni ve iyi maddi gelir kazandıran yollara başvuruyorlar. Bu yollardan biri ise Patreon. Biz de bu yazımızda sizler için Patreon nedir? nasıl kullanılır? gibi soruların cevaplarını yanıtladık.
Patreon Nedir?
Patreon 2013 yılında popüler Youtube videoları ile ilgilenen ve bu videolardan gelir kaynağı sağlamaya çalışan sanatçı Jack Conte tarafından kurulmuştur. Jack Conte, Sam Yam ile birlikte bir sanatçının herhangi bir sanat eserini yarattığında patronlarından bir gelir elde etmesini sağlamayı amaçlanmıştır. Burada patron olarak tanımlanan iş yeri patronu değildir. Patron, destek olan hayranlara verilen isimdir. Patreon, topluluk fonu (crow found) mantığının çevrimiçi ortama entegre edilmiş bir hali olarak karşımıza çıkmaktadır. Patreon platformunda patronlar( destek veren hayranlar) favori sanatçılarına, merakla izledikleri Youtuberlara, ressamlara ve daha birçok içerik üreticisine destek olma amacıyla bağış yapabiliyor. Patreon, birçok içerik üreticisi için iyi bir maddi gelir kaynağı sağlayabiliyor. Bu platform ile ekstra gelir elde etmek de mümkün oluyor. Patreon, kurulduğu 2013 yılından bu yana hızla yükseldi ve popülerliğini her geçen gün arttırdı. Patreon platformu Youtube içerik yaratıcıları, Webcomic sanatçılar, müzisyenler, ressamlar, Podcast oyuncuları ve düzenli bir şekilde içerik üreten kişiler arasında oldukça popüler olan web tabanlı bir platform olma özelliğini sürdürüyor. Patreon özellikle Youtube’un içerik üreticilerine ödeme yapma metodunu değiştirmesi ile bir hayli popüler hale geldi. Birçok içerik üreticisi daha fazla maddi gelir sağlamak amacıyla Patreon platformuna yöneldi. Patreon şirketi, kurulduğu zamandan sonraki ilk 18 ayda 125.000’den fazla ‘patron’ imzaladı. Bu web sitesi 2014 yılında mevcut müşterilerin ortalama olarak aylık 1.000.000 Doları sitenin içerik yaratıcılarına gönderdiğini duyurdu. Patreon, Mart 2015’te Green Kardeşler olarak bilinen John ve Hank Green’in oluşturduğu benzer bir platform olan Subbable’ı satın alarak bünyesine kattı ve gelişimini sürdürdü. Patreon hala en popüler platformlar arasında adından sıkça söz ettiriyor.
Patreon Ne İşe Yarar?
Patreon, sosyal medyada, web sitelerinde içerik üreten ve ürettikleri bu içeriklerden maddi gelir kazanmayı hedefleyen kişiler için çalışan bir platformdur. İçerik üreticileri belirli içerikleri üretirler ve bu içerikleri üretirken vakit, emek harcarlar. Bu emeklerinin karşılığını da maddi anlamda görmek isterler. Patreon da aslında tam olarak bunu amaçlar. Yani Patreon, içerik üreticilerinin, almak istedikleri maddi karşılık için bir aracı olmaktadır. Patreon platformunda takipçiler, içeriklerini beğendikleri ve takip ettikleri içerik üreticilerini teşvik etmek ve onları desteklemek amacıyla belirli miktarlarda bağış yaparlar. Bu miktarı bağışçı kendisi belirler. Ödemeler banka ya da kredi kartı ile güvenli ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşebilir. Patreon da bu ödemelerden bir pay alarak kendine gelir sağlar.
Patreon Nasıl Kullanılır?
Patreon platformunda hem bağış yapan hem de bağış alan taraflardan biri olabilirsiniz. Bu iki durum için de öncelikle Patreon platformuna üye olmanız gerekir. Patreon resmi web sitesi üzerinden platforma üye olabilirsiniz. Şimdi gelin birlikte Patreon platformunda bağış yapma ve bağış alma işlemlerinin nasıl gerçekleştiğini inceleyelim.
Patreon Bağışı Nasıl Yapılır?
- Patreon platformuna üye olduktan sonra platformun sizden ekstra bir talebi olmadan sizi ana ekran kısmına yönlendirme başlıyor.
- Bu yönlendirme ile karşınıza ana ekran çıkıyor. Ana ekranda bağış yapmak istediğiniz üreticinin adını yazarak profiline giriyorsunuz.
- İçerik üreticisinin profiline girdikten hemen sonra ‘Become A Patron’ yazısına tıklıyorsunuz.
- Daha sonra dilediğiniz ödeme planını ve miktarı seçebilirsiniz. Ödemenizi banka ya da kredi kartı ile gerçekleştirebilirsiniz.
- Bu işlemden sonra artık bir patron oluyorsunuz.
Patreon Üretici Hesabı Nasıl Açılır?
Patreon platformunda bağışçı yani patron olmak yukarıda da gördüğünüz üzere fazlasıyla kolay. Fakat üretici hesabı açmak biraz daha zaman isteyen bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Bizler de bu aşamaları sizler için tek tek araştırdık ve listeledik.
- Patreon platformunu kullanmaya başlamak tamamen ücretsizdir. Bu platformda maddi gelir sağlayana kadar ücretlendirmeye tabi tutulmazsınız. Platformun üç farklı fiyatlandırma planından dilediğiniz herhangi birine kayıt olabilirsiniz. Bu fiyatlandırmalar Lite, Pro ve Premium olarak karşımıza çıkıyor. Lite yeni başlayan Patreon kullanıcılarına önerilir. Patreon platformuna yeni adım attıysanız bu fiyatlandırmayı seçmeniz sizin sizin için iyi olacaktır. Lite planında aylık Patreon gelirinizin yüzde 5’i kesilir ve size özellikler sunulur. Pro seçeneğinde de sınırsız uygulama çeşitleri ile karşılaşırsınız. Başarılı bir üyelik için gerekli olan her şey bu seçenekte mevcuttur. Pro seçeneğinde aylık gelirinizin yüzde 8’i kesilir. Premium seçeneği de premium tüm özellikleri beraberinde getirir ve birçok patrona, bağışa sahip olan popüler kişiler için önerilir. Premium seçeneğinde ise aylık gelirinizin yüzde 12’lik bir kısmı kesilir. Platforma üye olmanız ile birlikte bu fiyatlandırma seçeneklerinden istediğiniz herhangi birini seçebilirsiniz.
- Platforma üye olduktan sonra karşınıza çıkan sayfada isminiz sorulacak. Daha sonrasında sizden oluşturduğunuz içerikler ile ilgili bilgiler isteniyor. Bu bilgileri eksiksiz bir biçimde doldurmanız gerekiyor.
- Bir sonraki aşamada karşınıza tam 54 saniye süren ve Patreon platformu hakkında bilgi veren bir video çıkıyor. Bu videoyu da atlatmadan izlemeniz gerekiyor.
- Bu videoyu izledikten hemen sonra ‘Settings(Ayarlar)’ bölümüne yönlendiriliyorsunuz.
- İlk kısımda eğer bir kişi iseniz ‘is’, eğer bir ekip iseniz de ‘are’ seçeneğini tıklamanız gerekiyor. Bu seçenekleri tıkladıktan sonra görselinizi, sosyal medya linkinizi ve hitap etmek istediğiniz kitleyi doldurmanız gerekiyor. Örnek verecek olursak eğer 18 yaş ve üzeri bir kitleye hitap etmek istiyorsanız bu kitlenin özelliklerini belirtin.
- Daha sonrasında RSS ve Discord ayarlarını gerçekleştirmeniz gerekiyor.
- Bu ayarları da gerçekleştirdikten sonra sağ üst köşede bulunan ‘Save Changes’ seçeneğine tıklayarak güncellediğiniz bilgileri kaydedebilirsiniz.
- Sonrasında ‘About’ ayarlarını güncellemeniz gerekiyor. Bu kısımda ‘patron’ sağlamak için insanları nasıl etkileyeceğinizi belirlemeniz gerekiyor. Bu kısımda kendinizi tanıtmanız gerekiyor. About kısmında kendinizi Türkçe dilini kullanarak da tanıtabilirsiniz. Buraya dilediğiniz görseli ya da videoyu eklemeniz de mümkün oluyor. Burada gereken güncellemeleri yaptıktan sonra yine sağ üst köşeden bu güncellemeleri kaydedebilirsiniz.
- Bir sonraki aşama olarak ‘Rewards’ karşımıza çıkıyor. Bu kısımda da ne kadar bağış almak istediğinizi ve bu bağışlar karşılığında nasıl içerikler üreteceğinizi açıklamanız gerekiyor. Burada almak istediğiniz bağışları yazarken dikkatli olmanız gerekiyor. Özellikle nokta kullanımına dikkat edip rakamları doğru yazmanız çok büyük önem taşıyor. Bu kısımda da güncellemeleri sağ üst köşeden kaydedip bir diğer kısıma geçebilirsiniz.
- Bir diğer kısım olarak da karşımıza ‘Goals’ bölümü çıkıyor. Bu bölüm de bu platformdaki hedeflerinizi belirlemeniz ve bu hedefleri kullanıcılarınıza göstermeniz için bulunuyor. Hedefinizi belirlerken karşınıza bu işi maddi gelir kaynağı olarak mı yoksa bağışçı sayısı odaklı olarak mı yaptığınız soruluyor. Örnek verecek olursak yayında gelecek patronlara göre bir sonraki yayında büyük bir konuk ile karşınıza çıkacağım demek bir hedef belirlemek oluyor.
- Tüm bu aşamalardan sonra ‘Thanks’ aşamasına geliyorsunuz. Bu aşama isminden de az çok anlaşılacağı üzere sizlere bağış gönderen patronlara bir teşekkür mesajı yayınlamak oluyor. Size bağış gönderen kişilere özel olarak bir teşekkür mesajı gönderebiliyorsunuz. Bu teşekkür mesajını istediğiniz gibi tasarlayabilirsiniz. Diğer alanlarda olduğu gibi bu alanda da mesajınıza video, resim ya da ses kaydı yükleyebilirsiniz. Teşekkür mesajınızı zevkinize göre tasarladıktan sonra kaydedip bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.
- ‘Payments’ kısmında da ödemeler ile ilgili ayarları güncellemeniz gerekiyor. Burada karşınıza çıkan ilk basamakta ödemeleri aylık olarak ya da içerik başı olacak şekilde kendi isteğinize göre ayarlayabilirsiniz. Bu kısmın hemen altında da ödenen tutarın görünürlüğü ile ilgili bir kısım yer alıyor. Burada da ödenen tutarın görüneceğini ya da görünmeyeceğini seçebilirsiniz. Karar tamamen size bırakılıyor. Bu kısımda da gerekli güncellemeleri yaptıktan sonra kaydedip en önemli kısıma geçiyoruz.
- Kırmızı olarak görünen ‘Preview&Launch’ yazısının üzerine tıklayın. Burada sayfanızın bir önizlemesini görebilirsiniz ve yayına başlayabilirsiniz. Bu bölümde sağ alt kısımda fikrini sormak istediğiniz insanlara danışmanız için bir link yer alıyor. İsterseniz bu linki kullanabilirsiniz. Bu linki kullandıktan hemen sonra hızlı bir şekilde yok edebilirsiniz. Bütün güncellemeleri gerçekleştirdiyseniz sağ üst kısımda bulunan ‘Go Live’ isimli yeşil renkli butona tıklayarak sayfanızı yayına sokabilir ve bağışlarınızı toplayabilirsiniz. İşlem bu kadar basit olarak ilerliyor.
Ödemeleri almak için ise editör bölümündeki işlemlerin tümünü gerçekleştirmek gerekiyor. Bu işlemleri gerçekleştirdikten hemen sonra web sitesinin ana ekranında yer alan profil fotoğrafınıza tıklayın. Burada karşınıza ‘Payout Preferences’ seçeneği çıkıyor. Bu seçeneğe tıkladıktan sonra ödeme alma yönteminizi seçmeniz gerekiyor. Buradan istediğiniz yöntemi seçip bilgilerinizi doğru bir şekilde girmeniz yeterli olacaktır.
Patreon Nasıl Gelir Sağlıyor?
Patreon, topluluk fonları sayesinde içerik üreticilerine maddi gelir sağlıyor fakat bu durumda kendisi de bir pay sahibi oluyor. Patreon platformu yaptığı açıklamaya göre içerik üreticilerine ödenen bağışlardan kendisine yüzde 5 oranında bir vergi kesiyor.Tabi bu durum en temel ve basit Lite planı için geçerli oluyor. Bu pay ile de kendisine bir gelir sağlamış oluyor. Fakat içerik üreticileri sadece yüzde 5’lik bir vergi kesintisine uğramıyor. Aynı zamanda yüzde 5 oranında bir kesinti de para transferi işlemi sırasında gerçekleşiyor. Bu durumda içerik üreticileri bağışlardan yüzde 90 pay almış oluyor.Patreon platformunda içerik üreticilerinin maddi geliri hayran kitlesinin büyüklüğü, üyelik teklifinin çekiciliği ve ürettiğiniz içeriklerin kullanıcılar tarafından beğenmesi ile doğru orantılı bir biçimde gelişiyor. Yani bir içerik üreticisi hayran kitlesini ne kadar geliştirip genişletirse o kadar gelir sağlıyor. Patreon kullanan içerik üreticilerinin bir kısmı hatırı sayılır maddi gelirler elde ediyor. Tabi ki Patreon da bu durumdan payını alıyor. Patreon günümüzde de birçok içerik üreticisine maddi kazanç sağlamayı başarmış durumda.