Mobil UygulamalarÖneriTeknoloji

En İyi Çeviri Siteleri ve Programları

İnternetin hayatımıza dahil oluşu, küresel iletişimi hızlandırmaktadır. Her geçen gün daha fazla dijitalleşen hayatlarımız içerisinde, internet üzerinden bağlantı kurarak, mesafeleri ortadan kaldırmak mümkün olmaktadır. Bilgi çağının en büyük avantajlarından biri de dijital dünya üzerinden sınırsız veriye ulaşım sağlamak şeklinde karşımıza çıkmaktadır.

Yeni bir dil öğrenmek her ne kadar dünya genelinde geçerliliği ve işlevselliği yadsınamaz artı bir değer olsa da, insanların dil öğrenme kapasiteleri de sınırlı kalmaktadır. Ücretsiz çeviri siteleri, yabancı dil konusunda ihtiyaçları karşılamanın en basit yollarından biridir. 

Bu durum, birçok kişinin hala yabancı dil çevirileri konusunda desteğe ihtiyacı olduğunu vurgulamaktadır. En iyi çeviri siteleri ve çeviri programları kullanıcıların hızlı ve kolay bir şekilde kaynaklarını yabancı dile çevirme işlemlerini sağlamaktadır. Güncel olarak kullanıcıların favorileri arasına girmeyi başaran en iyi çeviri siteleri ve en iyi çeviri programları aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır.

  • Google Translate
  • Microsoft Bing
  • Cambridge Dictionary
  • Yandex Translate
  • Tureng Sözlük
  • Reverso
  • Sesli Sözlük
  • MyMemory Çeviri
  • Babylon Çeviri
  • SayHi Translate
  • iTranslate
  • Microsoft Translator
  • Naver Papago
  • Text Grabber

En Popüler Çeviri Siteleri

Web tabanlı çeviri siteleri kullanıcıların gerek kısa çevirilerini gerekse uzun metinlerini birkaç saniye içerisinde farklı dillere çevirmelerine imkan tanımaktadır. En iyi çeviri siteleri İngilizce dışında, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca gibi popüler dillerin yanında Farsça, Türkmence, Korece gibi yüzlerce alternatif dil seçeneği de sunmaktadır.

İş insanlarının, öğrencilerin ve öğretmenlerin hayatını kolaylaştıran platformlar, “makale çeviri siteleri” ve “akademik çeviri siteleri” gibi arama sorgularına cevap veren hizmetler de sunmaktadır. En popüler ve en iyi çeviri siteleri hakkında detaylı bilgi aşağıdaki şekilde aktarılmaktadır.

Google Translate

2006 Nisan ayında aktif olarak kullanıma sunulan Google Çeviri, geçmişten günümüze en iyi çeviri siteleri arasında ilk sırada yerini almaktadır. Yapay zeka teknolojileri ile hizmet kalitesini sürekli bir üst seviyeye taşıyan Google Translate, bir gün içerisinde 500 milyon kullanıcı tarafından ziyaret edilmektedir.

Google Translate ilk yıllarda sadece İngilizce ve Arapça çeviri kapasitesine sahipken, bugün 109 dilde kullanıcılara çeviri hizmeti vermektedir. Yabancı dil çevirilerindeki hatalarını belirgin oranda minimum seviyeye taşıyan Google Translate, bir defada 5000 kelimelik bir metnin belirlenen dile çevrilmesini sağlamaktadır. “Freelance çeviri siteleri” sorgusunda da her zaman ilk tercih edilen çeviri sitesi olma özelliği ile Google Translate, dünya genelinde ücretsiz olarak kullanılmaktadır.

Microsoft Bing

Çeviri sitesi denilince akla gelen ikinci isim Microsoft Bing olmaktadır. En iyi ve en popüler çeviri sitelerinden biri olan Microsoft Bing, 64 dilde kullanıcılarına çeviri hizmeti vermektedir. Teknoloji devi Microsoft’un bir ürünü olan Bing, kullanıcıların metin kutusuna yazmış oldukları kelimeleri de otomatik olarak algılayabilir. Akademisyenlerin, öğretmenlerin ve iş insanlarının favorileri arasında gösterilen Microsoft Bing, yalın tasarımı ve kolay kullanımı ile ön plana çıkmaktadır.

En iyi çeviri siteleri arasındaki rekabet, Microsoft Bing’in de kendisini sürekli güncellemesini zorunlu kılmaktadır. Bu şekilde kullanıcıların çok daha kaliteli çeviriler ile makalelerini özgünlüğe en yakın şekilde düzenlemesi mümkün olmaktadır. 2009 yılından bu yana hizmet vermeye devam eden Microsoft Bing, 5000 karaktere kadar çeviri yapabilmeyi sağlamaktadır.

Cambridge Dictionary

En iyi çeviri siteleri içerisinde ilk üç de yer alan Cambridge Dictionary, 1995 yılında hizmete sunulmuştur. Cambridge International Press tarafından yayınlanan site, alternatiflerine göre daha farklı bir çalışma sistematiği geliştirmiştir. Cambridge Dictionary temel olarak İngilizce dilinden, diğer dillere çeviri yapmaktadır. Cambridge Dictionary kullanırken Google Translate yada diğer çeviri sitelerindeki gibi ters yönde çeviri yapmak mümkün değildir. Ancak, Cambridge Dictionary çeviri sitesinin en önemli avantajı, alternatiflerine oranla çok daha geniş kapasitede arşive sahip olmasıdır.

Bu nedenle dünya genelinde oldukça popüler sayılmaktadır. Cambridge Dictionary çeviri sitesinin bir başka özelliği de kullanıcının tanımladığı kelimenin kullanım alanı hakkında detaylı bilgi vermesidir. Hangi kelimenin nerede ve nasıl kullanılacağı Cambridge Dictionary çeviri sitesi ile oldukça kolay bir şekilde anlaşılmaktadır. Cambridge Dictionary ayrıca kelime bazlı deyim ve cümle kalıpları önerilerini de kullanıcıları ile buluşturur. Çeviri sitesinin bu özelliği günlük konuşma dilinde daha net çeviriler yapmayı mümkün kılmaktadır.

Yandex Translate    

Sektördeki rakipleri arasında fark yaratmayı başaran en iyi çeviri sitelerinden biri de Yandex Translate olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle Google ile rekabetleri, Yandex’i hem arama motoru hem de çeviri hizmetleri konusunda zorlamaktadır. Elbette yaşanan rekabetin sonucu, kullanıcılara yansıyan hizmet kalitesi olmaktadır. Moskova / Rusya merkezli Yandex, 2000 yılından beri hizmet vermeye devam etmektedir.

Yandex Çeviri sitesinin belki de tek dezavantajı alternatifleri kadar büyük bir veri kaynağına sahip olmayışıdır. Bu durum kullanıcıların daha detaylı hizmet almasını kısmen de olsa sınırlamaktadır. Yine de Yandex Translate, çevirilerinin özgünlüğü ve içerik kalitesi ile tartışmasız en iyiler arasında yer almaya hak kazanmaktadır. Anlaşılır arayüzü, kolay ve hızlı kullanımı ile dünya genelinde popülerliğini koruyan Yandex Translate, tek bir seferde 10.000 karaktere kadar çeviri yapmayı mümkün kılmaktadır.

Tureng Sözlük

2009 yılının Mayıs ayında hizmete sunulan Tureng Sözlük, yerli bir girişim olarak dikkat çekmektedir. Çevirmen Özgür Süyel ve ekibi tarafından kurulan Tureng Sözlük, teknik, akademik, günlük çeviri alanlarında başarılı sonuçları ile kullanıcıların favorileri arasına girmektedir. En iyi çeviri sitelerinden biri olan Tureng Sözlük İngilizce ve Almanca gibi popüler dillerin yanında Fransızca ve İspanyolca dillerinde çeviri desteği de vermektedir.

Tureng Sözlük çeviri sitesinde kelime bazlı çeviriler yapılmaktadır. Kullanıcıların belirlemiş oldukları kelimelerin kullanım alanları, kelime grupları, içerisinde yer alan deyimler de ilgili sonuç sayfasında gösterilmektedir. Tureng Sözlük kullanmanın en kolay yolu ise tarayıcı eklentisi olarak gösterilmektedir. Basit birkaç adımla tarayıcılara tanımlanan çeviri eklentisi, kullanıcıların hızlı bir şekilde işlem yapmasını sağlamaktadır.

Reverso           

1998 yılından beri sektörde hizmet vermeye devam eden Reverso, en iyi çeviri siteleri arasında yerini almaktadır. Yapay zeka teknolojileri ile her geçen gün kalitesini ve içeriğini genişleten Reverso, dil hizmetlerinde uzman platformlardan biri olmaktadır. Reverso çeviri sitesi temel hizmetlerinin yanında, kelime bazlı bağlamsal sözlük, çift dilde uygunluk, dilbilgisi kuralları ve yazım denetimleri gibi özellikleri de içerisinde barındırmaktadır.

Özellikle iş hayatında sıkça tercih edilen Reverso, yabancı dilde yazılan metinleri toplu olarak çeviri yapmayı mümkün kılmaktadır. Günümüzde dünya genelinde birçok çeviri ajansı da Reverso hizmetlerinden yararlanmaktadır. Yapay zeka sistemi ile geliştirilen Reverso, çevirisi yapılacak kelimeler arasında da ilişki kurarak, farklı bağlamları kullanıcılara göstermektedir. Bu durum çevirilerin doğruluk oranlarını yükseltmeye yardımcı olmaktadır.

Sesli Sözlük     

En iyi çeviri siteleri arasında, birçok kullanıcının ilk tercihlerinden olan Sesli Sözlük, 1999 yılından bu yana hizmet vermeye devam etmektedir. Sesli Sözlük 2008 yılından günümüze, Google PageRank sıralamalarında en çok ziyaret edilen çeviri sitelerinden biri olmaktadır. Dünya çapında popülerliği bulunan Sesli Sözlük, kullanıcılarına hem kelime hem de cümle bazlı çeviri yapabilme imkanı sunmaktadır. Özellikle akademik makalelerin çevirilerinde oldukça özgün ve doğru sonuçlar sunan

Sesli Sözlük, kelime bazlı çevirilerde de hizmet kalitesi ile fark yaratmaktadır. Sesli Sözlük çeviri sitesinin en önemli avantajı ise çevirisi yapılan kelime cümlenin okunuşlarını da belirtmesi olarak gösterilmektedir. Sesli Sözlük ile çevirisi yapılan metinlerin nasıl telaffuz edileceği kolay bir şekilde anlaşılmaktadır. Sesli Sözlük sadece çeviri hizmetinden yararlanmak için değil, yabancı dilini geliştirmek isteyenlerin de başvurabileceği bir kaynak özelliği taşımaktadır.

MyMemory Çeviri

En iyi çeviri sitelerinden biri olan MyMemory, profesyonel çevirmenlerin, işletmelerin ve eğitmenlerin başvurdukları platformlar arasında yer almaktadır. Dünya genelinde milyonlarca kullanıcının tercihi olan MyMemory Çeviri, oldukça geniş bir dil alt yapısına sahiptir. Yapay zeka destekli, makine öğrenimi temelinde çalışan site, hızlı ve kolay bir sistem ile yürütülmektedir. Hem kelime hem de cümle bazında çeviri yapabilmek MyMemory sitesi ile oldukça basittir.

5 milyarın üzerinde metnin çevrilmiş olduğu site, doğruluk ve özgünlük konusunda oldukça hassas bulunmaktadır. Geçmiş tecrübelerini yeni teknolojilerle birleştiren MyMemory Çeviri, 5000 kelime uzunluğunda bir metni tek bir seferde çevirmeyi mümkün kılmaktadır. Kullanıcıların tamamen ücretsiz olarak yararlandıkları MyMemory Çeviri, 100’den fazla dilde hizmet vermektedir.

Babylon Çeviri

Uzun yıllardır dünya genelinde çeviri hizmeti veren Babylon, en iyiler arasına girmeyi başarır. 75’den fazla dil seçeneği bulunan Babylon Çeviri, alternatiflerinin aksine ücretli olarak hizmet vermektedir. Bu durum hizmet içeriğini ve kalitesini daha fazla artırmak için tetikleyici bir etki yaratmaktadır. Babylon Çeviri üzerinden kelime bazlı çeviriler dışında uzun metinlerin de çevirileri kolayca yapılmaktadır.

Özellikle iş hayatında sıklıkla tercih edilen Babylon Çeviri, tüm Microsoft ofis dosyaları ile entegre çalışmaktadır. Babylon Çeviri sitesinde Word, PDF, Text dosyaları tek bir tıkla yüklenerek, hızlı bir şekilde çevrilmektedir. Babylon Çeviri içerisinde ayrıca Britannica ve Oxford sözlük paketleri de bulunmaktadır. Aylık kullanım ücreti 75 $’dan başlayan Babylon Çeviri, standart bir çeviri hizmeti dışında kullanıcılarına pek çok avantaj sunmaktadır.

En Popüler Çeviri Uygulamaları

Gelişen teknolojiler kullanıcıları bilgisayarlarının başından kaldırarak, özgürleştirmektedir. Artık birçok işlemi mobil cihazlara yüklenen uygulamalar aracılığıyla, hızlı bir şekilde yürütmek mümkün olmaktadır. Bu uygulamalardan biri de çeviri hizmeti veren aplikasyonlar olarak gösterilmektedir. Konumunuzdan bağımsız olarak, istediğiniz her yerden mobil cihazlarınız ile ulaşabileceğiniz en iyi çeviri uygulamaları listesi aşağıda yer almaktadır.

Google Translate               

Google ürünleri her geçen gün kullanıcılara daha fazla seçenek sunmaktadır. Tarayıcı bazlı çalışan Google Translate, yakın zamanda mobil uygulamasını piyasaya sürerek kullanıcıların gönlünü almayı başarmıştır. Google Translate mobil uygulaması üzerinden 108 farklı dilde çeviri yapmayı mümkün kılmaktadır.

Uygulama ayrıca 59 dilde çevrimdışı çeviri hizmeti de sunmaktadır. İnternet bağlantınız olmadan da çeviri yapabileceğiniz uygulama ile el yazısı modunda, klavye kullanmadan çizim ile işlemleri yürütmek oldukça kolaydır. Tüm dillerde “Deyimler Sözlüğü” hizmeti de sunan uygulamanın kullanıcının tüm cihazlarına senkronize edilme özelliği de bulunmaktadır. Google Translate uygulamasını iOS cihazlara buradan, Android cihazlara ise buradan indirmek mümkün olmaktadır.

SayHi Translate

En iyi çeviri uygulamaları arasında yer alan SayHi Translate, küresel boyutta iletişim kurmayı desteklemektedir. Çeviri hizmetlerinin yanında iki farklı dilde sohbet etme imkanı tanıyan uygulama, mikrofon aracılığıyla iletilen sesleri eş zamanlı olarak çevirir. Kullanışlı ve basit arayüzü ile her seviyeden kullanıcıya hitap eden SayHi Translate çeviri uygulaması, metin çevirilerinde 32 dilde destek vermektedir.

Ayrıca 23 farklı dilde de sesli konuşma ve çeviri desteği bulunmaktadır. Navigasyon özelliği ile tek bir dokunuşla menü ayarlarını kolayca yönetmek, SayHi Translate uygulamasında mümkün olmaktadır. SayHi Translate çeviri uygulamasının öne çıkan bir başka özelliği de konuşmaların ve metinlerin “Kopyala / Yapıştır” yöntemiyle, E-Posta, SMS yoluyla paylaşılmasıdır.

Dileyen kullanıcılar uygulama üzerinden Facebook ve Twitter gönderilerini kolayca çevirebilmektedir. Kullanıcılar SayHi Translate çeviri uygulamasını Android işletim sistemine sahip cihazlara yüklemek için buradan, iOS işletim sistemine sahip cihazlara yüklemek için de buradan indirme linkine ulaşabilmektedir.

iTranslate

Çeviri uygulamaları arasında alternatiflerinden bir adım öne çıkan iTranslate, oldukça geniş bir dil kapasitesine sahip bulunmaktadır. iTranslate çeviri uygulaması, kullanıcıların yazmış oldukları kelime yada metinleri otomatik olarak algılamaktadır. Metin ve doküman çevirilerinde, cümle içerisinde eksik kullanılan kelimeleri de otomatik olarak ekleyen ve çeviriyi en doğru ve özgün hale dönüştüren iTranslate, dünya genelinde milyonlarca kişi tarafından tercih edilmektedir.

iTranslate çeviri uygulamasının “Standart” versiyonu kullanıcılara ücretsiz olarak sunulmaktadır. Ancak reklam gösterimlerinden hoşlanmayan kullanıcılar için “Premium”, ücretli üyelik paketleri de uygulamada yer almaktadır. iTranslate çeviri uygulaması 23 dilde sesli çeviri yapabilmektedir. Alternatif uygulamalara göre iTranslate seslendirmeleri daha gerçekçi ve sezgisel tonlamalara sahip bulunmaktadır. Ayrıca kullanıcının isteğine göre Kadın yada Erkek seslendirme seçenekleri de uygulamada yer almaktadır.

Uygulama 100’den fazla dil seçeneğinde metin çevirileri ile geniş kapsamlı bir kullanım alanı yaratmaktadır. iTranslate çeviri uygulaması çevirisi yapılan metinlerin kolayca paylaşılması için de seçenekler sunmaktadır. Uygulamayı Android cihazlara indirmek için buradan, iOS cihazlara indirmek için ise buradan ilgili linklere ulaşılmaktadır.

Microsoft Translator

En iyi çeviri uygulamaları listesinde yer alan Microsoft Translator, kullanıcılarına ücretsiz olarak hizmet vermektedir. 70’den fazla dil seçeneği bulunan uygulama ile kelimeler, cümleler, sohbetler, sesler eş zamanlı olarak çevrilmektedir. Çevrimdışı kullanım imkanı da bulunan Microsoft Translator uygulaması, çevirisi yapılan metinleri indirme imkanı da tanımaktadır.

Özellikle seyahat öncesi oldukça işlevsel bir kullanım sunan bu özellik, uygulamayı alternatiflerinden ayırmaktadır. Microsoft Translator çeviri uygulamasının kolay ve anlaşılır arayüzü, iki farklı dilde çeviri yapılacak sohbetler için tasarlanan bölünmüş ekranı, uygulamayı pratik hale getirmektedir. Uygulama üzerinden kullanıcılara ait mobil cihazları birbirine senkronize ederek, 100 kişiye kadar farklı dillerde eş zamanlı sohbet imkanı da bulunmaktadır.

Kullanıcılar Microsoft Translator uygulamasında, çevirisi yapılan metinlerin telaffuzlarını da dinleyebilir. Yabancı dilini geliştirmek isteyenler için de geniş ve işlevsel bir kullanım alanı sunan uygulama, kullanıcı çevirilerini farklı uygulamalarla yada E-Mail aracılığıyla paylaşmasına da imkan tanımaktadır. Microsoft Translator uygulamasını Android cihazlarına indirmek isteyenler buradan, iOS cihazlarına indirmek isteyenler ise buradan ilgili linklere ulaşabilmektedir.

En iyi çeviri uygulamalarından bir başkası da Naver Papago olarak karşımıza çıkmaktadır. Dil becerileri gelişmiş “Papağan” anlamı taşıyan uygulama, özellikle Asya dillerine ait çeviriler ile dikkat çekmektedir. Yapay zeka teknolojilerinin desteği ile en karmaşık dillerden olan Korece, Japonca ve Çince, bu uygulama ile en doğru ve özgün şekilde çevrilmektedir.

Dünya genelinde milyonlarca kullanıcısı bulunan Naver Papago çeviri uygulaması, iş seyahatlerinde, yabancı dil öğrenme süreçlerinde kullanıcılara büyük kolaylık sağlamaktadır. Aynı anda birden fazla dilde çeviri yapabilme kapasitesine sahip olan Naver Papago, temel Asya dilleri dışında 13 farklı dil çeviri seçeneğine de sahiptir. Uygulama üzerinden kelime yada cümle bazlı çeviriler yapmak mümkündür.

Naver Papago çeviri uygulamasının bir diğer özelliği de fotoğraflar üzerinde yer alan metinlerin otomatik olarak tanımlanması ve çevirisinin yapılmasıdır. Uygulama üzerinden sesli yada yazılı çeviri yapmak da seçenekler arasındadır. İnternet bağlantısının bulunmadığı zamanlarda, uygulamayı çevrimdışı moda kullanmak da oldukça işlevsel bir özellik sunmaktadır. Naver Papago çeviri uygulamasını Android işletim sistemine sahip cihazlara yüklemek isteyenler buradan, iOS işletim sistemine sahip cihazlara yüklemek isteyenler ise buradan indirme linkine ulaşabilmektedir.

Text Grabber

En iyi çeviri uygulamaları listesinde, son sırada TextGrabber yer almaktadır. Uygulamanın öne çıkan özellikleri arasında basılmış olan metinlerin dijitalleştirilerek çevirilerinin yapılması gelmektedir. Harita görünümlerini, E-Posta’ları, Broşürleri ve menüleri eş zamanlı olarak birkaç saniye içerisinde TextGrabber uygulaması üzerinden çevirmek mümkün olmaktadır.

100’den fazla dil seçeneğine sahip olan uygulama, kullanıcının mobil kamerası ile çekmiş olduğu görüntüleri de anında tanımlayarak, çevirisini yapabilmektedir. Çevrimdışı kullanım özelliği de bulunan TextGrabber uygulaması “Mobile Star Awards” organizasyonunda “Süper Star” ödülüne layık görülen tek çeviri uygulaması özelliği de taşımaktadır.

TextGrabber uygulaması, çevirisi yapılan metin yada yüzey görüntülerinin sesli olarak telaffuz edilme seçeneğini de içerisinde barındırmaktadır. Özellikle yurt dışı seyahatlerinde oldukça işlevsel çözümler sunan uygulama, ziyaret edilen mekanların tabelalarını, yönlendirme levhalarını birkaç saniye içerisinde tarayarak, çevirilerini yapabilmektedir.

Uygulama üzerinden makbuzların, etiketlerin, yabancı dergi ve makalelerin, kullanım kılavuzlarının çevirileri birkaç saniye içerisinde kullanıcıya sunulmaktadır. TextGrabber uygulamasını Android cihazlara indirmek için buradan, iOS cihazlara indirmek için ise buradan ilgili linklere ulaşılmaktadır.

Hülya Ergün

2014 yılından beri kurumsal şirketlere sosyal medya hesap yönetimi konusunda destek vermekteyim. Content Writers Turkey (CWT) üyesiyim. Aynı zamanda, Türkiye’nin önde gelen içerik ajanslarında freelance olarak içerik yazarlığı yapmaktayım. Okumaya, araştırmaya, yazmaya ve yaratıcılığa açık her alana ilgi duyuyorum. Yoga ve meditasyon pratikleri ile enerjimi dengeliyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu