GündemKulaklıkTeknolojiTelefonYaşam

2022 Yılında Öne Çıkacak Teknoloji Trendleri

Son 10 yıldır hızlanan teknolojik gelişmelerin yarattığı etki, günlük yaşamımızı şekillendirmeye devam ediyor. Pandemi süreci ile değişen dengeler teknoloji kullanımını bir üst seviyeye taşırken, teknolojik ürünlerdeki yeni inovasyonları gündeme getirmektedir. Dijital dönüşüm hem iş hayatını hem de sosyal yaşamı farklı bir boyuta taşımaktadır. Kitlelerin ihtiyaçları ve beklentileri değiştikçe, tasarımcılar ve üreticiler de bu beklentilere cevap verecek çalışmalara imza atmaktadır. 

Günümüz dünyası hız faktörü üzerinde ilerliyor. Kullanıcı dostu, kolay erişilebilen, hayatı kolaylaştıran teknolojik trendler, geniş kullanıcı kitlesi tarafından talep görmektedir. Dünya genelinde yürüttüğü çalışmalarla bilinen popüler araştırma şirketleri McKinsey ve Gartner, 2022 yılında öne çıkması beklenen teknolojik trendler hakkında fikir sahibi olmamızı desteklemektedir. 2022 yılında hayatımıza dahil olacak teknoloji trendleri ise aşağıdaki şekilde belirtilmektedir.

5G ve Geliştirilmiş Bağlantılar

2022 yılında yaygınlaşması beklenen 5G teknolojisi, “Nesnelerin İnterneti” olarak da bilinen IoTInternet of Things” süreçlerini hızlandıracaktır. Kitlelerin iletişim talepleri ve internet kullanım oranları, teknolojik trendlerin 5G altyapısı ile sağlamlaştırmasına yardımcı olacaktır. “5.Nesil İnternet” adıyla da tanımlanan teknoloji, tüm dijital ürünlerin ve inovasyonların gelişmesine katkıda bulunacaktır. Bu teknoloji ile yüksek hızlarda internet kullanımı mümkün hale gelirken, kullanıcılar birçok avantajı ile karşılaşacaktır. 

Özellikle YouTube ve Instagram Reels videoların popülaritesinin arttığı günümüzde, yüksek hızda internet, veriye hızlı erişimi destekleyecektir. 5G teknolojisinin geleceği şekillendiren unsurları ise aşağıdaki gibi sıralanmaktadır.

  • Güçlü kablosuz bağlantıların yaygınlaşması
  • Bağlantıda yaşanan gecikmelerin azaltılması
  • Mevcut kullanım kapasitelerinin artırılması
  • Enerjinin verimli şekilde kullanılması
  • İnternet kapsama alanlarının genişletilmesi

Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları ve Online Alışverişler   

Son yıllarda E-Ticaret siteleri üzerinden gerçekleştirilen Online alışverişlerin %83 oranında arttığı görülmektedir. İnternet kullanımın arttığı günümüzde, daha kolay ve hızlı alışveriş için Online alışveriş siteleri ve portalları tercih edilmektedir. 2022 yılında kullanıcı ihtiyaçlarını bir üst seviyede karşılamak ve müşteri memnuniyetini, sadakatini yükseltmek adına Artırılmış Gerçeklik yani ARAugmented Reality” uygulamalarında daha fazla yararlanılacaktır. 

Temel ihtiyaç maddelerinden, dekorasyon alternatiflerine kadar geniş bir çerçevede Online uygulamalar üzerinden satışa sunulan ürünlerin, AR teknolojisi ile E-Ticaret sistemlerine farklı bir anlayış getirmesi beklenmektedir. Online alışverişlere entegre edilmesi beklenen AR teknolojisi, potansiyel ve mevcut müşterilerin, ilgili ürünleri 3D (3 Dimension) “3 Boyutlu” olarak deneyimlemelerine imkan tanımaktadır. 

Online alışveriş müşterileri herhangi bir ürünü satın almadan önce, Artırılmış Gerçeklik teknolojisi ile ürün hakkında daha fazla fikir sahibi olabilecekler. Bir pantolonun üzerinde nasıl durduğunu görmek, bir sehpanın evin salonunda nasıl duracağını bilmek, Online alışveriş deneyiminde AR teknolojileri ile mümkün hale gelecektir.

Akıllı Ev Teknolojileri

Araştırma şirketlerinin verilerine göre dijital ürünlerin kullanım alanları %52 oranında artmıştır. Son yıllarda kullanımı yaygınlaşan akıllı ev teknolojileri ise 2022 yılında farklı inovasyonlarla sektöre girmeye hazırlanmaktadır. Akıllı sensörler, mobil uygulamalar ile desteklenen bu teknolojiler, hayatı kolaylaştırmayı ve günümüzün hızlı temposuna ayak uydurmayı sağlamaktadır. 

Kitlelerin alışveriş tercihleri, akıllı evleri destekleyecek ürünlerden yana olmaktadır. Önemli değişikliklere imza atacak olan akıllı ev teknolojileri, her yaştan kullanıcının kolaylıkla yönetebileceği sistemleri gündeme getirecektir. Uzaktan etkileşim ile yönetilebilirlik kapasiteleri artan akıllı ev ürünleri, yaşamı değiştirmeyi ve dönüştürmeyi amaçlamaktadır. 2022 yılında öne çıkacak akıllı ev teknolojilerinin daha çok eğlence ağırlıklı olması da beklenmektedir. 

Üst düzey ses ve görüntü sistemleri, akıllı evleri farklı bir boyuta taşımaya hazırlanmaktadır. Home Office “Evden Çalışma” modelinin yaygınlaşması da akıllı evlerdeki değişiklikleri ve yenilikleri hızlandırmaktadır. Hizmet ev donanım kapasitelerini genişleten akıllı evlere 2022 yılında daha sık rastlanması beklenmektedir.

TWS Kulaklıklar

Araştırma şirketi McKinsey’in hazırlamış olduğu dönüşüm raporları, TWSTrue Wireless Stereo” kulaklık kullanım yüzdelerinin 2021 yılında %33 oranında arttığını göstermektedir. Yeni nesil kulaklık olarak da ifade edilen TWS’ler Huawei, Sony ve Apple AirPods ürünleri ile piyasada yerini almaktadır. 

Standart kulaklıklara göre çok daha ileri teknolojilerle üretilen TWS’ler “Gerçek Kablosuz Stereo” tanımlamasının kısaltmasını belirtmektedir. Her iki kulak için çevresel ses destekleri sunan ürün, tamamen kablosuz olarak işlev görmektedir. 2022 yılında TWS kulaklık taleplerinin %70’e varan oranda artacağı beklenmektedir. 

Teknoloji şirketleri müşterilerin bu beklentilerini karşılamak için bu alanda yeni inovasyonlara gitmektedir. 2022’nin öne çıkacak teknoloji trendleri arasında girmeyi başaran TWS lerin kullanım özelliklerinin genişletildiği ve çok daha işlevsel hale getirileceği ise güncel duyurular arasında yer almaktadır.

Düşük Karbonlu Ürünler

Dijital dönüşüm ile birlikte gündeme gelen “Karbon Ayak İzi” konusu her geçen gün daha fazla dikkat çekmektedir. Küresel ısınmayı hızlandıran faktörler arasında gösterilen karbon ayak izi, Kyoto Protokolünün belirlemiş olduğu üretim süreçlerinde, hizmetlerde, yeryüzünde gerçekleşen tüm faaliyetlerin sera gazı etkileri tarafından hesaplanmaktadır. 

2022 yılında üretim süreçlerinin ve teknolojik ürünlerin daha düşük karbonlu olması ve yeşil ürün kategorisinde yer alması için çalışmaların sürdürülmesi beklenmektedir. Teknoloji şirketleri bu konudaki hassasiyetlerini belirtmekte ve tasarım ve üretim süreçlerinde, düşük karbonlu ürünler yaratılması gündeme gelmektedir. 

Ekonomik anlamda sürdürülebilirliği destekleyen düşük karbonlu ürünler, eski teknolojik ürünlerin dönüştürülmesini de içermektedir. Teknolojik ürünlerin daha uzun ömürlü olması, çevresel etkilerinin azaltılması, 2022 yılında öne çıkacak her teknolojik üründe temel zemini oluşturmaktadır.

Kodsuz Yazılımlar

Mobil uygulamaların hayatın her alanındaki ve her sektördeki ihtiyaçları desteklemesi, yazılım konusunda da dönüşümü zorunlu hale getirmektedir. Küçük yada büyük ölçekli işletmeler, butik satıcılar, global bazlı büyük şirketler temeli yazılıma dayanan teknolojilerden yararlanmaktadır. Çoklu programlama dilleri mobil uygulamalarda ve diğer teknolojik altyapılarda ihtiyaçları karşılıyor olsa da 2022 yılında bu konuda da öne çıkacak yeni inovasyonlar oluşturulmaktadır. 

Bunların başında da düşük kod kullanımlı yada kodsuz yazılımlar gelmektedir. 2022 yılı sonrası, kod tabanındaki yazılımların sektörde daha az yer alacağı öngörülmektedir. Bu alandaki dönüşüm için kodsuz yazılım alternatifleri oluşturulmaya başlanmıştır. Kodsuz yazılımların en büyük avantajı ise teknolojik bir ürünü yada uygulamayı geliştirirken harcanan süreyi minimum seviyeye taşıması olarak gösterilmektedir. 

Büyük teknoloji şirketleri yeni çıkacak bir ürünün ARGE sürecinde daha az vakit harcayacak ve tüketicinin ihtiyaçları daha kısa sürede karşılanacaktır. 2022 yılında öne çıkması beklenen teknoloji trendlerinden biri olan kodsuz yazılımlar ayrıca girişimcilerin fikirlerini çok daha kolay bir şekilde hayata geçirmelerini sağlayacaktır. Bu teknoloji trendi ile uzman bir yazılımcı olmadan herhangi bir uygulama tasarlamak da mümkün hale gelecektir.

Sanal Gerçeklik Evreni   

2022 yılının öne çıkacak teknoloji trendleri yepyeni bir sanal gerçeklik evreni hazırlamak için çalışmalarını sürdürüyor. Yapay zeka sistemlerini, makine öğrenmesi teknolojilerini, 5G alt yapılarını ve AR “Artırılmış Gerçeklik” uygulamalarını kapsayan sanal gerçeklik evrenin, 2022 yılında adından sıkça söz ettirmesi beklenmektedir. MetaverseKurgusal Evren” ise bu sanal gerçeklik üzerinden şekillenmektedir. 

Sanal gerçeklik evreninin yaygınlaşması için de ilgili teknolojik ürünlere daha kolay erişim sağlanması için çalışılmaktadır. Sanal gerçeklik ürünlerinin makul fiyatlara satışı ile müşteri kitlesini genişletmeyi amaçlayan teknoloji şirketleri, üzerinde çalışmaları devam eden bu evrenin temel zeminini oluşturmaktadır. 

2022 yılında öne çıkması beklenen sanal gerçeklik evreninde sadece eğlence amaçlı değil, hayatı şekillendiren ve dönüştüren teknoloji ürünlerine de geçiş yapılması beklenmektedir. Uzun zaman alan araştırma konularının daha kısa sürelerde tamamlanması, sağlık ve tıp alanındaki uygulamaların bir üst seviyeye taşınması, soyut kavramlara ait bilgilerin somutlaştırılması sanal gerçeklik evreninin 2022 yılında hayatımıza dahil edeceği detaylar arasında gösterilmektedir.

Blockchain Teknolojileri

Dijital çağ içerisinde yer alan Blockchain teknolojileri daha çok kripto para birimleri ile tanınmaktadır. Oysa Blockchain, iş hayatındaki işlemlerin yürütülmesi ve kaydedilmesi, varlıkların takip edilmesi gibi süreçleri hızlandıran ve kolaylaştıran büyük bir veritabanını ifade etmektedir. Blockchain evreninde bahsi geçen varlıklar hem somut hem de soyut olabilmektedir. 

Evler, arabalar, nakit paralar somut varlıkları ifade ederken, soyut varlıklar ise patentler, telif hakları gibi alanları temsil etmektedir. Tüm bu değerli varlıkların takibi ise Blockchain ağından izlenebilmektedir. Blockchain üzerinden işlem gerçekleştirmek de mevcut varlıkların sahip oldukları riskleri minimum seviyeye indirmektedir. Maliyetleri de düşüren Blockchain uygulamaları 2022 yılında da öne çıkması beklenen teknoloji trendleri arasına girmeyi başarıyor. 

Blockchain teknolojileri önemli kılan bir diğer faktör ise verilerin hızlı ve doğru şekillerde iletilmesidir. Şeffaflık ilkesi ile hareket eden teknoloji, erişim izni bulunan kişiler dışında, ilgili verilere ulaşmaya çalışanları engellemektedir. Blockchain teknolojileri ile tüketici siparişlerinin izlenmesi, ödemelerin kontrol edilmesi, hesaplamaların yapılması ve üretimin arttırılması mümkündür. Verimliliği arttıran Blockchain teknolojisinin 2022 yılında çok daha fazla sektörde yer alması beklenmektedir.

Doğal Dil İşleme Teknolojileri

Son yıllarda işletmelerin müşteri ilişkileri ve memnuniyeti çalışmalarına entegre edilen chatbot lar hedeflenen potansiyele ulaşamamıştır. Küçük ve büyük ölçekli işletmeler, müşteri etkileşimlerini daha hızlı ve verimli yerine getirmek için arayışlara girmektedir. 

Doğal Dil İşleme teknolojisi ise işletmelerin bu arayışına cevap vermeye hazırlanmaktadır. NLPNatural Language Processing” entegrasyonu ile güçlendirilen doğal dil işleme teknolojileri, 2022 yılında her alanda fark yaratmaya hazırlanmaktadır. Özellikle E-Ticaret potansiyelinin ve talebinin artışı, müşteri ile doğrudan etkileşimin gerekliliği, doğal dil işleme teknolojileri ile desteklenmektedir. 

NLP ve makine öğrenimi destekleri ile geliştirilecek doğal dil işleme teknolojileri chatbot araçlarının da işlevselliğini geliştirecektir. 2022 yılında mevcut Start-up ların %60 oranında artmış olacağını öngören araştırmacılar, bu teknolojinin de daha fazla kullanım alanında yer alacağını belirtmektedir.

Kişiselleştirilmiş Tıp Hizmetleri

Teknoloji trendleri hayatımızın birçok alanında fark yaratmaya devam etmektedir. Sonlarına yaklaştığımız 2021 yılı içerisinde tıp alanındaki teknolojik gelişmeler, öngörülenden daha hızlı şekilde mevcut sistemlere entegre edilmektedir. 2022 yılında öne çıkacak teknoloji trendleri arasında kişiselleştirilmiş tıp hizmetlerinin genişletilmesi de yer almaktadır. 

Günümüzde popülaritesi artan akıllı saatler, mobil uygulamalar üzerinden verilen sağlık destekleri, kişiselleştirilmiş tıp hizmetleri hakkında somut verileri ortaya koymaktadır. Önümüzdeki yıl ise bu hizmetlerin daha geniş kapsamlı şekilde kitlelerle buluşturulması beklenmektedir.  

Juniper Research danışmanlık şirketinin verileri, sağlık alanındaki teknolojik ürünlerin, uzaktan takip cihazlarının ve giyilebilir teknoloji ürünlerinin kullanımının 2022 yılında %56 oranında artmış olacağını belirtmektedir. Kişiselleştirilmiş tıp hizmetleri bununla da sınırlı kalmayıp, polikliniklerde, hastanelerde ve özel muayenehanelerde karşımıza çıkmaya hazırlanmaktadır.

Parolasız Teknolojiler

Teknolojinin hayatımıza kattığı artı değerler olsa da bireylere ekstra yükümlülükler getirdiği de bilinmektedir. Herhangi bir gün akışında, farklı cihazlardan farklı hesaplara birçok kez giriş yapılmaktadır. E-Posta adresleri, sosyal medya profilleri, internet bankacılığı gibi spesifik olarak sıklıkla kullanılan hesaplar birbirinden farklı parolaların ezberlenmesini zorunlu kılmaktadır. 

Akıllı telefon ve tabletlerde kullanılmaya başlayan yeni teknolojiler bu durumu kolaylaştırmayı amaçlamaktadır. Parolasız teknolojiler parmak izi okuyucu, göz tanımı gibi farklı alternatiflerle kullanıcılarla buluşturmaya başlanmıştır. Yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesi sayesinde, parolasız teknolojilerde çok daha işlevsel hale gelmektedir. Makine öğrenimi ile entegre şekilde çalışan parolasız teknolojiler, güvenliğin üst seviyede sağlanmasını ve günlük kullanımı pratik hale getirmeyi amaçlamaktadır. 

Günümüzde aktif olarak kullanılmaya başlayan parolasız teknolojilerin 2022 yılında öne çıkacak teknoloji trendleri arasında yer alması beklenmektedir. Çoklu hesap parolalarını saklamayı ve periyodik olarak değiştirmeyi ortadan kaldıracak teknoloji, dolandırıcılık gibi istenmeyen sorunların da önlenmesine katkı sağlayacaktır.

Hülya Ergün

2014 yılından beri kurumsal şirketlere sosyal medya hesap yönetimi konusunda destek vermekteyim. Content Writers Turkey (CWT) üyesiyim. Aynı zamanda, Türkiye’nin önde gelen içerik ajanslarında freelance olarak içerik yazarlığı yapmaktayım. Okumaya, araştırmaya, yazmaya ve yaratıcılığa açık her alana ilgi duyuyorum. Yoga ve meditasyon pratikleri ile enerjimi dengeliyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu