GündemNedir?ÜnlülerYaşam

KPop Nedir?

Son dönemin ilgi çeken akımlarından biri olan KPop (Korean Pop), Kore pop müziğini ifade etmektedir. Kökeni Güney Kore olan müzik türü, ülkemizde de X ve Y kuşağı gençleri arasında gündem konusu olmaktadır. Online platformlarda oldukça geniş kitlelere ulaşan KPop, popülaritesini her geçen gün arttırmaktadır.

Gençlerin KPop tarzı müzik ile tanışması, 2012 yılında güney Koreli sanatçı Psy’nin seslendirmiş olduğu “Gangnam Style” şarkısı ile olmuştur. Aynı yıl YouTube üzerinden en çok izlenen videolar arasına giren şarkı, 1 milyarın üzerinde izlenme ile büyük bir rekora imza atmıştır. “Gangnam Style” şarkısı o dönemde iTunes uygulamasında, 31 ülkede aynı anda ilk sıraya yerleşmiştir.

KPop tarzının ikinci bilinen şarkısı ise BlackPink grubunun “Ddu du ddu du” olmuştur. Psy gibi 1 milyarın üzerinde izlenme sağlayan grup, KPop müziğinin öncüleri arasında gösterilmektedir.

KPop Dünyası Nedir?

KPop; içerisine pop müzik, hip hop, R&B, elektronik müzik ve rock müziğin entegre olduğu yeni bir akım olarak gösterilmektedir. Dünyaya pop müziğin farklı bir versiyonunu sunan KPop, yeni tarz denemeleri ile müzik otoritelerini şaşırtmıştır.

KPop yalnızca bir pop müzik türü değil, farklı müzik türlerini de içerisinde barındıran akım olarak da karşımıza çıkmaktadır. KPop aynı zamanda bir alt kültür olarak da tanımlanmaktadır. KPop müziklerine eşlik eden hareketli dans figürleri de, en az müzik tarzı kadar ilgi görmektedir. KPop müziği yapan sanatçı ve grupların şarkılarına eşlik eden birbirinden farklı dans koreografileri yer almaktadır.

Solo şarkıcılar dışında, ağırlıklı olarak 3 ilâ 13 kişi arasında değişen gruplar da KPop dünyasında yer almaktadır. Farklı tarzıyla son dönemin favorileri arasında gösterilen KPop, belirli bir yaşın üzerindeki kitleye anlaşılmaz gelmektedir. Alışılmışın dışında bir performans sunan KPop sanatçı ve grupları, androjen görünümleri, çılgın ve hareketli dansları, İngilizce soslu ancak ağırlıklı olarak Korece şarkı sözleriyle, ilgi çekmeye devam etmektedir.

KPop Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Henüz KPop ismiyle anılıyor olmasa da, bu müzik türünün ortaya çıkma hikâyesi, 1990’lı yıllara dayanıyor. 1992 yılında Seo Taiji&Boys isimli bir grup, Kore pop müziği yaparak dikkatleri üzerine çekiyor. Grup, Güney Kore’nin oldukça muhafazakar ve tutucu kültüründe, yaptıkları müzik ile “isyankar” duruşu kitleleri ile tanıştırıyor.

Kültürel değişimi de tetikleyen bu çıkış, oldukça iyi dans eden, kayak eldivenleri ile bile kendi moda akımını yaratan gençler aracılığıyla fark yaratmaya başlıyor. Seo Taiji&Boys grubu, gençlerin ortak sorunlarına odaklanan şarkı sözleri ile dinleyicileri arasında kabul görmüş, kültürel kırılmanın öncüleri olarak gösteriliyor.

Başlangıç sürecinde yeni müzik tarzını onaylamayan Güney Kore devleti, zaman içerisinde ülkenin imajını değiştirme misyonunu bu gençlere veriyor. Geniş kitlelere yayılma potansiyelini gören ve global müzik piyasasında yer almalarını destekleyen otoriteler, KPop müziğin devam etmesine destek oluyor.

Yıllar içerisinde devletin desteğini de yanına alan KPop müzik akımı, ikinci büyük atılımını Psy ve seslendirmiş olduğu “Gangnam Style” ile yapıyor. Bu süreçten itibaren KPop müziğinin önlenemez yükselişi devam ediyor.

KPop Dans Nedir?

Birbirinden farklı müzik türlerini bir araya getiren KPop, dans figürlerinde de birçok değişik tarzda dansın kombinasyonu şeklinde yapılıyor. İçerisinde pop, rock, hip hop, elektronik müzik ve R&B müziklerini barındıran akımın KPop dans ritimleri, her bir müziğin dans stilini ayrı ayrı uygulayarak yeni bir koreografi olarak zenginleştiriliyor.

KPop dans içerisinde sanatçı ve grupların izlerine de rastlanıyor. Kpop dansın en belirgin özelliği ise keskin ve hızlı hareketler olarak karşımıza çıkıyor. İçerisinde kendine özgü detaylara da yer veren KPop dans, beden ritmini temel alıyor.

Kol ve bacakların eş zamanlı olarak hareket etmesine dayanan figürler, tüm grup üyeleri tarafından aynı anda yapılıyor. Bireysel pratiği de mümkün olan dansın, grup olarak yapılması daha çok tercih ediliyor. Tam bir sahne şovuna dönüşen KPop dans koreografisi, ilgiyle izleniyor. 

KPop BTS Nedir?

Bu sıra dışı müziğe ve akıma ilgi duyanların arattığı en sık sorulardan biri de “KPop BTS nedir?” olmaktadır. Güney Koreli pop müzik grubu BTS, bilinen diğer adıyla Bangtan Boys, KPop müziğin önde gelen gruplarından birinin adıdır. İlk çıkış tarihleri 2013 olan BTS grubu, o günden itibaren tüm Dünyada ilgiyle takip edilmektedir.

BTS grubunun geniş bir çerçevede hayran kitlesi de bulunmaktadır. Grubun hayranlarına ise “ARMY” adı verilmektedir. KPop müziğin popüler gruplarından biri olan BTS, 7 erkek müzisyenden oluşmaktadır. BTS farklı isimlerle de biliniyor. “Bangtan Sonyeondan” bunlardan biri oluyor. Korece “kurşun geçirmez erkek izciler” anlamına gelen grup ismi, hayranları ARMY’ler tarafından da seviliyor.

BTS’yi diğer KPop gruplarından ayıran bir özellikte, 2013 yılından 2018 yılına kadar süreç içerisinde 29 müzik videosu ve 22 single yayınlamaları oluyor. BTS grup üyeleri, çıkardıkları single ve videolarla 50’nin üzerinde ödül kazanıyor. Grubun şarkı sözlerini, okulda yaşanan zorbalıklar, toplumsal baskılar, nihilizm ve kadınların güçlenmesi gibi hassas ve önemli konular oluşturuyor. Toplumsal duyarlılığa sahip grup, KPop müzik alternatifleri arasında bu duruşları ile takdir topluyor.

KPop İdolü Nedir?

KPop akımı her ne kadar kendini ifade etmenin bir yolu gibi görünse bile, arka planda gelişen durumlara vakıf olanlar KPop’un organik olmadığını biliyor. Plak şirketlerinin kontrolünde ve yönlendirmesi ile gelişen bir proje niteliği, KPop için söylenebilecekler arasında yer alıyor.

KPop idolleri, “köle kontratı” adıyla da bilinen katı sözleşmelere dikkat çekmek için kullanılıyor. Genç yaşlarda, müzik seçmeleri aracılığıyla keşfedilen yetenekler, günde 18 saate yakın çalışmak durumunda kalıyor. Ses, dans, oyunculuk ve hitabet eğitimlerinden geçen KPop müziğine gönül veren gençler, birkaç yıl içerisinde beklentileri karşılayacak performansa hazır hale getiriliyor.

Belirlenen süreçten başarı ile geçen genç müzisyenler, en az 4 kişi olmak üzere gruplandırılır. Grup sayıları sonsuzluğa uzanan KPop üyeleri, yaşadıkları bu sistemsel döngü ile “idol” sıfatını alıyor.

En Popüler KPop Grupları

Son dönem müzik endüstrisinin popüler yıldızları KPop grupları oluyor. Güney Kore popu olarak da bilinen yeni akım müzik türü, tüm Dünyada hayran kitlesini artırıyor. Ülkenin ekonomisine de ciddi bir katkı sağlayan KPop müzik akımı grupları, gerek şarkı sözleri gerekse hareketli dans şovları ile izleyenlerde hipnoz etkisi yaratıyor. Yeni çıkan her KPop şarkısı müzik listelerini alt üst ediyor. KPop grupları arasında favori olarak gösterilenler ise aşağıdaki listede yer alıyor;

  • K’Pop / 5 kişilik bir erkek müzisyen grup
  • Blackpink / 2016 yılında kurulmuş olan, 4 kişiden oluşan bir KPop kız grubu
  • Exo / EXO-K ve EXO-M olarak iki alt gruba ayrılan, Korece ve Çince şarkılar söyleyen 8 kişilik bir KPop erkek grubu  
  • Seventeen / Hiphop, vokal ve performans olmak üzere, 3 alt grubu bulunan Seventeen, 13 üyeden oluşmaktadır
  • TWICE / 2015 yılında kurulan KPop grubu, 9 kız üyeden oluşuyor

KPop Bias Nedir?

Sıra dışı tarzlarıyla bilinen KPop üyeleri için “kpop nedir ekşi” araması yapıldığında en çok karşılaşılan yanıtlar arasında “Bias” yer alıyor. Ekşi sözlük üyeleri ve şükela yazarları KPop Bias için şu tanımlamayı kullanıyor. “KPop müzik gruplarında yer alan, hayranı olunan, en sevilen grup üyesi” olarak karşımıza çıkıyor. KPop Bias’lar hangi projede yer alırsa alsın, koşulsuz desteklenen, idol olarak görülen kişileri ifade ediyor. KPop Bias’ları arasında popüler olanlar ise aşağıdaki şekilde sıralanıyor;

  • BIGBANG KPop Grubundan / Taeyang
  • KARD KPop Grubundan / Somin
  • BLACKPINK KPop Grubundan / Rose
  • EXO KPop Grubundan / Chen
  • BTS KPop Grubundan / Jimin
  • SEVENTEEN KPop Grubundan / Mingyu, gençlerin KPop Bias’larını oluşturuyor.

Hülya Ergün

2014 yılından beri kurumsal şirketlere sosyal medya hesap yönetimi konusunda destek vermekteyim. Content Writers Turkey (CWT) üyesiyim. Aynı zamanda, Türkiye’nin önde gelen içerik ajanslarında freelance olarak içerik yazarlığı yapmaktayım. Okumaya, araştırmaya, yazmaya ve yaratıcılığa açık her alana ilgi duyuyorum. Yoga ve meditasyon pratikleri ile enerjimi dengeliyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu